Genealogie Duijvelaar/Duivelaar

Foto van Jos Duijvelaar
De publicatie Genealogie Duijvelaar/Duivelaar is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 2.467 personen. Vanwege privacy zijn 265 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 24 april 2024.


Welkom op de genealogie van de familie Duijvelaar/Duivelaar.

Alle mogelijke aanvullingen of verbeteringen zijn van harte welkom.

In de vijftiende eeuw was er in Biggekerke in Zeeland al een bloknaam Jacob  Duvelaers blok in het veldnamenboek van Walcheren. De veldnaam was de molen en ´t  werf . In 1607 wordt het, het oude molenwerf genoemd.

Hierna zien we in Zeeland twee families ontstaan. De ene leefde rond Middelburg en de andere rond Zierikzee en later op Tholen.

De Middelburgse tak waaruit voortkomen de burgermeesters van Middelburg en regenten van de VOC kopen zich in de Nederlandse en Franse adel. Zij stellen dat zij voortkomen uit de heren van Rhoon. Bewijs wordt hiervoor niet geleverd. Het was een zeer invloedrijke en rijke familie. De familie sterft in Nederland uit. In Frankrijk kan er nog een familie voortleven met als naam Du Velaire.

De Duivelandse familie tak bevindt zich in de 16 eeuw in Oudekerke en Nieuwerkerke. In het begin van de 17 eeuw komt deze familie voor in Scherpenisse, St. Annaland en St. Maartensdijk op Tholen. Het zijn voornamelijk rijke boeren die functie uitoefenen in het plaatselijk bestuur.

In het begin hebben ze nog steeds bindingen met Duiveland. Mathijs Adriaense was dijkgraaf van de vier bannen van Duiveland. Het wapen van de familie bevindt zich nog op zijn graafsteen in de hervormde kerk van Nieuwerkerk.

De familie verlaat in de 17e eeuw het eiland en vestigt zich in Noord Brabant. Het worden ambachtslieden met nog steeds functies in het plaatselijke bestuur. Dit houdt op in de Franse tijd.

De familie is in eerste instantie katholiek, gaat dan met het hele eiland over naar het protestantisme om in de 19e eeuw weer katholiek te worden.

De familienaam veranderd voor sommige familieleden in Duivelaar. In Rotterdam wordt de naam foutief overgenomen.

 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen
Vandaag in het verleden

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!