Genealogie Frans van Vilsteren » Gerardus Lucas Wolthaar (Volthaer) (1722-1812)

Persoonlijke gegevens Gerardus Lucas Wolthaar (Volthaer) 


Gezin van Gerardus Lucas Wolthaar (Volthaer)

(1) Hij is getrouwd met Judith Rietberg.

Zij zijn op 31 maart 1753 te Zwolle in ondertrouw gegaan.Bron 3

Getuige: SG de vader van de bruid HG de moeder van de bruidegom.
Zij zijn getrouwd op 28 april 1753 te Zwolle (Hoornsteegkerk), hij was toen 31 jaar oud.Bron 4

Getuige: -

Kind(eren):

  1. Lucas Wolthaar  1755-????
  2. Eberdina Wolthaar  1760-????
  3. Clemens Wolthaar  1762-????
  4. Lucas Wolthaar  1763-????


(2) Hij is getrouwd met Jannigien Rietberg.

Zij zijn op 9 april 1768 te Zwolle in ondertrouw gegaan.Bron 5

Getuige: SG Gerrit Jansen HG de moeder

Notities over Gerardus Lucas Wolthaar (Volthaer)

Gerrit Luuksen Wolthaar* 1722 / 01-12-1812

De jonge Gerrit ontpopt zich tot een ambitieus ondernemer. Daarin lijkt hij op zijn voorouder Derck. Op zijn negentiende verlaat Gerrit in 1741 zijn ouderlijk huis Groote Wolthaer bij Raalte en koopt hij zijn eerste stuk land in Dieze (bij Zwolle). Om dit op zo'n jonge leeftijd te kunnen doen, heeft hij vermoedelijk wat geld van zijn ouders meegekregen, want die staan er op dat moment financieel nog goed voor. Waarschijnlijk werkt Gerrit als knecht bij een of meer boeren en spaart hij zoveel mogelijk geld om land te kopen, met als droom een eigen boerderij te kunnen beginnen. Hij moet wel een duidelijk spaardoel hebben gehad of nog meer geld van zijn ouders hebben gekregen, want een jaar na zijn eerste aankoop biedt hij in 1742 tijdens een openbare verkoop mee op nog een ander stuk land in Holtenbroek.
Gerrit weet kortom al jong wat hij wil en geeft niet gauw op. Dat is maar goed ook, want hij krijgt het behoorlijk voor zijn kiezen in zijn lange leven.

Boerderij Reuvekamp
Terwijl Gerrit in Dieze aan de weg timmert, staat er in datzelfde Dieze een boerderij die 'Reuvekamp' heet. Daar woont de hoogzwangere Judith Rietberg, die al weduwe wordt v¢¢r haar eerste kind is geboren. Het is niet makkelijk om als jonge alleenstaande moeder een boerderij draaiende te houden. Gelukkig blijven Judith en haar dochter Hermana niet lang alleen. Een jaar na het verlies van haar man trouwt de 28-jarige Judith op 23 april 1753** met Gerrit Wolthaar (31). Mogelijk werkte Gerrit als knecht op boerderij Reuvekamp, want het was niet uitzonderlijk dat een boerin met een knecht hertrouwde als ze weduwe werd. In ieder geval komt Gerrit in 1753 'officieel' op Reuvekamp wonen.
Gerrit en Judith zijn geen eigenaren van de boerderij, maar pachten deze van de familie Vos de Wael. In zijn tijd geldt in het algemeen dat een pachtboer de helft van zijn opbrengst aan de eigenaar van de boerderij moet afstaan. Daarnaast krijgt de kerk ook nog een tiende ('het tiendenrecht'). Dat betekent dus dat Gerrit en zijn gezin als loon voor hun harde werk zelf maar 40% van de opbrengst krijgen, waarvan ook nog de meid(en) en knecht(en) betaald moeten worden.
Het zal beslist geen vetpot voor Gerrit zijn geweest, maar op een gegeven moment wordt mijn familie toch eigenaar van boerderij Reuvekamp. Ik weet niet of Gerrit met zijn (hoogstwaarschijnlijk) zuinige en spaarzame levensstijl dat zelf al voor elkaar heeft gekregen, of dat het later zijn zoon Lucas is geweest. Daarvoor moet ik nog eens in de archieven duiken.

Judith is geboren in Windesheim en komt uit een gezin met dertien kinderen. Ze is de oudste en maakt mee dat zes van haar broertjes/zusjes nog voor hun vierde levensjaar sterven. Een ander zusje overlijdt op negenjarige leeftijd. Als Judith negentien is, verliest ze haar moeder. Waarschijnlijk heeft Judith samen met haar vader voor haar veel jongere broertjes en zusjes gezorgd, want haar vader hertrouwt niet en zelf doet ze dat relatief laat als ze 26 is.

Tragedie
Wanneer Judith met Gerrit trouwt, nadat haar eerste man is overleden, heeft ze met haar 30 jaar dus al de nodige ellende achter de rug. Toch staat haar ook in haar huwelijk met Gerrit onvoorstelbaar veel verdriet te wachten.
Om het onbeschrijfelijke leed dat hen samen overkomt maar direct even kort samen te vatten: Ze krijgen zes kinderen die allemaal binnen een half jaar na hun geboorte overlijden. Telkens als Judith opnieuw zwanger is, is er dus ook net weer een doodskistje naar boerderij Reuvekamp is gebracht. En dat zes keer.
Hoe kon dit gebeuren?

Gerrit en Judith hebben waarschijnlijk niet geweten waarom hun kinderen allemaal stierven. Wij weten het ook niet, maar mogelijk had Judith een bloedgroep met een negatieve rhesusfactor (dit is zeldzaam) en had Gerrit een positieve rhesusfactor (zoals de meeste mensen). Voor een eerste kind geeft dit geen problemen (Judith had al een dochter, Hermana), maar tegen elk volgend kind dat rhesuspositief is, maakt het lichaam van een rhesusnegatieve moeder antistoffen. Die komen in het bloed van haar kind, waardoor deze baby's bloedarmoede krijgen. Vroeger stierven deze kinderen.

Na veertien jaar huwelijk overlijdt Judith op haar 44-ste in 1767. Nota bene op haar trouwdag, 23 april. Misschien sterft ze van verdriet. Misschien tijdens de bevalling van weer een kind. Of is ze ziek. Of van de trap gevallen. We weten het niet.

Nu blijft G‚rrit alleen achter op boerderij Reuvekamp. Hij is inmiddels 45, net als toen zijn vader diens eerste vrouw verloor. De geschiedenis herhaalt zich. Misschien is zijn vader hem tot voorbeeld, want ondanks al het verlies dat Gerrit te verwerken heeft, gooit hij het bijltje er niet bij neer.
Hij gaat door met zijn leven en trouwt opnieuw.
Gelukkig maar, want aan deze tweede ronde heb ik, 200 jaar later, mijn leven te danken. En vele honderden nazaten met mij

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerardus Lucas Wolthaar (Volthaer)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Gerardus Lucas Wolthaar (Volthaer)

Gerardus Lucas Wolthaar (Volthaer)
1722-1812

(1) 1753
(2) 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. internet lianreuvekamp.nl
  2. idem
  3. Ondertrouwboek RBSO 732 Archieven.nl img 130
    Gerrit Lucas JM aan de Hastelaardijk met Judit Mense Rietberg weduwe van Harmannus Harms in Diese. S.G. de vader van de bruyt en H.G. de moeder van de Bruijdegom. Opm. Sijn alhier getrouwt den 23 april 1753. De bruijt heeft erffuijtinge aan haar kind gedaan.
  4. RK trouwboek
    Gerrit Luuksen Wolthaar et Judith Mensen Rietberg.
  5. Onderbroek RBSO 733 archieven.nl img 79
    Gerrit Wolthaar weduwnaar met Jannigien Rietberg J.D. SG Gerrit Jansen en HG de moeder. Beide rooms. Zijn hier getrouwt den 1 meij 1768.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 april 1753 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: omtrent helder zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
    • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
    • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
    • 5 april » Oprichting van het British Museum.
    • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
  • De temperatuur op 1 december 1812 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1812: Bron: Wikipedia
    • 28 mei » Rusland en Turkije sluiten in Boekarest vrede.
    • 24 juni » Napoleon Bonaparte valt Rusland binnen op weg naar Moskou. Een half jaar later is hij weer terug.
    • 16 augustus » Voor het eerst wordt de berg Finsteraarhorn in Zwitserland beklommen.
    • 7 september » Slag bij Borodino, waarschijnlijk grootste veldslag uit de geschiedenis.
    • 1 oktober » Oprichting Avans Hogeschool.
    • 12 november » Het leger van Napoleon trekt zich terug uit Moskou en steekt de Berezina over.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Wolthaar (Volthaer)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frans van Vilsteren, "Genealogie Frans van Vilsteren", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-frans-van-vilsteren/I5708.php : benaderd 13 mei 2024), "Gerardus Lucas Wolthaar (Volthaer) (1722-1812)".