Arbre généalogique Daudt » Anscke Bockes Bruynsma (1530-1578)

Données personnelles Anscke Bockes Bruynsma 


Famille de Anscke Bockes Bruynsma


Notes par Anscke Bockes Bruynsma

Ging met 12 jaar al naar de voortgezette opleiding in Zwolle en Deventer. Het lag in de bedoeling dat Anschke zich ging bekwamen in de rechtsgeleerdheid. Om deze reden stuurde vader Bocke hem in 1550 naar de Hogeschool te Keulen.
In Keulen verandert Anschke van gedachten als gevolg van zijn ontmoeting met paters die de kerk willen veranderen en de vernieuwingen van het Concilie van Trente willen doorvoeren.
Het is pater Leonard Kessel die Anschke weet over te halen toe te treden tot de orde der Jezuïeten. Dit bericht valt thuis niet in goede aarde en Bocke besluit naar Keulen te reizen om zijn zoon van deze "healwizichheden" af te helpen.
Toen Bocke in Keulen aankwam, bleek Anschke al op 8 maart 1552 te zijn afgereisd naar Rome om daar met Ignatius van Loyola (1491-1555) te praten over zijn toetreding tot de Jezuïetenorde.
Deze orde belichaamde de efficiëntie die het kenmerk van het moderne westen zou worden.
Anschke Bockes reist te voet via Wenen, waar hij Petrus Canisius ontmoet. Op 28 mei 1552 treedt hij in bij de paters Jezuïeten te Rome onder de kloosternaam Andreas (Boccatius).In de vijf jaar die volgen studeert hij aan het Romeins College in Rome en in Palermo.
In 1562 wordt Anschke priester gewijd in de stad Mainz.Hij helpt daar en in Trier bij het opzetten van nieuwe kloosters.
Een jaar later is hij terug in Ypecolsga en celebreert daar de mis in de oude Odulfuskerk. Omdat hij geen toestemming krijgt er een Jezuïetenklooster te stichten, gaat pater Andreas, samen met zes kloosterlingen, wonen in de "Heer Doeve Steeg"te Leeuwarden.
Hij krijgt geen toestemming om echt aan de slag te gaan en reist naar Brussel, waar hij van de koning toestemming krijgt scholen te stichten. Daar heeft men in Leeuwarden geen boodschap aan, maar het lukt hem in 1564 om in Sneek een school te stichten, maar ook hier komt tegenwerking.
Men is bang dat de Spaansche macht van de koning de Friesche vrijheid zal breken.
Anschke keert terug naar het klooster in Woudsend. Daar wordt in 1564 de Latijnse School, verbonden met het klooster, door hem geopend. Ook hier worden de Jezuïeten niet vertrouwd, en met name omdat de school gratis is, de tijdgeest zit hem niet meeen hij vertrekt met zijn school naar IJlst.
Deze school wordt in de vasten van 1565 geopend en Anschke werkt daar met vier kloosterlingen. Het gaat steeds beter nadat Anschke, pater Andreas, werd geroepen om te bidden bij het bed van een dode jongeman. Terwijl hij daar aan het sterfbed zat, merkte hij dat de jongeman in coma lag, en niet dood was. Hij verbood de begrafenis en spoorde de aanwezigen aan tot gebed. Na drie dagen bidden aan het bed kwam Johan Bartels weer tot leven. "De pater hat 'n grut wûnder dien".
Als de beeldenstorm in 1566 uitbreekt, wordt ook in IJlst de boel kort en klein geslagen en moet hij de school sluiten. Het vuur om Friesland te bekeren lijkt bij Anschke uitgedoofd, hij wordt tijdens de vasten in 1569 naar Rome teruggeroepen.
Anschke wil graag naar Indië, maar het wordt Wilna in Litauen. Hij voelt zich daar niet thuis en we vinden hem in augustus 1570 in Antwerpen.
op 26 april 1575 schrijft hij een uitvoerige brief naar de generaal overste in Rome. Hij wil terug naar Friesland om in Bolsward, dat altijd roomsgezind was gebleven, een school te stichten in het oude Franciscanerklooster. Echter in 1580 wordt de Katholieke Kerk in Friesland verboden.
Pater Andreas is in Antwerpen actief als predikant en biechtvader en wanneer, na de pacificatie, de Calvinisten gelijke rechten krijgen, weigeren de Jezuïeten zich daaraan te onderwerpen. Ze trekken zich terug in Leuven, een katholiek bolwerk. Daar zal Anschke Bockes in 1578 overlijden aan de pest.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Anscke Bockes Bruynsma?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Anscke Bockes Bruynsma

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Anscke Bockes Bruynsma

Ansck Heerkesdr.
± 1480-1556
Uilck Anschedr. Nn
± 1510-1583

Anscke Bockes Bruynsma
1530-1578


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Simme de Jong

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • En l'an 1578: Source: Wikipedia
      • 31 janvier » l'armée espagnole, sous la direction de Don Juan d'Autriche et Farnèse, écrase l'armée de 16 des Dix-Sept Provinces des Pays-Bas à la bataille de Gembloux.
      • 21 février » Louis II de Guise, archevêque-duc de Reims, est créé cardinal par le pape Grégoire XIII.
      • 11 mars » Nicolò da Ponte est élu doge de Venise.
      • 16 mars » lettres patentes du roi de France Henri III autorisant la construction du Pont Neuf sur la Seine à Paris.
      • 4 août » bataille des Trois Rois, victoire décisive marocaine contre l'armée portugaise.
      • 31 décembre » création de l'ordre du Saint-Esprit par Henri III.

    Sur le nom de famille Bruynsma

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Bruynsma.
    • Afficher des informations sur Bruynsma sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Bruynsma.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Marie-José Daudt-Janssen, "Arbre généalogique Daudt ", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-daudt/I3788.php : consultée 30 mai 2024), "Anscke Bockes Bruynsma (1530-1578)".