Familie Kwartieren Einhaus-Vosmer-Meulman-Berends » Tjalling Gerrits Gerritsma (1778-1837)

Persoonlijke gegevens Tjalling Gerrits Gerritsma 

  • Hij is geboren in Lutkewierum.
    Bron: Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL) R.K. par. Roodhuis, doop 1748-1811
    Inventarisnr. : DTB 406
  • Hij werd gedoopt op 19 oktober 1778 in Roodhuis.Bron 1
  • Beroep: kolonist.
    te Frederiksoord 1818-1837
  • Woonachtig:
    • Bolsward.
      in 1815
    • Greonterp.
      in 1811
    • Wolsum.
      in 1813
  • Hij is overleden op 27 april 1837 in Frederiksoord (Vledder).Bron 2
    Er is een memorie van successie in Meppel, opnamenr: 46 (1)
    "Nalatende eene weduwe genaamd Trijntje Jelles de Boer"
    Tijdstip: 11:00
  • Een kind van Gerrit Tjallings en Aaltje Tjallings
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 26 januari 2014.

Gezin van Tjalling Gerrits Gerritsma

Hij is getrouwd met Catharina Jelles de Boer.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 14 mei 1809 te Bolsward.Bron 3

Vermelding: Bevestiging huwelijk op 14 mei 1809
Man : Tjalling Gerrits
Vrouw : Trintje Jelles
Bron: Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken(DTBL)
Trouwregister Rooms-katholieke parochie Heilige Franciscus Bolsward 1724-1811
Inventarisnr.: DTB 153

Kind(eren):



Notities over Tjalling Gerrits Gerritsma

Tjalling nam op 20 december 1811 de naam Gerritsma aan

Tjalling Gerrit Gerritsma arriveerde op 31 oktober 1818 in de Proefkolonie Frederiksoord in Drenthe vanuit Bolsward
Gerrit Tjalling Sr Gerritsma, geboren op 16-11-1778; plaats van herkomst: Bolsward; godsdienst: kath.; aangekomen op 01-11-1818; ingeschreven in Frederiksoord als kolonistenvader; overleden op 27-04-1837.
Weinig opzienbarende koloniale carrière, geen conflicten en ook geen grote arbeidsprestaties. Haalt zowel in 1820 als in 1821 een koperen medaille. Veel nageslacht blijft op de kolonie.

Zitting van 17 augustus 1833
losbandigheid, baldadigheid, twist en vechten op de hoeve van Gerritsma, en de jongens Korba van buiten de kolonie.

Ingeschreven als wonende op hoeve: 31 (inv.nr. 1346); 31 (inv.nr. 1347); 68 (inv.nr. 1348); 68 (inv.nr. 1349); 68 (inv.nr. 1350); 40 (inv.nr. 1353); 40 (inv.nr. 1354).
Bijzonderheden:
Op aankomstdatum geplaatst in kol. I, Frederiksoord, op 05-12-1829 gezin naar kol. II, Wilhelminaoord no. 40, op 18-07-1833 van kol. II naar kol. I, Frederiksoord nr. 60.
Gehuwd met Trijntje Jelles, geb. 25-07-1776.
Uit dit huwelijk zijn 5 kinderen geboren.

Op 1 april 1809 keert Tjalling terug naar Prontje in Greonterp. Hij heeft de strijd met zichzelf lang en heftig gevoerd. Zijn hart heeft zijn hoofd verslagen. De lange weg terug naar Prontje voelen zijn benen zwaar, maar zijn hart voelt licht.
Door Prontje, inmiddels hoogzwanger, wordt hij snikkend in de armen genomen. Haar tranen van vreugde strijden om voorrang met haar tranen van opluchting. De boer begroet hem met de nodige argwaan en terughoudendheid. 10 April wordt hun zoon geboren. Tjalling is 30 jaar en vader van een zoon. Gerrit is natuurlijk de enig mogelijke naam die hij het kind kan geven. De naam van zijn vader hoort hij in ere te houden. Gerrit Tjallings zo was het officieel, tijdens de doop vier dagen later in de Parochie van Heilige Franciscus in Bolsward.
Natuurlijk, de pastoor, tevreden over de goede afloop van het drama binnen zijn parochie, wil Gerrit wel dopen maar ze moeten wel beloven binnen een maand te trouwen.
De maand is inderdaad nog niet verstreken of Tjalling Gerrits en Trijntje Jelles beloven elkaar eeuwige trouw, in voor- en tegenspoed. God kijkt goedkeurend toe en is hun getuige. Zo snel mogelijk vertrokken ze, nu met z'n drietjes, terug naar Westhem. De boer, bij wie hij werkte, had hem bij vertrek beloofd dat hij bij terugkomst, ook met zijn vrouw en kind, bij hem mocht inwonen. In september 1811 wordt hier hun tweede zoon Jelle geboren. De boer laat al snel blijken niet blij te zijn met de extra inwoner. Voedsel wordt schaars en de prijzen stijgen onrustbarend. De eerste week van januari 1812 wordt het hele gezin naar de secretarie in Tjerkwerd gebracht. De hoge heren hebben bedacht dat iedereen in dit land een familienaam moet hebben. De naam die voor hem is bedacht, door de secretaris van de stad Bolsward, is Gerritsma, hij is tenslotte de zoon van Gerrit. Zijn vrouw heet inmiddels al De Boer. De creativiteit van de secretaris kent geen grenzen. De administratie is weer kloppend gemaakt. De Franse bezetters van het land stellen daar nu eenmaal veel prijs op. Na de geboorte van Maarten, hun derde kind, in augustus 1812, is voor hun broodheer de maat vol. Omdat de baby nog zo klein en ziekelijk is, mogen de Gerritsma's deze winter nog in de warme stal blijven, maar als het voorjaar begint, moeten ze toch echt vertrekken. De kosten van een groot inwonend gezin zijn ook voor deze boer niet meer op te brengen. Aan het begin van het voorjaar bouwt ook Tjalling, in navolging van zijn vader, aan de rand van Bolsward een schamel hutje van wat hout, gevlochten twijgen en leem. Een slaapplaats voor hem, zijn vrouw en hun drie kinderen. Als los werkman verdient hij met zwaar werk een armzalig loon. In de winter is er bijna geen werk. Geen werk, geen inkomsten, geen eten. De oogsten mislukken deze zomers grotendeels. De schaarse voeding op de markt wordt steeds duurder. Werk als dagloner is er amper en als er dan eens wat werk aangeboden wordt, is het loon laag. Op 1 september 1814 wordt hun vierde zoon Klaas geboren. Tjalling is nu in dezelfde omstandigheden terecht gekomen als zijn ouders een kleine 30 jaar daarvoor. Zes monden te voeden, geen vast werk en ook voor hem is bedeling een bittere noodzaak en onmisbaar om te overleven. Het gezin van Tjalling en Jeltje wordt, net als de gezinnen van de vele andere dagloners, geheel afhankelijk van de bedeling door de Parochie en wat steun van de gegoede burgerij. Apathisch ondergaat Tjalling zijn armoede. Een uitweg uit deze misère kan hij niet vinden.

UIT: Het Kortste Eind van de Cirkel- Historische roman

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Tjalling Gerrits Gerritsma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Tjalling Gerrits Gerritsma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Tjalling Gerrits Gerritsma

Tjalling Gerrits Gerritsma
1778-1837

1809

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Hennaarderadeel, dopen, doopjaar 1778
  2. ovl akte nr 14 Vledder
  3. Trouwregister RK Heilige Franciscus Bolsward 1724-1811

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 19 oktober 1778 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: noorderlicht. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1778: Bron: Wikipedia
    • 26 januari » Sydney wordt gesticht.
    • 6 februari » Na de Amerikaanse overwinning op de Britten bij de Slag bij Saratoga lukt het Benjamin Franklin een verbond te sluiten met Frankrijk.
    • 1 juni » Paus Pius VI creëert tien nieuwe kardinalen, onder wie de aartsbisschop van Mechelen Johann Heinrich von Frankenberg en de Franse grootaalmoezenier Lodewijk René Eduard de Rohan.
    • 26 augustus » Eerste beklimming van de berg Triglav.
    • 26 november » James Cook ontdekt Maui.
  • De temperatuur op 14 mei 1809 lag rond de 21,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1809: Bron: Wikipedia
    • 4 maart » James Madison wordt beëdigd als 4de president van de Verenigde Staten.
    • 18 april » Tilburg verkrijgt stadsrechten van toenmalig koning Lodewijk Napoleon Bonaparte, vorst van het koninkrijk Holland.
    • 13 mei » Napoleon Bonaparte trekt in de Vijfde Coalitieoorlog opnieuw Wenen binnen.
    • 16 augustus » Op initiatief van Wilhelm von Humboldt wordt in Berlijn een nieuwe universiteit opgericht, de huidige Humboldt-Universität.
    • 7 september » Vrede van Fredrikshamn: einde Finse Oorlog tussen Zweden en Rusland.
  • De temperatuur op 27 april 1837 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oosten. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1837: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Michigan ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 26e staat.
    • 25 februari » Thomas Davenport verkrijgt het eerste octrooi op de elektromotor.
    • 20 juni » Victoria volgt haar overleden oom Willem IV op als koningin van het Verenigd Koninkrijk.
    • 7 juli » Laatste doodvonnisvoltrekking in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
    • 8 augustus » De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht.
    • 12 december » De Göttinger Sieben worden door koning Ernst August I van Hannover ontslagen, drie van hen tevens verbannen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Gerritsma


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R.Einhaus, "Familie Kwartieren Einhaus-Vosmer-Meulman-Berends", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-einhaus/I463.php : benaderd 14 mei 2024), "Tjalling Gerrits Gerritsma (1778-1837)".