Genealogie Rijk Meijer » n.n. (Ben ik van Spaanse Bloed) n.n

Persoonlijke gegevens n.n. (Ben ik van Spaanse Bloed) n.n 

Bronnen 1, 2, 3, 4
  • Zij is geboren.

    Er moet spaans bloed in de familie zitten, Hendrik jansz zijn vrouw was dus vermoedelijk een Spaanse, Vermoedelijk een nazaat van de slag om de Zuider-zee

  • Zij is overleden in Nederland.
  • Een kind van Casper en

Gezin van n.n. (Ben ik van Spaanse Bloed) n.n

Zij is getrouwd met Hendrik Jansz. Meijer.

Zij zijn getrouwd op 27 september 1681 te Zwolle, Nederland.


Kind(eren):



Notities over n.n. (Ben ik van Spaanse Bloed) n.n

Mogelijk is zij een nazaad en een gevolg van de
Spaanse invloeden, na de Slag om de Zuiderzee


De Slag op de Zuiderzee vond plaats op 11 oktober 1572, het was een treffen tussen de watergeuzen en een Spaanse-Vlaamse vloot,
diet werd gewonnen door de watergeuzen.
Voorafgaand aan de Slag op de Zuiderzee hadden de watergeuzen enkele strategische plaatsen veroverd, zoals, Den Briel op 1 april 1572 en Vlissingen op 22 april 1572. 
Ook Enkhuizen had zich achter de prins geschaard (21 mei 1572).
Hierdoor konden de geuzen de Rijn, de  Schelde en de Zuiderzee blokkeren.
Deze blokkades leidden ertoe dat de Spaanse troepen onder leiding van de hertog van Alva het financieel moeilijk kregen. In militair opzicht, waren de Spanjaarden op dat moment wel succesvol. Dankzij Don Frederiks veldtocht, vielen vele steden in Spaanse handen, waaronder Mechelen, Naarden, Zutphen en andere steden in Gelderland en Overijssel. Sinds november 1572 heerste er een strenge vorst in de Nederlanden.
Op de Zuiderzee lag een Geuzenvloot, die in het kader van de Blokkades van Amsterdam de terugkerende Amsterdamse Oostzeevloot opwachtte. De ingevroren Geuzenvloot zou voor Don Frederik en zijn troepen nu een makkelijke prooi zijn. Don Frederik wilde na de verovering van Naarden, tot de aanval op de Geuzenvloot overgaan. Toen stak er een storm op, waardoor het ijs brak en de Geuzenvloot ontsnappen kon. Don Frederik wilde de achtervolging inzetten, maar toen, alsof het een wonder was, draaide de wind ineens. Don Frederik moest opgeven.  en vluchtte naar Amsterdam daar werd Don Frederik feestelijk en warm ontvangen. Amsterdam was er economisch bij gebaat als Don Frederik Haarlem zou veroveren. Amsterdam zou gaan zorgen voor de aanvoer van levensmiddelen en krijgsbehoeften tijdens het beleg van Haarlem. Op 13 juli 1573 viel Haarlem in handen van de Spanjaarden, waardoor de opstandelingen in Noord- en Zuid-Holland van elkaar gescheiden raakten. Twee dagen na de Spaanse overwinning op Haarlem, op 17 juli 1573, arriveerde ook Alva in Amsterdam. De volgende morgen had hij een ontmoeting met Don Frederik in Haarlem. Daarna ging Alva weer naar Utrecht voor de krijgsraad. Op 29 juli brak er in Haarlem een muiterij uit die bezworen moest worden, waardoor Alva moest terugkeren Naar Haarlem. Overtuigd van een snelle overwinning liet hij Don Frederik Alkmaar belegeren. Dit beleg moest hij echter op 8 oktober staken, omdat de dijken werden doorgestoken. Alva dacht dat naast een veldtocht ook een aanval op West-Friesland vanaf de Zuiderzee zeer effectief zou kunnen zijn. Hij hield in Amsterdam toezicht op de bouw van een vloot  bestaande uit twaalf schepen en zes jachten die werd uitgerust voor dat doel. Het duurde tot 12 september voordat deze vloot gereed was. Het admiraalsschip droeg de veelzeggende naam "Inquisitie" en was zeer zwaar bewapend, zoiets hadden ze in Amsterdam nog nooit gezien. De hele vloot stond onder bevel van de Henegouwer Maximiliaan van Hénin-Liétard (Maximiliaan van Bossu).


Stijd om de Zuiderzee.


De blokkade van Amsterdam was Alva een doorn in het oog. Hij besloot in september 1573 tot een aanval op de watergeuzen over te gaan nabij Schellingwoude. Op 14 september beschoten Spaanse schepen de schansen van Schellingwoude en vielen over land met troepen de Geuzen aan. De schans werd veroverd, maar de watergeuzen konden met hun schepen vluchten.
De Spanjaarden besloten daarop de Geuzen uit de Zuiderzee te verjagen, maar door het slechte weer moesten ze hun plannen enkele weken uitstellen. Dit uitstel gaf de Geuzen de
gelegenheid weer enigszins te herstellen van de aanval bij Schellingwoude.Op 3 oktober deden de Spanjaarden een nieuwe poging. De watergeuzen lagen met vijfentwintig schepen onder leiding van Cornelis Dirkszoon, burgemeester van Monnickendam, inmiddels bij Marken. Op 5 oktober vonden de eerste beschietingen plaats. De watergeuzen hadden in vergelijking met de Spanjaarden veel minder munitie, en probeerden daarom Spaanse schepen te enteren, om aan boord man tegen man te vechten. Op 6 oktober werden de vijandelijkheden voortgezet:. Aan beide kanten vielen veel slachtoffers, maar de strijd was nog onbeslist.
De opvolgende dagen was er een gedwongen pauze: door de wind waren de Geuzen naar het noorden gedreven en voor anker gegaan bij Hoorn. Pas op 11 oktober draaide de wind weer, waarop de Geuzen koers zetten naar de Spaanse schepen.
Opnieuw werd er zwaar gevochten. Jan Haring, een legendarische matroos die ook al naam maakte tijdens de Slag op de Diemerdijk, klom in de vlaggenmast van het vlaggenschip en sneed, onder luid gejuich van de Geuzen, de admiraalsvlag van het schip los.
Toen hij weer naar beneden klom, werd hij neergeschoten en viel in zee. De geuzen slaagden erin de mast van het Spaanse vlaggenschip om te hakken. Op het moment dat de opvarenden van de andere Spaanse schepen dit zagen, vluchtten de overgebleven schepen naar de veilige haven van Amsterdam. De helft van de Spaanse vloot was tot zinken gebracht. Alleen achtergebleven gaf de Spaanse bevelhebber Hénin-Liétard, heer van Bossu, zich over, op voorwaarde dat hij en zijn mannen niet gedood zouden worden.
Dit werd hem toegezegd. Bossu werd gevangengenomen. In het voormalige weeshuis van Hoorn werd hij gevangen gehouden. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten. In 1576, na de Pacificatie van Gent werden de gevangengenomen Spaanse soldaten geruild tegen gevangengenomen Haarlemmers. Door het mislukte beleg van Alkmaar en de verloren slag op de Zuiderzee, was Alva's poging Noord-Holland te veroveren voorgoed mislukt. Alva verloor zijn prestige na deze nederlagen. Op 23 oktober kwamen meer dan 2.000 scheepslieden bij Alva over de vloer om twee maanden achterstallig loon op te eisen. Als oplichter vluchtte hij bankroet in de nacht van 28 op 29 oktober Amsterdam uit. Niet lang daarna zou hij terugkeren naar Spanje.


Het verhaal gaat dat Volendam is gesticht door de drenkelingen en overlevende van deze slag om de Zuiderzee, die aanspoelde op wat nu Volendam is Deze matrozen en soldaten stichtte Volendam.


En zo zullen er nog wel meer Soldaten en matrozen zijn aangespeold langs de kust van de Zuiderzee die deze slag hebben overleeft en besloten om in Nederland te blijven en vrouwen zwanger gemaakt hebben. Van deze Spaanse matrozen en soldaten was zij een nazaad. Die  honderd jaar later trouwde  met Hendrik Jansz. Meijer(en).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot n.n. (Ben ik van Spaanse Bloed) n.n?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van n.n. (Ben ik van Spaanse Bloed) n.n

n.n. (Ben ik van Spaanse Bloed) n.n

1681

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap n.n. (Ben ik van Spaanse Bloed) n.n



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. van Blarcum de Graaff Web Site, Auguste George van Blarcum de Graaff, Lubetin Willems, 10 maart 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: van Blarcum de Graaff Web Site
    Stamboom: van Blarcum de Graaff Family Tree
  2. Waelen Web Site, Jeroen Waelen, Lubetin Willems, 10 maart 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Waelen Web Site
    Stamboom: Waelen Family Tree
  3. Polfliet Web Site, Ferry Polfliet, Lubetin Willems, 10 maart 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Polfliet Web Site
    Stamboom: Polfliet Family Tree
  4. banen Web Site, myrte banen, Lubetin Willems, 10 maart 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: banen Web Site
    Stamboom: banen Family Tree

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1681: Bron: Wikipedia
    • 4 maart » William Penn krijgt van koning Karel II van Engeland het recht een kolonie in Amerika te stichten, het huidige Pennsylvania.
    • 14 maart » Georg Philipp Telemann, Duits componist († 1767)
    • 1 september » Paus Innocentius XI creëert zestien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Antonio Pignatelli.

Over de familienaam N.n

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam N.n.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over N.n.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam N.n (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Clemens Meijer, "Genealogie Rijk Meijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijk-meijer/I1306.php : benaderd 2 mei 2024), "n.n. (Ben ik van Spaanse Bloed) n.n".