Voorouders Janssen & de Groot » Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken (1632-1677)

Données personnelles Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken 


Famille de Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken

Il a/avait une relation avec Eleonora Clara van Hohenlohe-Neuenstein.


Enfant(s):



Notes par Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken

Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken (Saarbrücken 27 maart 1632[1] - Straatsburg 9 oktober 1677)[2] was graaf van Nassau-Saarbrücken en Generalfeldwachtmeistervan het Heilige Roomse Rijk aan de Rijn. Hij stamt uit de Walramse linie van het huis Nassau.

Gustaaf Adolf was de vijfde zoon van graaf Willem Lodewijk van Nassau-Saarbrücken en Anna Amalia van Baden-Durlach,[3][4][5] dochter van markgraafGeorge Frederik van Baden-Durlach en Juliana Ursula van Salm-Neufville.[3][4][5] Zijn ouders noemden hem naar de Zweedse koning Gustaaf II Adolf.

Gustaaf Adolf volgde in 1640 zijn vader op samen met zijn broers Crato, Johan Lodewijk, en Walraad.[3][4][6] De broers stonden formeel onder regentschapvan hun moeder. Crato overleed reeds in 1642. Tussen 1645 en 1649 studeerde Gustaaf Adolf te Bazel. Na het overlijden van hun moeder in 1651 nam JohanLodewijk het regentschap over Gustaaf Adolf en Walraad op zich.

Gustaaf Adolf en zijn broers en hun ooms Johan van Nassau-Idstein en Ernst Casimir van Nassau-Weilburg gingen op 6 maart 1651 over tot een herverdelingvan hun bezittingen. Gustaaf Adolf en zijn broers ontvingen als hun gezamenlijk bezit Saarbrücken met Jugenheim en Wöllstein, de helft van het ambtStockheim, Usingen, Grävenwiesbach, Alt- en Neuweilnau, een deel van Kirberg (het andere deel is in bezit van de Ottoonse Linie), een deel van Mensfelden(gezamenlijk bezit met het aartsbisdom Trier en de familie Waldecken von Kempt) en een deel van Kettenbach met Rückershausen.[3] De drie broers enhun beide ooms bleven gezamenlijk bezitten Nassau, (Bad) Ems,[7] Saarwerden met Herbitzheim en Wadgassen,[8] Homburg[9] (in de Palts), Rosenthal,Ober- en Nieder-Rosbach.[3]

Gustaaf Adolf streed aan Franse zijde tegen Spanje. In 1658 streed hij in dienst van de Zweedse koning Karel X Gustaaf tegen Denemarken en zijn bondgenoten.Daarna was hij mogelijk tot 1659 in keizerlijke dienst.

Gustaaf Adolf en zijn broers gingen in 1659 over tot een verdeling van hun bezittingen, waarbij hij het graafschap Saarbrücken met onderhorighedenverkreeg.[3] In 1660 nam hij de regering op zich.

Gustaaf Adolf begon met de wederopbouw van het door de oorlog verwoeste land, haalde vluchtelingen terug en rekruteerde nieuwe kolonisten voor de landbouwen geschoolde arbeiders voor de glasindustrie in Klarenthal. Deze stad was genoemd naar zijn vrouw, Eleonora Clara, tegenwoordig een stadsdeel inhet westen van Saarbrücken.

Tegen de reüniepolitiek van koning Lodewijk XIV van Frankrijk kon Gustaaf Adolf zich niet verdedigen. Hij weigerde de door de koning geëiste leeneedaf te leggen, zelfs niet toen hij in 1673 door de Fransen gevangengenomen werd en naar Metz werd gebracht. Nadat hij het jaar daarop was vrijgelaten,mocht Gustaaf Adolf niet terugkeren naar zijn land.

Gustaaf Adolf nam daarom in keizerlijke dienst in 1676 deel aan de gevechten in Phillipsburg en in 1677 in de Elzas. Hij bezweek aan de verwondingendie hij had opgelopen in de Slag bij Kochersberg, ten noordwesten van Straatsburg.

Gustaaf Adolf werd op 10 oktober 1677 begraven in de crypte van de Peterskerk te Straatsburg. Zijn lichaam werd in 1690 overgebracht naar de cryptevan de Thomaskerk in diezelfde stad. Het gemummificeerde lichaam werd van 1802 tot 1990 in een glazen sarcofaag in de Andreaskapel van deze kerk tentoongesteld.De overbrenging en definitieve begrafenis in de door zijn echtgenote gebouwde graftombe in de Slotkerk te Saarbrücken vond plaats op 26 augustus1998.

Gustaaf Adolf huwde te Saarbrücken op 14 juni 1662[3][4][5] met Eleonora Clara van Hohenlohe-Neuenstein (Slot Neuenstein 16 juli 1632[3][4][5] - Saarbrücken4 mei 1709),[3][4] dochter van graaf Crato van Hohenlohe-Neuenstein en Sophia van Palts-Birkenfeld.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1632: Source: Wikipedia
    • 29 mars » traité de Saint-Germain-en-Laye.
    • 8 avril » Louis XIII achète la seigneurie de Versailles à Jean-François de Gondi, archevêque de Paris.
    • 15 avril » bataille de Rain am Lech, l'armée suédoise de Gustave-Adolphe bat les troupes du Saint-Empire romain germanique.
    • 26 juin » signature du traité de Liverdun, entre Louis XIII, roi de France, et Charles IV, duc de Lorraine et de Bar.
    • 23 juillet » plus de 300 personnes quittent Dieppe et émigrent pour la Nouvelle-France.
    • 16 novembre » victoire de Gustave II Adolphe à la bataille de Lützen; il meurt au combat et Christine de Suède devient reine de Suède
  • En l'an 1677: Source: Wikipedia
    • 19 avril » fin du siège de Cambai.
    • 1 novembre » le vice-amiral Jean d'Estrées s'empare de l'île de Gorée, au Sénégal, pour le compte du roi de France.
    • 4 novembre » mariage de Guillaume III d'Orange-Nassau et Marie II d'Angleterre.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Nassau-Saarbrücken


La publication Voorouders Janssen & de Groot a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Edo Janssen, "Voorouders Janssen & de Groot", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-janssen-en-de-groot/I36803.php : consultée 4 juin 2024), "Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken (1632-1677)".