Genealogie De la Rive Box » Jan Jansz. jr Boeke (1733-1814)

Persoonlijke gegevens Jan Jansz. jr Boeke 

  • Alternatieve naam: Jan Boeke (ook bekend als / alias)
  • Hij is geboren op 2 februari 1733 in Zaandijk, Noord-Holland, Nederland.
  • Beroep: na 1753 Ten Bruggencatenummer 01110 a : "Olieslager met de molens de Wachter, de Kater de Roggebloem en de Kieft." in Molen de Wachter-Zaandam-Oost, Noord-Holland, Nederland.
    https://www.genealogieonline.nl/genealogie-hensen/I51434.php
    http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=1756 :" Geschiedenis
    Wanneer de oliemolen de Roode Wachter werd gebouwd is niet bekend. De molen wordt voor het eerst genoemd in een notarieel document van 12 juli 1663. Op die dag verschenen voor Notaris Johan van der Stengh:”Pieter Pieterse Fijn, eijgenaer van een stuck lants genampt de Schans gelegen opt Calff, ende Pieter Jansse Pies woonende op Saendijck, eijgenaer met sijn Cum sosius van seecker moolen genaempt de Wachter”. Pieter Pies was dus een van de eigenaren van de Wachter.
    Na de eeuwwisseling (1700) komt de Roode Wachter in handen van de Zaandijker koopman, Pieter Lubbertsz. Koopman. Pieter Lubbertsz. was in eerste instantie koopman en olieslager. Naast de Roode Wachter, bezat hij de Wormerveerder oliemolens “de Engel” en “het Jonge Vool” en de Zaandijker oliemolen “het Jonge Big”. Bij de oprichting van het olieslagerscontract voor ladingen op 14 juni 1727, liet Koopman de lading van zijn oliemolens hierbij verzekeren, op het Jonge Big na. Zes jaar later, op 1 juli 1733, worden de opstallen van deze oliemolens bij het OC tegen brand verzekerd. Pieter Lubbertsz. Koopman is later ook actief in de pellerij. Zo laat hij in 1741 de Zaandijker papiermolen “de Witte Gans” afbreken en herbouwen als pelmolen aan de Kalverringdijk, tegenover Zaandijk en in 1748 stichtte hij ten oosten van de Wachter, de pelmolen “de Witte Klok”. Pieter Lubbertsz. was dus een groot ondernemer in die tijd. In 1753 overleed Pieter Lubbertsz. op 74 jarige leeftijd en werden de molens onder zijn familieleden. Waarschijnlijk komt de Wachter dan in handen van Jan Jansz. Boeke. In ieder geval is de molen omstreeks 1800 in bezit van ene Jan Boeke jr. uit Zaandijk, mogelijk een zoon van Jan Jansz. Boeke. Naast de Roode Wachter, bezit Boeke de oliemolens “de Kieft”, “de Roggebloem”, “de Kater” en “de Koe”. Later verkoopt Boeke één voor één zijn molens. Op 11 september 1819 verkocht Boeke de molen voor Fl. 8500,- aan Evert Smit uit Koog aan de Zaan. "

    Noot: in tegenstelling tot het bovenstaande, neem ik aan dat niet Jan Jansz de molen verkocht aan Evert Smit, maar zijn zoon Jacob. Immers, Jan Jansz overleed in 1814. Jan Jansz was de zoon van Jan Jansz sr, zoals hierboven staat vermeld.
  • Feit: (Gramps IDs samenvoegen) I1891.
  • Eigendommen:
    • tussen 16 januari 1802 en 9 november 1814 Ten Bruggencate-nr.: 04909 G, Molen De (Gekroonde) Kieft-Koog aan de Zaan, Noord-Holland, Nederland.
    • tussen 1800 en 1814 Ten Bruggencate-nr.:01110 H ; Molen De Roggebloem, Oostzaandam, Noord-Holland, Nederland.
      https://zoeken.allemolens.nl/resultaten.php?nav_id=6-0 :"Molenrecord Ten Bruggencatenummer 01110 h; naam/ aanduiding:De Roggebloemplaats:Zaandam Oost; provincie/ land:Noord-Holland; gebouwd:1685; verdwenen:1913; sloopaandrijving:windmolen; type:achtkante stellingmolen; functie:oliemolen;
    • tussen 1800 en 3 augustus 1814 Ten Bruggencate-nr.:04915 O ; Molen De Kater, Oostzaandam, Noord-Holland, Nederland.
      http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&tbnummer=04915+O:" Geschiedenis
      Wanneer de oliemolen De Kater werd gebouwd is niet bekend. Volgens de administratie van de harenmakerij in Koog aan de Zaan werden er 8 februari 1672 voorslagharen afgeleverd bij de molen. Op 16 juli 1688 verkochten de erfgenamen van Pieter Willemsz Floor 3/4 de part "in de olijmolen de Kater, staande aan de Poeldijk belend ten oosten de watermoolen en ten westen de Stinckert". Deze laatste waren Het Pinksternakel en De Zwarte Walvisch.
      [...] Tegen het einde van de achttiende eeuw behoorde De Kater toe aan de Zaandijker olieslager Jan Boeke, die ook de molens “De Roode Wachter”, “De Kieft” en “De Roggebloem” voor zich had werken. Na zijn overlijden, omstreeks 1813, gingen de molens over naar zijn zoon Jan Boeke jr. Hij verkocht in 1815 De Kater aan Evert de Jager.
      De Jager was de laatste eigenaar van De Kater. Op 9 november 1842 raakte De Kater in brand en werd tot op de grond toe verwoest. Het OC contract vergoedde de geleden schade en keerde voor de molen ƒ 7000 uit, en voor de lading de kapitale som van ƒ 10.401,59. Ondanks het feit dat de molen goed verzekerd was, besloot De Jager om de molen niet meer te herbouwen."
  • Hij is overleden op 9 november 1814 in Zaandijk, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 81 jaar oud.
  • De biologische ouders zijn Jan Jansz. sr Boeke en Neeltje Willemsdr Bakker
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 13 maart 2019.

Gezin van Jan Jansz. jr Boeke

Hij is getrouwd met Trijntje Jacobs Honig.

http://www.genealogieonline.nl/stamboom-cardinaal/I3285.php

Zij zijn getrouwd op 28 maart 1773 te Zaandijk, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 40 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Neeltje Jansz Boeke  1773-1854
  2. Jacob Jansz Boeke  1781-1837 


Notities over Jan Jansz. jr Boeke

http://www.genealogieonline.nl/stamboom-cardinaal/I3285.php
http://www.genealogieonline.nl/genealogie-hensen/I51436.php
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-cardinaal/I3285.php

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Jansz. jr Boeke?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Jansz. jr Boeke

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Jansz. jr Boeke

Willem Bakker
± 1675-????

Jan Jansz. jr Boeke
1733-1814

1773

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam Boeke

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Boeke.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Boeke.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Boeke (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie De la Rive Box is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Louk Box, "Genealogie De la Rive Box", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-la-rive-box/I1911.php : benaderd 11 mei 2024), "Jan Jansz. jr Boeke (1733-1814)".