Genealogie Kuijken-Dikschei » Bronnen » Hermannus van Meekeren

Bron beschrijving

Hermannus van Meekeren

veld 1: RA-Hattem
1767: Hermannus van Meekeren levert de stad Hattem een doodskist van 11?2 duims eiken wagenschot voor 20 gulden [Heemkunde Hattem 1993, p.24].
1770: Hermannus van Meekeren koopt huis nr. 20 in de Agterstraat van B. Wiessenberg.
17-5-1770: Timmerman van Meekeren maakt een schavot op de markt, waar Hendrika Schutte 60 stokslagen zal krijgen voor diefstal. De kosten zijn 18-2-8 pond voor het hout en het maken.
14-10-1777: Het bestuur van Hattem besluit om de resterende toren van het kasteel af te breken om de baksteen te kunnen verkopen. Hermannus van Meekeren krijgt de opdracht om de 'Dikke Tinne' op te meten, in tekening te brengen om uit te rekenen wat de opbrengsten en onkosten zullen zijn. Hij krijgt 14 gulden voor de moeite.
29-9-1778: Egbert Hendriks klaagt bij het stadsbestuur van Hattem over Hermannus van Meekeren. Op 26 september was Egbert Hendriks met zijn meid, Gerrigjen Swiers, bij het huis van Jan de Haan geweest, waar ook van Meekeren aanwezig was. Van Meekeren had Hendriks voorgesteld 'dat sij malkanderen souden seggen, wat sij wilden, sonder kwaat te worden'. Hendriks had daarmee ingestemd, op voorwaarde dat het ordentelijk zou gebeuren. Daarop had van Meekeren Gerrigjen Swiers uitgescholden voor een klungel en gezegd dat Hendriks 'daar mede toehield'. Hendriks had het eerst niet gehoord, maar toen zijn meid het hem vertelde sprak hij van Meekeren daar op aan. Van Meekeren 'sloeg hem daarop met een vuist voor 't hoofd en de neus aan 't bloeden', waarna hij wegliep.[ORA Stad Hattem, 1778, 91.15].
1778: Hermannus van Meekeren bezit bank nr. A95 in de kerk van Hattem.
16-5-1785: Op tweede pinksterdag 1785 wordt het Patriotische schuttersgilde St. Anna nieuw leven ingeblazen. Hermannus van Meekeren wordt lid. Herdrik van Meekeren is gildemeester, Herman Willem Daendels is gildekoning.
6-9-1786: Na verovering van Hattem door de prinsgezinde troepen o.l.v. generaal-majoor Spengler, op 6-9-1786, vlucht Hermannus van Meekeren uit Hattem met vele patriotten, waaronder Jurrien en Hendrik van Meekeren, naar Zwolle. Op 13-11-1786 is hij echter weer terug in Hattem (na amnestie van het Hof van Gelderland).
1789: Hermannus van Meekeren koopt huis nr. 68 in de Agterstraat van Jean Theodore Frese.
1791: In augustus van het jaar 1786 wordt in de grachten van de stad Hattem een dam aangelegd ter verdediging van de stad tegen de prinsgezinde troepen. De dam blijkt niet bestand tegen het opstuwende water uit de IJssel en op een kwade dag bezwijkt hij, waarbij de achterliggende Homoetslanden blank komen te staan. Hierbij wordt het gras, dat daar in schoven staat, geheel weggespoeld en voorzover nog niet gemaaid is het bedorven. De grashandelaren, die dit gras al gekocht hadden van de stads-rentmeester, Hendrik Jurriëns van Meekeren, lijden aanzienlijke schade en willen dit met een proces verhalen op de maker van de ondeugdelijke dam, Hermannus Jurriëns van Meekeren. Dit proces vindt in 1791 plaats.
De grashandelaren, waaronder Albertus Schulting (die voor f 38-8 schade leed), beschuldigen de timmerman van de dam ervan dat hij bij de bouw onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen om een mogelijke overstroming in voorkomen. Dit terwijl toch duidelijk zichtbaar was dat dergelijke maatregelen geboden waren, omdat het niveauverschil tussen het water aan onder- en bovenzijde van de dam zeer klein was, 'so selfs dat men met schuiten over de dam van beneden naar boven heeft kunnen vaaren'. Daarnaast hebben de gezworenen van de gemeente geen resolutie uitgevaardigd voor het bouwen van de dam. Uit getuigenverklaringen blijkt verder dat Hermannus van Meekeren de bouw heeft uitgevoerd.
De verdediger van Hermannus van Meekeren verweert zich als volgt: De dam is indertijd gebouwd als onderdeel van de stadsverdediging in opdracht van de toenmalige tijdelijke stadsregering. Daarbij was de beklaagde niet verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk. Waarschijnlijk werd de directie gevoerd door de commandant van de burgerwacht, of door de ingenieur die aanwezig was. Het is overigens ongepast om verder onderzoek naar deze zaken te doen; het was immers oorlog. Getuigen beweren daarentegen dat de verweerder wel degelijk met de uitvoering belast was, omdat hij met zijn knechts op het werk aanwezig was en aanwijzingen gaf. De suggestie dat de verweerder dit werk alleen met zijn knechts zou hebben uitgevoerd is absurd; voor een dergelijk groot werk zijn vele arbeiders nodig. Dat zijn knechts zich onder de arbeiders bevonden en dat de meestertimmerman zelf, naast een menigte andere toeschouwers, op het werk aanwezig was, wordt niet betwist. Als brandmeester was hij zelfs verplicht om aanwezig te zijn om te zien waarvoor de 'seilen', die uit de kerk gehaald waren, werden gebruikt. Een andere reden voor zijn aanwezigheid was dat men buiten zijn order en zonder te betalen materialen uit zijn schuur gehaald had; hij wilde er nog iets van terug zien te krijgen. De pleiter eindigt zijn verhaal: 'genoeg is het dat niemand den verweerder, een stil en vreedzaam ingezetene der stad, daarvan zelfs kan verdenken'.
Het mocht niet baten. Hermannus Jurriëns van Meekeren moest de aangerichte schade vergoeden. [ORA Stad Hattem, Civiele Processen 1791, 94.2a-2g].
1791: Het stadsgericht van de stad Hattem betaalt aan Hermannus van Meekeren 16 gulden voor het maken van twee doodskisten [ORA Stad Hattem 157a, 1791, nr. 36].
27-4-1792: Voor het begraven van de vrouw van Hermannus van Meekeren wordt 7 gld. betaald. Voor hemzelf wordt op 7-1-1812 ook 7 gld betaald.
1795: Hermannus van Meekeren, timmerman, patriot, woont in de Achterstraat [Heemkunde Hattem, 1994, p.75, huis nr. 112].
1798: De Stad Hattem is aan Hermannus van Meekeren 1141 gulden verschuldigd voor zijn aandeel in de verdediging van de stad in 1786. Als de prinsgezinden hun macht hebben verloren wordt hij schadeloos gesteld. Hij krijgt o.a. 962 gulden en 5 stuivers voor latten, planken, spijkers en andere zaken tot defensie [Bataafs archief, nr. 805, nr.15].
2 SOUR @S210@
change: 31 january 2008
veld 3: Diversen
veld 2: Rechterlijk Archief
Gebeurtenissen vanaf 1767


Informatie uit deze bron


Naar de lijst met bronnen