genealogieonline

Genealogie Krook » Pieter Krook (Crook)

Persoonlijke gegevens Pieter Krook (Crook) 


Afbeelding(en) Pieter Krook (Crook)


Gezin van Pieter Krook (Crook)

Hij is in de kerk getrouwd met Anneke (Adolfs) Bottin op 6 september 1679 te Emden,dl.Bron 2

Kind(eren):

  1. Johannes Pieters Krook  ± 1680-???? 
  2. Jacob Pieters Krook  ± 1683-< 1736 
  3. Hindericus Pieters Krook  1684-1738 
  4. Helena Krook  1686-????
  5. Joost Krook  ± 1688-???? 
  6. Eilke Krook  1692-????
  7. David Krook  1692-????


Notities bij Pieter Krook (Crook)

Stamvader
Van onze oudst bekende stamvader vinden we het eerste levensteken in het trouwboek van de Evang. Reform. Kerk te Embden (West Duitsland). Daar gaf Pieter de Crocq" op 6 sept. 1679 zijn jawoord aan "Anneke Bottin". Anneke's vader heette waarschijnlijk Adolf want zij wordt verder als Anneke Adolfs vermeld. Daarna wordt ruim vier en een half jaar niets meer van dit echtpaar vernomen. De mogelijkheid bestaat dat Pieter elders gedetacheerd is geweest. In deze periode kan hij vader geworden zijn van Johannes en Jacob. Geboortegegevens van deze kinderen zijn niet te vinden. Leeftijd, woonplaats en de namen van de kleinkinderen geven een indicatie van familiebetrekkingen. In 1684 komen ze weer voor het voetlicht. In dat jaar en in 1686 worden in Lieroort twee kinderen van hen gedoopt, als vader wordt vermeld "Pieter Crooy" en als moeder "Jantje, resp. Antje Adolfs". Na deze gezinsuitbreiding wordt het gedurende zes jaar weer stil in huize Crooy. Weer gedetacheerd? In deze periode is vermoedelijk rond 1688 Joost geboren welke, ook gezien de familiebetrekkingen, aan dit gezin werd gekoppeld. Omstreeks 1692 blijkt dat dit gezin zich in de Pausengang te Groningen heeft gevestigd Op 6 nov. 1692 wordt in deze plaats een tweeling gedoopt: Eilke en David. De vader laat zich dan "Pieter la Croock"noemen en de moeder "Anneke Adolfs". Na 1692 is ten aanziens van Pieter en Anneke, maar ook van Eilke en David iets meer te vinden.
De naam Krook wordt zeer verschillend gespeld: Bij huwelijk: du Crocq, bij doop Henricus en Helene: Crooij en Crooy, bij doop (in Groningen) van Eike en David: la Croock

Lieroord, Lieroort of Leeroord
Voormalig fort met Nederlandse bezetting, ook Leeroord genoemd, gelegen in Oostfriesland op de rechter oever van de samenvloeiende rivieren Eems en Leda.
Bij de terugtrekking van het garnizoen werden de doop- en trouwboeken ingevolge resolutie van de Raad van State d.d. 13 oktober 1744 door de commandant overgegeven aan de kerkeraad van de Hervormde gemeente te Nieuweschans.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Krook (Crook)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. DTB Groningen 1676 -1705, archiefnr. 124, invent.nr 148/139
  2. RELI Evang. Reform. Kerk

Over de familienaam Krook (Crook)


    

Het inloggen op het besloten deel van deze
publicatie is alleen mogelijk als u daartoe
bent uitgenodigd door de auteur!

   Annuleren


Bent u uw wachtwoord vergeten?