ús heit en ús mem » Louw Stoffels (1619-± 1677)

Données personnelles Louw Stoffels 

Les sources 1, 2
  • Autre nom: stam grootvader (other)
  • Il est né le 24 mai 1619 dans Itens, .
  • Il est décédé environ 1677.
  • Un enfant de Stoffel Jacobs et Trijn Intses
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 13 novembre 2022.

Famille de Louw Stoffels

Il est marié avec Gats Andeles.


Referentienummer: MH:F502043

Ils se sont mariés février 1644 à Franeker, , il avait 24 ans.


Enfant(s):

  1. Stoffel louws  1644-± 1715 
  2. Gatske Louws  ± 1646-????


Notes par Louw Stoffels


Louw Stoffels en de 80 iarige oorlog ( 1568-1648)

Nadat de Noordelijke Nederlanden koning Filips II niet langer als vorst erkennen, lukt het niet om een nieuwe vorst te vinden. In 1588 besluiten de Staten-Generaal, als de vertegenwoordiging van de opstandige gewesten, om zelf de soevereiniteit op zich te nemen en de regering te vormen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Er zijn enkele andere republieken, zoals Venetie en Genua, maar in een tijdperk waar vorsten juist steeds meer de absolute macht zoeken, blijft dit een ongewone staatsvorm.

Belangrijkste ambtenaar van Holland
De in Amersfoort geboren Johan van Oldenbarnevelt weet snel carriere te maken in het gewest Holland. Hij is de vertrouwenspersoon van stadhouder Willem van Oranje. In 1586 wordt hij raadpensionaris (ook wel aangeduid als landsadvocaat) van de Staten van Holland, hun belangrijkste ambtenaar. Hij maakt van de Republiek een goed functionerend geheel.

Johan van Oldenbarnevelt Geboren: 14 september 1547 Overleden: 13 mei 1619 (onthoofd) enkele dagen voor de geboorte van Louw Stoffels , 24 mei 1619.

Omdat het rijke Holland het meeste geld inbrengt, heeft het ook de grootste stem in de Republiek. Oldenbarnevelt zorgt ervoor dat hij de spil wordt van de Staten-Generaal. Onder zijn leiding kunnen de Staten-Generaal effectief belastingen heffen en een geslaagd offensief uitvoeren tegen Spanje. Hij sluit politieke compromissen en als dat niet lukt gebruikt hij omkoping, dreigementen en militaire macht tegen zijn tegenstanders. Ook neemt hij het initiatief tot de oprichting van handelsorganisatie de Vereenigde Oostindische Compagnie. Oldenbarnevelt functioneert als een soort minister-president, minister van Financien en minister van Buitenlandse Zaken tegelijk. Hij geniet groot respect in binnen- en buitenland en wordt gezien als de sturende kracht van de Republiek.

Conflict en onthoofding
Op den duur krijgt Oldenbarnevelt te maken met een concurrent: stadhouder prins Maurits, zoon van Willem van Oranje. Een stadhouder (dat betekent letterlijk plaatsvervanger) wordt benoemd door de vorst om namens hem te regeren, maar omdat een republiek geen vorst heeft vervalt deze oorspronkelijke taak. Formeel gezien is de stadhouder slechts dienaar van de Staten-Generaal. Maar als hoog edelman en opperbevelhebber van de strijdkrachten steekt Maurits ver uit boven alle andere bestuurders.

Lange tijd bloeit de Republiek onder hun gezamenlijke gezag. Oldenbarnevelt richt zich op de politiek en Maurits beperkt zich tot zijn militaire taken. Het lijkt de perfecte samenwerking. Maar na 1600 komen ze regelmatig met elkaar in conflict. Maurits wil oorlog blijven voeren tegen Spanje, terwijl Oldenbarnevelt een wapenstilstand tekent, het Twaalfjarig Bestand (1609-1621).

Ook wil de raadpensionaris geloofsruzies binnen de protestantse kerk voorkomen. Hij blijkt bereid om dat met legertroepen af te dwingen. Daarmee begeeft hij zich op het terrein van de stadhouder. Maurits voelt zich hierdoor bedreigd en neemt Oldenbarnevelt zijn macht af. Uiteindelijk laat hij hem arresteren. De raadpensionaris wordt tot zijn eigen verbijstering ter dood veroordeeld wegens hoogverraad. Op 13 mei 1619 wordt Oldenbarnevelt onthoofd op een schavot voor de Ridderzaal in Den Haag. Extra dramatisch voor hem is het feit dat zijn veroordeling in gang is gezet door de zoon van zijn held Willem van Oranje.

Dankzij Oldenbarnevelt wordt de Republiek een van de voornaamste mogendheden binnen Europa. De Staten-Generaal en de stadhouders van het Huis van Oranje blijven echter nog tot 1795 strijden om de macht.

Willem Frederik Ernst Casimirs van Nassau
geb.datum: 07-08-1613
doopdatum:
sterfdatum: 21-10-1664
zoon van Ernst Casimir Jans van Nassau en Sofia Hedwig van Brunswijk; gehuwd met Albertina Agnes Frederik Hendriks van Nassau; stadhouder van Friesland

Trouw- en ondertrouwregisters:

Tot ver in de zeventiende eeuw werd er lang niet steeds kerkelijk getrouwd. Men achtte het voldoende dat twee partners elkaar, met goedvinden van de familie, trouw beloofden. Een dergelijke verbintenis was in de ogen van de kerk wel clandestien, maar daarmee niet ongeldig.(zie Andele Hettesz en Taads Sijmonsdr).

Marriage and banns register
Until well into the seventeenth century people were not always married in a religious way. It was considered sufficient that two partners pledged allegiance to each other, with the consent of the family. In the eyes of the church, such an association was clandestine, but not invalid (see Andele Hettesz and Taads Sijmonsdr).

Het concilie van Trente (1545-1563) schreef voor dat trouwlustigen hun voornemen in het openbaar moesten laten afkondigen (proclameren) en daarna door de parochiegeestelijke laten inzegenen. Blijkbaar brachten deze regels geen ommekeer in de oude gewoonten. Al kort na de hervorming maakten de Staten soortgelijke regels bekend (1586). De proclamaties werden gehandhaafd, maar de wettige bevestiging diende te geschieden door een gereformeerd predikant (protestant) of door het plaatselijke gerecht. Het ongehuwd samenleven werd bedreigd met hoge geldboetes, overspel met doodstraf of verbanning. Ook deze strenge voorschriften maakten geen einde aan het ongehuwd samenleven, er zijn vele blijken van het tegendeel. Waarvan akte.....

In de loop van de zeventiende eeuw vaardigden verschillende steden eigen verordeningen uit die trouwlustigen verplichtten om eerst aangifte bij het gerecht te doen alvorens men een voorgenomen huwelijk mocht laten afkondigen. De predikant mocht in die gevallen uiteraard geen huwelijk afkondigen, laat staan voltrekken, voor hem een bewijs (attestatie) was getoond dat aangifte bij het gerecht was gedaan. Ook mocht hij, wanneer een der ondertrouwden elders woonde, niet tot bevestiging overgaan zonder bewijs dat de proclamaties in de betreffende plaats zonder beletselen (spiering) waren afgelopen. Vanaf 1772 moest hij daarheen tevens bericht sturen van de voltrekking van het huwelijk. Het was niet voorgeschreven om te trouwen in de woonplaats van bruid of bruidegom. Na drie onverhinderde afkondigingen kon het paar onmiddellijk trouwen, wat in de praktijk meestal ook gebeurde, of een attestatie verkrijgen om te trouwen in een plaats naar keuze. De geschetste regels bleven van kracht tot 29 april 1796. Op die datum decreteerden de Representanten - in het kader van de afschaffing van de voorrechten van de gereformeerde kerk-dat de huwelijksaangiften voortaan ten plattelande moesten geschieden bij de plaatselijke dorpsrechter, in de steden bij de secretaris van het gerecht. De afkondigingen bleven bestaan, maar het huwelijk mocht voortaan worden voltrokken door het gerecht of een geestelijke naar keuze. De kerkgenoot- schappen moesten na afloop van het
kalenderjaar een lijst van bevestigde huwelijken indienen bij de secretarie van het gerecht waaronder zij vielen. Van de mogelijkheid om het huwelijk te laten voltrekken door het gerecht maakten voornamelijk doopsgezinden en rooms-katholieken gebruik. Na omstreeks 1700 trouwden ook zij meest voor de hervormde predikant. Uit de constatering dat mensen in de hervormde kerk zijn getrouwd valt dus (afgezien van de periode 1796-1811) geen enkele conclusie te trekken over hun godsdienstige gezindheid! Uit het voorgaande blijkt dus dat van huwelijk en ondertrouw (of huwelijksaangifte) registratie werd bijgehouden door kerkgenootschappen en plaatselijke overheden. Van het bewaarde materiaal vindt u overzichten in eerdergenoemde inventaris. Let wel: verreweg de meeste registers zijn opgezet als ondertrouwregister, met aantekeningen inzake de afloop der proclamaties, de huwelijksdatum of de afgifte van een attestatie. De thans in gebruik zijnde indexen hebben gewoonlijk betrekking op alle aangiften en huwelijken per burgerlijke gemeente. Ze zijn thans ook te vinden op de website van Tresoar. Bij het zoeken zult u merken dat er standaardvoornamen en - patroniemen aan de gegevens zijn toegevoegd. Die zijn bedoeld om de juiste akten te vinden, hoe de schrijfwijze in die akten ook mag zijn. Een lijst van standaardnamen met varianten (thesaurus) kunt u ook op de website bekijken.

De gegevens per inschrijving zijn nogal summier. Gewoonlijk worden, buiten de relevante data, slechts de namen van bruid en bruidegom vermeld, alsmede hun plaatsen van herkomst. Met dit laatste wordt slechts bedoeld de plaats waar men het laatste halfjaar woonachtig was! De ervaring heeft geleerd dat dit, zeker bij mannen, vaak niet de geboorteplaats is. Geboorteplaatsen of ouders worden slechts sporadisch vermeld. Iets minder zeldzaam zijn de aanduidingen j.m. en j.d. voor jong(e)man resp. jongedochter, waarmee personen worden bedoeld die niet eerder getrouwd zijn geweest, ongeacht hun leeftijd. Waar deze notatie wordt gehanteerd wordt er uiteraard in voorkomende gevallen ook gewag van gemaakt of iemand weduwe of weduwnaar was. Huwelijksaangifte voor het gerecht wordt vaak gedaan door anderen, zeker voor bruiden. Die ander hoeft niet beslist een verwant te zijn, maar vaak is het de vader, een broer, zwager of een ander familielid. Gaat een weduwe in ondertrouw, dan wordt vaak de naam van haar vorige man vermeld.

De houwelijcken proclamatien van Lourens Stophels van Ittens en Gats Andeles onder de clockslach van Franeker sijn in den februario 1644 sonder verhindringhe wettelijcken geproclameert alhier, doch so veel ons aengaet niet kennelijck dat se getrout sijn doordien se geen getuychnisse versocht hebben

The marital proclamations of Lourens Stophels from Itens and Gats Andeles under the Clockslach of Franeker are in Februario 1644 without any objections proclaimed but as far as it concerns to us they did not married ecclesiastical by not asking for it.

Referentienummer: MH:F502043

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Louw Stoffels?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Louw Stoffels

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Louw Stoffels

Jacob Louws
± 1550-????
Onbekend Antcke?
± 1550-????
Stoffel Jacobs
± 1581-1624
Trijn Intses
± 1582-> 1619

Louw Stoffels
1619-± 1677

1644

Gats Andeles
± 1619-± 1647

Stoffel louws
1644-± 1715
Gatske Louws
± 1646-????

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Louw Stoffels



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Canon van Nederland
    2. trouwregister Hervormde gemeente Schalsum

    Événements historiques

    • En l'an 1619: Source: Wikipedia
      • 9 février » exécution du philosophe libertin Giulio Cesare Vanini.
      • 20 mars » dans l'Empire germanique, à la mort de l'empereur Matthias, c'est son cousin Ferdinand II, roi de Bohême depuis 1617, et de Hongrie depuis 1618, qui prend sa succession.
      • 3 août » Charles d'Albert achète la baronnie de Maillé, que le roi Louis XIII érige en duché-pairie qui prend le nom de Luynes.
      • 28 août » Ferdinand II est élu empereur du Saint-Empire romain germanique.
      • 9 septembre » couronnement de Ferdinand II.
      • 7 novembre » Élisabeth Stuart est couronnée Reine consort de Bohême.


    La publication ús heit en ús mem a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Jos Tichelaar, "ús heit en ús mem", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/us-heit-en-mem-tichelaar-en-westra/I98717785.php : consultée 21 juin 2024), "Louw Stoffels (1619-± 1677)".