Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter (± 1475-1521)

Données personnelles Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter 

  • Autre nom: Johan III van Weleveld alias Welvelde
  • Il est né environ 1475.
  • Il est décédé le 21 septembre 1521.
  • Un enfant de Geert van Welvelde et Sophia (=Fye) Mulert
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 17 novembre 2023.

Famille de Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter

Il est marié avec Wilhelmina van Rutenberg.

Ils se sont mariés environ 1500.


Enfant(s):

  1. Anna van Welvelde  1506-1548 
  2. Stevina van Welvelde  ± 1510-1558 


Notes par Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter

wapen: De plek waar de eerste havezate wordt getimmerd, om de terminologie van die dagen te gebruiken, placht men Wolfsveld te noemen en dat wordt verbasterd tot Weleveld, Wellfelt of Welvelde. De wolf leeft voort in het wapen van de Welevelds dat ...

wapen:bovenaan een gouden veld vertoont met een rode wolfskop.
De onderste helft heeft drie zilveren rozen op een blauw veld.

rob_gomes.ged

Weleveld wordt indirect reeds vermeld in een acte van Poncianusdag 1206. In 1244 wordt een Godfried van Weleveld genoemd en mogelijkerwijs huwde zijn erfdochter met de Heer van Ruinen. Deze was leenman van de Bisschop van Utrecht, die op zijn beurt weer leenman was van de Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Het bezit van Van Ruinen werd verdeeld onder zijn zonen waarbij de tweede zoon, Otto, het Twentse grondbezit verwierf, beter gezegd daarmede werd beleend door de Heer van Ruinen Deze belening zal nog vele eeuwen voortduren. Otto noemde zich voortaan Otto van Welvelde. Hij en zijn broer Bernardis bouwden het eerste huis in 1300 zoals moge blijken uit de volgende aantekening van een van de Van Hambroecks, eigenaars van Weleveld van 1715 tot 1819.
"Anno 1750 is de oude toorn zinde geboud Anno 1565 afgebrooken en terwijl deselve zeer vervallen en in gevaar stond van in te storten en dien hoek Weder nieus is opgemetselt. Waer wij booven de Deur hebben laeten setten het hier gevonden Waepen van de Besitteren Des huijses Welvelde, Waer in te sien is Dat eenen Bernardis, Johannis en Otto van Ruijnen de eerste stigters van dit Huijs geweest zijn, Dewelke hetselve hebben beginnen te Bouwen Anno 1300 welke Heeren van Ruijnen in Drente de Naem van Welvelde hebben aangenomen."
De steen staat nog vermeld in een brief uit 1907, waarin ene Tisse aan de amateur archeoloog Snuif schrijft dat de steen als stoep dient bij een boer in Zenderen.
Hoewel niet moet worden uitgesloten dat voor 1300 op de huisplaats reeds een eenvoudig bouwsel heeft gestaan, een spieker, en ook de naam Weleveld eerder voorkomt wordt bij ontstentenis van concrete aanwijzingen 1300 als stichtingsdatum genomen. Daarmede is het een van de drie oudste havezates in Twente. De plek waar de eerste havezate wordt getimmerd, om de terminologie van die dagen te gebruiken, placht men Wolfsveld te noemen en dat wordt verbasterd tot Weleveld, Wellfelt of Welvelde. De wolf leeft voort in het wapen van de Welevelds dat bovenaan een gouden veld vertoont met een rode wolfskop. De onderste helft heeft drie zilveren rozen op een blauw veld. Ter gelegenheid van het 700 jarig bestaan is dit wapen bij de grenzen van het huidige landgoed geplaatst.
De plaats van de havezate is zeker niet willekeurig gekozen. Het huis staat op het snijpunt van de Bornse beek en een van de weinige goed begaanbare Oost-West verbindingen uit die tijd door Twente. Het kasteel krijgt hiermede naast behuizing van de eigenaar van Weleveld en administratief centrum ook een militaire functie. Er wordt tol geheven, zowel op de weg als op de beek. Zodoende moesten de daar passerende potten en zompen geladen met turf en andere goederen ook tol betalen. Het tolrecht werd in 1914 afgekocht.
Weleveld gaat een bloeiperiode tegemoet en ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste havezaten van Twente. Eerst onder de diverse generaties Weleveld en, na het overlijden van Johan III van Weleveld in 1521, onder erfdochter Anna en haar afstammelingen uit het huwelijk met Sweder Schele.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Johan III van Welvelde


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • En l'an 1521: Source: Wikipedia
    • 28 janvier » ouverture de la diète de Worms, convoquée par Charles Quint pour régler, entre autres, la question de la réforme protestante.
    • 1 avril » Charles Quint envoie son ambassadeur à François Ier, lui lister des griefs d'incursions d'hommes du roi de France sur les territoires impériaux (nord de l'actuelle Italie et sud de l'actuelle France), comme un coup de semonce de casus belli.
    • 29 avril » bataille de Västerås, pendant la guerre suédoise de libération.
    • 25 mai » Martin Luther est déclaré hors-la-loi et hérétique par la diète de Worms.
    • 4 juin » traité d'alliance entre le pape Léon X et Charles Quint.
    • 12 juillet » à Anvers, Charles Quint proclame la guerre avec la France, estimant avoir été provoqué par des incursions françaises dans l'empire.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Welvelde

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Welvelde.
  • Afficher des informations sur Welvelde sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Welvelde.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I30060.php : consultée 11 mai 2024), "Johan III van Welvelde eigenaar van Weleveld, rechter (± 1475-1521)".