Arbre généalogique van Wincoop - Sandkuijl » Cornelis Pietersz van Staveren (schout van Ammerstol 1658-1666, schout van Barwoutswaarder 1666-1667) (± 1626-1667)

Données personnelles Cornelis Pietersz van Staveren (schout van Ammerstol 1658-1666, schout van Barwoutswaarder 1666-1667) 

Source 1

Famille de Cornelis Pietersz van Staveren (schout van Ammerstol 1658-1666, schout van Barwoutswaarder 1666-1667)

Il est marié avec Ariaantje Harmensdr Snel.

Ils se sont mariés avant le 1656.


Enfant(s):


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Cornelis Pietersz van Staveren (schout van Ammerstol 1658-1666, schout van Barwoutswaarder 1666-1667)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Cornelis Pietersz van Staveren (schout van Ammerstol 1658-1666, schout van Barwoutswaarder 1666-1667)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Cornelis Pietersz van Staveren (schout van Ammerstol 1658-1666, schout van Barwoutswaarder 1666-1667)



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Website, via https://www.den-uijl.nl/genealogy/4/2523...
    Cornelis Pieters van Staveren 725
    Born: Circa 1626, Zwammerdam 725
    Marriage: Adriaantje Hermans Snel 725
    Died: october 1667, Barwoutswaarder, at age 41 725
    General Notes:

    Schout van Ammerstol 1658-1666, schout van Barwoutswaarder 1666-1667.

    Op 20 oktober 1659 moet hij verschijnen voor de mansmannen van de heerlijkheden
    's Heeraertsberch, Bergambacht en Ammerstol en de baljuw treedt daarbij op als
    eiser: "Alsoo Cornelis Staveren schout vande Ambachtsheerl[ijkheid] van Ammerstol ende herbergier ged[aagde] op Sondag den xv september 1658 onder den Godsdienst hem moetwillichlijck heeft verstout, het gebodt godes, ende de bevelen vande Souveraine Macht onse gebiedende heeren met schandaleuse woorden ende wercken te vilipendeeren Gelijck hij ged[aagde] opden voirn[oemde] Sabbath met eenen Willem Ariens snijder (int gesicht vande Gerechtsboode) een halff vath bier vuijt een schuyt heeft gelost ende gedragen in zijn huijs. Den voorn[oemde] boode siende dat den ged[aagde] geen vrees en hadde van daerover bestraft ende bekeurt te werden, is tot hem toegetreden, Seggende dat hij ged[aagde] den heyligen sondach in meerder waerden behoirde te houden ende geen arbeyt opden selff den dach te doen. Ten opsichte hij als zijnde Schout een goede Voorganger moste wesen. Ende bij den voors[egde] Boode daer over werden bekeurt [...] Waerop den ged[aagde] seer goddeloos ende met vuyle schandaleuse woorden den voors[egde] Boode aldus bejegend e. Seggende (onder reverentie) Ick en vraeg naer Jou niet Ghij (denoterende den gerechtsboode) meucht den Hont sijn gadt eens kussen, En lickt den Hont zijn gadt, Daer bij voegende noch meer diergelijke goddeloose woirden".

    Op 2 december 1664 is hij in de herberg van Arien Cornelisz. Bel, even buiten Schoonhoven. Daar is ook aanwezig Gerrit Jan Dircken uit Bergambacht. Om onduidelijke redenen begint Cornelis tegen hem te schelden en krijgen de beide personen ruzie. Deze loopt zo hoog op, dat de schout zijn mes trekt. Nadat ook zijn tegenstander zijn mes heeft getrokken, volgt een gevecht waarbij de schout Gerrit Jan Dircken in zijn rechter zij steekt. Vermoedelijk door de dikke winterkleding breekt het mes van de schout daarbij af. De waardin ziet dat Gerrit gewond is en raadt de schout aan weg te lopen, maar deze weigert en verlangt eerst een roemer wijn te drinken. Kennelijk realiseert hij zich op dat moment niet, dat deze steekpartij niet zonder gevolgen kan blijven.
    Bijna vier maanden later, op 30 maart 1665, worden Gerrit Jan Dircken en Neeltje Joris, de vrouw van Arien Bel ontboden om voor de Mansmannen van de heerlijkheid te verschijnen. Beiden leggen afzonderlijk een verklaring af die belastend is voor Cornelis van Staveren. Vreemd genoeg moet Cornelis niet direct daarna voor het gerecht verschijnen. De rechtzaak tegen hem wordt meer dan een jaar uitgesteld, maar ondertussen worden wel maatregelen tegen hem voorbereid.
    Als het erop gaat lijken, dat Cornelis van Staveren uit zijn ambt gezet zal worden, gaat ook de stiefvader van Ariaantje Snel, Evert Willems, een onplezierige rol spelen. Hij 'verzamelt' een zestal belastende verklaringen en laat die notarieel vastleggen. Ariaantjes moeder, Cornelis van Staverens schoonmoeder Aechje Pater, is inmiddels overleden. Van die kant kan Cornelis dus niet op steun rekenen. De meeste verklaringen zijn beschuldigingen die heel moeilijk zijn te weerleggen. Daar komt nog bij, dat de eventuele onregelmatigheden eerst vier jaar na dato gemeld worden. Waarschijnlijk heeft Evert Willems nog een rekening te vereffenen en doet hij dat op het moment als Cornelis van Staveren zwak staat.

    In de verklaring van 1 maart 1666 wordt Cornelis voor het eerst aangeduid als gewezen schout van Ammerstol. Ook in het notarieel archief van Gouda tref ik een akte waarin hij als gewezen schout is vermeld. Of hij zich tegen zijn ontslag verweerd heeft is niet op te maken uit de stukken, maar hij legt zich er niet geheel
    vrijwillig bij neer. Een bevel van het Hof van Holland is nodig hem ertoe te bewegen de boeken van de heerlijkheid Ammerstol over te dragen en twee dagen later op 22 mei 1666 vindt deze overdracht plaats.
    Op 30 juli van het jaar 1666 verblijft hij nog in Ammerstol, op die datum moeten hij en zijn vrouw voor het lokale gerecht van Ammerstol verschijnen wegens een andere kwestie, maar kort daarna zal hij vertrokken zijn. Als op 27 augustus het proces tegen hem begint, wordt hij door een procureur vertegenwoordigd en is vermoedelijk zelf niet aanwezig.
    Later in dat jaar moet hij een aanstelling gekregen hebben als schout van Barwoutswaarder, waar hij al na een jaar overlijdt. 725

    Cornelis married Adriaantje Hermans Snel, daughter of Herman Snels and Aagje Ariens de Pater.725 (Adriaantje Hermans Snel was born circa 1635 725 and died on 16 march 1700 in Barwoutswaarder 725.)

Sur le nom de famille Van Staveren


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Chris van Wincoop, "Arbre généalogique van Wincoop - Sandkuijl", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stambooom-van-wincoop-sandkuijl/I75.php : consultée 17 juin 2024), "Cornelis Pietersz van Staveren (schout van Ammerstol 1658-1666, schout van Barwoutswaarder 1666-1667) (± 1626-1667)".