Fischer-Sandker Groningen-Drenthe-Emsland » Frederik Abraham Cassa (1696-1776)

Persoonlijke gegevens Frederik Abraham Cassa 

  • Hij is geboren op 25 juli 1696 in Den Haag.
  • Hij werd gedoopt in Grote Kerk.
  • Beroep: 1e commies financien van Holland.
  • Hij is overleden op 4 november 1776 in Den Haag, hij was toen 80 jaar oud.
  • Een kind van Anthony Isaac Cassa en Maria Pook
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2010.

Gezin van Frederik Abraham Cassa

Hij is getrouwd met Cornelia de Reus.

Zij zijn getrouwd op 20 april 1723 te Den Haag, hij was toen 26 jaar oud.

Janwillem Sandker schrijft: Frederik Abraham weet zich reeds op jeugdige leeftijd een positie te verwerven binnen de in deze tijd vrij besloten kring van ambtenaren. Op jonge leeftijd is hij als klerk bij het bureau van de Raad van State voor een salaris van 600 gulden. In 1737 reeds maakt hij promotie tot commies ter Thesaurie van de generaliteit met een bijbehorende salaris van 3.600 gulden
Wellicht heeft hij deze functie mede verkregen via zijn schoonvader. Zijn schoonfamilie is verwant met de families Hogheboom, Luijken, Van Hardenbroek, Pels, Van Leeuwen en Van Neck, invloedrijke families in het Haagse.
In 1743 wordt hij aangesteld als commies van de financiën (Ned.). Een ambt dat hij tot zijn dood blijft waarnemen voor een jaarinkomen van 6.000 gulden.

Vanaf 1743 tot aan zijn dood werkt hij als commies bij de Finantie van Holland. Zijn positie blijkt ook uit de personen die als getuige bij de doop van zijn kinderen optreden. Frederik Abraham laat de thesaurier-generaal van de Generaliteit, mr. Gerard Hardenbroek, met zijn vrouw Anna van Leeuwen getuigen bij de doop van de derde zoon Gererd Cornelis. Hendrik Fagel[51], de griffier van de Raad van State en zijn vrouw Catharina Anna Huijsken zijn getuige bij de doop van de vierde zoon Hendrik.
Cornelis F. Woensdregt schreef mij aug.2012, inclusief onderbouwde archiefstukken, dat de familienaam van Catharina niet Huijsken (Huysken) maar Sluijsken (Sluysken) is.
Bij de doop van Daniel komt mr. Daniel Luijken niet zelf maar laat zich representeren door mr. Cornelis van Rosevelt en Maria Luijken. De tweede zoon Johan Samuel noemt het echtpaar naar Samuel Hogheboom, een vermogende notaris die aan het Westeinde in Den Haag woont. Uiteraard is deze Samuel Hogheboom ook getuige bij de doop.
Verder blijkt de welstand uit de 3 dienstboden die ze in 1747 in huis hebben als Frederik Abraham wordt aangeslagen voor zijn inkomen en eigen huis.

Frederik Abraham ziet het belang van een goede opleiding voor zijn zoons in. Alle vijf volgen de studie Rechten aan de Universiteit van Leiden en verwerven de meestertitel.
Ook zal hij zijn contacten aanwenden om ervoor de zorgen dat zijn zonen op een goede positie terechtkomen. Omstreeks 1762 zijn er zes Cassas waaronder Frederik Abraham, werkzaam op de overheidskantoren op het Binnenhof. De oudste en de jongste zoon werken bij de Thesaurie en de Griffie van de Generaliteit. De andere drie hebben betrekkingen op het bureau van de Raadspensionaris, het bureu van de collectieve middelen en de Finantie van Holland.
Van zijn vijf zonen zullen twee zelfs aanzienlijke betrekkingen als ambtenaar gaan bekleden: Anthonie Isaac als commies ter thesaurie der Generaliteit, Johan Samuel als commies van de raadspensionaris Pieter Steyn.

Het gezin Frederik Abraham woont aan de Prinsegracht in Den Haag (huidige adres Prinsegracht 38).
Frederik heeft drie dienstboden in huis dat hij bewoond aan de zuid-zijde van de Vlamingstraat. Verder woont Anthonius Isaac Cassa enige tijd bij hem in.

Op 8-1-1731 koopt Frederik Abraham voor 5.500 gulden een huis met erf aan de Prinsegracht van Magdalena van Neck, weduwe van Jacob Hage burgermeester van Den Briel en van Johan Anthonius van Normandië. Het huis ligt aan de zuidwijde. Het perceel heeft een uitgang en vrije "waterloosinge" in de gang die uitkomt in de Brouwersgracht. Belending oostzijde de president Binckershouck, westzijde Otto de Roo, zuidzijde de Heerstraat. De verkoper wordt vertegen-woordigd door mr. Pieter Buchemius, advocaat aan het hof van justitie. Magdalena van Neck[52] is getuige bij de doop van het oudste kind van Frederik Abraham.

In 1731 verzoekt vader Frederik Abraham voor dit huis aan de Prinsegracht tot het mogen maken van een in- en uitgang n voet in de straat uitkomende. Toegestaan 6-7-1731.

In 1737 verzoekt Frederik Abraham commies ter comptoire van de generaliteitsfinanciën aan zijn huis aan de Prinsegracht een riool te mogen maken uitkomende op de gemelde gracht. Toegestaan 9 november 1737.

In 1747 wordt Frederik Abraham Cassa aangeslagen voor een inkomen van 6.000 gulden. Het aandeel van zijn salaris hierin is slechts 2.400 gulden. Het huis aan de Prinsegracht wordt aangeslagen voor een huurwaarde van 450 gulden.

Frederik Abraham regelt zoals gebruikelijk in die tijd al tijdens zijn leven zijn grafstede:
Frederik Abraham verkrijgt een gedeelte van een grafstede in de Kloosterkerk. Op 13-7-1770 gaat de grafstede in zijn geheel aan Cassa over. De grafstede wordt op 2-3-1784 overgeschreven op naam van de door hem nagelaten kinderen: Mr. Johannes Samuel, Mr. Anthony Isaac, Daniel en Mr. Gerard Cornelis en van een kleinzoon Frederik Abraham.
Frederik Abraham Cassa wordt in 1776 begraven in de Kloosterkerk, 1ste klasse. Als doodsoorzaak wordt opgegeven "verval van krachten". Hij wordt bij avond op de dag volgend op zijn overlijden begraven in de Kloosterkerk te Den Haag[53].
Zij zijn getrouwd te Hoogduitse Kerk.


Kind(eren):

  1. Anthony Isaac Cassa  1724-1800
  2. Johannes Samuel Cassa  1731-1814 
  3. Daniel Cassa  1733-1794
  4. Hendrik Cassa  1741-1778

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frederik Abraham Cassa?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frederik Abraham Cassa

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Frederik Abraham Cassa

Maria Pook
1666-1752

Frederik Abraham Cassa
1696-1776

1723
Daniel Cassa
1733-1794
Hendrik Cassa
1741-1778

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 4 november 1776 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1776: Bron: Wikipedia
    • 4 juli » Uitroeping van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten met de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring door het Nationaal Congres.
    • 2 augustus » Officiële ondertekening van de Onafhankelijkheidsverklaring in de VS.
    • 16 november » De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden biedt de Amerikanen als eerste land ter wereld hulp in hun Onafhankelijkheidsoorlog.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Cassa

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Cassa.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Cassa.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Cassa (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerhard Fischer, "Fischer-Sandker Groningen-Drenthe-Emsland", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-fischer-sandker/I10893.php : benaderd 8 mei 2024), "Frederik Abraham Cassa (1696-1776)".