Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Jan Nijhof (1901-1979)

Données personnelles Jan Nijhof 


Famille de Jan Nijhof

Il est marié avec Heintje Bast.

Ils se sont mariés le 10 août 1923 à Baarn, il avait 21 ans.


Enfant(s):

  1. Jannie Gerritje Nijhof  ± 1924-2010
  2. Nn Nijhof  ± 1926
  3. Jan Nijhof  1928-2004


Notes par Jan Nijhof

Jan Nijhof had een kruidenierswinkel op de hoek van de Dijkweg en de Zandvoortweg, ongeveer waar nu de Populierenlaan begint. De wijk van de huidige Beukenlaan tot de kwekerij van Kuijer was een gezellig volksbuurtje, waar iedereen elkaar kende en met elkaar optrok. Moeder Heintje Bast stond in de winkel, terwijl een dienstmeisje hielp bij de huishouding en de verzorging van de vijf (later zes) kinderen. Opoe Nijhof (Gerritje Kinderdijk), die tegenover de winkel woonde, hielp mee en hield de kinderen bezig. Vader Jan deed de inkoop, allerlei regelwerk en fietste een dag per week door het dorp om bij de klanten de bestelling op te nemen. De kinderen werden ingezet zodra ze daar oud genoeg voor waren. Zo hielp zoon Jan (geboren in 1928) 's morgens vroeg met het klaarmaken van de boodschappen, die hij dan 's middags na schooltijd op de transportfiets rondbracht. Er gold in die tijd nog een merkwaardige vorm van verzuiling. Bekend is dagt onder andere rooms-katholieken, gereformeerden en socialisten elk hun eigen politieke partij, dagblad, school en omroep hadden. In die tijd bestond er echter ook een verzuilde middenstand. Nijhof vond zijn klanten onder de leden van de Calvijnkerk, behorende tot de Gereformeerde Bond, een behoudende richting binnen de Nederlands Hervormde Kerk. De familie kon goed opschieten met een andere kruidenier aan de Dijkweg. Die was geen echte concurrent, want hij kwam alleen bij de rooms-katholieken.

Vader Nijhof was een typische kruidenier, ook in figuurlijk opzicht. Hij ging zorgvuldig met zijn geld om en probeerde op allerlei manieren iets bij te verdienen. Het beste voorbeeld is het veldje dat hij bezat aan de Berkenweg (toen nog Verlengde Dalweg geheten), achter het Poorthuis, waar nu de Plataanlaan loopt. Hij kweekte er groente en tabaksplanten, had er wat geiten en mestte een varken vet, om na het slachten en verkopen steeds weer een jong varken terug te kopen. Tegenwoordig zou je hem een hobbyboer noemen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begroef hij er vaten van 200 liter met houdbare kruidenierswaren, zoals koffie, thee, tabak en zout. Nijhof deed dat voor het geval de oorlogsomstandigheden erger zouden worden en dat soort goederen dus schaars. Zoon Jan hielp bij dit alles mee. Denkend aan het varken omschrijft hij zichzelf glimlachend nog steeds als "een geroutineerde uitbener".

Op het veldje stond een grote schuur, die Nijhof verhuurde aan een aannemer. De eerste huurder was van joodse komaf en hield in de oorlog twee zonen ondergedoken. Een gewelddadige overval van Duitse militairen maakte een einde aan het leven van één van de twee. Zijn broer werd naar Duitsland afgevoerd. Na de oorlog volgde een aannemer die in de Betuwe werkte aan de wederopbouw, het herstel van oorlogsschade. ondanks deze dankbare taak ging de man in 1950 failliet. Omdat hij zijn achterstallige huur niet kon betalen, liet hij als kleine genoegdoening zijn resterende bouwmaterialen bij vader Nijhof achter. Dat moment mag met grote letters in de Baarnse geschiedenis worden bijgeschreven. Vader Nijhof keek eens rond in de schuur, krabde zich achter zijn oren en zette toen maar een bord in de tuin: "Sloophout te koop".

Het onverwachte beroep van houthandelaar kwam vader Nijhof eigenlijk wel gelegen. In 1949 had hij de kruidenierswinkel verkocht, omdat hij wel eens wat anders wilde. Koper werd de familie Van Duinen, later Van Dam en nog later Van Beest, die naar de Prof. Krabbelaan verhuisde en daar de basis legde voor de huidige Coöp-winkel. De familie Nijhof verhuisde naar de Verlengde Dalweg, vlakbij het veldje. Maar wat wilde Nijhof beroepsmatig met zijn verdere leven? Zijn eerste idee werd geen succes. Hij legde zich toe op het opknappen van gebruikte meubelen, maar al snel bleek dat hij van de opbrengst zijn gezin niet kon onderhouden. Daarom kwam de handel in bouwmaterialen precies op het juiste moment. Nijhof breidde zijn handel uit door materialen op te kopen die vrijkwamen bij de sloop van huizen, met name van grote villa's. Hij schreef zich in 1950 in bij de Kamer van Koophandel met de omschrijving "Handel in asbest, eterniet en boardlaten, houtafbraak en dergelijke (kleinhandel)". Voor het bord in de tuin bedacht hij het kernachtiger "Hout- en afbraakhandel". Eén van de belangrijkste (commerciële) beslissingen in zijn leven nam vader Nijhof in 1951. Hij begreep dat het veldje op de Verlegde Dalweg te klein was en nam een hypotheek om voor 10.000 gulden een huis met tuin op de Jacob van Lenneplaan (nummer 15) te kopen. Het was de tuinmanswoning van villa Berg en Dal, het huidige kantoor van het Apostolisch Genootschap. Het huis stond op de hoek van een doolopend zandpad, dat nu de Guldenhoflaan is. Langs dat zandpad lag de achtertuin, het totale perceel was 3000 vierkante meter groot. In die achtertuinstonden enkele broeikassen, die door Nijhof werden ingericht als opslagplaatsen voor zijn materialen. Later kwamen daar nog vele hokken en schuren bij, zo vertelt zoon Jan Nijhof: "Dan hadden we een partij deuren gekocht en bouwen Tijmen en ik een schuur, want dan konden we die deuren ergens neerleggen".

Bron: Baerne, juni 2004, door Johan Hut.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Nijhof?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Nijhof

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Nijhof

Jan Nijhof
± 1827-1885
Jan Nijhof
1872-1924

Jan Nijhof
1901-1979

1923

Heintje Bast
1902-1985

Nn Nijhof
± 1926-1926
Jan Nijhof
1928-2004

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température au 29 octobre 1979 était entre 2,2 et 8,0 °C et était d'une moyenne de 5,1 °C. Il y avait une précipitation de 1,2 mm pendant 4,4 heure(s). Il y avait 0,3 heures de soleil (3%). Il faisait presque totalement couvert. La force moyenne du vent était de 1 Bft (vent faible) et venait principalement du ??. Source: KNMI
  • Du lundi, décembre 19, 1977 au vendredi, septembre 11, 1981 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Agt I avec comme premier ministre Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • En l'an 1979: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 14,0 millions d'habitants.
    • 7 janvier » le gouvernement de Pol Pot est renversé au Cambodge par des rebelles soutenus par le Viêt Nam.
    • 18 février » l'Union soviétique met la Chine en garde contre une poursuite du conflit avec le Viêt Nam, avant qu'il ne soit trop tard.
    • 22 février » L'indépendance de Sainte-Lucie est proclamée, sous l'égide de John Compton
    • 2 mars » Mouammar Kadhafi, comme il l'avait annoncé en décembre 1978, quitte son poste de Secrétaire général du Congrès général du peuple (équivalent du chef de l'État) de la Jamahiriya arabe libyenne. Il demeure néanmoins dans les faits aux commandes du régime, son pouvoir s'exerçant désormais en dehors de tout cadre institutionnel et légal et sans aucune limite dans le temps.
    • 12 mars » |Luis Herrera Campins devient président du Venezuela.
    • 27 août » Thomas McMahon de l'IRA provisoire tue Louis Mountbatten à l'explosif dans la baie de Donegal.
  • La température au 2 novembre 1979 était entre 0.2 et 12,5 °C et était d'une moyenne de 4,9 °C. Il y avait une précipitation de 0.4 mm pendant 0.3 heure(s). Il y avait 5,0 heures de soleil (52%). Il faisait légèrement couvert. La force moyenne du vent était de 1 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
  • Du lundi, décembre 19, 1977 au vendredi, septembre 11, 1981 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Agt I avec comme premier ministre Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • En l'an 1979: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 14,0 millions d'habitants.
    • 7 janvier » le gouvernement de Pol Pot est renversé au Cambodge par des rebelles soutenus par le Viêt Nam.
    • 22 janvier » Abou Hassan, l'homme qui aurait organisé le massacre des JO de Munich en 1972, est tué à Beyrouth par l'explosion d'une charge télécommandée.
    • 11 février » l'ayatollah Khomeini prend le pouvoir en Iran, mettant fin à la révolution iranienne.
    • 22 février » L'indépendance de Sainte-Lucie est proclamée, sous l'égide de John Compton
    • 17 mars » un avion Tupolev 104 de l'Aeroflot s'écrase à Moscou et tue ses 59 passagers et membres d'équipage.
    • 18 juin » signature des accords SALT II sur la limitation des armements stratégiques.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1967 » Jean Nussbaum, médecin franco-suisse (° 24 novembre 1888).
  • 1969 » Francisco Orlich Bolmarcich, homme politique costaricain, président de la République du Costa Rica de 1962 à 1966 (° 10 mars 1907).
  • 1971 » Duane Allman, musicien américain (° 20 novembre 1946).
  • 1981 » Georges Brassens, auteur-compositeur-interprète et poète français (° 22 octobre 1921).
  • 1987 » Woody Herman, musicien américain (° 16 mai 1913).
  • 1989 » Alcide Ouellet, météorologue et vulgarisateur scientifique québécois (° 13 septembre 1924).

Sur le nom de famille Nijhof

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Nijhof.
  • Afficher des informations sur Nijhof sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Nijhof.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I28788.php : consultée 27 mai 2024), "Jan Nijhof (1901-1979)".