Genealogie De Bock » Franz Johann "Frans" Paul (1907-1977)

Persoonlijke gegevens Franz Johann "Frans" Paul 


Gezin van Franz Johann "Frans" Paul

Hij is getrouwd met Boukje Stuit.

Zij zijn getrouwd op 26 mei 1933 te Leeuwarden, hij was toen 25 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities over Franz Johann "Frans" Paul

Volgens het bevolkingsregister Leeuwarden is hij Rijwielhersteller en later machinist op de grote vaart daarna(18-10-1933) winkel in bakkerijmachines
Op 26-05-1933 trouwt hij met Boukje Stuit. Ze is geboren in Huizum 03-07-1911 overleden 08-03-2009 Leeuwarden
Op 14 oktober 1950 is zijn naturalisatie

Bron: Onderduik kaart Friesland
Oorspronkelijk adres: Hobbemastraat 51, Huizum Beroep: werkzaam geweest als Ovenbouwer en fabr. van Bakkerijmachines
Persoonsbewijs status: vals Reden onderduik: anderszins Duikadres: Achlumerstraat 16, Leeuwarden LO-district: Leeuwarden Verzorger: de Roos
Overige opmerkingen Achterkant bijzonderheden: Ondergedoken wegens desertie (is geb. in Weenen en werd gedwongen dienst te nemen bij de Duitschers) gevlucht in Sept. 1944 Toekomstig adres: idem off. adres (Huizum, Hobbemastraat 51)
Behandeld op Onderduikers-bureau te Lwd. den 14 Mei 1945.geen stkrt. Achterkant beroep: werkzaam geweest als Ovenbouwer en fabr. van Bakkerijmachines.

Herinneringen van Boukje kleindochter van Franz Johann (Frans) Paul (1907-1977)
Franz Johann, is niet geadopteerd, hij noemde Jan Sakes en Dina Feenstra wel altijd zijn pleegouders.
Mijn opa is geboren in Wenen zijn vader heette Johann Franz Paul, diens moeder kwam uit Tsjechië.
De vader van mijn opa nam hem als kleine jongen soms mee naar de opera in Wenen. Hij was geloof ik journalist, maar dat weet ik niet meer zeker
Johann Franz Paul is in WO I (1914 - 1918) waarschijnlijk overleden, op het slagveld.

De moeder van Johann Franz Paul (dus de oma van mijn opa Franz Johann Paul) heette Bertha Paul, ze kwam uit Tsjechië de stad Pardubice.
Na WO I overleed ook de moeder van mijn opa, aan honger en armoe. Hij had nog een oudere zus, maar die was geloof ik al getrouwd.

In ca. 1920 was mijn opa een zomer lang in Friesland, met een soort programma voor arme kinderen, zodat ze in het Friese land weer wat konden aansterken
Daarna ging hij weer naar Wenen terug, maar als arme wees had hij daar helemaal niets meer te zoeken. Een jaar later (hij moet toen 13/14 jaar oud zijn geweest, maar zag er uit als een jongetje van 9) is hij in zijn eentje op de trein gestapt van Wenen naar Friesland, naar het gezin waar hij die zomer daarvoor was geweest. Hij wordt 16-07-1920 ingeschreven in Leeuwarden.

Omdat die mensen geen plek voor hem hadden (ze hadden zelf al meerdere kinderen), is mijn vader toen naar een broer of zus van die mensen gegaan. Dat waren oom Jan (Feenstra) en tante Dina (Botke). Zij hadden geen kinderen en zouden er ook geen meerkrijgen, want ze waren al wat ouder (rond de 54). Mijn opa is zijn hele leven lang deze mensen dankbaar geweest dat ze hem een nieuw thuis hadden gegeven.

[Via een klasgenoot op school Sipke Stuit, (1907 - 1973) hebben mijn grootouders elkaar leren kennen,( Sipke was een klasgenoot van Franz J. Paul) Sipke was een fervent aanhanger van Esperanto. Hij trok te voet Europa door met een kar die hij tot huisje had omgebouwd en wilde de wereldvrede verkondigen. Uiteindelijk heeft hij zich (in ca. 1933) in Noord-Frankrijk gesetteld en met een Francaise vijf kinderen gekregen geboren tussen 1935 en 1948, die ze met Esperanto hebben grootgebracht.]

Ik weet dat opa na zijn school in Leeuwarden naar de scheepvaartschool in Amsterdam ging. Hij heeft daar geleerd om op de grote vaart te gaan Volgens mij vanaf zijn 17-de tot zijn 21-ste, of zo dus dat zou van 1924 - 1928 moeten zijn.
Daarna heeft hij een paar jaar als chef op de machinekamer van grote schepen naar de Oost gewerkt.
In 1933 zijn mijn opa en oma getrouwd. Mijn opa wilde toen niet meer op de grote vaart werken, want dan was hij steeds maanden lang van huis. Ze hebben toen een winkel in de Grote Hoogstraat Leeuwarden overgenomen. Mijn oma stond in de winkel en mijn opa reisde door heel Friesland om de ovens van de Friese bakkers te repareren. Later heeft hij zelf ook ovens ontworpen en geïnstalleerd bij Friese bakkers

Het feit dat mijn opa nog steeds Oostenrijker was, heeft trouwens in WO II grote problemen opgeleverd, die bijna fataal geworden zijn voor mijn opa, mijn oma, mijn moeder en mijn tante...Mijn opa en oma hebben zijn beide ondergedoken (zie de afbeeldingen in het album)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Franz Johann "Frans" Paul?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Franz Johann "Frans" Paul

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Franz Johann Paul

Franz Johann Paul
1907-1977

1933

Boukje Stuit
1911-2009


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Duikkaart
    2. Kranten bericht zie de scan
    3. Leeuwarden, inventaris­nummer 3658, 26 mei 1933, Huwelijksregister 1933, aktenummer 141

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 11 augustus 1907 lag tussen 11,9 °C en 20,2 °C en was gemiddeld 15,9 °C. Er was 0.4 mm neerslag. Er was 11,9 uur zonneschijn (79%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1907: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,6 miljoen inwoners.
      • 15 april » Oprichting van de Argentijnse omnisportclub Unión de Santa Fe.
      • 19 mei » Oprichting van de Finse voetbalbond, de Suomen Palloliitto.
      • 19 juni » Oprichting van de Finse voetbalclub HJK Helsinki.
      • 3 juli » Decreet Lamentabili Sanu Exitu van de Congregatie van de Inquisitie van de Romeinse Curie waarin 65 modernistische dwalingen worden veroordeeld.
      • 1 augustus » Robert Baden-Powell richt de padvinderij op.
      • 31 augustus » De Brits-Russische Conventie vindt plaats, over problemen met Perzië, Afghanistan en Tibet.
    • De temperatuur op 26 mei 1933 lag tussen 9,3 °C en 16,6 °C en was gemiddeld 12,5 °C. Er was 0.2 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 2,3 uur zonneschijn (14%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1933: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,2 miljoen inwoners.
      • 27 februari » Het Duitse parlementsgebouw, de Rijksdag in Berlijn, wordt in brand gestoken.
      • 28 februari » Met de Rijksdagbrandverordening komt er een eind aan vele vrijheden in het Duitse Rijk.
      • 14 maart » Hans Veerman, Nederlands acteur († 2014)
      • 14 maart » Quincy Jones, Amerikaans muziekproducer
      • 1 september » Oprichting Eindhovense hockeyclub Oranje Zwart.
      • 10 september » Opening van de Waaslandtunnel, de oudste voertuigentunnel onder de Schelde in Antwerpen, bijgewoond door koning Albert I en koningin Elisabeth.
    • De temperatuur op 9 april 1977 lag tussen -1 °C en 5,7 °C en was gemiddeld 1,9 °C. Er was 0.3 mm neerslag gedurende 0.2 uur. Er was 9,4 uur zonneschijn (70%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
    • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
    • In het jaar 1977: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,8 miljoen inwoners.
      • 31 januari » President Giscard d'Estaing opent het Centre Georges Pompidou in Parijs.
      • 9 april » Jan Raas wint voor de eerste keer Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
      • 26 juni » De Nederlandse motorcoureur Wil Hartog wint de TT van Assen in de 500cc-klasse.
      • 5 september » De West-Duitse werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer wordt door RAF-sympathisanten ontvoerd.
      • 16 oktober » Opening van de Amsterdamse Metrolijn 53 (Gaasperplaslijn) en Metrolijn 54 (Geinlijn).
      • 4 december » Jean-Bédel Bokassa, president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, kroont zichzelf tot keizer.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Paul

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Paul.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Paul.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Paul (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie De Bock is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    N. de Bock, "Genealogie De Bock", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-bock/I2107.php : benaderd 21 mei 2024), "Franz Johann "Frans" Paul (1907-1977)".