Généalogie Rijk Meijer » Albert Schaep tot Baerl en Padefoort (± 1595-1651)

Données personnelles Albert Schaep tot Baerl en Padefoort 

Source 1

Famille de Albert Schaep tot Baerl en Padefoort

Il est marié avec Christina van Bronkhorst.

Ils se sont mariés environ 1644.


Enfant(s):

  1. Wolter Schaep  ????-1681


Notes par Albert Schaep tot Baerl en Padefoort

Zeddam (Liemers: Zerrem) is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Montferland.


Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Zeddam ligt aan de weg van Doetinchem naar 's-Heerenberg. Deze weg liep tot het begin van de 21e eeuw door het dorp, maar in verband met de verkeersoverlast wordt sinds het begin van de 21e eeuw het verkeer om Zeddam heen geleid. In 1821 ging de gemeente Zeddam, samen met de gemeenten Netterden en 's-Heerenberg, op in de nieuwe gemeente Bergh. In 2005 ging de gemeente Bergh (samen met Didam) op in de nieuwe gemeente Montferland. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd


Havezate  Padevoort (Vinkwijk 4) is een voorm. havezate, die voor het eerst wordt genoemd in 1272. Het huidige gebouw is een vergroting van het bestaande poortgebouw, ontstaan kort na de verkoop in 1633 aan Albert Schaep. Rond 1770 kreeg het een rococo-trap en -stucplafond. De ingangspartij is vroeg-19de-eeuws. Van 1876 tot 1965 bood het onderdak aan het St.-Jozefgesticht. Zusters augustinessen leidden de nabijgelegen meisjesschool (Vinkwijk 2) uit circa 1895. Rond 1980 is Padevoort gerestaureerd en ontdaan van de neorenaissance-toevoegingen.


Bouwgeschiedenis


 Het oudste deel van het huidige Padevoort dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw. Dit deel bestaat uit een oudere poorttoren, die wellicht deel heeft uitgemaakt van een ouder kasteel. Hoe dat kasteel er mogelijk uit heeft gezien, is onbekend. De rest van het huidige Padevoort is gebouwd in de zeventiende eeuw, waarschijnlijk kort nadat Albert Schaep het landgoed in 1633 had gekocht. Het huidige Padevoort is een rechthoekig huis, dat in een gracht ligt. Het gebouw wordt gedekt door een zadeldak tussen twee trapgevels, die zich aan de korte zijden van het rechthoekige bouwwerk bevinden. Rond 1770 heeft men in het huis een rococotrap en een rococoplafond aangebracht. De ingangspartij dateert uit de negentiende eeuw. In de tijd dat de Padevoort functioneerde als klooster heeft men boven de ingang een trapgeveltje aangebracht, waarin een beeld van de heilige Jozef geplaatst werd. In de negentiende eeuw heeft men ook het huis geheel gepleisterd, met uitzondering van de zandstenen ingangsboog. Een houten brug verbindt het voorplein met de ingang. Rond 1980 heeft men de Padevoort gerestaureerd. Daarbij zijn de toevoegingen in neo-renaissance stijl verwijderd. Voor deze restauratie had H.J. Kremer de trapgevel en het pleisterwerk al laten verwijderen.


Bezitsgeschiedenis


Hendrik van Hessehusen droeg Padevoort in 1272 over aan Heer Jacob, pastoor van de kerk in Zeddam. Deze droeg het weer over aan het klooster Bethlehem bij Doetinchem. In 1535 was Otto van Padevoort met zekerheid de eigenaar van kasteel Padevoort, al zijn er al wel eerder Van Padevoorts bekend. De kleinzoon van Otto, Hendrik van Padevoort, overleed in 1580. Hendriks nicht, Henrica van Padevoort erfde het kasteel. Henrica was getrouwd met Johan van Harteveld. Ze hertrouwde in 1623 en overleed in 1633. Jhr. Albert Schaep, Eva van Zuylen en Henrica van Zuylen werden in 1633 de eigenaren van Padevoort. Eva en Henrica waren verwant aan Anna van Padevoort. Mogelijk hebben zij het kasteel van haar geërfd. Gerrit Hendrik Schaep tot Padevoort erfde het kasteel van Albert Schaep. Gerrit Hendrik moest Padevoort als gevolg van zijn schulden in 1666 verkopen. Het kasteel kwam zo in handen van gravin Madeleine van den Bergh. Zij wilde het huis verhuren. Padevoort werd verkocht toen bleek dat de opbrengsten uit de verhuur niet werkelijk winstgevend waren. De koopman Johan Coenraad Roos kocht Padevoort in 1802. Hij verkocht het goed in 1814 aan Jan Willem Serrurier en zijn echtgenote, Anna Ullenberg. Hun kleindochters lieten Padevoort in percelen veilen. Padevoort werd gekocht door het Roomskatholieke kerkbestuur van

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Albert Schaep tot Baerl en Padefoort?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Albert Schaep tot Baerl en Padefoort


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. archieven.nl, via https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivas...
  2. Gelders Archief, via https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivas...

Sur le nom de famille Schaep tot Baerl en Padefoort


La publication Généalogie Rijk Meijer a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Clemens Meijer, "Généalogie Rijk Meijer", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijk-meijer/I13701.php : consultée 2 mai 2024), "Albert Schaep tot Baerl en Padefoort (± 1595-1651)".