Genealogie Bakkum en Blankendaal » Dirk Jacobsz Krom (1733-1815)

Persoonlijke gegevens Dirk Jacobsz Krom 


Gezin van Dirk Jacobsz Krom

Hij is getrouwd met Aaltje Jacobs Smit.

Zij zijn getrouwd op 7 februari 1762 te Akersloot, hij was toen 28 jaar oud.Bron 2

Datum huwelijk na datum kerkelijk huwelijk

CIV Huwelijk Akersloot (twee broers en één zus):
heden de 7 feb: 1762 Zijn in den huwelijken
Staat Bevestigt Dirk Jacobze Jm: met
Aaltje Jacobz Jdr. Bijde alhier,
als mede Jan Jacobz Jm met Barber Jans
Capteijn Jdr. Bijde alhier
als mede Dirk Wullebertse Jm: met
Maartje Jacobz Bijde alhier
[Handtekeningen]
hendrik Groot
Jan Stadigaart
Present den Schout,
Jn: Kolthoff Zecretis
Ze zijn in de kerk getrouwd op 23 januari 1762 te Akersloot, hij was toen 28 jaar oud.


Notities over Dirk Jacobsz Krom

[Bron: De geschiedenis van de Akerslootse familie KROM, http://members.chello.nl/krom1/index.html - Gerard Krom]
Dirk trouwt (ook) in 1762 met Aaltje Jacobse Smit uit Sint Pancras. Zij gaan wonen in een van de huizen van zijn vader op Starting. Dit huis moet ongeveer daar gestaan hebben waar nu de familie Veldt een boerderij heeft staan (Sluisweg). Het huis van Dirk stond tevens naast het zogenaamde "Dorpstet", een aanlegplaats voor schepen waar goederen konden worden in- en uitgeladen. In 1795 koopt hij een tweede huis. Dit huis lag aan de andere kant van het stet.

(Met betrekking tot dit stet nog het volgende: Omstreeks 1650 telde Akersloot maar liefst 9 stetten, 2 particuliere en 7 door het dorpsbestuur onderhouden stetten. In die tijd werden deze stetten voornamelijk gebruikt ten behoeve van de schulpvaart, het per schip vervoeren van schelpen. Aan de duinkant, vooral bij Bakkum, deed men immers veel aan schelpwinning. De schelpen werden van het strand of uit de duinen gehaald, en vervolgens met kleine vaartuigjes richting Akersloot vervoerd. Op de stetten in Akersloot werden de schelpen vervolgens voor verder transport in grotere schuiten overgeladen.)

In 1805 laten Dirk en Aaltje een testament opmaken. Hierin verklaren beiden "beneden de 4000 gulden gegoed te zijn". Tevens verklaren zij dat hun bezittingen bij het overlijden van een van de twee overgaan op de langstlevende. Hun jongste dochter, Grietje, erft bij het overlijden van Aaltje "de Roode koraalde ketting en de goude haak". Na het overlijden van de langstlevende krijgen de zonen Klaas en Jan "een zomma van vijf honderd guldens, op voorwaarde dat zij het kind van Dirk Brandjes, met naame Dirk Dirksz Brandjes, zullen moeten onderhouden totdat het de leeftijd van 18 jaren heeft bereikt".

(Over deze Dirk Dirksz het volgende: Dirkje werd geboren op 22-1-1797. Jan Jacobse Krom, de broer van Dirk Krom, was bij de doop van Dirkje de zogenaamde doopgetuige. Ook bij de doop van broertjes en zusjes van Dirkje Brandjes waren leden van onze familie regelmatig als doopgetuige aanwezig. Dirkje was een neefje van oma Trijntje Jans. Waarschijnlijk was de 8-jarige Dirk in het jaar 1805, ten tijde van het testament van Dirk Krom en zijn vrouw Aaltje, een zogenaamd weeskind. De familie Krom voelde zich blijkbaar verplicht om zorg te dragen voor de verdere opvoeding van kleine Dirkje. Klaas en Jan Krom, de zonen van Dirk en Aaltje, hebben de “zomma van vijfhonderd guldens” echter nooit ontvangen, want Dirkje Brandjes overlijdt al in 1808, op 11-jarige leeftijd.)

Op 9 april 1812 komt de handtekening van Dirk Krom voor op een acte die is opgesteld naar aanleiding van een al jarenlang heersend geschil tussen de R.K. Gemeenten van Akersloot en De Rijp. Dit geschil ging over 3 "huismanswoningen" gelegen in de Starnmeer. Zowel de pastoor van Akersloot als die van De Rijp maakten aanspraak op de parochianen die deze huizen bewoonden. In de acte staat beschreven dat de betreffende woningen worden toegewezen aan De Rijp. Namens de Akerslootse parochie wordt de acte ondertekend door B. J. Loos, priester te Akersloot, Arie Dirksz Stierop en Dirk Krom, als kerkmeesters. Dirk Krom was in 1812 blijkbaar kerkmeester. In de regentenlijst van Akesloot, zie hoofdstuk 8, is hierover echter niets teruggevonden.

In 1814 overlijdt Aaltje. Dirk laat dan opnieuw een testament opmaken. Hierin herroept hij o.a. het voorgaande testament, tevens legateert hij het een en ander aan de Rooms-katholieke kerk. Uit dit testament komt het volgende citaat:

"Ik legateer aan de met Eerwaarde Heer Tijdelijke Pastoor te Akersloot een zomma van twee honderd Guldens om in gevolge gebruik der Roomsch Catholyke Kerk door zijn wel Eerwaaede te worden geemploijeerd voor Kerkelijke diensten,

Ik legateer aan de Roomsch Catholyke Kerk te Akersloot een zomma van twee honderd Guldens waar van jaarlijks de revenuen aan de tijdelijke Pastoor te Akersloot moeten worden uyt betaald en afgegeven ter voldoening der Jaargetijden voor den Testateur en zijn overleden vrouw Aaltje Jacobse Smit".

Op 1 januari 1815 overlijdt Dirk, op de voor die tijd zeer gezegende leeftijd van 81 jaar.

Allereerst was dat zoon Dirk. Dirk is voor de toenmalige begrippen behoorlijk oud geworden. Hij leefde van 1733 tot 1815, was ook boer en woonde ook op Starting. Tussen 1763 en 1796 komt hij maar liefst 10 keer op de regentenlijst voor. Ook hij was steeds hooijschatter en hooijsteker, en wel over de Sluijs en Starting.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk Jacobsz Krom?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk Jacobsz Krom

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk Jacobsz Krom

Dirk Jansz Krom
± 1670-< 1723

Dirk Jacobsz Krom
1733-1815

1762

Aaltje Jacobs Smit
± 1736-1814


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. RAA, DTB Akersloot, inv.nr. 07, RK Dopen 1631-1645, 1670-1719, 1724-1757 (kopie)
    2. RAA, DTB Akersloot, inv.nr. 14, Trouwen Gerecht 1710-1788

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 1 januari 1815 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt dampig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
      • 4 februari » Oprichting van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit, de oudste studentenvereniging van Nederland.
      • 26 februari » Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.
      • 1 maart » Napoleon keert terug naar Frankrijk na zijn ballingschap op Elba.
      • 16 maart » Willem Frederik van Oranje-Nassau neemt de titel Koning der Nederlanden aan.
      • 20 maart » Napoleon keert terug in Parijs na zijn ontsnapping van Elba.
      • 24 augustus » De eerste Nederlandse grondwet komt tot stand.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Krom

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Krom.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Krom.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Krom (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Frank Bakkum, "Genealogie Bakkum en Blankendaal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-bakkum/I9345.php : benaderd 15 mei 2024), "Dirk Jacobsz Krom (1733-1815)".