Genealogie Burgers » Jan Batist Burgers (1853-± 1922)

Persoonlijke gegevens Jan Batist Burgers 

  • Hij is geboren op 12 juni 1853 in Arnhem.Bron 1
  • Beroepen:
    • 1. Depothouder Société des Bronzes de Paris.
      Kopergieterij ca 1875-1930, gevestigd aan de Blvd. Du Temple 41 en de Rue Béranger 14 te Parijs
    • 2. Koopman en winkelier in glaswerk, koperen lampen, sculpturen e.d. (Winkel Kalverstraat 73 hk. Wijdekapelsteeg).
      in 1877 tot aan faillissement in 1889
    • 3. Hotelier in Capilla del Monte.
    • Zonder (bij huwelijk).
  • Woonachtig:
    • van 11 november 1877 tot 21 juni 1889: Kalverstraat 73, Amsterdam.
    • vanaf februari 1889: Buenos Aires, Argentinië.
    • vanaf voor 1906: Capilla del Monte (Prov. Córdoba), Argentinië.
      (beroep hotelier)
  • Hij is overleden rond 1922 in Buenos Aires (Argentinië).
  • Hij is begraven in Buenos Aires (Argentinië).
  • Een kind van Cornelis Martinus Burgers en Gisberdine Lambooij
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 april 2024.

Gezin van Jan Batist Burgers

(1) Hij is getrouwd met Octavie Lambertine Eugenie Elisabeth Hartmann.

Zij zijn getrouwd op 21 augustus 1877 te Luik (B.), hij was toen 24 jaar oud.Bron 2


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Trijntje van Tent.

Zij zijn getrouwd rond 1893 te Argentinië.Bron 3


Kind(eren):



Notities over Jan Batist Burgers

Jan Batist bewoonde het pand Kalverstraat 73 reeds bij zijn huwelijk in augustus 1877 in Luik met Octavie Hartmann. In 1886/1887 wordt in opdracht van het R.C. Armenkantoor een fraaie winkelpui ontworpen door architect A.C. Bleijs in neorenaissance stijl. De verwerkte bouwstoffen: koper, graniet, hardsteen en gesmeed ijzer zijn rijk en met evenveel smaak als eenvoud behandeld, zoodat de in het magazijn uitgestalde bronzen voorwerpen vervaardigd door de "Société des Bronzes" er niet door overvleugeld worden. De betimmering van het magazijn en de smaakvolle stoffering der winkelkasten zijn geleverd door de fa J.B. Bleesing.
(Bron: Algemeen Handelsblad 8-5-1887)

Op 17 maart 1888 breekt brand uit in het pand Kalverstraat 73. De krant besteedt aandacht aan de brand, die waarschijnlijk is ontstaan "door ene calorifère, welke in de kelder stond en ter verwarming van den winkel den vloer wellicht deed schroeien". Des nachts te halféén werden voorbijgangers opsgeschrikt door het geroep om hulp uit eene der bovenverdiepingen van het huis des heeren J. Burgers, hoek Kalverstraat en Wijde Kapelsteeg. Tegelijkertijd werd men gewaar dat er brand was. Het was de echtgenoote van de heer Burgers die om hulp riep, men riep haar toe de sleutel van de deur uit het raam te werpen, doch, zoals het bij branden meer gaat... zij wierp den verkeerde sleutel toe. Inmiddels was de brandweer aangerukt en redden de politie en brandweermannen, onder aanvoering van luitenant Herder, de vrouw met hare twee kinderen en een bejaard echtpaar dat daar op kamers woonde en reeds te bed lag. De geredden werden gastvrij opgenomen bij den heer Kok, in de Kalverstraat. De heer Burgers zelf was voor zaken naar Parijs.

In den winkel, welke overvol was met fraaie bronzen artikelen, weer zeer veel schade aangericht. Op 11-8-1888 vindt de heropening plaats.

In 1889 werd door de Stoom Meubelfabriek en Behangerij J.B. Bleesing in de Warmoesstraat zijn faillissement aangevraagd omdat betaling uitblijft van fl. 328,46 voor de reparatie, renovatie en het voorzien van nieuwe bekleding van 6 etalagetafels. Bleesing stelt in zijn aanvraag dat volgens geruchten Jean Batist Burgers heimelijk naar Zuid Amerika is vertrokken.
Op 15 oktober 1889 wordt ten gevolge van het faillissement de hele inventaris van de magazijngoederen geveild in Lokaal "De Zon" bestaande uit o.a. bronzen beelden, bustes, kuntvoorwerpen, marmer, Chinees en Saksisch porcelein etc. etc.

Een aantal jaren getrouwd zijnde kreeg Jan een relatie met Trijntje van Tent. Trijntje van Tent was de vrouw van Pieter Nierop die op nummer 78 in de Kalverstraat schuin tegenover de winkel van Jan Batist op de hoek van de St. Luciënsteeg een sigarenwinkel had. Aangemoedigd door verhalen in de krant over het leven in Argentinië besloten zij zodra dat kon naar Argentinië af te reizen om daar een nieuw leven te beginnen. Jan ging vooruit in februari 1889 en Trijntje volgde in augustus 1889, direct nadat haar echtscheiding van Pieter Nierop er door was. Terwijl Jan zijn drie kinderen Edmond, Valentine en Wilhelmina (Mientje) achterliet bij hun moeder, nam Trijntje haar dochter Dieuwertje Nierop met zich mee.

In de tweede helft van de 19e eeuw, kende Buenos Aires een grote bloeiperiode, mede door de komst van duizenden migranten. Nieuwe technologieën (invriezen van vlees, spoorwegen) stimuleerden de landbouw en veeteelt. Nieuwe gebieden zoals Patagonië werden veroverd. Immigranten uit Engeland en Wales begonnen schapenfokkerijen op grote estancias. Argentinië werd na de Verenigde Staten het tweede 'Beloofde Land' van Amerika. Tussen 1880 en 1920 was het een van de rijkste landen ter wereld.

Op 3 augustus 1889 schrijft Jan vanuit Buenos Aires een brief aan zijn kinderen:

"Lievelingen, dierbare Kinderen!

U zult allen wel nieuwsgierig zijn hoe het met Pa'tje gaat, welnu kinderen ik ben goed gezond, en hoop u allen drie ook goed gezond en braaf zijt; en vooral gehoorzaam en goed leeren, want dit is voor uw lateren geluk; vooral lieve Edmond gij weest op kostschool braaf, vlijtig opdat men later uwen steun zal nodig hebben, en de mooie zaak welke ik achter liet, met vlijd, bekwaamheid zult kunnen voortzetten. Als u mijn schrijven ontvangt, zult gij wel met vakantie over zijn, en ik hoop dat gij gezonder zijn zult als met de paaschvacantie en neemt u vooral voor kou enz. in acht, want je weet wel lieve jongen dat dit voor u zeer nadelig is.
Ook ventje lief speelt lief met de kleine Valentine, Mieneke want dit zijn jouw twee lieve zussen; spreek dikwijls over je Paatje die u drieën zo innig lief heeft, maar helaas zoo wijd van u allen verwijderd. Als ik het goed heb dan is onze lieve Mieneke in het laatst van Augustus jarig, en u Edmondje in begin van September. Nu lievelingen weest duizendmaal gefeliciteerd en omhelst van je vader, en dat u beide als brave en grote lieve kinderen zult opgroeien; ik zoude u beide zoo gaarne een cadeautje geven maar dit gaat te moeilijk en men heeft hier ook niets bijzonders daar alles wat hier verkocht wordt ook in Holland te verkrijgen is en Zuid Amerika niets eigenaardigs bezit en alles 4 dubbel betaald moet worden. Maar denk niet dat Pa jullie vergeten zal en zodra Pa wat geld verdient heeft zal overzenden en kunt u in Amsterdam daar voor iets kopen.
Paatje doet reeds geruime tijd zijn best om geld te verdienen maar helaas tot nog toe niet gelukt.
Nu zult u wel eens willen weten hoe deze stad er uitziet, nu lieve jongens net zoo als Brussel, Luik, nauwe straten met enorme grote winkels, zoo groot zijn ze in Amsterdam niet en de straaten niet breeder als onze Kalverstraat, maar het is hier enorm druk van rijtuigen die meestal door zwarte koetsiers bestuurd worden; gisteren zag ik een begravenis en waren voor de lijkwagen 8 paarden gespannen en elk paard werd vast gehouden door een neger, dit was prachtig mooi en dacht ik, nu dat moest Edmondje eens zien, daar u immers zoo veel van paarden houdt en altijd bij uwen lieve Grootpa op stal met de paarden bezig was.
Ik hoop dat de lieve Mina voor Pa eens iets moois zal haken of breien om eens te laten zien hoe braaf zij is en hoe vlijtig zij leert, en de kleine Valentientje die gaat zeker nu al naar de Zusterschool en speelt zeker nog veel met haare popjes.
Nu lievelingetjes nogmaals weest braaf, gehoorzaam, vlijtig en godsvruchtig, dan wordt u allen groot. Wanneer u Grootmaatje ziet of als U naar Arnhem gaat doet haar duizenden groeten en geef deze voor mij altijd zo goede moeder duizenden kusjes, ook oome Willem (van der Kolk) en tante Mina (zijn zuster) en zegt hun dat ik spoedig zal schrijven moeten en zij mij ook omgaande schrijven moeten; de brieven moeten maar geadresserd worden Consullata Holanda daar ik nu nog in het Hotel ben en iedere dag weg gaan kan daar ik al lang naar een huis zoekende ben.

Adieu dierbare kindertjes, denk dikwijls aan je vader die u altijd zal blijven liefhebben en dagelijks aan u denkt en u allen duizend maal in de geest omhelst te hebben.

U innig liefhebbende vader,
J.B.Burgers"

Op 16-2-1895 vindt heropening van de winkel Kalverstraat 73 plaats onder een nieuwe directie. De winkel is overgegaan in handen van de Heer Jacq. Florijn die " het magazijn thans weder wil terugbrengen tot zijn vroegere betekenis van een echte Luxe-zaak".
(Bron: De Tijd van 14-2-1895)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Batist Burgers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Batist Burgers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan Batist Burgers


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jan Batist Burgers



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Akte 321
  2. Akte 643
  3. Volkstelling Argentinië 1895

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 12 juni 1853 lag rond de 18,6 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 56%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1853: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 19 februari » Eerste uitgave van het Nieuwsblad van Geel
    • 4 maart » Franklin Pierce wordt beëdigd als 14e president van de Verenigde Staten
    • 4 maart » Herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland door heroprichting van het aartsbisdom Utrecht, het bisdom 's-Hertogenbosch, het bisdom Haarlem en het bisdom Roermond.
    • 14 maart » Verheffing van het apostolisch vicariaat Breda tot vijfde rooms-katholiek bisdom in Nederland.
    • 18 april » Het Ministerie-Thorbecke I dient zijn ontslag in aan Willem III na een buitenparlementaire petitie van ongeveer 50.000 handtekeningen van de zogenaamde Aprilbeweging, die openlijk wordt gesteund door de koning, tegen het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland.
    • 30 december » Gadsdenaankoop: De Verenigde Staten kopen voor 10 miljoen dollar grondgebied van Mexico.
  • De temperatuur op 21 augustus 1877 lag rond de 22,7 °C. Er was 12 mm neerslag. De winddruk was 5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 79%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1877: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Koningin Victoria wordt uitgeroepen tot keizerin van India.
    • 10 mei » Roemenië verklaart zichzelf onafhankelijk van Turkije, dit wordt op 26 maart 1881 doorgevoerd na het einde van de Roemeense burgeroorlog.
    • 15 juni » Henry Ossian Flipper studeert als eerste zwarte Amerikaan af aan de militaire academie van de Verenigde Staten.
    • 11 augustus » Asaph Hall ontdekt twee manen van Mars, Phobos en Deimos.
    • 15 augustus » In hun uitvindersvete behaalt Edison toch nog een kleine overwinning op Bell: door Edisons toedoen op deze dag zeggen we tegenwoordig "hallo" als begroeting aan de telefoon en niet "ahoy" (Bells keuze).
    • 11 december » Het eerste deel van het Kanaal van Deurne werd opgeleverd. Het gaat om het stuk van de Noordervaart in Limburg tot aan de provinciegrens.

Over de familienaam Burgers

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Burgers.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Burgers.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Burgers (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Burgers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Burgers, "Genealogie Burgers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-burgers/I4124.php : benaderd 11 mei 2024), "Jan Batist Burgers (1853-± 1922)".