Genealogie Naessens, Kint, Versele, Gaytant » Ragnhild Sigurdsdatter (± 802-????)

Persoonlijke gegevens Ragnhild Sigurdsdatter 


Gezin van Ragnhild Sigurdsdatter

Zij is getrouwd met Halvdan III Gudradsson Koning van Vestfold Yngling.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Ragnhild Sigurdsdatter

Ragnhild Sigurdsdottir (Ragnhild Sigurðardóttir) was de echtgenote van Halvdans de Zwarte ( Halvdan Svarte ; Hálfdan svarti) en moeder van Harald I. Hårfagri.
Heimskringla rapporteert alleen over haar droom die beroemd is geworden:
Het voelde alsof ze in haar tuin stond. Toen dacht ze dat ze een gesp uit haar shirt haalde. Terwijl ze het nog steeds in zijn hand hield, groeide het zo dat het al snel een machtig boompje werd. Het ene uiteinde strekte zich uit in de aarde en namdaar stevig wortel. Tegelijkertijd was het andere uiteinde al in de lucht. De boom was zo groot dat ze de bovenkant nauwelijks kon zien. In die tijd was hij uitzonderlijk sterk. Het onderste gedeelte was bloedrood, verderop was het mooi groen, verder omhoog in de takken was het sneeuwwit. De boom had veel grote takken boven en onder. De takken waren zo groot dat ze zich over Noorwegen en verder leken uit te strekken.
Na de begrafenis van Harald te hebben beschreven, heeft Heimskringla deze droom later geïnterpreteerd.

Volgens "A History of the Vikings" (1968) van Gwyn Jones , "moeten de geschreven bronnen van de twaalfde eeuw en de dertiende eeuw met scepsis of ronduit ongeloof worden beschouwd" wanneer zij de hoofden, kommen en koningen van Viking Age Noorwegenafbeelden. "Hun wereld is die van traditie en volksverhaal in plaats van geschiedenis". Jones is echter van mening dat de grootouders van Harald I van Noorwegen "dichter bij de grens van de geschiedenis opdoemen." De moord op Gudrød de jager op bevel van zijn vrouw Åsa kan worden geschat op c. 840. Halfdan de Zwarte was hun zoon. [17] Het verslag van de moord wordt gegeven in de Ynglinga-saga , ook geschreven door Snorri Sturluson . "Ze hadden een zoon bij hun huwelijk genaamd Halfdan; en de herfst dat Halfdan een jaar oude Gudrod was, ging op een ronde van feesten. Hij lag met zijn schip in Stiflesund, waar ze hard hadden gedronken, zodat de koning erg aangeschoten was 'S Avonds, tegen het donker, verliet de koning het schip en toenhij aan het einde van de gangway van het schip naar de kust was gekomen, rende een man tegen hem aan, stak een speer door hem en doodde hem. werd onmiddellijk ter dood gebracht en 's morgens toen het licht was, werd de man ontdekt als Åsa's page-boy: noch verborg ze dat het op haar bevel was gedaan. " [18]

De saga van Halfdan de Zwarte portretteert zijn held die op de troon van Agder en Vestfold stijgt op de leeftijd van achttien jaar (ca. 858). "Toen hij achttien jaar oud was nam hij zijn koninkrijk in Agder en ging onmiddellijk naar Vestfold, waar hij dat koninkrijk, zoals eerder gerelateerd, verdeelde met zijn broer Olaf." [19] Olaf zijnde Olaf Geirstad-Alf , een halfbroer van vaderszijde naar Halfdan. Gwynn is van mening dat verhalen over hoe Ragnhild met Halfdan was getrouwd "zwaar zijn met de opbouw van fictieve saga". Trouwen en beddengoed van de geredde prinses op dezelfde dag dat ze haar ontmoet, volgt 'de hoogste traditie van de Saga's van de Oude Tijd'. [20]

De identificatie van Ragnhild als een nicht van Thyra wordt als onwaarschijnlijk beschouwd vanwege de chronologie. Ragnhild zou een figuur uit de 9e eeuw zijn, terwijl Thyra in de 10e eeuw koningin van Denemarken werd . Gwynn beschouwt de saga van Halfdan de Zwarte om wat historische informatie te kunnen geven, maar verwerpt het tweede deel, dat gebeurtenissen uit het huwelijk met Ragnhild tot zijn dood behandelt, gebaseerd op 'legende, volksverhaal en dromen'. De droom van Ragnhild heeft een duidelijke implicatie, dat "haar nageslacht zou bloeien als een grote boom met bloedrode wortels, groene stam en sneeuwwitte takken die heel Noorwegen zouden bedekken en vader daarbuiten zouden landen". Zulke dromen van toekomstige grootheid werden gerapporteerd in verhalen over de ouders van andere overwinnaars. Gwyn wijst op een literaire traditie van dergelijke 'dromen', dat tenminste dateert uit de overgebleven verhalen over Cyrus de Grote . Zulke verhalen zouden ook bestaan ​​over figuren die later zijn geboren dan Harald I, zoals Sigurd I van Noorwegen .

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ragnhild Sigurdsdatter?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ragnhild Sigurdsdatter

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Ragnhild Sigurdsdatter


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Christiaan Naessens, "Genealogie Naessens, Kint, Versele, Gaytant", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-naessens-naesens/I14397.php : benaderd 16 mei 2024), "Ragnhild Sigurdsdatter (± 802-????)".