Genealogie familie Alsemgeest » Elisabeth "Lysbeth" Verschuijre (1570-1667)

Persoonlijke gegevens Elisabeth "Lysbeth" Verschuijre 

  • Roepnaam is Lysbeth.
  • Ze werd gedoopt op 25 mei 1570 in Antwerpen.Bron 1
  • Vermelding vanaf 3 november 1602: Testament.Bron 2
    Lijsbet Palmaes, weduwe van Joost van der Schuyr, vermaakt haar goederen aan haar zonen Jaecques en Pieter van der Schuyre, en aan haar dochters Magdaleen en Lijsbet van der Schuyre, alsmede haar dochter Cathelyna van der Schuyre, gehuwd met Heyndrick van Heynsborch. Er worden ook bepalingen opgenomen ten aanzien van de kinderen van Jaecques en Cathelyna.
  • Vermelding vanaf 3 maart 1646: Testament.Bron 2
    Jaques de Hertich en echtgenote Elisabeth van der Shuren (tekent: Verschuyr), wonend in de Lombertstraat; benoemen elkaar tot universele erfgenaam. De langstlevende zal aan ongehuwde dochter Elisabeth Hertich bij huwelijk 2.500 gulden uitkeren-gelijk de andere gehuwde kinderen gehad hebben-t.w. Joost-, Mattheus-, Jasper-, Maria-, Jacob- en Dirck Hertich. Prelegaat aan Elisabeth van beste bed; aan Elisabeth en Maria lijnwaad. Legaat aan Lutherse Kerk van 72 gulden ( zwager Theodorus Tijt is daar predikant), het Weeshuis 12 gulden; 30 gulden aan Anthonetta Theodoris Tijt; 12 gulden voor elk van de kinds kinderen. De langstlevende benoemt de kinderen Joost, Mattheus, Jasper, Maria, Dirck en Elisabeth tot zijn/haar erfgenamen. Voor de deling dient 3.000 gulden belegd te worden tbv kind/eren van wijlen zoon Jacob Hertich- getrouwd met Weyntge Meynevelts als legitieme portie. Tot voogden worden benoemd naast langstlevende, de oudste zonen Joost en Mattheus en Ds. Theodorus Tijt.
    NB: Jaques tekent als Jaques M 'dHertich 'd Anvers.
  • Vermelding vanaf 6 oktober 1651: Voogdij.Bron 2
    Jaecques Hertich en zijn vrouw Elisabeth Verschuer won. in de Lombertstraet benoemen hun zonen Joost Hertich en Dirck Hertich en in hun plaats hun zwager Dominum Theodorum Tijt tot voogden over hun minderjarige erfgenamen.
    N.B. Jacques Hertich tekent met Jaques M. Hertich de Anvers ( uit Antwerpen).
  • Vermelding vanaf 18 november 1651: Testament.Bron 2
    Jaecques Hertich en zijn vrouw Elisabeth Verschuer won. in de Lombertstraet benoemen elkaar wederkerig tot erfgenaam, tezamen met hun kinderen: - Joost Hertich; - Matheus Hertich; - Dirck Hertich; - Maria Hertich en - de kinderen van hun overleden zoon Jasper Hertich.
  • Vermelding vanaf 31 december 1658: Machtiging.Bron 2
    Elijsabeth Verschuijre, weduwe van Jaques Hartigh, machtigt Dirck Hartigh, haar zoon, om haar tegoeden te innen.
  • Vermelding vanaf 31 maart 1666: Boedelinventaris.Bron 2
    Inventaris van de goederen van Elisabeth Verschuer, weduwe van Jaques Hartigh, aanwezig in haar huis aan de Lombertstraat, ten overstaan van Maria Hartogh, weduwe van Theodorus Tijt, predikant van de Augsburghsche Confessie, opgesteld door haar zoon Dirck Hartigh en haar neef Pieter Jacobsz van Heel.
  • Vermelding vanaf 11 mei 1667: Attestatie.Bron 2
    Pieter Jacobsz van Heel, Abraham Verschuer en Dirck Hartogh, kooplieden, verklaren op verzoek van de kinderen van wijlen Jasper Hartogh, dat Jaecques Hartogh en Elisabeth Verschuer, indertijd echtgenoten, beiden alhier overleden, verschillende kinderen met elkaar hebben gekregen. Ten tijde van het overlijden van Jaecques waren daarvan nog in leven: Joost Hartogh, Matheus Hartogh, Marya Hartogh, en laatstgenoemde comparant Dirck Hartogh.
    - Jasper Hartogh heeft zeven kinderen nagelaten.
    - Na het overlijden van Elisabeth Verschuer, die langer heeft geleefd dan haar man, waren alleen Marya en Dirck Hartogh nog in leven.
    - Joost Hartogh heeft drie minderjarige kinderen: Dirckge, 24 jaar, Jacobus, 15 jaar, en Jasper, 12 jaar;
    - Matheus Hartogh heeft naast zijn kinderen die nu meerderjarig zijn, ook nog nagelaten Matheus Matheusz Hartogh, die enige tijd als ruiter het land heeft gediend, alsmede een reeds overleden zoon genaamd Dirck Hartogh, die twee minderjarige kinderen nagelaten heeft.
    - De comparant Dirck Hartogh was een kind van Jaecques Hartogh.
    - Abraham Verschuer is een neef (broederszoon) van Elisabeth Verschuer.
    - Pieter Jacobsz van Heel is getrouwd met Jannetgen Jans van Bijlsarck, een nicht (zustersdochter) van Elisabeth Verschuer.
  • Vermelding vanaf 1 juli 1667: Verdeling van goederen.Bron 2
    Inventaris van de goederen van de overleden Elisabeth Verschuer, voorheen weduwe van Jaques Hartogh, opgesteld door Maria Hartogh (Maria Hertich, Hertijch), weduwe van Theodorus Tijt, Luthers predikant, en Dirck Hartogh, kinderen en mede-erfgenamen Jacques Hartogh en Elisabeth Verschuer, ten overstaan van Pieter Jacobsz van Heel en de voornoemde Dirck Hartogh, voogden over de minderjarige erfgenamen van Elisabeth Verschuer, en administrateurs over de goederen van laatstgenoemde.
    Tot de inventaris behoren rentebrieven en obligaties.
    Verder worden nog als erfgenamen genoemd Mathijs Oosters, man van Marya Hartog, Elizabeth en Aertge Hartogh, kinderen van Joost Hartogh, Johannes Hartogh en Johannes Thooft, man van Janneken Hartogh, kinderen en erfgenamen van Dirck Matheusz Hartogh, Matheus Jaecquesse Hartogh, Cornelis Danielsz Both, man van Elisabeth Hartogh, en Adriaen Henrickse, man van Aeltge Hartogh, kinderen van Jasper Hartogh.
    Zij verdelen de goederen onder elkaar.
  • Vermelding vanaf 30 april 1668: Boedelinventaris.Bron 2
    Korte staat van de goederen die de kinderen en erfgenamen van Jasper Hartogh, als mede-erfgenaam van Elisabeth Verschuer, weduwe van Jaques Hartich, zijn aanbedeeld uit de boedel van hun overleden grootmoeder Elisabeth Verschuer, volgens boedelscheiding gepasseerd voor notaris Isaac troost op 1 januari 1667; deze verdeling is gemaakt in hun testament gepasseerd voor notaris Arnout Wagensvelt.
    Op 9 juni 1668 verklaren de familieleden Melchior Brouwer, Cornelis Danielsz (Danielsen) Bot en Adriaan ........ van Dijk(Adrijaen Hendrijcksen Deijk) ter ene, alsmede Dirck Hartigh als voogd over Jacobus Marta en Jasperina Hartigh ter andere zijde, dat de goederen tot ieders tevredenheid zijn verdeeld.
  • Zij is begraven op 3 april 1667 in Rotterdam.Bron 3
    Overledene was weduwe
  • Een kind van Joost Verschuyr en Lysbet Palmaes
  • Janneken Pietersdr "Jannetie" Verschuyr is haar petekind
  • Maria Pieters Verschuyr is haar petekind
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 24 juni 2016.

Gezin van Elisabeth "Lysbeth" Verschuijre

Zij is getrouwd met Jacques Mattheusz de Hertich.

Zij zijn getrouwd op 24 december 1600 te Rotterdam.Bron 3

BG en BD van Antwerpen wonend Rotterdam

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Elisabeth "Lysbeth" Verschuijre?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Elisabeth "Lysbeth" Verschuijre

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Elisabeth Verschuijre

Joost Verschuyr
????-< 1602
Lysbet Palmaes
± 1538-> 1602

Elisabeth Verschuijre
1570-1667

1600

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Genealogieonline
  2. ONA Rotterdam
  3. SA Rotterdam

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1570: Bron: Wikipedia
    • 23 januari » De Schotse Burgeroorlog begint na de moord op James Stewart.
    • 25 februari » Paus Pius V excommuniceert koningin Elizabeth I van Engeland.
    • 17 mei » Paus Pius V creëert zestien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschop van Sant'Agata dei Goti Felice Peretti Montalto en de in 1772 zalig verklaarde Italiaanse bisschop van Piacenza Paolo Burali d'Arezzo.
    • 20 mei » In Antwerpen wordt de eerste moderne atlas uitgegeven door Gilles Coppens de Diest.
    • 1 november » Een stormvloed, de Allerheiligenvloed van 1570, richt op de Zeeuwse eilanden veel schade aan.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1600: Bron: Wikipedia
    • 8 februari » Giordano Bruno wordt tot de brandstapel veroordeeld door de Katholieke Kerk.
    • 17 februari » Giordano Bruno wordt na een proces van zeven jaar door de Romeinse inquisitie verbrand.
    • 19 april » Het Nederlandse Galjoen De Liefde bereikte als eerste Japan.
    • 2 juli » Slag bij Nieuwpoort.
    • 8 oktober » San Marino neemt een geschreven grondwet aan.
    • 31 december » De Britse Oost-Indische Compagnie wordt opgericht.
  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1667: Bron: Wikipedia
    • 10 februari » Nicolaus Steno publiceert voor het eerst zijn vermoeden dat fossielen de overblijfselen zijn van uitgestorven soorten.
    • 8 mei » Begin van de devolutieoorlog tussen Frankrijk en Spanje, uitgevochten op het grondgebied van de Spaanse Nederlanden.
    • 15 juni » Jean Baptiste Denis voert de eerste bloedtransfusie bij een mens uit.
    • 19 juni » De tocht naar Chatham vangt aan. Bij deze succesvolle Nederlandse aanval op Engeland tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog wordt een aanzienlijk deel van de Engelse vloot in brand gestoken en het vlaggenschip van de Engelse vloot, de HMS Royal Charles wordt buitgemaakt.
    • 26 juni » Kroning van Paus Clemens IX in Rome.
    • 31 juli » De Vrede van Breda wordt gesloten, waarmee de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog ten einde komt.

Over de familienaam Verschuijre


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henny Alsemgeest, "Genealogie familie Alsemgeest", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-familie-alsemgeest/I19198.php : benaderd 3 mei 2024), "Elisabeth "Lysbeth" Verschuijre (1570-1667)".