Genealogie familie Alsemgeest » Joost Joosten den Ouden "Jaecques" Verschuyren (± 1571-????)

Persoonlijke gegevens Joost Joosten den Ouden "Jaecques" Verschuyren 

  • Roepnaam is Jaecques.
  • Hij is geboren rond 1571.Bron 1
  • Beroep: vanaf 1620 Lakenkoper.Bron 2
    In de Hoochstraet, huis genaamd St. Joris
  • Functie vanaf 1633: Diaken van de Mennonieten gemeente.Bron 3
  • Vermelding vanaf 3 november 1602: Testament.Bron 3
    Lijsbet Palmaes, weduwe van Joost van der Schuyr, vermaakt haar goederen aan haar zonen Jaecques en Pieter van der Schuyre, en aan haar dochters Magdaleen en Lijsbet van der Schuyre, alsmede haar dochter Cathelyna van der Schuyre, gehuwd met Heyndrick van Heynsborch. Er worden ook bepalingen opgenomen ten aanzien van de kinderen van Jaecques en Cathelyna.
  • Vermelding vanaf 16 maart 1620: Testament.Bron 3
    Joost Verschuyren den Ouden en zijn vrouw Maritgen Jacobsdr laeckencoopper Hoochstraet, vermaken legaten aan haar moeder Grietgen Jansdr en aan Cathalina Verschuyren vrouw van Heynrick Hensberch, robijnsnijder. Zij benoemen tot voogden hun resp. zwager en broer Gerrit Jacobsz laeckencoopper, Pieter Verschuyren. Onder herroeping van de huw. voorwaarden.
  • Vermelding vanaf 6 juli 1621: Machtiging.Bron 3
    Joost Verschuyren den Ouden laeckencoopper, namens Pieter Noortdijck (schoonzoon) sijdenlaeckencoopper te Amsterdam, machtigt Elysabet Thomasdr weduwe van Michiel Thomasz, om van de secretaris van Scharpenis in 't lant van der Tholen als curateur over de boedel en goederen van Jaecques Pinceel, volgens uitspraak van Hof van Holland gelden uit deze boedel te ontvangen.
  • Vermelding vanaf 13 juli 1621: Attestatie.Bron 3
    Op verzoek van Laurens Willems Alckmaer, wordt een verklaring afgelegd door: Baeffve Claes, 62 jr. coopman, Barent Jacobs, 59 jr. coopman, Joost Verschuyren, 50 jr. coopman, Jacob Aryens, 43 jr. coopman, allen wonende te Rotterdam, waarin zij verklaren dat zij Guillamme de Ramout, en Pieter Joos, dienaars van de doopsgezinde gemeente genaamd de Vlamingen te Haarlem en Alkmaar, beschouwen als mede-broeders van de Doopsgezinde gemeente genaamde de Vlamingen te Haerlem en Alckmaer en dat zij de afzetting van Baerl Allarts als rechtmatig erkennen.
  • Vermelding vanaf 7 februari 1623: Voogdij.Bron 3
    Matijs Jansz Besemer, en zijn vrouw Catharina Jacobsdr, wonende Hoochstraet onder bevestiging van hun testament gemaakt t.o.v. notaris Willem Jacobsz d.d. 13.11.1615 benoemen tot voogd over hun kinderen hun broers en zwagers: Joost Verschuyren laeckencooper, Gerrit Jacobsz laeckencooper
  • Vermelding vanaf 6 augustus 1624: Testament.Bron 3
    Joost Verschuyr den ouden met zijn vrouw Merritgen Jacobsdr grossier van laeckenen Hoochstraet, verklaren hun overeenkomst van huw. voorwaarden voor vervallen. Zij benoemen elkaar over en weer tot universeel erfgenaam. Verder legateren zij aan hun nog minderjarige kinderen een huwelijks uitzet welke gelijk is aan hetgeen is uitgekeerd aan hun dochter Elysabet Verschuyren, en hun zonen Joost Verschuyren en Jacob Verschuyren. Tevens wordt een bedrag van 60 gulden per jaar gelegateerd aan Catharina Verschuyren, comparants zuster. Tot voogden worden benoemd de zoon van comparanten Joost Verschuyren de Jonghe, en hun zwager resp. broeder Gerrit Jacobsz van der Zeghen. De weeskamer wordt uitgesloten van bemoeienis. Akte van huw. voorwaarden opgemaakt en gepasseerd door notaris Jan van Aller Andriessen op 16.03.1620.
  • Vermelding vanaf 3 november 1632: Testament.Bron 3
    Joost Verschuyeren den Ouden en zijn vrouw Maritgen Jacobsdr laeckencooper Haringvliet, benoemen elkaar tot algeheel erfgenaam met voorzieningen voor hun kinderen: Elisabeth Verschuyren, Joost Verschuyren de Jonge, Jacob Verschuyren, Margaretha Verschuyren, Pouwels Verschuyren, Pieter Verschuyren. Zij benoemen tot voogden hun zoons Joost en Jacob en hun schoonzoon Pieter Wijnants. Zij vermaken aan de gemeente waarmee zij in gelove zijn" de helft van de schuur en de plaats waarin de gemeente samenkomt en waar gepreekt wordt, staande in de Lombertstraet. Hun zoon Joost krijgt het recht van voorkoop van hun huis, genaamd Sinct Joris op de Hoochstraet, waarop een rentebrief rust op naam van de erfgenamen van Jan Ghijsbrechtsz Tromper, waarvan de rente gend wordt door mr. Gerrit Damen van Nideck. Weeshuis, Armen Weeshuis.
  • Vermelding vanaf 4 februari 1638: Attestatie.Bron 3
    Door Harman Aryensz huystimmerman 36 jaar wordt op verzoek van Joost Verschuren den Ouden coopman een verklaring afgelegd over het slopen en plaatsen van een tuinhuisje. Het oude tuinhuis stond tussen de bogerd van requirant en de bogerd van Eeuwout van Bijlwerff. Vaster Antonisz en zijn zwager Marinis Groenings waren aanwezig bij de bouw.
  • Vermelding vanaf 8 september 1640: Testament.Bron 3
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.
  • Vermelding vanaf 10 januari 1641: Verkoopakte.Bron 3
    Joost Verschuer den Ouden verkoopt aan Mateeus Hertich
    een huis aan de zuidzijde van de Hoochstraet, tegenover het Raethuys, voor 7500 gld.

    Belendingen:
    - Abraham van Wou, apothecaris;
    - wed. van Louris Claesz, pontgaerder;
    - wed. van Louwijs de Bruyn;
    - wed. van Joost de Grutter;
    - Jan Gerrits Proons.
  • Vermelding vanaf 16 juni 1642: Machtiging.Bron 3
    Joost Verschuren den Ouden coopman machtigt Jan Friesse banckier te Parijs,
    om voor rechters van La Chambre Ledit te Parijs te trachten een minnelijke schikking te treffen in verband met het feit dat zijn minderjarige zoon Johannes Verschuren bij een jongedochter een kind zou hebben verwekt.
  • Vermelding vanaf 21 april 1643: Attestatie.Bron 3
    Joost Verschuiere den Ouden, coopman en Josijntje Willemsdr, weduwe en boedelhoudster van Gerrit Pietersz Vijgh, die een zoon was van Pieter Gerritsz Vijgh, speldemaker, voor haar zelf en namens haar kinderen en Goossen Pietersz Vijgh, de broer van haar man, erfgenamen van Pieter Gerritsz Vijgh, verklaren het volgende. Joost Verschuiere en Pieter Gerritsz Vijgh hebben op 11 mei en 2 november 1615 een huis en erf aan de Lombertstraet met daar achter een huisje en een gang tot op de Botersloot in eigendom gekregen. Het huis aan de Lombertstraet is weer verkocht, maar ze hebben het achterhuis en erf toen gehouden en het ter beschikking gesteld van de Mennonisten gemeente "de oude Vlamingh", waarvan nu Adriaen Leendertsz van Blenckvliet de leraar is, die er een vermaenhuys op hebben gebouwd. Ze zullen deze gemeente met rust laten.
  • Vermelding vanaf 20 oktober 1643: Testament.Bron 3
    Joost Verschuer den Ouden en zijn vrouw Maertgen Jacobsdr, wonende aan het Haringvliet, zuidzijde, maken een wederkerig testament met legaten aan Catalina Verschuer Joost's zuster, aan Aeltgen Maertens, aan de blinde dochter van Grietge Jans te Beverwijck, aan de gemeente waarvan zij lidmaat zijn 1000 gulden en aan het Oude Vrouwenhuys 200 gulden.
    Testateuren hebben enkele getrouwde kinderen, hun jongste zoon is niet getrouwd.
  • Vermelding vanaf 8 maart 1645: Machtiging.Bron 3
    Joost Verschuer den Ouden en Maritge Jacobs, zijn vrouw, machtigen vanwege hun hoge leeftijd, hun twee zonen Poulus Verschuer, raet en vroetschap, Pieter Verschuer, coopman en bij overlijden van een van hen Johannes Verschuer, hun zoon, om al hun goederen te beheren.
    N.B.: ondertekend door Joost Verschuren den Ouden en moeder Verschuer.
  • Vermelding vanaf 8 maart 1645: Testament.Bron 3
    Joost Verschueren den Ouden en zijn vrouw Maeritge Jacobsdr maken een aanvulling op hun testament, gepasseerd voor deze notaris, van 20-10-1643 waarbij hun zoon Poulus Verschuere na hun dood aan zijn vier kinderen uit zijn huwelijk met wijlen Maritgen van Berckel, genaamd Maria Verschueren, Cornelia Verschueren, Elisabeth Verschueren en Anna Verschueren, 10.000 gulden zal uitkeren.
    N.B. Maeritge ondertekent met Moeder Verschuer.
  • Vermelding vanaf 13 april 1649: Machtiging.Bron 3
    Joost Verschueren den Oude, en echtgenote Maria Jacobs van der Seegen, machtigen hun zoon Paulus Verschueren om al hun zaken waar te nemen.
    NB: Uitvoerige tekst; in tekst is bij Paulus: "en Johannes" en "zonen" doorgehaald.
  • Vermelding vanaf 19 juli 1649: Machtiging.Bron 3
    Paulus Verschuir, burgemeester, voor zichzelf alsmede namens zijn vader Joost Verschuir de oude, en namens zijn broers Pieter Verschuir en Joost Verschuir de jonge; Pieter Bosch, namens zijn zwager Maerten de Reus, oud-schepen; Dirck Diert, voor zichzelf en mede namens burgemeester Adriaen Hartman; Cornelis Albertsen Zantvoort, voor zichzelf en mede uit naam van Albertus van der Hooch en Adriaen Kies, wonende te Haarlem; allen reders en eigenaars van het schip 'Het Vergulde Wijnvath', machtigen hun mede-participanten Cornelis Verhaven, oud-schepen, en Hendrick Albertsen, schipper, om het genoemde schip te verkopen.
  • Vermelding vanaf 28 december 1654: Machtiging.Bron 3
    Maria van der Zegen is weduwe van Joost Verschuer d'oude en erfgenaam van haar zoon Joannes Verschuer, oud-schepen en schepen van Schieland.
    Haar kinderen en mede-erfgenamen zijn Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Noordijk, wonend te Amsterdam, Jacob Verschuer, schout te Hillegersberch, Margaritha Verschuer, weduwe van Pieter Wijnants, Paulus Verschuer, raad en vroetschap en burgemeester, en Pieter Verschuer, koopman, allen broers en zusters van Joost Verschuer, haar kleinkinderen zijn Elisabeth Verschuer, weduwe van koopman Henrik Pelt, en koopman Jacob Verhaven, man van Maria Verschuer, zij zijn de kinderen van de overleden Joost Verschuer, de broer van de overleden Joannes Verschuer.
    Maria machtigt haar zoon Paulus Verschuer en haar neef Jacob Verhaven om de boedel en goederen van haar overleden zoon Joannes te redderen en af te wikkelen.
  • Vermelding vanaf 5 oktober 1655: Schenking.Bron 3
    Maria van der Zegen, weduwe en erfgename van Joost Verschuer den Oude, en erfgename van Johan Verschuer, out-schepen van Rotterdam, draagt het eigendom van een obligatie van 2000 gulden, die Jan Pietersz Muliers schuldig was aan haar man, gedateerd op 17-04-1649, over aan Paulus Verschuer, haar zoon, out-burgermeester en raedt en vroedtschap alhier.
    Tevens de schuld van 200 gulden die Jan Pietersz Muliers heeft aan Johan Verschuer over gekochte laeckens. Pieter Verschuer en JacobVerhaven, coopluijden keuren de schenking van hun moeder en schoongrootmoeder goed.
  • Hij is overleden.
  • Hij is begraven op 24 juli 1650 in Rotterdam.Bron 4
    Overleden in het huis " 't Swaert" in den Oppert.
  • Een kind van Joost Verschuyr en Lysbet Palmaes
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 juli 2016.

Gezin van Joost Joosten den Ouden "Jaecques" Verschuyren

Hij is getrouwd met Maritgen Jacobsdr van der Zegen.

Zij zijn getrouwdBron 2


Kind(eren):

  1. Jacob Joosten Verschuyren  ????-< 1654 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joost Joosten den Ouden "Jaecques" Verschuyren?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joost Joosten den Ouden "Jaecques" Verschuyren

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Joost Joosten den Ouden Verschuyren


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Vermeld in notariële akte
  2. Vermeld in testament
  3. ONA Rotterdam
  4. SA Rotterdam

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Verschuyren


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henny Alsemgeest, "Genealogie familie Alsemgeest", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-familie-alsemgeest/I19180.php : benaderd 24 april 2024), "Joost Joosten den Ouden "Jaecques" Verschuyren (± 1571-????)".