Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Teunis van Delden (1788-1875)

Persoonlijke gegevens Teunis van Delden 


Gezin van Teunis van Delden

Hij is getrouwd met Fredrica/Oolman Oleman.

Zij zijn getrouwd op 7 mei 1817 te Loenen, hij was toen 28 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Lammert van Delden  1818-1891 
  2. Jan van Delden  1819-1820
  3. Jan van Delden  1821-1824
  4. Reintje van Delden  1822-1895 
  5. Jacob van Delden  1826-1828
  6. Frederika van Delden  1831-1871 
  7. Teunis van Delden  1834-1917 
  8. Jannetje van Delden  1841-1843


Notities over Teunis van Delden

Teunis is in 1819 weer in Loenen werkzaam op de 1e Achterste Molen, daarvoor was hij in Rozendaal. De 2e Achterste Molen heeft hij verhuurd aan Derk Ligt, de vader van schoonzus Jenneke Ligt, getrouwd met broer Jan.

De papiermolens in de provincies Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg (H. Voorn)
Blz. 471 en verder: Loenen, De Achterste Molen I
In de moeilijke Franse tijd weduwe geworden, zette Reintje Roemerman (Reumerman, Ruimerman) met hulp van gehuurde krachten het bedrijf voort. Zij betaalde per jaar 108 gld aan grond- en waterpacht. In 1811 waren maar tien van de 26 hamers in bedrijf; een maalbak was er niet. Haar zoon Jan van Delden, in mei 1791 geboren, wat later ook de zoon Teunis Lamberts van Delden, zijn als papiermakersknechts naar Rozendaal vertrokken. In 1815 woonden Hendrik Slikhan en Gerrit Berends met haar op de molen; de zoon Teunis was in 1819 weer in Loenen werkzaam.
Inmiddels was de weduwe in een proces met de heer van ter Horst geraakt over de pacht van het water en de grond, waarop de molen stond. In 1811 staakte Reintje Roemerman de betaling van de jaarlijkse pacht van 108 geld, wegens een verschil van mening; zij meende Hackfort alleen recht had op waterpacht, maar dat de grond haar eigendom was. De rechtbank te Arnhem had in het voordeel van de weduwe beslist op formele gronden: zij alleen, niet haar mede-erfgenamen waren ‘aangespoken’. Natuurlijk ging Hackfot in beroep bij het Hoog Gerechtshof in Den Haag. In november 1819 besliste dit hoogste rechtscollege, dat Hackfort de eigendom van de grond volledig had bewezen en dat Reintje Roemerman en haar ‘mede-geintimeerde’ zoon Teunis acht jaren (1811-1818) pacht, totaal 864 gld hadden te betalen alsmede de kosten van van de rechtszaak, die op 1136 gld werden geschat. Bovendien moesten zij de gepachte grond ontruimen. De inmiddels reeds naar Oosterbeek vertrokken weduwe zag zich genoodzaakt, tegen ‘minnelijke taxatie’ de nog steeds door Teunis bewoonde molen over te dragen aan Hackfort. Op 22 april 1820 vond de overdracht aan de baron plaats door de weduwe, haar zoon Teunis, papiermaker te Loenen, Jan, papiermaker te Oosterbeek en hun zusters Fenneken, Elisabeth en Jacoba, alle drie ‘dienstmeid’, in respectievelijk Loenen, Westervoord en Utrecht. De molen werd op afbraak getaxeerd op 1800 gld, maar dat betekende niet, dat de molen ook werd afgebroken. Teunis van Delden Lammerstz. bleef als pachter op de Achterste Molen, tegen een pacht van 175 gld per half jaar. Zeer waarschijnlijk was dit de pacht voor de beide Achterste Molens, waarvan de tweede molen door Teunis van Delden werd verhuurd aan Derk Ligt.
Teunis van Delden Lammertszoon, gehuwd met Frederika Oolmans (Oleman), werkte omstreeks 1823 met twee arbeiders en maakte groot royaal en schrenspapier. Later nam het aantal werklieden toe, van vijf in 1827 tot acht in 1829. De pacht werd in de loop der jaren aanzienlijk verhoogd, tot 672 gld per jaar voor de twee molens. Teunis van Delden werd op den duur bijgestaan door zijn zoon Lammert van Delden, in 1818 geboren. Deze zoon, met Aaltjen Sarink gehuwd, vertrok in 1855 naar Zutphen; zijn broers en zusters trokken ook in het begin van de vijftiger jaren uit Loenen weg en hun ouders moeten tussen 1860 en 1870 zijn overleden.

Blz. 475 en verder: Loenen, De Achterste Molen II
In die tijd (circa 1817) was Teunis Jansz. van Deldens neef Teunis Lammertsz. van Delden papiermaker op de eerste Achterste Molen. Vermoedelijk vanaf 1820 waren beide molens in pacht bij Teunis Lammertsz. Een hypothecaire leninmg van f 2000, die Teunis Jansz. in 1805 bij de weduwe Henricus Vorster in Amsterdam had opgenomen, werd in november 1819 geroyeerd en dat zal dus de datum zijn, waarop de beide molens onder beheer van Teunis Lammertsz. kwamen. Teunis Lammertsz. van Delden, verhuurde de tweede Achterste Molen aan Derk Ligt, geboren 1751, in 1778 gehuwd met Elisabeth Simonis, hij werkte met drie knechts en zijn zoon Hendrik Ligt, geboren in 1783. Derk Ligt stierf in augustus 1827. Zijn zoon Derk heeft toen waarschijnlijk de molen gehuurd. Vanaf circa 1840 zijn de beide Achterste Molens vermoedelijk door Teunis van Delden en zijn zoon bestuurd, totdat in 1856 Hendrik Abraham Schut zich hier vestigde.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Teunis van Delden?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Teunis van Delden

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Teunis van Delden


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Teunis van Delden



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 15 september 1788 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
    • 2 januari » Georgia ondertekent als vierde staat de grondwet van de Verenigde Staten.
    • 9 januari » Connecticut ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 5e staat.
    • 28 januari » De eerste Australische strafkolonie wordt gevestigd bij Botany Bay.
    • 6 februari » Massachusetts ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als zesde staat.
    • 1 juni » Kapitein William Bligh licht het anker in de Valsbaai en zet koers naar de Oost met zijn schip de HMAV Bounty.
    • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
  • De temperatuur op 21 september 1788 lag rond de 16,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
    • 2 januari » Georgia ondertekent als vierde staat de grondwet van de Verenigde Staten.
    • 6 februari » Massachusetts ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als zesde staat.
    • 7 april » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
    • 1 juni » Kapitein William Bligh licht het anker in de Valsbaai en zet koers naar de Oost met zijn schip de HMAV Bounty.
    • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
    • 28 november » Karel Christiaan van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Frederik Willem.
  • De temperatuur op 7 mei 1817 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1817: Bron: Wikipedia
    • 4 maart » James Monroe wordt beëdigd als 5e president van de Verenigde Staten.
    • 24 april » Huwelijk van kroonprins Jozef van Saksen-Altenburg en prinses Amelie van Württemberg in Kirchheim unter Teck.
    • 31 mei » De opera La gazza ladra van Gioacchino Rossini gaat in première in het Teatro alla Scala in Milaan.
    • 18 oktober » Ontdekking van het graf van Seti I door Giovanni Battista Belzoni.
    • 22 november » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Nederlands Guyana of Suriname.
    • 10 december » Mississippi wordt de 20 staat van de Verenigde Staten.
  • De temperatuur op 24 juni 1875 lag rond de 20,4 °C. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noorden. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 55%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1875: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 3 maart » In Parijs gaat Bizets opera Carmen in première. Het publiek is gechoqueerd en jouwt Bizet uit.
    • 30 april » Inwijding van Begraafplaats Sint Barbara in Utrecht.
    • 25 augustus » Als eerste zwemt Matthew Webb Het Kanaal over.
    • 8 september » Oprichting van het Gezelschap van het Goddelijk Woord door de Duitse priester Arnold Janssen.
    • 23 september » William Bonney ("Billy the Kid") wordt voor de eerste keer gearresteerd.
    • 13 oktober » In Deventer wordt de sportclub Utile Dulci opgericht, tegenwoordig de oudste nog bestaande veldsportvereniging van Nederland.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Delden


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter Koldewijn., "Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I6391.php : benaderd 27 april 2024), "Teunis van Delden (1788-1875)".