Genealogie Kloos » Jansje Gretha Schuiringa (1887-1975)

Persoonlijke gegevens Jansje Gretha Schuiringa 

  • Zij is geboren op 9 juli 1887 in Balmahuizen (Gem. Oldehove), Groningen, Nederland.
  • Beroep: Lector Tandheelkunde.
  • Zij is overleden op 1 augustus 1975 in Utrecht (UT), zij was toen 88 jaar oud.
  • Zij is begraven in Niehove (Gem. Zuidhorn), Groningen, Nederland.
  • Een kind van Jan Jacob Schuiringa en Anje Huizing
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 maart 2008.

Gezin van Jansje Gretha Schuiringa


Notities over Jansje Gretha Schuiringa

Schuiringa, Jansje Gretha , lector tandheelkunde (Balmahuizen, gem. Oldehove 9-7- 1887 - Utrecht 1-8- 1975 ). Dochter van Jan Jakob Schuiringa, hereboer, en Anje Huizing.
Jansje Gretha Schuiringa is een van de dochters uit een welvarend boerengezin in Groningen. Zij bezoekt de lagere school te Niehove en vervolgens de HBS te Groningen. Haar studiekeuze wordt tandheelkunde en zij begint haar opleiding aan de universiteit te Groningen, waar in mei 1909 het theoretisch tandheelkundig examen wordt afgelegd. Zij vervolgt haar studie aan het tandheelkundig instituut te Utrecht en behaalt hier op 27 juni 1913 het tandartsdiploma. Zij is een der eersten die krachtens de wet van 28 april 1913 de titel van tandarts verkrijgt.
Op 1 oktober 1913 wordt zij aangesteld als assistent voor de tandtechniek op de prothetische afdeling, toen onder leiding van lector J.J.E. de Vries. Hiermede begint haar werkzaamheid te Utrecht, die tot haar emeritaat zou duren. Van 1914 tot 1918 is ze eveneens assistente bij J.A.W. van Loon op de afdeling orthodontie. Reeds in die jaren was, zeker door de invloed van Van Loon, haar belangstelling voor kaakafwijkingen en de omringende weke delen gewekt.
Zij begint ook een particuliere praktijk te Utrecht en behandelt daar patiënten met gespleten gehemelte met door haar vervaardigde obturatoren.
Na het vertrek van lector De Vries wordt mej. J.G. Schuiringa met het onderwijs in de prothetische tandheelkunde belast (KB 7-10-1918). Bij KB van 26-8-1920 volgt haar benoeming tot lector. Zij houdt op 5 februari 1921 haar openbare les getiteld Enkele belangrijke factoren uit de ontwikkelingsgeschiedenis der prothetische tandheelkunde (Utrecht, 1921). Zij stelt aan zichzelf en aan haar medewerkers hoge eisen. Vooral haar onderwijs, dat zeer systematisch wordt opgezet, vergt veel van haar aandacht. Zij is tegenover de studenten bepaald niet lankmoedig. Dat geeft nogal eens wrijving met achtereenvolgende generaties. Dezelfde strikte beginselen en gestrengheid tegenover zichzelf en anderen blijkt uit haar commentaar op de viering van het 50-jarig bestaan van het tandheelkundig onderwijs: haars inziens mag men terugzien op de afgelegde weg, maar dat is geen reden tot festiviteit, een standpunt dat haar niet in dank wordt afgenomen.
In 1932 wordt J.A.W. Tjebbes tot lector in de mondheelkunde benoemd en volgt een vruchtbare samenwerking voor de behandeling van patiënten met gehemeltespleten en chirurgische defecten. Juist de behandeling van deze patiënten aan de universiteit te Utrecht wordt dank zij deze samenwerking tot een hoog peil opgevoerd. Mej. J.G. Schuiringa's grote verdienste is zeker wel de standvastige houding geweest tegenover de bezetter, ter verdediging van het tandheelkundig instituut en de daarin aanwezige goederen. Samen met M. de Boer, waarnemend hoofd van de afdeling orthodontie, heeft zij onverschrokken de vaderlandse vaan hoog gehouden opdat na beëindiging van de oorlog het onderwijs in de tandheelkunde zo spoedig mogelijk kon worden voortgezet. Op 23-9-1945 verzoekt de overheid haar de functie van waarnemend directeur te vervullen. In dat zelfde jaar wordt zij lid van de commissie-De Ranitz ter hervorming van het onderwijs (14-11-1945). Op 22-6-1948 eindigt haar directoraat en bij KB van 15-6-1949 wordt haar leeropdracht gewijzigd in onderwijs in de tandheelkundig chirurgische prothetiek. Tijdens de viering van haar 40-jarig tandartsjubileum bieden haar oud-leerlingen haar de 'Stichting J.G. Schuiringafonds' aan, die tot doel heeft minvermogende patiënten op kaakchirurgisch gebied te helpen en het onderwijs en onderzoek in de maxillofaciale prothetiek te stimuleren. Op 26 juni 1957 neemt ze afscheid.
In menig opzicht was mej. J.G. Schuiringa een pionier. Niet alleen omdat zij ijverig en plichtsgetrouw was. Dat bleek trouwens uit haar sociaal-maatschappelijk gerichte belangstelling: zij was lid en later hoofdbestuurslid van de Nederlandsche Vereeniging van Vrouwen met een Academische Opleiding (tot 8 mei 1932) en in 1929 een der oprichtsters (en verdienstelijke leden) van de Soroptimist Club Utrecht. Maar zij had een doorzettend karakter, bereid te strijden voor haar plaats, haar werk en haar ideeën. Dat juist maakte haar tot een baanbreekster vooral ten behoeve van de behandeling van chirurgisch protethische patiënten in ons land. Daarom ook vond zij voor haar werk erkenning in het buitenland.
A: Patiëntenadministratie en modellenverzameling van zowel haar particuliere praktijk als van alle patiënten welke op het Tandheelkundig Instituut (Tl) te Utrecht door haar en haar medewerkers werden behandeld onder beheer van het TI der Rijksuniversiteit te Utrecht.
P: Publikaties in het Tijdschrift voor tandheelkunde van 1918 t/m 1952 waaronder 'Eene bevestigingsmethode voor obturatoren bij kinderen met melkgebit of wisselgebit', ibidem, 30 (1923) 452-461 en 'Toelichting bij de grondbeginselen der chirurgisch-prothetische tandheelkunde ten dienste van de voorbehandeling van hoofdverwondingen', ibidem, 46 (1939) 991-1016. Verder 'A new System of fixation of obturators', in Journal of the american dental association 15 (1928) 412-422; 'De tandheelkunde tijdens en na den oorlog in Nederland', in Die offisiële tydskrif van die Tandheelkundige Vereniging van Suid-Afrika 2 (1947) 68-72; 'Expériences de traitements chirurgicaux prothétiques de la mâchoire inférieure', in Journal dentaire belge 41 (1950)115-122.
L: J.G. Schuiringa, Naar de erkenning. [Uitg. door F.E.R. de Maar e.a.]. [Utrecht, 1976]. Bevat ook Jansje Gretha Schuiringa (1887-1975), lector bij het tandheelkundig onderwijs (1920-1957). Gedenkschrift door dr. M. de Boer; J.J. Kruisbrink, 'Van ,,chirurgische prothese" tot "maxillofaciale prothetiek'", in Van tandmeesters en tandartsen: 100 jaar tandheelkundig onderwijs in Nederland (Amsterdam, [1977]) 155-164.
F.E.R. de Maar
Opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 2 (Den Haag 1985)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jansje Gretha Schuiringa?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jansje Gretha Schuiringa

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jansje Gretha Schuiringa

Jantje Homan
1824-1889
Jan Huizing
1830-1917
Anje Huizing
1862-1943

Jansje Gretha Schuiringa
1887-1975


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 juli 1887 lag rond de 19,2 °C. Er was 4 mm neerslag. De winddruk was 8 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 89%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1887: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Slag bij Dogali: Abessinië verslaat de Italianen.
    • 22 maart » De eerste editie van de Colombiaanse krant El Espectador verschijnt.
    • 4 juni » In Parijs wordt het Institute Pasteur opgericht.
    • 1 september » Emile Berliner vraagt octrooi aan op de grammofoonplaat.
    • 1 september » Oprichting van de Elektrotechnische Fabriek N.V., later Getronics genaamd, door Groeneveld en van der Pol.
    • 3 december » Oscar Carré opent aan de Weesperzijde te Amsterdam zijn Circustheater.
  • De temperatuur op 1 augustus 1975 lag tussen 14,5 °C en 25,7 °C en was gemiddeld 19,7 °C. Er was 12,5 uur zonneschijn (80%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
  • In het jaar 1975: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 13,6 miljoen inwoners.
    • 30 maart » Tijdens de Vietnamoorlog veroveren Noord-Vietnamese troepen de zuidelijke stad Đà Nẵng.
    • 3 september » Het Nederlands voetbalelftal wint in Nijmegen met 4-1 van Finland in de kwalificatiereeks voor het EK voetbal 1976, onder meer door drie doelpunten van Willy van der Kuylen.
    • 15 september » De rockband Pink Floyd brengt een van zijn succesvolste albums uit: Wish You Were Here.
    • 30 oktober » Prins Juan Carlos wordt koning van Spanje nadat dictator Francisco Franco toegeeft dat hij te ziek is om te kunnen regeren.
    • 31 oktober » De single Bohemian Rhapsody van de rockband Queen wordt uitgebracht.
    • 10 november » De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam een resolutie aan die zionisme gelijkstelt aan racisme, maar die werd eind 1991 weer ingetrokken.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Schuiringa


De publicatie Genealogie Kloos is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Theo Kloos, "Genealogie Kloos", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kloos/I48003.php : benaderd 16 juni 2024), "Jansje Gretha Schuiringa (1887-1975)".