Genealogie Naessens, Kint, Versele, Gaytant » Ragnar Lodbrok Sigurdsson (750-840)

Persoonlijke gegevens Ragnar Lodbrok Sigurdsson 


Gezin van Ragnar Lodbrok Sigurdsson

Hij is getrouwd met Aslaug Kraka Sigurdsdatter.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Ragnar Lodbrok Sigurdsson

Ragnar Lodbrok was een semi-legendarische koning van Denemarken en Zweden die ergens in de achtste of negende eeuw regeerde. Hoewel hij een soort held is in zijn geboorteland Scandinavië, zijn betrouwbare verslagen van zijn leven erg vaag ensterk gebaseerd op oude Viking-saga's. Zelfs de datering van zijn regering is niet zeker; er zijn bronnen die het dateren van 750-794, en andere van 860-865. Geen van beide komt overeen met wat we van hem weten, en hij bekleedde waarschijnlijk de macht als krijgsheer van ongeveer 835 tot aan zijn dood in 865, misschien werd hij pas in de laatste vijf jaar van zijn leven als koning erkend.

Hij werd waarschijnlijk geboren in het moderne Noorwegen en werd later een deel van de heersende klasse in Denemarken. Op een gegeven moment werd hij daar koning en kreeg later ook de controle over Zweden en Finland (toen een deel van Zweden). Hij kreeg de bijnaam "harige rijbroek" omdat hij de voorkeur gaf aan broeken gemaakt van dierenhuid door zijn vrouw.

Hij bracht het grootste deel van zijn leven door als piraat en overvaller en viel het ene land na het andere binnen. Hij zou over het algemeen een enorme betaling accepteren om zijn slachtoffers met rust te laten, om later terug te komen en meer rijkdom te eisen in ruil voor vertrek. Maar zoals de omvang van zijn rijk laat zien, was hij ook een begenadigd militair leider.

Tegen 845 was hij een machtige heerser, en hoogstwaarschijnlijk een tijdgenoot van de eerste heerser van Rusland, de Viking Rurik. Er wordt gezegd dat hij altijd op zoek was naar nieuwe avonturen omdat hij bang was dat zijn vrijbuitende zonen dingen zouden doen die zijn eigen prestaties overtroffen.

In dat jaar zeilde hij naar het zuiden, op zoek naar nieuwe werelden om te veroveren. Met 120 schepen en 5.000 Vikingstrijders landde hij in het moderne Frankrijk, waarschijnlijk aan de monding van de Seine, en verwoestte West-Francië, zoals het meest westelijke deel van het Frankische rijk toen heette.

Eveneens in 845 werd Parijs veroverd en losgeld vastgehouden door een Viking-raider, van wie volgens de sagen Ragnar Lodbrok was. De traditionele datum hiervoor is 28 maart, tegenwoordig door veel Scandinaviërs Ragnar Lodbrok Day genoemd. De koningvan West-Francië, de zoon van Karel de Grote, Karel II "De Kale", betaalde hem een ​​fantastisch bedrag om de stad niet te vernietigen. Volgens Vikingbronnen was Ragnar Lodbrok tevreden met niet minder dan 7.000 pond zilver in ruil voor het sparenvan de stad. Dat weerhield Ragnar er echter niet van andere delen van Frankrijk aan te vallen, en het duurde lang voordat de Franken hem verdreven.

Ragnar was een heiden die beweerde een directe afstammeling te zijn van de god Odin. Een van zijn favoriete strategieën was om op heilige feestdagen christelijke steden aan te vallen, wetende dat er veel soldaten in de kerk zouden zijn.

Nadat hij klaar was met Frankrijk, richtte hij zijn aandacht op Engeland. In 865 landde hij in Northumbria aan de noordoostkust van Engeland. Hier wordt beweerd dat hij voor de enige keer in de strijd werd verslagen door koning Ella van Northumbria. Ella's mannen namen Ragnar gevangen en de koning beval hem in een slangenkuil vol giftige slangen te gooien. Terwijl hij langzaam werd doodgebeten, zou hij hebben uitgeroepen: "Wat zouden de biggetjes grommen als ze de situatie van het oude zwijnkenden!"

Een Viking-sage stelt dat toen zijn vier zonen de manier van zijn dood hoorden, ze allemaal met groot verdriet reageerden. Hvitserk, die aan het schaken was, greep het stuk zo hard vast dat hij uit zijn vingernagels bloedde. Bjorn greep een speer zo stevig vast dat hij er een afdruk in achterliet, en Sigurd, die zijn nagels aan het knippen was, sneed er recht doorheen tot op het bot.

Ragnars vierde zoon, Ivor "the Boneless", hoorde al snel de details van de dood van zijn vader en zwoer dat hij de dood van zijn vader en de daaropvolgende moord zou wreken, in de aloude Vikingtraditie. In 866 stak Ivor met een groot leger de Noordzee over, ontmoette koning Ella in de strijd en nam hem gevangen. Hij veroordeelde hem tot de dood volgens de gewoonte van de "bloedrode adelaar", namelijk om de ribben van het slachtoffer uit te snijden en de longen te verwijderen door ze vast te pakken en over het lichaam te spreiden. Hij wreekte toen de dood van zijn vader op precies deze manier.

Hoewel dit verhaal, zoals vrijwel alle verhalen over Ragnar Lodbrok, al dan niet juist is, had zijn dood ernstige gevolgen. Ivor was het brein achter de aanvallen op het Engelse vasteland in het laatste kwart van de negende eeuw. Hij viel East Anglia binnen en het jaar daarop viel York aan. Hij werd geholpen door de interne strijd om de macht in Northumbria - waarvoor hij natuurlijk verantwoordelijk was door Ella te vermoorden. Deze oorlogen waren een opmaat voor de lange strijd van de Saksen van Alfred de Grote tegen de "Denen" een generatie later.

Ondertussen bleven de Vikingen in Frankrijk terugkomen voor meer buit. Een van hun prestaties was het meerdere keren verwoesten van de stad Rouen. Uiteindelijk vestigden velen van hen zich daar permanent, in een land dat bekend werd als Normandië (voor "Northmen",

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ragnar Lodbrok Sigurdsson?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ragnar Lodbrok Sigurdsson

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Sigurdsson


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Christiaan Naessens, "Genealogie Naessens, Kint, Versele, Gaytant", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-naessens-naesens/I13316.php : benaderd 14 mei 2024), "Ragnar Lodbrok Sigurdsson (750-840)".