Voorouders van Paul, Hein en Elkie Clowting » Godefridus VILVOIJ (1690-1768)

Persoonlijke gegevens Godefridus VILVOIJ 


Gezin van Godefridus VILVOIJ


Notities over Godefridus VILVOIJ

(Research):Bron: http://www.historischekringcadierenkeer.nl

De kapitale hoeve 't Rooth 6 is opgetrokken uit mergel en was oorspronkelijk gebouwd rond een gesloten binnenplaats. Na een brand is het complex nu U-vormig en aan de achterzijde open. Momenteel onderzoeken wij nog of deze brand iets te maken had met de grote brand die in 1858 in dit gehucht woedde en meerdere woningen volledig in as legde.
Het woonhuis links is met begane gronds twee grote en twee kleine vensters met hardstenen omlijsting is het oudste deel van de hoeve en dateert vermoedelijk nog uit de tweede helft van de zeventiende eeuw.

Het voorste deel van het woonhuis is onderkelderd en heeft een rondbogig gewelf van mergelsteen. Tussen de begane grond en de eerste verdieping bevindt zich tussen twee muurankers in de gevel een nis. Hierin stond vroeger een Mariabeeldje. Op de eerste verdieping zijn drie kleine vensters. Tussen het linker en het middelste venster zit een steen met het hartsymbool onder het IHS-monogram. IHS zijn de eerste drie letters van het Grieks voor Jezus, maar ook de Latijnse afkortingen van Iesus Hominum Salvator (Jezus, redder der mensen), Iesum habemus socium (wij hebben Jezus tot bondgenoot), in hoc signo vinces (in dit teken zult gij overwinnen) en in hoc salus (hierin ligt de zaligheid). Boven dit monogram zijn de sporen van nog een teken zichtbaar, mogelijk van een anker. De drie tekens vormen dan samen de symbolen voor geloof (IHS-monogram), hoop (anker) en liefde (hart).
In het mergelstenen middenstuk is een klein huispoortje, waarboven vroeger een steil oplopend fronton (driehoekige versiering) was aangebracht. In het middenstuk is ook een hoge rondbogige inrijpoort met mergelstenen rollaag. Via een overkapte doorgang leidde die voorheen naar de binnenplaats. De muur met het huispoortje en de inrijpoort is niet in verband gemetseld met het woonhuis links. Ook dit duidt op een latere aanbouw. De sluitsteen van de poort draagt de inscriptie: Goedifridus Vilvoy 1729.

De vleugel rechts met een tweede rondbogige inrijpoort met bakstenen rollaag was aanvankelijk de schuur met daarachter de stallen. In de top van deze gevel bevindt zich nog een kleine, ronde opening, die bij de bouw bewust is aangebracht. Het is een vlieggat en diende om uilen een vrije toegang tot de graanzolder te verschaffen. Vroeger werd de graanoogst in deze schuur opgeborgen. In de voor de boer rustige wintertijd werd gedorst en het graan op de zolder opgeslagen. Maar waar graan ligt, zijn ook muizen. Waar muizen zijn, zijn ook hun belagers (katten en uilen). De boer had een duidelijke voorkeur voor de uil. Katten vervuilden het graan en brachten schade aan aan de vroeger veel gebruikte strooien dakbedekking. Van de aanwezigheid van uilen ondervond de boer nauwelijks hinder. Een uil heeft verder jaarlijks wel duizend muizen nodig. Overigens huizen er momenteel nog steeds uilen op deze voormalige graanzolder.

Wij hebben al opgemerkt, dat het jaartal 1729 op de steen niet het bouwjaar van de hoeve kan zijn, gezien de ouderdom van het woonhuis links van de binnenplaats. Mogelijk duidt het jaartal op een uitbreiding of verbouwing van de boerderij of geeft het eenvoudig het jaar aan, dat Godefridus en zijn vrouw eigenaar van de hoeve werden. Kort daarvoor namelijk, in 1728, doneerden de ouders van de echtgenote van Godefridus de boerderij aan hun enige dochter.

ÇbÈWie was Godefridus (Geurt) Vilvoij?Ç/bÈ
Hij was een zoon van Dani‘l, schepen en schatheffer te Wijlre en aldaar pachter van kasteelhoeve Cartils, en van Maria Barbara Houtermans. De functie van schepen is vergelijkbaar met de huidige functie van raadslid en die van schatheffer met ontvanger van gemeentelijke belastingen. Geurt huwde op 22 november 1718 in Margraten met Anna van Laar, enig kind van Willem van Laar en Cornelia de Bije van 't Rooth. De ouders van Anna zijn de mij oudst bekende bewoners van de hier beschreven hoeve. Godefridus woonde na zijn huwelijk in bij zijn schoonouders, niet ongebruikelijk in die tijd. Waren zij de bouwers van het oudste deel van de boerderij of waren dat hun reeds overleden (schoon-)ouders Peters van Laer en Jenne Brouwers geweest?

Nadat Geurt in 1768 in zijn woning was overleden, werden zijn niet bepaald geringe bezittingen verdeeld onder de vier nog in leven zijnde kinderen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Godefridus VILVOIJ?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Godefridus VILVOIJ

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Godefridus VILVOIJ

Voorouders (en nakomelingen) van Godefridus VILVOIJ

Gaspard VILVOIJE
± 1623-1683
Anna ULRICHS
1623-1689
Dani‘l VILVOIJ
± 1650-1719

Godefridus VILVOIJ
1690-1768

Godefridus VILVOIJ


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam VILVOIJ

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam VILVOIJ.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over VILVOIJ.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam VILVOIJ (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Fieke Bazelmans, "Voorouders van Paul, Hein en Elkie Clowting", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-bazelmans/I4732.php : benaderd 25 april 2024), "Godefridus VILVOIJ (1690-1768)".