Stamboom Daudt » Anscke Bockes Bruynsma (1530-1578)

Persoonlijke gegevens Anscke Bockes Bruynsma 


Gezin van Anscke Bockes Bruynsma


Notities over Anscke Bockes Bruynsma

Ging met 12 jaar al naar de voortgezette opleiding in Zwolle en Deventer. Het lag in de bedoeling dat Anschke zich ging bekwamen in de rechtsgeleerdheid. Om deze reden stuurde vader Bocke hem in 1550 naar de Hogeschool te Keulen.
In Keulen verandert Anschke van gedachten als gevolg van zijn ontmoeting met paters die de kerk willen veranderen en de vernieuwingen van het Concilie van Trente willen doorvoeren.
Het is pater Leonard Kessel die Anschke weet over te halen toe te treden tot de orde der Jezuïeten. Dit bericht valt thuis niet in goede aarde en Bocke besluit naar Keulen te reizen om zijn zoon van deze "healwizichheden" af te helpen.
Toen Bocke in Keulen aankwam, bleek Anschke al op 8 maart 1552 te zijn afgereisd naar Rome om daar met Ignatius van Loyola (1491-1555) te praten over zijn toetreding tot de Jezuïetenorde.
Deze orde belichaamde de efficiëntie die het kenmerk van het moderne westen zou worden.
Anschke Bockes reist te voet via Wenen, waar hij Petrus Canisius ontmoet. Op 28 mei 1552 treedt hij in bij de paters Jezuïeten te Rome onder de kloosternaam Andreas (Boccatius).In de vijf jaar die volgen studeert hij aan het Romeins College in Rome en in Palermo.
In 1562 wordt Anschke priester gewijd in de stad Mainz.Hij helpt daar en in Trier bij het opzetten van nieuwe kloosters.
Een jaar later is hij terug in Ypecolsga en celebreert daar de mis in de oude Odulfuskerk. Omdat hij geen toestemming krijgt er een Jezuïetenklooster te stichten, gaat pater Andreas, samen met zes kloosterlingen, wonen in de "Heer Doeve Steeg"te Leeuwarden.
Hij krijgt geen toestemming om echt aan de slag te gaan en reist naar Brussel, waar hij van de koning toestemming krijgt scholen te stichten. Daar heeft men in Leeuwarden geen boodschap aan, maar het lukt hem in 1564 om in Sneek een school te stichten, maar ook hier komt tegenwerking.
Men is bang dat de Spaansche macht van de koning de Friesche vrijheid zal breken.
Anschke keert terug naar het klooster in Woudsend. Daar wordt in 1564 de Latijnse School, verbonden met het klooster, door hem geopend. Ook hier worden de Jezuïeten niet vertrouwd, en met name omdat de school gratis is, de tijdgeest zit hem niet meeen hij vertrekt met zijn school naar IJlst.
Deze school wordt in de vasten van 1565 geopend en Anschke werkt daar met vier kloosterlingen. Het gaat steeds beter nadat Anschke, pater Andreas, werd geroepen om te bidden bij het bed van een dode jongeman. Terwijl hij daar aan het sterfbed zat, merkte hij dat de jongeman in coma lag, en niet dood was. Hij verbood de begrafenis en spoorde de aanwezigen aan tot gebed. Na drie dagen bidden aan het bed kwam Johan Bartels weer tot leven. "De pater hat 'n grut wûnder dien".
Als de beeldenstorm in 1566 uitbreekt, wordt ook in IJlst de boel kort en klein geslagen en moet hij de school sluiten. Het vuur om Friesland te bekeren lijkt bij Anschke uitgedoofd, hij wordt tijdens de vasten in 1569 naar Rome teruggeroepen.
Anschke wil graag naar Indië, maar het wordt Wilna in Litauen. Hij voelt zich daar niet thuis en we vinden hem in augustus 1570 in Antwerpen.
op 26 april 1575 schrijft hij een uitvoerige brief naar de generaal overste in Rome. Hij wil terug naar Friesland om in Bolsward, dat altijd roomsgezind was gebleven, een school te stichten in het oude Franciscanerklooster. Echter in 1580 wordt de Katholieke Kerk in Friesland verboden.
Pater Andreas is in Antwerpen actief als predikant en biechtvader en wanneer, na de pacificatie, de Calvinisten gelijke rechten krijgen, weigeren de Jezuïeten zich daaraan te onderwerpen. Ze trekken zich terug in Leuven, een katholiek bolwerk. Daar zal Anschke Bockes in 1578 overlijden aan de pest.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anscke Bockes Bruynsma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anscke Bockes Bruynsma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anscke Bockes Bruynsma

Ansck Heerkesdr.
± 1480-1556
Uilck Anschedr. Nn
± 1510-1583

Anscke Bockes Bruynsma
1530-1578


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Simme de Jong

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
    • In het jaar 1578: Bron: Wikipedia
      • 31 mei » Toevallige ontdekking van de catacomben van Rome.
      • 2 juli » Martin Frobisher ontdekt Baffineiland.
      • 1 augustus » In het bredere kader van de Tachtigjarige Oorlog vindt te Rijmenam een gewapend treffen plaats tussen Spaanse troepen en een Staats leger o.l.v. Maximiliaan van Bossu. De Spanjaarden delven het onderspit.

    Over de familienaam Bruynsma

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bruynsma.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bruynsma.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bruynsma (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Marie-José Daudt-Janssen, "Stamboom Daudt ", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-daudt/I3788.php : benaderd 14 mei 2024), "Anscke Bockes Bruynsma (1530-1578)".