Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Cornelis (Willems) Meijerink (????-1754)

Persoonlijke gegevens Cornelis (Willems) Meijerink 


Gezin van Cornelis (Willems) Meijerink

Hij is getrouwd met Gijsbertje Jans Schut.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Lambert Meijerink  ????-1773 
  2. Willem Meijerink  ????-1784 
  3. Geertje Meijerink  ????-1768
  4. Gerritje Meijerink  ????-1747 
  5. Jannetje Meijerink  ????-1772
  6. Henrick Meijerink  1712-1790 
  7. Jacob Corneliszn Meijerink  ± 1716-1764 
  8. Mergrietien Meijerink  1717-< 1757


Notities over Cornelis (Willems) Meijerink

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De Bazemolen II in Apeldoorn, Ugchelen, no 106, blz 426.
De resterende 2/3 parten gingen (ca 1754) gingen naar de kinderen van haar (Jacobje Daniels Schut) overleden broer Jan Daniels Schut, en wel 1/3 voor Gijsbertje Schut, gehuwd met Cornelis Willems Meijerink, 1/6 voor Janneke, gehuwd met Jan Claassen Wegenaar en 1/6 voor Daniël Schut, gehuwd met Stijntje Klaassen van Amersfoort.
De molen werd gebruikt en bewoond als pachter door Lambert Cornelis Meijerink, zoon van Gijsbertje Schut, in december 1745 gehuwd met Henrica Westenenck. Zijn vader, die in 1754 overleed, was papiermaker op de eerste Tiemensmolen (no 92).

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De bovenste Nieuwe Molen, later genoemd de Hamermolen, no 101, blz 414.
Tijsje Lamberts Huiskamp was de dochter van Lambert Hendriks Huiskamp, papiermolen op de molen in ’t Veen in Orden (no 88). Jan Daniels Schut, geboren omstreeks 1650, was vanaf 1710 met zijn schoonzoons Claas Wegenaar en Cornelis Meijerink ook eigenaar van de papiermolens op de Kamp en in het Veen (no 41 en 42) te Heelsum.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De Molen op de Kamp in Heelsum, no 41, blz 161.
Jan Daniesl Schut bleef met zijn vrouw Tijsjen Lamberts in Ugchelen wonen en werken, en liet de Heelsumse molens over aan zijn schoonzoon Jan Wegenaar, die kort tevoren getrouwd was met zijn dochter Jenneke. Schut overleed circa 1716 en toen zal de verdeling hebben plastgevonden waarbij elk der drie kinderen 1/3 part in beide molens kreeg.
Die kinderen waren de docher Janneke, gehuwd met Jan Claassen Wegenaar, de dochter Gijsbertje gehuwd met Cornelis Meijerink, en de zoon Daniël, gehuwd met Stijntje Claas van Amersfoort. Daniël Schut volgde zijn vader op in de Ugchelse molen, Meijerink was papiermaker op de eerste Tiemensmolen in Wormingen, en aan Wegenaar viel de taak toe, zich met de Heelsumse molens te occuperen.
Tot 1728 heeft Wegenaar zijn werk kennelijk alleen met knechts verricht, maar in april 1726 verkocht Daniel, in mei 1728 Gijsbertje hun aandeel voor respectievelijk 933 en 1000 gld aan meester Maas Sanders Trijl en Wendelina Gerrits van Munster, echtelieden.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: Henk Voorn.
De molen op de Kamp, no 41, blz 261
Het vertrek van Karst Jansen naar Arnhem zal de reden zijn geweest waarom hij in 1710 de beide Heelsumse papiermolens (de molen op de Kamp en de molen in de Veentjes) verkocht aan Jan Daniels Schut. Jan Daniels Schut, omstreeks 1650 geboren, was papiermaker op de Nieuwe Hamermolen in Ugchelen (no 101). Jan daniels Schut bleef met zijn vrouw Tijsjen Lamberts in Ugchelen wonen en werken en liet de Heelsumse molens over aan zijn schoonzoon Jan Wegenaar, die kort te voren getrouwd was met zijn dochter Jenneke. Schut overleed circa 1716 en toen zou de verdeling hebben plaats gevonden waarbij elk der drie kinderen 1/3 part in beide molens kreeg. Die kinderen waren de dochter Jenneke, gehuwd met Jan Claassen Wegenaar, de dochter Gijsbertje, gehuwd met Cornelis Meijerink, en de zoon Daniël, gehuwd met Stijntje Claas van Amersfoort. Daniël Schut volgde zijn vader op in de Ugchelse molen, Meijerink was papiermaker op de eerste Tiemensmolen in Wormingen (no 92), en aan Wegenaar viel de taak toe, zich met de Heelsumse molens te occuperen.
Tot in 1728 heeft Wegenaar zijn werk kennelijk alleen met knechts verricht, maar in april 1726 verkocht Daniël, in mei 1728 Gijsbertje hun aandeel voor respectievelijk 933 en 1000 gld aan meester Maas Sanders Trijl en Wendelina Gerrits van Munster, echtelieden. Hun aandeel in de molen in de Veentjes bleef voorlopig nog in de familie. Wegenaar concentreerde zich nu meer op deze molen en liet de molen op de Kamp over aan Maas Trijl. Wegenaar was later ook bereid zijn aandeel van 1/3 te verkopen en zo kon op de veiling de gehele molen onder de hamer komen. Koper voor 2100 gld werd mr Lambert van Eck, burgemeester van Arnhem.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: Henk Voorn.
De eerste Tiemensmolen, no 92, blz 393
De molen moet vervolgens (na 1712) zijn verkregen door Cornelis Willems Meijerink. In 1712, op 14 maart, liet Kneelis Willems Meijerink in Beekbergen een zoon dopen. De doopnaam ontbreekt, maar uit latere stukken blijkt, dat het kind Hendrik heette. Meijerink is daarna met zijn vrouw Gijsbertje Jans Schut naar Apeldoorn gekomen, waar in december 1717 de dochter Margrietje werd geboren. Hij was toen waarschijnlijk papiermaker op de eerste Tiemensmolen. Cornelis Meijerink stond bekend als ‘van een seer driftigh humeur zijnde’. Zijn vrouw, een dochter van Jan Daniels Schut, stierf 13 november 1747 ’op Thiemensmolen in ’t Veen’. Kort daarna vertrok haar man naar Beekbergen, waar zijn zoon Jacob papiermaker was op de molen de Winckewijert en waar hij op 5 januari 1754 werd begraven.
Cornelis had acht kinderen. Het heeft lang geduurd eer zij tot verdeling van de boedel kwamen. In juni 1757 verkochten zij vaders vierde part in een vierrendeel in het Hoog Soerderbos, maar een definitief erfmagescheid liet op zich wachten tot eind november 1760. Toen werd ook beschikt over het andere onroerende goed: een aandeel in het hooiland de Braack in Noord-Apeldoorn, het halve ‘viertel’ van de Wormermark, een partje in de Hoog Soerderheg(ge), het zaailand de Ses Schepels in de Ugcheler Enk, een goed genaamd de Zaalwehr en een herengoed te Wenum genaamd Weversgoed. De (eerste) Tiemensmolen viel toe aan de zoon Hendrik. Hendrik is in maart 1712 in Beekbergen geboren. Hij heeft na het vertrek van zijn vader naar Beekbergen het beheer over de Tiemensmolen op zich genomen. Kort daarop trouwde hij met Geertruy Bosgoed, verwekte vele kinderen, waarvan vele jong stierven, en verloor in mei 1774 zijn vrouw. Op 26 juni 1790 is de bejaarde papiermaker op zijn molen overleden.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: Henk Voorn.
01-05-1755 Inventaris der gerede goederen, actien en creditenvan Jacob Meijrink wedr van wijlen Driesjen Jacobs, en Lambert Meijrink en Jannis Jacobs aangestelde voogden over Gijsbertjen Meijrink minderjarig kind van gem. Jacob Meijrink bij voorn. Driesjen Jacobs in egten staat verwekt.
Een vijf bax water papiermolen genaamt de Winckewijert, huijs en hof, hangschuur en backhuijs.
1/8 part in den boedel van desselfs vader en moeder Cornelis Meijrink en Gijsbertjen Janssen Schut, in leven egtel(ieden), thans nog in ’t gemeen en onverdeelt; ’t versterf van Jacob Gerrits van Amersfoort van desselfs gerede en ongerede goederen, mede nog onverdeelt.

Incomende schulden
Een obligatie aan Teunis Wouters Buijtenhuijs ad100,00
Voor Teunis Wouters Buijtenhuijs betaalt een borgtogt aan Lambert en Nicolaas Lamberts
te Deventer ad 500 gld, waar voor Cornelis Willems Meijerink mede borge voor was, welk half
voor quade schult gerekent wordt 500,00
D’erfgenamen van Cornelis Willems Meijerink wegens costgelt en verschot aan voorn.
C.W. Meijerink120,30

Uijtgaande schulden
Jannetje Meijrink verdient loon 30,00
Hendrik Meijrink geleent gelt 24,16

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis (Willems) Meijerink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Meijerink


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter Koldewijn., "Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I7733.php : benaderd 7 mei 2024), "Cornelis (Willems) Meijerink (????-1754)".