Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter (± 1475-1521)

Persoonlijke gegevens Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter 

  • Alternatieve naam: Johan III van Weleveld alias Welvelde
  • Hij is geboren rond 1475.
  • Hij is overleden op 21 september 1521.
  • Een kind van Geert van Welvelde en Sophia (=Fye) Mulert
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 17 november 2023.

Gezin van Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter

Hij is getrouwd met Wilhelmina van Rutenberg.

Zij zijn getrouwd rond 1500.


Kind(eren):

  1. Anna van Welvelde  1506-1548 
  2. Stevina van Welvelde  ± 1510-1558 


Notities over Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter

wapen: De plek waar de eerste havezate wordt getimmerd, om de terminologie van die dagen te gebruiken, placht men Wolfsveld te noemen en dat wordt verbasterd tot Weleveld, Wellfelt of Welvelde. De wolf leeft voort in het wapen van de Welevelds dat ...

wapen:bovenaan een gouden veld vertoont met een rode wolfskop.
De onderste helft heeft drie zilveren rozen op een blauw veld.

rob_gomes.ged

Weleveld wordt indirect reeds vermeld in een acte van Poncianusdag 1206. In 1244 wordt een Godfried van Weleveld genoemd en mogelijkerwijs huwde zijn erfdochter met de Heer van Ruinen. Deze was leenman van de Bisschop van Utrecht, die op zijn beurt weer leenman was van de Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Het bezit van Van Ruinen werd verdeeld onder zijn zonen waarbij de tweede zoon, Otto, het Twentse grondbezit verwierf, beter gezegd daarmede werd beleend door de Heer van Ruinen Deze belening zal nog vele eeuwen voortduren. Otto noemde zich voortaan Otto van Welvelde. Hij en zijn broer Bernardis bouwden het eerste huis in 1300 zoals moge blijken uit de volgende aantekening van een van de Van Hambroecks, eigenaars van Weleveld van 1715 tot 1819.
"Anno 1750 is de oude toorn zinde geboud Anno 1565 afgebrooken en terwijl deselve zeer vervallen en in gevaar stond van in te storten en dien hoek Weder nieus is opgemetselt. Waer wij booven de Deur hebben laeten setten het hier gevonden Waepen van de Besitteren Des huijses Welvelde, Waer in te sien is Dat eenen Bernardis, Johannis en Otto van Ruijnen de eerste stigters van dit Huijs geweest zijn, Dewelke hetselve hebben beginnen te Bouwen Anno 1300 welke Heeren van Ruijnen in Drente de Naem van Welvelde hebben aangenomen."
De steen staat nog vermeld in een brief uit 1907, waarin ene Tisse aan de amateur archeoloog Snuif schrijft dat de steen als stoep dient bij een boer in Zenderen.
Hoewel niet moet worden uitgesloten dat voor 1300 op de huisplaats reeds een eenvoudig bouwsel heeft gestaan, een spieker, en ook de naam Weleveld eerder voorkomt wordt bij ontstentenis van concrete aanwijzingen 1300 als stichtingsdatum genomen. Daarmede is het een van de drie oudste havezates in Twente. De plek waar de eerste havezate wordt getimmerd, om de terminologie van die dagen te gebruiken, placht men Wolfsveld te noemen en dat wordt verbasterd tot Weleveld, Wellfelt of Welvelde. De wolf leeft voort in het wapen van de Welevelds dat bovenaan een gouden veld vertoont met een rode wolfskop. De onderste helft heeft drie zilveren rozen op een blauw veld. Ter gelegenheid van het 700 jarig bestaan is dit wapen bij de grenzen van het huidige landgoed geplaatst.
De plaats van de havezate is zeker niet willekeurig gekozen. Het huis staat op het snijpunt van de Bornse beek en een van de weinige goed begaanbare Oost-West verbindingen uit die tijd door Twente. Het kasteel krijgt hiermede naast behuizing van de eigenaar van Weleveld en administratief centrum ook een militaire functie. Er wordt tol geheven, zowel op de weg als op de beek. Zodoende moesten de daar passerende potten en zompen geladen met turf en andere goederen ook tol betalen. Het tolrecht werd in 1914 afgekocht.
Weleveld gaat een bloeiperiode tegemoet en ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste havezaten van Twente. Eerst onder de diverse generaties Weleveld en, na het overlijden van Johan III van Weleveld in 1521, onder erfdochter Anna en haar afstammelingen uit het huwelijk met Sweder Schele.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johan III van Welvelde


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was van 1515 tot 1555 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1521: Bron: Wikipedia
    • 3 januari » Maarten Luther en zijn volgelingen worden door paus Leo X geëxcommuniceerd met de pauselijke bul Decet Romanum Pontificem.
    • 7 april » Ferdinand Magellaan bereikt het Filipijnse eiland Cebu.
    • 25 mei » Keizer Karel V vaardigt op de Rijksdag van Worms het Edict van Worms uit, dat Maarten Luther vogelvrij verklaart.
    • 13 augustus » Cuauhtemoc, de laatste Azteekse keizer, geeft zich over aan Hernán Cortés.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Welvelde

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Welvelde.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Welvelde.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Welvelde (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I30060.php : benaderd 4 mei 2024), "Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter (± 1475-1521)".