Arbre généalogique Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens » Willem Gommels Habben (1797-1868)

Données personnelles Willem Gommels Habben 

  • Il est né le 18 janvier 1797 dans Noorden.
  • Professions:
    • de 1839 à 1857 Landbouwer.
      in Wijk C (Korteraar) nr. 22 te Ter Aar
    • de 1857 à 1868 Landbouwer.
      in boerderij 'Vlijt en Zegen' , Noorden (gem. Zevenhoven)
  • Il est décédé le 20 février 1868 dans Zevenhoven, il avait 71 ans.
  • Un enfant de Habbe Janssen et Aafke Wilms
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 27 février 2012.

Famille de Willem Gommels Habben

Il est marié avec Stijntje van Leeuwen.

Ils se sont mariés le 29 novembre 1839 à Nieuwkoop, il avait 42 ans.


Enfant(s):

  1. Habben Jansen  1840-1866
  2. Aagje Habben Jansen  1844-1940 
  3. Johannes Habben Jansen  1847-1908 
  4. Gerritje Habben Jansen  1853-1955 


Notes par Willem Gommels Habben

bron: http://home.planet.nl/~emhabben/VlijtenZegen.htm

Vlijt en Zegen

De door drie generaties van de familie Habben Jansen bewoonde boerderij Vlijt en Zegen was gelegen in de Noordense Buurt, iets ten noordwesten van het huidige Noordse Dorp, binnen de grenzen van de voormalige gemeente Zevenhoven (Zuid-Holland). De foto (afbeelding 1) is vermoedelijk genomen in de periode 1900-1910, nadat de door brand verwoeste boerderij was herbouwd in 1898. Op deze plaats, tegenwoordig Hogedijk 2, bevindt zich nog altijd een boerderij genaamd Vlijt en Zegen, waarvan het woonhuis gebouwd is in 1948. Het op de foto afgebeelde woonhuis moest wegens verzakking ten gevolge van polderbemaling worden gesloopt. Delen van de huidige stal stammen nog wel uit de tijd dat de familie Habben Jansen er woonde.

Wie bewoonden Vlijt en Zegen?

Op 13 mei 1857 vestigde Willem Gommels Habben zich er, komende vanuit Ter Aar met zijn echtgenote en vijf kinderen. Het adres was "nummer 106". In de jaren zestig werd het nummer 121 NK. Weer later was het achtereenvolgens huisnummer 192, 238 en 237. Tot 30 april 1857 had op nummer 106 de familie Rodenburg gewoond. Gelijk met het gezin Habben Jansen kwam ook dienstbode Maria Groenweg (geboren Mijdrecht 1831) op de boerderij wonen; waarschijnlijk werkte ze ook in Ter Aar al bij de familie en is ze meeverhuisd. Een tweede dienstbode, Jansje de Jong (geboren Boskoop 14 januari 1835), trok op 20 april 1858 bij de familie in. Onduidelijk is of Maria toen vertrok.
Echtgenote Stijntje van Leeuwen overleed op de boerderij in 1861, zijn oudste zoon in 1866. Willem zelf overleed op 20 februari 1868. Zijn kinderen Cornelius, Aagje, Johannes en Gerritje erfden elk eenvierde van de boerderij. Dochter Aagje was inmiddels getrouwd en vertrokken naar Rietveld. In het voorjaar van 1869 trouwde ook Johannes, hij vertrok naar Nieuwkoop en later naar Wilnis. Jongste dochter Gerritje ging in 1872 bij haar zuster wonen. Het bedrijf werd voortgezet door de oudste nog levende zoon, Cornelius. In 1876 keerde Johannes, inmiddels vader van vijf kinderen, echter terug naar Vlijt en Zegen. Een jaar later vertrok Cornelius met vrouw en twee kinderen naar een boerderij in Laagnieuwkoop, de voortzetting van de boerderij aan zijn broer Johannes latend. Johannes woonde er tot zijn overlijden in 1908, zijn vrouw Maartje van der Vlist overleed zeven jaar later.
Vijf nog thuis wonende kinderen zetten het bedrijf nog enige tijd voort, maar verkochten boerderij Vlijt en Zegen in 1921, nadat die 64 jaar in familiebezit was geweest. In dat jaar werden boerderij, in koopcontracten aangeduid als "hofstede Vlijt en Zegen", en de bijbehorende 27 ha, 20 a, 60 ca land verkocht aan de heer A.P.J. van der Weijden voor een bedrag van ƒ 90.000,-. Deze verkocht alles in 1936 door aan zijn zoon M.P. van der Weijden voor slechts ƒ 46.000,-. De volgende bewoner was opnieuw een A.P.J. van der Weijden, kleinzoon van de koper uit 1921. Zijn vader M.P. van der Weijden verliet de boerderij in 1947, omdat hij burgemeester van Zevenhoven werd. Bovendien was hij, al sinds 1934, lid van de Eerste Kamer en sinds 1935 lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Hij trad in al deze functies op namens de Rooms Katholieke Staatspartij. Ook zijn zoon, de huidige bewoner van de boerderij was politiek actief en van 1960 tot 1986 lid van Provinciale Staten, achtereenvolgens voor KVP en CDA. Sinds 1973 kan overigens niet meer van een heuse boerderij gesproken worden; in dat jaar werd 24 van de 28 ha het land verkocht. Vlak naast Vlijt en Zegen ligt tegenwoordig een dierenbegraafplaats.

Tweemaal herbouwd
Hoe het woonhuis er in de negentiende eeuw uit heeft gezien is niet bekend. Op de ochtend van maandag 19 juli 1897 werd het pand door brand verwoest, waarna nieuwbouw noodzakelijk werd. De brand ontstond in een hooiberg, maar greep zo sterk om zich heen dat 'weldra (...) de geheele woning een prooi der vlammen werd,' aldus het verslag in de Rijnbode (afbeelding 2). 'De bewoners werden door het blaffen van den hond gewekt, toen de vlammen zich reeds dicht nabij de slaapstede der kinderen vertoonden.' Het blussen van de brand verliep niet zonder problemen. Volgens de Rijnbode had de brandweer zich 'schandelijk aangesteld door afwezigheid', slechts vier brandweermannen rukten uit. Enkele maanden later diende de weduwe Mouris bij de gemeenteraad een nota in voor 'het gebruik van gereedschappen enz. bij gelegenheid van de bij den landbouwer Habben Jansen gewoed hebbende brand.' De gemeenteraad besloot de nota -'na toelichting door den voorzitter'- overigens niet te voldoen.
Van het nieuwe huis dat na de brand gebouwd werd is meer bekend, er zijn ook foto's van bewaard gebleven. De benedenverdieping van het in 1898 gebouwde woonhuis bestond uit vier grote kamers; vanaf de voorzijde gezien linksvoor de grote zijkamer (waar in de winter veel gezeten werd), rechtsvoor de opkamer (met daaronder een kelder), linksachter de woonkamer en rechtsachter de zomerkamer, door de latere bewoners Van der Weijden 'kaaskamer' genoemd. Tussen de kamers aan linker- en rechterzijde liep, recht achter de voordeur, de gang. De zolder boven het woonhuis diende als slaapvertrek voor de ouders, het achterste deel van de zolder was bestemd voor de kinderen. Achter het benedenhuis bevond zich eerst het wringhuis, waar de kaas gemaakt werd, met daarachter de keuken en de stal. Een foto toont ons links van het woonhuis een klein wit gebouw (het koetshuis) en achter de grote stal een hooiberg. Rechts van het woonhuis en de stal bevond zich de varkensstal. Op de boerderij werkten, volgens de overlevering, een "bouwmeid", een "stoepmeid" en vier landarbeiders. De overlevering spreekt ook van een veestapel van 130 varkens en 80 koeien.
Het voorhuis is 1948 gesloopt en vervangen door nieuwbouw van veel kleinere omvang. Ook de omgeving is sterk veranderd. Al lang bestonden plannen om de Noordsche Buurt in te polderen. In 1938 werd besloten het werk te laten verrichten door tewerkgestelde werklozen. Door de oorlog werd de Noordsche Buurt uiteindelijk pas tussen 1949 en 1953 drooggelegd. Nieuwe bebouwing in de Noordense Buurt verrees na de inpoldering ten oosten van de oude. In het gebied zijn met name glastuinbouwbedrijven gevestigd. De sloop van het voorhuis van Vlijt & Zegen hield rechtstreeks verband met deze inpoldering. Door de bemaling verzakte de fundering, met uitzondering van de kelder onder de opkamer. Het scheefgezakte en ontzette gebouw werd in 1948 gesloopt en vervangen door nieuwbouw van veel kleinere omvang.

Vlijt en Zegen op kaarten

Op het fragment (afbeelding 3) van de in 1866 gemaakte kaart van de gemeente Zevenhoven uit de Gemeente-atlas van de provincie Zuid-Holland van J. Kuyper is de ligging van 'Vlijt en Zegen' aangegeven. Het huidige Noordse Dorp is hier nog aangeduid als Noorden. De dijk waaraan 'Vlijt en Zegen' ligt - op de kaart Ringdijk genaamd - heet tegenwoordig Hogendijk. De kaart laat de situatie zien in de tijd dat Willem Gommels Habben er woonde. Na diens overlijden in 1868 werd het onroerend goed binnen de gemeente Zevenhoven dat zijn kinderen erfden in de Memorie van Successie omschreven als 'een bouwmanswoning verder getimmerten en een tuin benevens eenige percelen wei, hooi, bouw, riet en boschland kade en water staande en gelegen onder Zevenhoven, op de perceelsgewijzen legger van het kadaster bekend onder sectie A nommers 606 tot en met 610, 612 tot en met 624, 628 tot en met 636, 640, 646, 677 tot en met 679, 681, 682, 1541, 1612 tot en met 1616, 404 tot en met 406 en 940 te zamen ter grootte van 45 Bunders 70 Roeden 22 Ellen.' Deze nummers zijn te vinden op het zogenaamde minuutplan, een gedetailleerde kaart van het kadaster. Afbeelding 4 is een fragment van het minuutplan uit 1832. Op het min of meer driehoekige stuk land dat op de kaart uit 1866 één kavel lijkt te zijn, bevonden zich in 1832 twee boerderijen. Beide boerderijen waren toen eigendom van Jan Hendrik Horstman, een koopman uit Amsterdam. Onbekend is vooralsnog wanneer beide boerderijen verdwenen zijn en plaats hebben gemaakt voor één grotere boerderij. De linker boerderij, met kadastraal nummer 680, behoorde niet tot het onroerendgoedbezit van Willem Gommels Habben, tenzij deze al voor 1868 gesloopt was en kavel 680 met andere kavels was samengevoegd (en omgenummerd). Wanneer de twee boerderijen gebouwd zijn is evenmin bekend. Wel is de bebouwing al te vinden op een door landmeter A. Verdam vervaardigde kaart van het gebied uit 1808 (afbeelding 5).

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Gommels Habben?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Gommels Habben

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Willem Gommels Habben

Ancêtres (et descendants) de Willem Gommels Habben


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 18 janvier 1797 était d'environ 1,0 °C. Il y avait 22 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du sud-ouest-quart-ouest. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1797: Source: Wikipedia
      • 14 janvier » bataille de Rivoli.
      • 16 mars » combat de Valvasone.
      • 12 mai » la république de Venise prend fin, avec la conquête de la ville par les troupes napoléoniennes. Ludovico Manin, dernier doge, est contraint d'abdiquer.
      • 22 juillet » début de la bataille de Santa Cruz de Tenerife, entre les flottes britannique et espagnole.
      • 18 octobre » traité de Campo-Formio (guerre franco-autrichienne).
      • 29 décembre » les Français s'emparent de Mayence.
    • La température le 29 novembre 1839 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: omtrent betrokken winderig regen. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1839: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
      • 20 janvier » bataille de Yungay.
      • 29 janvier » mariage du naturaliste britannique Charles Darwin avec Emma Wedgwood.
      • 15 février » pendaison à Montréal de cinq patriotes canadiens condamnés à la suite de la rébellion des Patriotes.
      • 19 avril » signature du traité des XXIV articles, à Londres, entre la Belgique et les Pays-Bas.
      • 12 mai » opération insurrectionnelle déclenchée par la société secrète républicaine Les Saisons, dont les meneurs sont Martin Bernard, Armand Barbès et Auguste Blanqui. Ils entraînent quelques centaines de leurs partisans à l'assaut de l'hôtel de ville de Paris. L’opération échoue, écrasée par l'armée et la garde nationale, et les conjurés sont arrêtés (jusqu'au lendemain 13 mai).
      • 27 juillet » la guerre de l'Opium éclate entre la Chine et l'Angleterre, après saisie et destruction par les autorités chinoises d'importations anglaises d'opium.
    • La température le 20 février 1868 était d'environ 3,1 °C. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 94%. Source: KNMI
    • Du 1 juin 1866 au 4 juin 1868 il y avait en Hollande le gouvernement Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk avec comme premiers ministres Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) et Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
    • En l'an 1868: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
      • 3 janvier » abolition du shogunat et restauration de l'ère Meiji au Japon.
      • 11 mai » promulgation de la loi libérale sur la presse.
      • 19 septembre » révolution espagnole dit «La Gloriosa», chassant la reine Isabelle II du trône espagnol.
      • 30 septembre » la reine Isabelle II d'Espagne est forcée à s'exiler en France.
      • 10 octobre » déclenchement de la guerre des Dix Ans à Cuba.
      • 27 novembre » victoire à Washita River du général Custer sur les Cheyennes de l'Oklahoma du chef Black Kettle.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Habben

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Habben.
    • Afficher des informations sur Habben sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Habben.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Paul Snoeij, "Arbre généalogique Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboomonderzoek-snoeij/I9575.php : consultée 9 mai 2024), "Willem Gommels Habben (1797-1868)".