De temperatuur op 4 december 1883 lag rond de 2,7 °C. Er was 6 mm neerslag. De winddruk was 23 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
27 augustus » Uitbarsting van de Krakatau, met een vloedgolf tot gevolg.
4 oktober » De Oriënt-Express rijdt voor het eerst.
15 oktober » Inhuldiging van het Brusselse Justitiepaleis.
18 november » Amerikaanse en Canadese spoorwegen stellen vier standaard tijdzones in voor het hele continent, waarmee een eind komt aan de verwarring door het gebruik van duizenden lokale tijdrekeningen.
6 december » Het Londense warenhuis Harrods brandt af.
Trouwdag 1 mei 1912
De temperatuur op 1 mei 1912 lag tussen 1,1 °C en 13,8 °C en was gemiddeld 7,4 °C. Er was 8,5 uur zonneschijn (57%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
7 februari » Coen de Koning wint de tweede Elfstedentocht in 11 uur en 40 minuten met een gemiddelde snelheid van 16,58 km/h.
28 februari » De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt opgericht.
15 april » Het passagiersschip Titanic zinkt op haar eerste overtocht; ongeveer 1500 mensen komen bij die ramp om.
5 mei » Opening van Maksimirstadion in Zagreb.
26 mei » De Duitse voetbalbond verbiedt schoolvoetbal en de aanwezigheid van vrouwelijk publiek bij voetbalwedstrijden.
6 december » De Duitse archeoloog Ludwig Borchardt ontdekt bij opgravingen in Egypte de buste van Nefertiti.
Dag van overlijden 15 december 1977
De temperatuur op 15 december 1977 lag tussen 5,7 °C en 7,7 °C en was gemiddeld 6,9 °C. Er was -0,1 mm neerslag. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
15 januari » Op een parkeerplaats van Spånga-Tensta, een voorstad van Stockholm, stort een viermotorig vliegtuig van de Zweedse maatschappij Skyline neer. Bij het ongeluk komen de 19 passagiers en de driekoppige bemanning om het leven.
16 januari » Buitenlandse troepen proberen de macht te grijpen in Benin, maar de door Frankrijk gesteunde poging tot staatsgreep geleid door Bob Denard mislukt waardoor president Mathieu Kérékou in het zadel blijft zitten.
25 mei » Bij de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland wint de PvdA onder leiding van Joop den Uyl tien zetels.
26 juni » Laatste concert van Elvis Presley.
17 augustus » Als eerste oppervlakteschip bereikt de Russische nucleaire ijsbreker Arktika de noordpool.
5 september » De West-Duitse werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer wordt door RAF-sympathisanten ontvoerd.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Robert Gawrelski, "Gawrelski Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gawrelski-family-tree/P511.php : benaderd 30 april 2025), "Martha Elzora Butts (1883-1977)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.