Genealogie Blussé uit Dordrecht » Karel de Dikke (839-888)

Persoonlijke gegevens Karel de Dikke 

Bron 1
  • Alternatieve namen: Karell III, Charles le Gros (Karel de Dikke)
  • Hij is geboren in het jaar 839.
  • Titel: koning, der Franken
  • Titel: keizer
  • Hij is overleden op 13 januari 888 in Neidingen aan de Donau, hij was toen 49 jaar oud.
  • Een kind van Lodewijk de Duitser en Ermengardis van de Elzas

Gezin van Karel de Dikke

Hij is getrouwd met Richarda ?.Bron 2

Zij zijn getrouwd in het jaar 862, hij was toen 23 jaar oud.


Notities over Karel de Dikke

KAREL III DE DIKKE

(Fr.: Charles le Gros) (839 – Neidingen a.d. Donau 13 jan. 888), koning der Franken en sedert 881 Rooms keizer, was de derde zoon van Lodewijk de Duitser en diens gemalin Hemma. In 862 huwde hij Richarda, uit een Zwabisch Huis. Bij het overlijden van zijn vader, in 876, volgde hij hem in Zwaben op; de dood van zijn broers Karloman (880) en Lodewijk de Jonge (882) maakte hem meester van geheel Oost-Francië. Intussen had paus Johannes VIII een beroep gedaan op zijn hulp tegen de Saracenen. In 879 was Karel naar Italië getrokken en had er zich tot koning laten uitroepen; in 881 was hij er teruggekeerd en was hij te Rome tot keizer gekroond. In Lotharingen had hij tegen de Noormannen geen succes; hij kocht hun terugtocht in 882 af en stond aan een van hun hoofden, Godfried, een deel van Friesland in leen af. Zijn legeraanvoerder in Lotharingen, graaf Hendrik, en de bisschop van Hamburg-Bremen, Rimbert, behaalden overwinningen in 883, 884 en 885 op andere vikingbenden. In dit laatste jaar werd Godfried op bevel van Karel vermoord.

In 885 hadden de groten van West-Francië Karel de Dikke, na de dood van Karloman, tot koning uitgeroepen en in het begin van 887 onderwierp Lodewijk van Provence zich ook aan zijn oppergezag. De eenheid van het Karolingische Rijk was hersteld. Karel was echter niet in staat het gezag uit te oefenen. Toen een groot Noormannenleger Parijs belegerde, verscheen hij in 886 voor de stad met een aanzienlijke krijgsmacht, maar durfde geen slag te leveren, kocht de aftocht van de Noormannen af en liet hun toe Bourgondië te plunderen. Weldra werd men zijn onmacht beu. In de herfst van 887 kwam Arnulf, onwettige zoon van zijn broer Karloman, in opstand, gesteund door een Beierse aanhang. In november werd Karel te Frankfurt door iedereen verlaten. Arnulf, de nieuwe Oost-Frankische koning, stond hem toe zich naar Alamannië terug te trekken. De gebeurtenissen van 887 maakten voorgoed een einde aan het Karolingische eenheidsrijk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Karel de Dikke?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Karel de Dikke

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Karel de Dikke


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Microsoft ® Encarta ® Encyclopedia 2002
    2. Microsoft ® Encarta ® Encyclopedia 2002

    Over de familienaam De Dikke

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Dikke.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Dikke.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Dikke (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    LvH, "Genealogie Blussé uit Dordrecht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-blusse-uit-dordrecht/I7129.php : benaderd 17 juni 2024), "Karel de Dikke (839-888)".