Genealogie Bakkum en Blankendaal » Gerrit Pietersz. Zuijdam (< 1740-1777)

Persoonlijke gegevens Gerrit Pietersz. Zuijdam 

  • Hij is geboren voor 1740.
  • Woonachtig tot 1777: Grootschermer.
  • Hij is overleden op 20 april 1777 in Grootschermer.
    Overlijdensakte staat vermeld in huwelijksakte zoon Simon (2e huwelijk) in 1820.
    Overlijdensakte kon niet worden geproduceerd bij huwelijk van kleindochter Sijtje Zuijdam.
    Overlijdensakte kon niet worden geproduceerd bij huwelijk van kleinzoon Gerrit Zuijdam en Antje Schuijt op 1-5-1835 te Ursem: "... Hebbende de comparanten en getuigen hierna vermeld, aan ons verklaard, dat de grootvader paternel des bruidegom in den jare zeventien honderd vijf en negentig, te Grootschermer, reeds is overleden, edoch dat daarvan generlei bewijs kan worden geproduceerd, vermits de aantekeningen van overlijden over gemeld jaar en gemeente, in het ongereede zijn geraakt, en zulks met Eede bevestigd...
  • Een kind van Pieter Zuijdam
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 8 november 2019.

Gezin van Gerrit Pietersz. Zuijdam

(1) Hij is getrouwd met Maartje Harmens Emmerhorst.

Toestemming voor het huwelijk is 20 september 1762 verkregen te Alkmaar.Bron 1

Zij zijn getrouwd na 30 september 1762 te Grootschermer.Bron 1

Ondertrouw Alkmaar: 1 gebot den 20 septemb: 1762 - Gerrit Zuijdam Jonkman tot Grootschermer & Maartje Harmens Emmerrost Jongedogter alhier - moet betoog werden opgemaakt na Grootschermer - betoog afgegeven den 30 octob: 1762

(2) Hij is getrouwd met Sijtje Cornelis de Groot.

Zij zijn getrouwd voor 1765.


Kind(eren):



Notities over Gerrit Pietersz. Zuijdam

Gerrit Zuijdam (1762 1e Huwelijk)
Gerrit Zuijdam (1765 doop Pieter)
Gerrit Pieterse (1766 doop Cornelis)
Gerrit Seijdam (1767 doop Seijme)
Gerrit Zeudam (1769 doop Catharina)
Gerrit Zuijdam (1773 doop Cornelius)
Gerrit Zuijdam (1775 doop Cornelius)
Gerret Zuijdam (1777 doop Cornelius)
*
In De Rijp wordt tweemaal een Gerrit/Gerardus/Gert gedoopt met een Pieter als vader in de periode <1742:
Op 11-12-1728, Gerardus , Pieter Gerritze en Jannitje Willems;
Op 30-09-1732, Gert, Pieter Gertze en Jannitje Willems.
*
Dit stel doopt in De Rijp niet meer kinderen. Wel wordt er op 26-12-1729 een Hubertus gedoopt met als vader Pieter Huijbertze en moeder Jannitje Willems. Deze Jannitje Willems kan niet dezelfde zijn als de Jannitje Willems de met Pieter Gerritze twee kinderen doopten, want deze Jannitje Willems doopt in 1732 nog een zoon Gert met als vader Pieter Gertze.
Pieter Gerritze & Jannitje Willems dopen geen kinderen RK in Oudorp (1726-1744), niet in Akersloot (1724-1743) en ook niet in Alkmaar en Westbeemster.
*
Noord- en Zuid- Schermer behoorden tot verschillende rechtsgebieden. Noord-Schermer behoorde tot het rechtsgebied van Schermerhorn. Zuid-Schermer (Grootschermer) en Driehuizen vormden een afzonderlijk rechtsgebied, met een eigen gerecht, gaarder en gequalificeerde. Van dit laatste gerecht is weinig bewaard gebleven. Als Gerrit Pietersz Zuijdam in Grootschermer geboren is zou dit kunnen zijn opgetekend in het Geboorteboek, 1729 januari 10 - 1761 december [Bron: RAA, DTB Zuid-Schermer (Grootschermer) en Driehuizen), inv.nr. 15, Gerecht Geboorteboek 1729-1761]. In dit boek zijn alle dopen van kinderen, geboren in Grootschermer opgenomen, zowel NG als RK. Hierin is de geboorte van een Gerrit als zoon van een Pieter niet opgenomen in de periode 1729 t/m 1745. Hij is dus niet in Grootschermer geboren!
*
Het is zeer aannemelijk, dat de vader van Gerrit Pietersz Zuijdam in de Schermer woonde. De Schermer werd qua rechterlijke macht na de inpoldering verdeeld over de omliggende dorpen en Alkmaar. Het overgrote deel van de Omval en het noordelijke deel van de Westdijk viel onder de jurisdictie van Alkmaar, Oudorp kreeg het noord-westelijke deel en een stukje van de Omval (NO-deel), Oterleek kreeg een groot stuk van het noordelijke deel, Ursem kreeg het noord-oostelijke deel, Schermerhorn en Groot-Schermer het oostelijke stuk en het zuid-westelijke deel viel onder de jurisdictie van Akersloot. Vanuit religieus perspectief had de Schermer geen eigen RK kerk tot 1920. Rooms-Katholieken uit De Schermer gingen in de 17e en 18e eeuw te kerke in Alkmaar (veelal de Laurentius kerk), Oudorp, Akersloot, De Rijp, wellicht in Westbeemster en een enkeling ging zelfs naar De Goorn. De Schermer viel RK-gezien onder de banne van de resp. parochies van de gemeenten waaronder de Schermer was verdeeld. Oterleek, Ursem, Schermerhorn en Grootschermer hadden in de 17e en 18e eeuw echter geen RK parochie. RK inwonenden aldaar gingen te kerke in Alkmaar, Oudorp, De Rijp, Westbeemster en zelfs in De Goorn.
De verkoop van onroerend goed en de waterstaatshuishouding in de Schermer werd wel centraal geregeld, evenals het begraven van overledenen op het grondgebied van de Schermer. Wat dit laatste aangaat, mag worden aangenomen, dat er in de 17e en 18e eeuw weinig Rooms Katholieken zijn begraven op het grondgebied van de Schermer polder, aangezien kerkhoven aldaar in die tijd geen RK-gewijde aarde bevatten. De gelovige Rooms Katholieken uit de Schermer van die tijd zijn begraven in Alkmaar, Oudorp, De Rijp, Akersloot, Westbeemster en ook wel in De Goorn.
Van RK schuilkerken in de Schermer in de 17e en 18e eeuw is niets bekend. Er is sowiezo weinig bekend over de religieuse verhoudingen in de Schermer na de droogmaking. Alleen van de NG-gemeente in Zuid-Schermer zijn gegevens bewaard gebleven. Pas in 1920 wordt er een RK parochie gesticht in Schermerhorn. Deze parochie, gewijd aan de OL Vrouw Geboorte betrok in 1920 een verbouwde herberg die onder de parochianen "De Schuilkerk" werd genoemd. In 1964 is deze kerk afgebroken, nadat er een nieuwe grotere kerk was gebouwd.
*
Al met al kan worden gesteld, dat de Schermer geen polder was, waar de Rooms katholieken een hechte gemeenschap hebben opgebouwd, of hebben kunnen opbouwen in de 17e en 18e eeuw. Als je echter het aantal vermeldingen "uijt de Schermer" in de RK DTB-boeken van de omringende gemeenten afzet tegenover het aantal vermeldingen in bijvoorbeeld de NG DTB van Zuid-Schermer en die met twee vermenigvuldig omdat van Noord-Schermer geen NG DTB-gegevens bewaard zijn gebleven, dan kan dit tot interessante constateringen leiden, ware het niet dat de NG-gemeenschap in de Schermer ook weer niet verplicht werd zich aan te sluiten bij de NG staties in de Schermer (iets wat in de Beemster wel het geval was).
Een aantal katholieke vrije boeren uit de Schermer verkochten in de tweede helft van de 18e eeuw hun bezit aldaar, om een bestaan op te bouwen in de Beemster, waar al meer katholieke vrije (welgeboren) boeren succesvol waren. Vanwege de crisis in de handel als gevolg van de vele zee- en handelsoorlogen met Engeland, waren de oorspronkelijke landeigenaren van de Beemster, veelal rijke kooplui uit Amsterdam en VOC-regenten, meer en meer geneigd hun bezittingen in de Beemster te verkopen. In Westbeemster was ook een hechte Rooms Katholieke gemeenschap met een eigen parochie. Hier werden de katholieken 'noodzakelijkerwijs' gedoogd.
*

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit Pietersz. Zuijdam?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit Pietersz. Zuijdam

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit Pietersz. Zuijdam

Pieter Zuijdam
< 1725-????

Gerrit Pietersz. Zuijdam
< 1740-1777

(1) > 1762
(2) < 1765

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Gerrit Pietersz. Zuijdam



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. RAA, DTB Alkmaar, inv.nr. 954, ORA, (Onder)Trouwen Gerecht 1749-1775

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 april 1777 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1777: Bron: Wikipedia
    • 13 juni » Huwelijk van prins Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld en gravin Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein te Ebersdorf.
    • 14 juni » Stars and Stripes wordt als vlag aangenomen door het congres van de Verenigde Staten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Zuijdam

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Zuijdam.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Zuijdam.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Zuijdam (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frank Bakkum, "Genealogie Bakkum en Blankendaal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-bakkum/I6510.php : benaderd 3 mei 2024), "Gerrit Pietersz. Zuijdam (< 1740-1777)".