Genealogie Hauer » Jan Geijtenbeek (1862-1933)

Persoonlijke gegevens Jan Geijtenbeek 

  • Hij is geboren op 27 augustus 1862 in Baarn.
  • Beroep: in het jaar 1900 schoenmaker.
  • Woonachtig: Mariastraat 6, Soest.
  • (Begraafplaats) op 22 juni 1933.
    Plaats: Baarn
  • (Foto) in het jaar 1910.
    Deze foto kreeg ik van Sandra Barth. Zij was op zoek naar haar oma's en vond in mijn stamboom Jannetje van Steenbergen, de moeder van Evertje Meijer.

    De kinderen zijn: Gerrit (1887), Jannetje (1888), Maarten (1890), Evert (1892), Jan (1895), Cornelis Petrus (1897) en de tweeling Hendrientje en Evertje (1901).
    OBJE
    FORM jpg
    FILE C:\Legacy7\Pictures\gezin geijtenbeek-meijer.jpg
    TITL gezin Jan Geijtenbeek & Evertje Meijer
    _SCBK Y
    _PRIM Y
    _TYPE PHOTO
  • (Geboorte) op 27 augustus 1862.
    Plaats: Baarn
    Kind Jan Geijtenbeek
    Vader Gerrit Geijtenbeek
    Moeder Maartjen Koestapel
    Plaats Baarn
    Geboortedatum 27-08-1862
    Amersfoort Akte Jaar 1862 Nummer 59
  • (huwelijk) op 11 februari 1886.
    Plaats: Amerongen
    Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
    Archieflocatie Het Utrechts Archief
    Algemeen Toegangnr: 481
    Inventarisnr: 196
    Gemeente: Amerongen
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 1
    Datum: 11-02-1886
    Bruidegom Jan Geijtenbeek
    Leeftijd: 23
    Geboorteplaats: Baarn
    Bruid Evertje Meijer
    Leeftijd: 21
    Geboorteplaats: Amerongen
    Vader bruidegom Gerrit Geijtenbeek
    Moeder bruidegom Maartjen Koestapel
    Vader bruid Evert Meijer
    Moeder bruid Jannetje van Steenbergen
  • (Informatie geboorteplaats) in het jaar 1934.
    Plaats: Baarn
    Baarn is een gemeente en stad in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen aan de rivier de Eem. De totale gemeente telt 24.286 inwoners (30 november 2008, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 33,03 km² (waarvan 0,46 km² water). Een inwoner van Baarn wordt een Baarnaar genoemd.

    Geschiedenis
    Baarn ligt in het midden van Nederland op de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland, aan de enige rivier die van bron tot monding op Nederlands gebied ligt, de Eem. Al vanaf 8000 tot 4500 v.Chr. heeft de mens zich in de omgeving van de rivier opgehouden. Het bewijs hiervoor is geleverd door enkele duizenden stuks vuursteen die bij een viertal archeologische onderzoeken zijn gevonden.

    Voor de oorsprong van het dorp Baarn moeten we terug naar de twaalfde eeuw. In die tijd werden de bestaande dorpen te klein, mede door de kruistochten, de handelsbetrekkingen met andere regio's en de groei van de bevolking. Doordat elk dorp in grote mate in eigen behoefte voorzag, moest men over een omliggend gebied van voldoende grootte beschikken, bijvoorbeeld om in de behoefte aan brandstof te voorzien of om het vee te kunnen weiden. In en rond de twaalfde eeuw ontstonden daardoor vele nieuwe nederzettingen, waaronder waarschijnlijk ook het huidige Baarn. De eerste nederzetting, die in de omgeving van de Leestraat lag, zal uit maximaal een twintigtal boerderijen hebben bestaan. Pas in de veertiende eeuw verplaatst de kern van het dorp zich in de richting van de Brink, waar in de eerste helft van diezelfde veertiende eeuw de Pauluskerk is gebouwd.

    De oorsprong van de naam 'Baarn' geeft nog steeds veel stof tot discussie en heeft nog steeds niet tot een bevredigend antwoord geleid. Het meest voor de hand liggend lijkt dat de naam een verwijzing is naar 'een gebied waar veel brandstof te halen of te delven is', (vergelijk 'Barneveld': veld waar brandstof te halen valt). Klinkermethatesis zorgt voor omdraaiing van de r en de a: branden wordt barnen.

    Omstreeks 1350 verleent de bisschop van Utrecht de inwoners van Baarn stadsrechten, het recht van zelfbestuur aan het dorp. Het recht van poorterij heeft Baarn nooit gekregen. Baarn heeft daarom nooit een muur of wal om het dorp heen gehad.

    Rond 1500 had Baarn negenhonderd inwoners. Een echte groei ontstond tussen het einde van de achttiende eeuw en circa 1830. Toen telde Baarn zo'n 1800 inwoners. Fabrieken werden gevestigd en men bouwde bijbehorende arbeiderswoningen. Zo vestigde zich in 1802, aan de Hoofdstraat, de tapijtfabriek van Scherenberg. In 1807 had de fabriek zo'n driehonderd werknemers in dienst. Ook vestigden zich spinscholen in Baarn en Soest. In een latere periode begon patisserie De Ruyter aan de Brinkstraat 25-27 met de fabricage van haar vermaarde gestampte muisjes.

    In de Gouden Eeuw, van 1600 tot 1672, stond Amsterdam centraal in de ontwikkeling van Baarn. Baarn was vergeleken bij het grote Amsterdam slechts een dorp, maar wel een aantrekkelijk dorp voor de hoofdstedelijke kooplieden en patriciërs. Zij lieten tot ver in de achttiende eeuw weelderige zomerverblijven en jachthuizen bouwen op grote stukken land in Baarn. Zoals het lustslot 'Soestdijk', tussen 1674 en 1678 gebouwd door de Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff, de buitenplaats Groeneveld en ook hofstede 'De Eult', omstreeks 1640 gebouwd door de Amsterdamse burgemeester Johan Bicker op een stuk grond aan de dijk naar Soest. Vermeldenswaard is ook de buitenplaats Pijnenburg, een ontwerp van architect Philips Vingboons, gebouwd in 1647 voor de rijke weduwe Sara de Wael.

    De plaatselijke middenstand breidde fors uit. Kruideniers, meubelmakers, bloemisten, kledingontwerpers en schoenmakers stelden hun diensten ter beschikking. Zij etaleerden hun producten en zo ontstond een nieuw verschijnsel: de winkelstraat. Oude woonstraten als de Laanstraat, Brinkstraat, Nieuwstraat en Nieuw Baarnstraat kregen een winkelfunctie en niet voor niets kreeg de Laanstraat als bijnaam: Baarnse Kalverstraat. De Laanstraat is overigens in 1876 genoemd naar de eerste burgemeester van Baarn, mr. J.C.G.C. Laan.

    Na de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1874, nam de handel en industrie toe en werd Baarn van een agrarisch dorp een villadorp. Veel welgestelde mensen, grotendeels afkomstig uit Amsterdam, kwamen zich hier tijdens de zomermaanden of permanent vestigen en lieten ruime villa's bouwen op grote kavels, net als in andere plaatsen van het Gooi. Vele families die in het buitenland (Indië) rijk waren geworden, kozen Baarn als hun laatste aardse woonoord. Hier konden ze in alle rust, omgeven door weiden en heidevelden, genieten van hun laatste levensjaren. Dat gaf Baarn de macabere bijnaam "het groene graf". Baarn kreeg zelfs een drukbezocht badhotel, dat door de beroemde architect Berlage in 1887 werd gebouwd (behalve het in 1984 weer gesloopte torentje).

    Het gemeentewapen van Baarn is in heraldische termen: 'een gouden bisschop op een veld van azuur (geel op blauw)'. Het is een voorstelling van Sint Nicolaas, de patroon van de middeleeuwse Baarnse geloofsgemeenschap, het kerspel of parochie. De geschiedenis van dit wapen gaat terug tot de veertiende eeuw, toen Baarn stadsrechten kreeg. Men vindt het wapen op de oudste stadszegels. Het wapen werd in 1818 bij Koninklijk besluit officieel vastgesteld.

    Dit oorspronkelijke wapen is gedurende ruim honderd jaar vervangen geweest door een ander wapen, voorstellend een man die een steigerend paard aan de teugel houdt. Dit wapen werd in 1867 aangenomen, bij de samenvoeging van Baarn en de Vuursche tot één gemeente. Het duurde tot 1969 voor het Baarnse gemeentebestuur besloot het oude wapen in ere te herstellen, wat vervolgens officieel werd vastgesteld door de Hoge Raad van Adel, die over deze zaken beslist.
    OBJE
    FORM jpg
    FILE C:\Legacy7\Pictures\Baarn_omstreeks_1900.jpg
    TITL de Laanstraat in Baarn rond 1900
    _SCBK Y
    _PRIM Y
    _TYPE PHOTO
  • (overlijden) op 19 juni 1933.
    Plaats: Soest
    Bron Burgerlijke stand - Overlijden Archieflocatie Het Utrechts Archief Algemeen Toegangnr: 463
    Inventarisnr: 662
    Gemeente: Soest
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 92
    Aangiftedatum: 19-06-1933
    Overledene Jan Geijtenbeek
    Geslacht: M
    Overlijdensdatum: 18-06-1933
    Leeftijd: 70
    Overlijdensplaats: Soest
    Vader Gerrit Geijtenbeek Moeder Maartje Koestapel
    Partner Evertje Meijer
    Relatie: gehuwd
  • Hij is overleden op 18 juni 1933 in Soest, hij was toen 70 jaar oud.
  • Hij is begraven op 22 juni 1933 in Baarn.
  • De biologische ouders zijn Gerrit Geijtenbeek en Maartjen Koestapel
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 december 2014.

Gezin van Jan Geijtenbeek

Hij is getrouwd met Evertje Meijer.

Zij zijn getrouwd op 11 februari 1886 te Amerongen, hij was toen 23 jaar oud.

_PREF Y
_PREF Y

Kind(eren):

  1. Gerrit Geijtenbeek  1887-????
  2. Evert Geijtenbeek  1892-± 1923
  3. Jan Geijtenbeek  1895-1960
  4. Evertje Geijtenbeek  1901-1993

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Geijtenbeek?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Geijtenbeek

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan Geijtenbeek

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Geijtenbeek


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 27 augustus 1862 lag rond de 17,0 °C. De winddruk was 1.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 61%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1862: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 3 januari » Slag bij Cockpit Point in Prince William County, Virginia (Amerikaanse Burgeroorlog).
    • 9 maart » Slag bij Hampton Roads, De Slag bij Hampton Roads vond plaats tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het was de eerste zeeslag tussen gepantserde stoomschepen.
    • 7 april » De Slag bij Shiloh wordt de bloedigste veldslag uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.
    • 1 juli » Huwelijk van prins Lodewijk van Hessen-Darmstadt en prinses Alice van het Verenigd Koninkrijk op het eiland Wight.
    • 23 oktober » Troonsafstand van koning Otto I van Griekenland
    • 13 december » De Geconfedereerde Staten winnen de Slag bij Fredericksburg in de Amerikaanse Burgeroorlog.
  • De temperatuur op 11 februari 1886 lag rond de -2.9 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1886: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Firmin Lambot, Belgisch wielrenner († 1964)
    • 2 mei » Ericus Gerhardus Verkade opent de stoom-, brood- en beschuitfabriek 'De Ruyter'.
    • 3 juli » Carl Benz maakt een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.
    • 31 oktober » Opening van de Dom Luis I-brug in de Portugese stad Porto.
    • 22 november » Oprichting van de Rooms-katholieke Missio sui juris Belgisch Congo.
    • 29 december » Zaligverklaring van 54 Engelse martelaren, onder wie John Fisher en Thomas More.
  • De temperatuur op 18 juni 1933 lag tussen 8,2 °C en 15,7 °C en was gemiddeld 11,2 °C. Er was 5,8 mm neerslag gedurende 2,8 uur. Er was 3,3 uur zonneschijn (20%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1933: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,2 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Quincy Jones, Amerikaans muziekproducer
    • 7 augustus » Begin van de Genocide van Simele. Het Irakese leger vernietigt, onder toezicht van de Britten, tientallen Assyrische dorpen en vermoordt daarbij duizenden Assyriërs.
    • 25 augustus » Wielrenner Jan van Hout rijdt op de baan van Roermond een nieuw werelduurrecord.
    • 10 september » Opening van de Waaslandtunnel, de oudste voertuigentunnel onder de Schelde in Antwerpen, bijgewoond door koning Albert I en koningin Elisabeth.
    • 6 december » Een federale rechter in de Verenigde Staten beslist dat Ulysses van James Joyce niet aanstootgevend is.
    • 16 december » Abe de Vries en Sipke Castelein winnen de vijfde Elfstedentocht.
  • De temperatuur op 22 juni 1933 lag tussen 10,0 °C en 20,9 °C en was gemiddeld 14,5 °C. Er was 3,8 mm neerslag gedurende 3,9 uur. Er was 7,0 uur zonneschijn (42%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het ??. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1933: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,2 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Franklin Delano Roosevelt wordt beëdigd als 32e president van de Verenigde Staten. In zijn acceptatie verwijst hij naar de Grote Depressie, met zijn "We have nothing to fear, but fear itself" toespraak.
    • 10 mei » Honderden Hitler-aanhangers verbranden 'on-Duitse' en 'decadente' in beslag genomen boeken op de Berlijnse Opernplatz.
    • 18 juni » Opening van het Stade Félix Bollaert in Lens, Frankrijk.
    • 14 juli » In Duitsland worden alle politieke partijen behalve de NSDAP verboden.
    • 22 juli » Wiley Post wordt de eerste persoon die alleen om de wereld vliegt. Hij legt 25 094km af in 7 dagen, 18 uur en 45 minuten.
    • 6 december » Een federale rechter in de Verenigde Staten beslist dat Ulysses van James Joyce niet aanstootgevend is.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Geijtenbeek


De publicatie Genealogie Hauer is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Hauer, "Genealogie Hauer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-hauer/I434.php : benaderd 11 mei 2024), "Jan Geijtenbeek (1862-1933)".