Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Antonius van Aeswijn Assewyn ; heer tot Brakel en Sterkenburg (1615-1647)

Persoonlijke gegevens Antonius van Aeswijn Assewyn ; heer tot Brakel en Sterkenburg 

Bron 1
  • Hij is geboren in het jaar 1615.
  • Hij is overleden juni 1647, hij was toen 32 jaar oud.
    Oorzaak: Murdered
  • Een kind van Eustachius van Aeswijn en Maria van Oostrum
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 februari 2022.

Gezin van Antonius van Aeswijn Assewyn ; heer tot Brakel en Sterkenburg

Hij is getrouwd met Margareta Torck.

Zij zijn getrouwd op 9 februari 1647, hij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Antonius van Aeswijn Assewyn ; heer tot Brakel en Sterkenburg

Antony erfde Sterkenburg in 1646

Wapen: gevierendeeld; IJzendoorn, Amstel, Sterkenburg, Zuijlen

http://www.dbnl.org/tekst/craa001wand07_01/craa001wand07_01_0002.htm

...
Aan dezen naam verbindt zich een droevige herinnering. De 27jarige man, pas weinig maanden geleden met Margaretha Torck van Nederhemert gehuwd, werd den 6den Junij van het volgende jaar in het bosch bij het huis vermoord gevonden. Roof was er niet gepleegd. Aan minnenijd alleen kon gedacht worden, maar nooit werd het raadsel opgelost. Vergeefs loofde de familie 1500 gulden uit aan wie den dader zou aanwijzen. Vergeefs voegden de Staten van Utrecht het aanbod van dezelfde som er bij, met de belofte van vergiffenis voor den aanbrenger, als hij aan den doodslag handdadig of medepligtig was geweest. Nooit is er eenig licht over opgegaan. Nog wordt in het park de plaats getoond, waar de moord is gepleegd en op den bovengang van het huis hangt het portret van den vermoorde. Hij werd begraven in den familiegrafkelder in de Neerlangbroeksche kerk, waar tot voor weinig jaren achter den predikstoel een groote zerk lag met een gevierendeeld wapen: IJzendoorn, Amstel, Sterkenburg, Zuijlen. Na zijn' dood werd een dochter geboren, Antoinette, die in 1666 jhr. Gijsbert van Matenesse huwde. Van edelen bloede en rijk gegoed was het jeugdig echtpaar, waarvan de man 21, de vrouw 19 jaren telde. Talrijk waren de heerlijkheden en sloten, die zij de hunnen mogten noemen, en een tweetal kinderen, een zoon en een dochter, werden hun geboren. Maar spoedig was alles voorbij. In de eerste maanden van 1669 stierven de moeder en de beide kinders. Den 5den Julij reeds nam de vader bezit van hun nalatenschap, naar de zeden van dien tijd vertegenwoordigd door den schout van Sterkenburg, Wouter van Ewijck, 'houdende met een byll in seeckere boom, staende op 't pleyn off voorwerck van Sterkenburch en graeffende met een schop in de aerde, sluytende de deur van denselven huys Sterckenborch op en toe.'
...

=====================================

http://jan.vanhemert.name/familie/topics/kasteelnederhemert/wapenbord.htm

In 1645 en 1647 trouwen twee neven, n.l. Rutger (Arndtzn)(10)en Frederik Hendrik (Jacobzn)(11) met twee zussen en wel Maria en Stephania Torck van Hemert. De jongste zus Margaretha trouwt in 1647 met Antony van Aeswijn, heer van Brakel en Sterkenburg (12). Kort na deze -ongetwijfeld zeer feestelijke- huwelijken overlijdt Rutger van Randwijck, heer van Nederhemert (13) en in datzelfde jaar wordt Antony van Aeswijn vermoord met een pistoolschot in de tuin van zijn kasteel Sterkenburg aan de Langbroeker Wetering. Deze moord werd nooit opgelost, ondanks de beloning van f 3.000, die werd uitgeloofd door de familie en de Staten van Utrecht (14)voor nadere informatie. Men veronderstelde dat het om een teleurgestelde minnaar zou gaan. Beide weduwen zijn in verwachting. Maria krijgt een zoontje, Rutger, maar dit kind wordt nog geen jaar oud en na zijn overlijden herroept Maria eigenhandig haar eerdere testament. Ze benoemt nu haar zus Stephania tot haar enige erfgenaam (15), ook van de Van Randwijck-erfenis, want haar zoontje Rutger was de enige erfgenaam van zijn grootvader Arndt. De andere weduwe, Margaretha, krijgt een dochter Antonia, die later als erfdochter van Sterkenburg en Brakel trouwt met Gijsbert van Mathenes, ook al erfgenaam van vele landgoederen. Craandijk (16)vertelt ons dat Antonia en Gijsbert een zoon en een dochter krijgen, maar dat binnen 4 jaar eerst moeder en kinderen komen te overlijden en daarna ook Gijsbert. Ze worden alle vier met veel pracht en 32 kwartieren begraven op het koor van de St.Pieterskerk te Leiden. Margaretha hertrouwt met Segher van Rechteren, heer van Almelo (17). Van hem krijgt ze geen kinderen meer. Ze voert processen over de erfenis met haar zuster Stephania en haar zwager Frederik Hendrik (18). Blijkbaar hoorden zulke processen al evenzeer tot de rituelen na de begrafenis als de wapens van de voorouders op het graf.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Antonius van Aeswijn Assewyn ; heer tot Brakel en Sterkenburg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Antonius van Aeswijn Assewyn ; heer tot Brakel en Sterkenburg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Antonius van Aeswijn


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Antonius van Aeswijn Assewyn ; heer tot Brakel en Sterkenburg

Bronnen

  1. rob_gomes.ged

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Aeswijn

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Aeswijn.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Aeswijn.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Aeswijn (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I287888.php : benaderd 15 mei 2024), "Antonius van Aeswijn Assewyn ; heer tot Brakel en Sterkenburg (1615-1647)".