ús heit en ús mem » Harmen (fransesz) (1528-1588)

Données personnelles Harmen (fransesz) 

Source 1

Famille de Harmen (fransesz)

Il a/avait une relation avec Anna (doecklesdr) Kleiterp.


Enfant(s):

  1. Frans (harmensz) op Bockema  ± 1565-1612 


Notes par Harmen (fransesz)


In de jaren tussen 1500 en 1550 zljn er vrij veel (grote) boerderijen in Hennaarderadeel gesplitst. Factoren die bij de splitsing een rol hebben gespeeld, zullen ongetwijfeld de gunstige economische omstandigheden zljn geweest, een naar verhouding grotere bloei van de bevolking en een betere beheersing van de waterhuishouding op het platteland, dit laatste mogelijk gemaakt door de hulp van watermolens. Voor die tijd bestond de Middelzee nog en was er van dijken nog nauwelijks sprake. Woonkernen en boerderijen werden veelal gebouwd op terpen.

De Middelzee of Boorndiep was een middeleeuwse zeearm in de provincie Friesland. Ze begon ten oosten van Bolsward, boog ten noorden van het huidige Sneek naar het noorden. Haar 'monding' lag in wat nu Het Bildt is, ten zuiden van het Borndiep tussen Ameland en Terschelling. De benaming 'Borndiep' verwijst nog naar de oorsprong van de Middelzee. Andere benamingen voor de Middelzee zijn Bordine, Burdine en Boorne. De loop van het riviertje de Boorne verwijdde tot een zeearm. Dit riviertje mondde toen bij Rauwerd (Raerd) in de Middelzee. De Middelzee vormde een verbinding met de Marne die van Bolsward naar het westen liep en een zijtak was van het zeegat het Vlie, tussen Terschelling en Vlieland. De Middelzee vormde de scheiding tussen Westergo en Oostergo. Rond 1100 werd de verbinding tussen de Marne en de Middelzee bij Bolsward verbroken. Hierdoor begon de dichtslibbing van de Middelzee te versnellen. Voor 1200 was het zuidelijke deel al dichtgeslibd. Ook het ontstaan van de Zuiderzee bevorderde de dichtslibbing. Tussen 1200 en 1300 slibde de Middelzee tot aan Het Bildt dicht. Uit die tijd stammen verschillende dijken. Van het westen naar het oosten liggen: De Krinserarm van 1240 tussen Rauwerd en Oosterwierum, de Boksumerdyk van rond 1275 tussen Boksum en Goutum en de Skredyk tussen Beetgumermolen en Britsum van rond 1300. De gebieden die ontstonden door de dichtslibbing van de Middelzee werden de Nieuwlanden genoemd. Het Bildt is ontstaan uit verdere opslibbing van het oude Middelzeegebied. Het is "opgebild" land; "opbillen" is een oud woord voor opslibben. Het gebied van Blija Buitendijks is in feite ook nog opslibbing in het stroomgebied van de vroegere Middelzee.
Tussen Rauwerd en Bolsward ontstonden aan de zuidkant van de dichtgeslibde Middelzee de Friese Hempolders. Door het midden van de Middelzeepolder van Scharnegoutum tot de Boksumerdyk is de Sneekertrekvaart of Zwette gegraven.
Nijland (d.i. nieuw land - de naam spreekt vanzelf) en Roodhuis (Reahus) Sint Annaparochie, Sint Jacobiparochie, Vrouwenparochie en Oudebildtzijl liggen in het oude Middelzeegebied. De Kromme Rij en Holle Rij zijn riviertjes nabij Oudebildtzijl. Dit zijn oorspronkelijke stromen van de oude Middelzee.


Ano 1588 de 18 iuny is in de heer gerust die eersame Harmen Fransz Bockema

Ano 1590 de 11 marty is inde heer gerust d eerbare Anna Doeckle dr Cleiterp sin wyf

Ano 1612 de 21 iuny is in de heere gerust die eersame Frans Harmens Bockema

Anno 1624 de 25 aprilis is in de heere gerust den eersamen en welgeleerde Roorda Franse Bockama olt 21 jaer spes mea christus

Ano 1625 de 26 iuly is in de heere gerust die eerbare Taets Sybrens dr syn wyf

Den 5 aepril 1650 is in den heere seer christelijck ontslapen den eerentvesten ende achtbaeren Harmen van Bockama ae 54

Bockema, Frans Harmens
sterfdatum: 6/21/1612
zoon van Harmen Franses Bockema en Anna Doekeles Kleiterp; gehuwd Taetske Siebrens;

Bockema, Roorda Franses
sterfdatum: 4/25/1624
geboortejaar: 1603
aant.: zoon van Frans Harmens Bockema en Taetske Siebrens

Taetske Siebrens
sterfdatum: 7/26/1625
gehuwd Frans Harmens Bockema;

Bockema, Harmen Franses
sterfdatum: 4/5/1650
geboortejaar: 1596
zoon van Frans Harmens Bockema en Taetske Siebrens

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Harmen (fransesz)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Harmen (fransesz)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Harmen (fransesz)

Syuew (jelmersdr.)
± 1483-± 1525
Renck (evertsdr)
± 1510-????

Harmen (fransesz)
1528-1588



    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Hessel de Walle Friezen uit vroeger eeuwen Lutkewierum

    Événements historiques

    • En l'an 1588: Source: Wikipedia
      • 24 janvier » bataille de Byczyna durant la guerre de Succession de Pologne.
      • 12 mai » journée des barricades, soulèvement parisien mené par le «conseil des Seize» et le duc de Guise, contre le roi Henri III.
      • 15 juillet » signature de l'édit d'union.
      • 8 août » bataille de Gravelines, lors de laquelle la flotte anglaise, commandée par sir Francis Drake, détruit l’armada espagnole, au large des côtes françaises.
      • 23 décembre » assassinat du duc Henri I de Guise.
      • 24 décembre » assassinat du cardinal de Guise Louis de Lorraine sur ordre de Henri III.


    La publication ús heit en ús mem a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Jos Tichelaar, "ús heit en ús mem", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/us-heit-en-mem-tichelaar-en-westra/I58383918.php : consultée 13 juin 2024), "Harmen (fransesz) (1528-1588)".