Genealogie De Bock » Johanna Grollee (1808-1882)

Persoonlijke gegevens Johanna Grollee 


Gezin van Johanna Grollee

Zij is getrouwd met Cornelis Bagchus.

Zij zijn getrouwd op 12 juni 1834 te Steenwijkerwold, zij was toen 25 jaar oud.

Bron: http://www.schackmann.nl/proefkolonie

De familie Grollee of Grolle komt uit Dordrecht. Ze arriveren begin juni 1820 in Willemsoord, tegelijk met de bootlading weeskinderen uit hun woonplaats die hun verdere opvoeding hier zullen krijgen. Bij aankomst is dochter Johanna bijna twaalf jaar. In 1825 is ze dus zeventien en de hoeve van de familie Grollee in Willemsoord wordt dan gefrequenteerd door een vrijer. Hij heet Jan Snoek, hij is een jaartje ouder dan Johanna en wat ze hebben werd toen geschreven als 'verkeering'.
Maar Johanna wil niet wat Jan wil.
Ze vertelt later dat hij 'te dien tijde onderschei¬dene malen, op eene geweldige wijze getracht heeft, haar tot oneer¬baarheid en ontucht over te halen'. Hij gaat daar heel ver in. Ze verklaart dat hij 'haar zelfs bij zekere gelegenheid eenen daalder in den schoot had geworpen'.
Maar Johanna staat pal. Zij zorgt ervoor dat zij 'door het aanwenden harer krach¬ten, steeds hare eer had bewaard gehouden'.
Er is nog een Johanna in huis. Zelfs de achternaam lijkt er een beetje op. Johanna Goedel of Godel. Zij is in 1804 in Dordrecht 'ín onegt' geboren uit Jennetje Goedel, die drie jaar later overleed. Johanna Goedel werd toen opgenomen in een van de twee Dordtse weeshuizen en ze behoorde tot de 59 kinderen die in 1820 naar Willemsoord verscheept werden. Ze woont bij de familie Grollee in huis en naar die nu 21-jarige Johanna Goedel of Godel verlegt de door zijn hormonen geplaagde Jan Snoek zijn aandacht.
Het valt zijn ex-verkering Johanna op dat de twee op sommige zondagavonden 'op eene buitengewone wijze hadden gespeeld en gestoeid'. Wat heet: enkele maanden later is Johanna Goedel of Godel zichtbaar zwanger. Het hele gezelschap moet verschijnen voor de Raad van Politie en Tucht in de vrije koloniën. Omdat zij 'hare eer' had weten te bewaren, is Johanna Grollee de enige die er zonder straf van afkomt, ze krijgt wel een vermaning om niet meer met dergelijke jongens om te gaan.
De zwangere Johanna Goedel of Godel en de veroorzaker daarvan Jan Snoek wordt de straf opgelegd van een verbanning voor onbepaalde tijd naar de strafkolonie op de Ommerschans bij Ommen. Op 26 november 1825 komen ze daar aan en begint hun detentie. Jan Snoek heeft het al snel gezien en na drie maanden ontvlucht hij de strafgevangenis en verdwijnt voorgoed. Een maand later schenkt Johanna Goedel of Godel het leven aan een dochtertje, maar dat overlijdt kort daarop al. Zelf blijft ze drie jaar vastzitten, dan gaat ze de maatschappij in.
De Johanna Grollee waar dit verhaal mee begon is de enige die op de kolonie blijft. Ze trouwt negen jaar later met Kornelis Bagchus, de zoon van een kolonist uit Vlaardingen die zelf ook kolonist wordt. Ik heb natuurlijk even nagekeken of ze altijd consequent is gebleven, maar nee: hun eerste kind wordt binnen zeven maanden na het huwelijk geboren. Johanna Grollee zal op 79-jarige leeftijd te Willemsoord overlijden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johanna Grollee?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 juli 1808 lag rond de 22,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1808: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De slavenhandel naar de Verenigde Staten wordt verboden.
    • 26 januari » In Nieuw-Zuid-Wales breekt de Rum Rebellion uit.
    • 8 april » De Verenigde Staten worden een zelfstandige rooms-katholieke kerkprovincie met Baltimore als aartsbisdom en de nieuwe bisdommen Bardstown, Boston, New York en Philadelphia.
    • 20 april » Amsterdam wordt de hoofdstad van Nederland onder Lodewijk Napoleon
    • 2 mei » De Opstand van Dos de Mayo (=El Levantamiento del Dos de Mayo) tegen de Napoleontische bezettingstroepen in Madrid.
    • 21 augustus » Britse en Portugese troepen onder bevel van Arthur Wellesley verslaan de Franse troepen onder bevel van generaal Jean-Andoche Junot in de Slag bij Vimeiro.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Grollee

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Grollee.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Grollee.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Grollee (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie De Bock is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
N. de Bock, "Genealogie De Bock", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-bock/I1332.php : benaderd 13 mei 2024), "Johanna Grollee (1808-1882)".