genealogieonline

Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Thönis Cornelissen van Delden (± 1694-< 1746)

Persoonlijke gegevens Thönis Cornelissen van Delden 


Afbeelding(en) Thönis Cornelissen van Delden


Verwantschap Thönis Cornelissen van Delden


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Thönis Cornelissen van Delden

Thönis Cornelissen van Delden
± 1694-< 1746

(1) 1716

Aeltje Egberts
????-< 1735

(2) 1735
Janna van Delden
1737-< 1772

Gezin van Thönis Cornelissen van Delden

Hij is in de kerk getrouwd met (1) Aeltje Egberts op 26 januari 1716 te Hall.


Hij is in de kerk getrouwd met (2) Fenneken Lamberts op 27 augustus 1735 te Loenen.


Toestemming voor dit huwelijk is 6 augustus 1735 verkregen te Loenen.

Kind(eren):

  1. Kornelis van Delden  1736-1812
  2. Janna van Delden  1737-< 1772
  3. Jan van Delden  1738-1795 
  4. Jenneken van Delden  1740-< 1772
  5. Lammert van Delden  1742-1808 
  6. Henderik van Delden  1744-1805 
  7. Teunis van Delden  1746-< 1772


Notities over Thönis Cornelissen van Delden

Thönis Cornelissen gebruikt de achternaam van Delden eigenlijk nooit, maar deze duikt wel op bij de geboorte van zoon Jan in 1738.
Hij was papiermaker en eigenaar van de Middelste Molen te Loenen, eigenaar sinds 1735. In 1739 en 1746 Mr. Papiermaker.
Na het overlijden van Aeltje Egberts (voor 1735) deelde Thönis met zijn stiefzoon Egbert Tonisse Bello de boedel, waarbij Thönis in het bezit kwam van Middelste Molen in Loenen. Hij was er daarvoor al (meester) papiermaker.

De papiermolens in de provincies Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg (H. Voorn)
Blz 464 en verder: Loenen, De Middelste Molen I
In januari 1716 hertrouwde de weduwe Aeltje Egberts, weduwe dus van Teunis Engberts Bello, met Teunis Cornelissen uit Hall, zoon van Cornelis Jansen. Deze Teunis Cornelissen heette voluit van Delden, maar deze familienaam gebruikte hij vrijwel nooit. Teunis was in 1735 weduwnaar en hertrouwde in augustus van dat jaar met Fenneken Lamberts, dochter van Lambert Gerrits uit Voorst. Met zijn stiefzoon Egbert Teunissen Bello deelde van Delden de boedel, waarbij Teunis in het bezit kwam van de papiermolen op de Loenense, dan de Middelste Molen genoemd, met twee hooilanden, de Start en de Vrohorst genaamd. Ook al het gereedschap, de voorraden, vee en alle ‘ongerede mobilia’ waren voor Teunis, die verder ook alle vorderingen kreeg, uitgezonderd hetgeen Egbert Teunissen Bello verschuldigd was: die schuld werd ‘gemortiseerd en gedood‘. Daarentegen moest van Delden ‘van sijn morgengrave renuntieren’ en alle de lastige schulden tot sijn rouwcleet incl’ dragen en aan Egbert 3500 gld uitkeren. Teunis Cornelissen heeft deze schuld in gedeelten betaald en kreeg in december 1739 gehele kwijting. Financiële problemen schijnt hij nauwelijks te hebben gehad; de enige hypothecaire lening ons bekend dateert van mei 1739 en betrof 500 gld, geleend van baron van Wijnbergen. Kort na januari 1746 moet Teunis van Delden overleden zijn. Zijn weduwe Fenneken Lammers hertrouwde in oktober 1746 met Hendrick van Veelen. Hendrick was reeds pachter van de eerste Achterste Molen, die nu werd verhuurd, terwijl hij zelf met zijn vrouw en twee knechts op de Middelste Molen wonen.
Uit het huwelijk met van Veelen waren geen kinderen geboren, uit het huwelijk met van Delden stamden de zoons Jan, Hendrik, Lambert en Cornelis. Van deze zoons was het in eerste plaats Jan van Delden, die zijn moeder in het bedrijf bijstond.
Jan van Delden was in 1756 getrouwd met Jantje Gerritse Put, weduwe van Hendrik Simonis en volgde deze op als pachter, later als eigenaar van de tweede Achterste Molen. Door het werk op de Achterste Molen over te laten aan ‘baas’ Willem Wegerink, kon Jan van Delden zich tevens met de Middelste Molen bemoeien. Hij overleed in of kort na 1794. Fenneken Lamberts overleed een paar jaar na haar zoon Jan, in januari 1797.
Op 3 april 1797 vond het magescheid plaats tussen de broers Cornelis, Lambert en Hendrik van Delden en de vier zoons van de overleden broer Jan. De eerste Achterste Molen is toen naar Lambert van Delden gegaan; de tweede Achterste Molen werd het eigendom van zijn neef Teunis, zoon van Jan van Delden. De Middelste Molen werd toegewezen aan de jonge Hendrik van Delden Janszoon, die een paar weken later een Apeldoorns meisje, Jenneken Broekhuis, als bruid naar zijn molen bracht. De door Hendrik geërfde vijfbaksmolen was bezwaard met een hypotheek van 2200 gld, die de weduwe van Veelen in 1773 had opgenomen bij de scholtis mr. Huybert van Hamel. Behalve deze last, had Hendrik ook nog aan zijn oom Hendrik van Delden 1300 gld te betalen, waarvoor de molen en het hooiland de Start opnieuw werden verbonden.
Hendrik Jans van Delden, gedoopt te Loenen op 11 januari 1766, verloor op 5 november 1804 zijn vrouw, die toen 37 jaar was. Hij hertrouwde in juli 1805 met Geertjen Huiskamp uit Epe. Bij het magescheid met zijn vijf minderjarige kinderen kreeg Hendrik alle bezittingen, inclusief de vijf-vijfhamersbaksmolen, alles samen op 6159 gld gewaardeerd, waartegen hij ook alle schulden, belopende 5474 gld, voor zijn rekening moest nemen.

Blz 468: Loenen, De Middelste molen II
In maart 1737 heeft een neef, Willem Crijgsman. De door hem geërfde papiermolen, ‘bij Willem Box gebruikt’, overgedragen aan Derck Brouwer gehuwd met Maria Mulder. Het woonhuis aan de molen, ‘bevorens door Willem Box bewoont geweest’, is in december 1737 door de erfgenamen verkocht aan Teunis Cornelis, de papiermaker op de andere Middelste Molen. Willem Box is later naar de Stroboekse molen gegaan.

Blz. 471: Loenen, De Achterste Molen
Vanaf 1739 werd de molen door de eigenaars (Klaas Jansen van Amersfoort en Heymerik Hugen van Til) verhuurd aan Hendrik van Veelen. Toen in 1746 Hendrik van Veelen trouwde met Fenneke Lammers en daardoor ook papiermaker op de Middelste Molen werd, liet hij het beheer over de Achterste Molen over aan Egbert Evers, zoon van Evert Gerrits, getrouwd in 1749 met Aeltje Berends van Veelen.
In 1770 werd de molen verhuurd aan Jannes Bello, een zoon van Teunis Jansz. Bello en Maria Lubberhuizen, uit Hall afkomstig. Het overlijden van eigenaar Hendrik van Veelen op 18 mei 1772 werd aanleiding voor Bello’s vertrek.
Van Veelens weduwe Fenneke Lammers bleef achter met de kinderen uit haar eerdere huwelijk met Teunis Cornelisse van Delden.
Het overlijden van eigenaar Hendrik van Veelen op 18 mei 1772 werd aanleiding voor Bello’s vertrek. Van Veelens weduwe Fenneke Lamberts bleef achter met de kinderen uit haar eerdere huwelijk met Teunis Cornelisse van Delden. Zij verbond de Middelste en de Achterste Molen in maart 1773 voor een schuld van 2200 gls aan de scholtis mr. Huybert van Hamel. Zij woonde toen zelf op de Middelste Molen, de Achterste Molen was nog in huur bij Bello, maar reeds in 1774 vinden we haar zoon Jan van Delden, die al pachter was van de tweede Achterste Molen, ook op de eerste Achterste Molen. De molen bleef eigendom van Fenneke Lammers, maar het nieuwe pachtcontract, dat in 1784 met Hackfot werd gesloten, stond op naam van de weduwe samen met haar vier volwassen knideren. Tot in 1780 zorgde Jan van Delden voor de beide Achterste Molens, maar toen werd de eerste Achterste Molen verhuurd.
In 1790 wordt op de Achterste Molen voor het eerst Jans broer Lammert van Delden genoemd. Een paar jaar later, in september 1795, is Jan van Delden overleden, in januari 1797 stierf Fenneke Lammers. In april 1797 vond een magescheid plaats, waarbij de Middelste Molen naar Hendrik van Delden ging en Lammert van Delden de Achterste Molen kreeg, mits uitkerende aan zijn broer Cornelis 1300 gld; hij moest ook de helft van de lening van 2200 gld tot zijn last nemen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Thönis Cornelissen van Delden?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Thönis Cornelissen van Delden

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Van Delden


Historische context (op basis van trouwdag 26 januari 1716)