Genealogie Rijk Meijer » Albert Schaep tot Baerl en Padefoort (± 1595-1651)

Persoonlijke gegevens Albert Schaep tot Baerl en Padefoort 

Bron 1
  • Hij is geboren rond 1595.Bronnen 1, 2
  • Hij is overleden in het jaar 1651.

Gezin van Albert Schaep tot Baerl en Padefoort

Hij is getrouwd met Christina van Bronkhorst.

Zij zijn getrouwd rond 1644.


Kind(eren):

  1. Wolter Schaep  ????-1681


Notities over Albert Schaep tot Baerl en Padefoort

Zeddam (Liemers: Zerrem) is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Montferland.


Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Zeddam ligt aan de weg van Doetinchem naar 's-Heerenberg. Deze weg liep tot het begin van de 21e eeuw door het dorp, maar in verband met de verkeersoverlast wordt sinds het begin van de 21e eeuw het verkeer om Zeddam heen geleid. In 1821 ging de gemeente Zeddam, samen met de gemeenten Netterden en 's-Heerenberg, op in de nieuwe gemeente Bergh. In 2005 ging de gemeente Bergh (samen met Didam) op in de nieuwe gemeente Montferland. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd


Havezate  Padevoort (Vinkwijk 4) is een voorm. havezate, die voor het eerst wordt genoemd in 1272. Het huidige gebouw is een vergroting van het bestaande poortgebouw, ontstaan kort na de verkoop in 1633 aan Albert Schaep. Rond 1770 kreeg het een rococo-trap en -stucplafond. De ingangspartij is vroeg-19de-eeuws. Van 1876 tot 1965 bood het onderdak aan het St.-Jozefgesticht. Zusters augustinessen leidden de nabijgelegen meisjesschool (Vinkwijk 2) uit circa 1895. Rond 1980 is Padevoort gerestaureerd en ontdaan van de neorenaissance-toevoegingen.


Bouwgeschiedenis


 Het oudste deel van het huidige Padevoort dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw. Dit deel bestaat uit een oudere poorttoren, die wellicht deel heeft uitgemaakt van een ouder kasteel. Hoe dat kasteel er mogelijk uit heeft gezien, is onbekend. De rest van het huidige Padevoort is gebouwd in de zeventiende eeuw, waarschijnlijk kort nadat Albert Schaep het landgoed in 1633 had gekocht. Het huidige Padevoort is een rechthoekig huis, dat in een gracht ligt. Het gebouw wordt gedekt door een zadeldak tussen twee trapgevels, die zich aan de korte zijden van het rechthoekige bouwwerk bevinden. Rond 1770 heeft men in het huis een rococotrap en een rococoplafond aangebracht. De ingangspartij dateert uit de negentiende eeuw. In de tijd dat de Padevoort functioneerde als klooster heeft men boven de ingang een trapgeveltje aangebracht, waarin een beeld van de heilige Jozef geplaatst werd. In de negentiende eeuw heeft men ook het huis geheel gepleisterd, met uitzondering van de zandstenen ingangsboog. Een houten brug verbindt het voorplein met de ingang. Rond 1980 heeft men de Padevoort gerestaureerd. Daarbij zijn de toevoegingen in neo-renaissance stijl verwijderd. Voor deze restauratie had H.J. Kremer de trapgevel en het pleisterwerk al laten verwijderen.


Bezitsgeschiedenis


Hendrik van Hessehusen droeg Padevoort in 1272 over aan Heer Jacob, pastoor van de kerk in Zeddam. Deze droeg het weer over aan het klooster Bethlehem bij Doetinchem. In 1535 was Otto van Padevoort met zekerheid de eigenaar van kasteel Padevoort, al zijn er al wel eerder Van Padevoorts bekend. De kleinzoon van Otto, Hendrik van Padevoort, overleed in 1580. Hendriks nicht, Henrica van Padevoort erfde het kasteel. Henrica was getrouwd met Johan van Harteveld. Ze hertrouwde in 1623 en overleed in 1633. Jhr. Albert Schaep, Eva van Zuylen en Henrica van Zuylen werden in 1633 de eigenaren van Padevoort. Eva en Henrica waren verwant aan Anna van Padevoort. Mogelijk hebben zij het kasteel van haar geërfd. Gerrit Hendrik Schaep tot Padevoort erfde het kasteel van Albert Schaep. Gerrit Hendrik moest Padevoort als gevolg van zijn schulden in 1666 verkopen. Het kasteel kwam zo in handen van gravin Madeleine van den Bergh. Zij wilde het huis verhuren. Padevoort werd verkocht toen bleek dat de opbrengsten uit de verhuur niet werkelijk winstgevend waren. De koopman Johan Coenraad Roos kocht Padevoort in 1802. Hij verkocht het goed in 1814 aan Jan Willem Serrurier en zijn echtgenote, Anna Ullenberg. Hun kleindochters lieten Padevoort in percelen veilen. Padevoort werd gekocht door het Roomskatholieke kerkbestuur van

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Albert Schaep tot Baerl en Padefoort?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Albert Schaep tot Baerl en Padefoort


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. archieven.nl, via https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivas...
  2. Gelders Archief, via https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivas...

Over de familienaam Schaep tot Baerl en Padefoort


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Clemens Meijer, "Genealogie Rijk Meijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijk-meijer/I13701.php : benaderd 26 april 2024), "Albert Schaep tot Baerl en Padefoort (± 1595-1651)".