Arbre généalogique Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven » Willem Jan Gerart Schepens (< 1628-> 1640)

Données personnelles Willem Jan Gerart Schepens 


Famille de Willem Jan Gerart Schepens


Notes par Willem Jan Gerart Schepens

Willem zoon Jan Gerit Alaerts Schepens heeft als schuldenaar beloofd om aan Dirck zoon Balthasars van de Heuvel, die een jaarlijkse rente te gaan betalen van 6 gulden, steeds vervallend op St. Petrus en Paulusdag en voor de eerste keer per St. Petrus en Paulusdag anno 1629, vrij van alle belastingen en heffingen, op onderpand van een huis, hofstad, tuin, grond etc. gelegen in Oirschot herdgng de Kerkhof, b.p. heer Antonis Verrijt, Anthonis Evert Jacops van de Velde, Gerart Goossens als secretaris, Frans Everaeerts Ekerschot, de gemeenschappelijke straat aldaar. Hij belooft de onderpanden in voldoende goede staat te houden ter betaling van de rente. Datum 28 juni 1628, getuigen J. Goossens en Francken.

In marge :
Deze rente van 6 gulden is met instemming van partijen afgelost. Datum 16 februari 1667, getuigen Antoni Goort Dircks en Andries Jan Schellekens, schepenen. Getekend L. van Vollenhoo.

De rente is altijd aflosbaar tegen betaling van 100 gulden samen met alle achterstallige termijnen, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd. Datum en getuigen als boven.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1628
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Goijaert en Willem, gebroeders, verder Jan Gerarts van Cleijnenbreugel als man van Agneta en verder haar zuster Helena, allen kinderen zijnde van Jan Geraert Alaert Scepens verwekt bij wijlen diens vrouw Merieken dochter van wijlen Peter Jansen van den Maerselaer, welke Helena is geassisteerd door haar voogd, hebben verklaard met elkaar een boedelverdeling te hebben gemaakt van het bezit dat bij de dood en overlijden van hun ouders door hen is geerfd.
Bij deze verdeling krijgt Jan Geraerts van Cleijnenbruegel namens zijn vrouw het grote huis met de varkenskooi en 3 lopenzaad van het aanliggend erf, naast het erf van Jan Henricks van Berse af te meten, gelegen in Oirschot, herdgang de Kerkhof, ter plaatse genoemd aan de Heuvel, b.p. genoemde Jan Henricks van Berse, genoemde Heijlken dat ervan is afgedeeld, genoemde Willem dat ervan is afgedeeld, de kinderen van Dirck Antonissen van der Vleuten, de gemeenschappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een stuk akkerland genoemd het Achterste Zesterzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Henrick Gerits van de Schoot, Henrik Janseen van Berse, Jonker Franchois Prouveur, Jan Jan Aert Sceijntgens de jonge. Verder krijgt hij een hooibeemd genoemd de Hanendonck, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Henrik Willem Heijligen, de gemeijnte, een beemd aldaar genoemd het Helderken. Nog krijgt hij het vierde deel van een weiland genoemd de Moost ter zefder plaatse als hiervoor, b.p. genoemde Heijltgen dat ervan is afgedeeld, Anneken van der Vleuten, Jan Stockelmans, Gerit Janssen dat ervan is afgedeeld, Goijaert Niclaes Scepens. Dit lot moet 100 gulden minder uit de rentes krijgen. Verder moet dit lot 3 gulden per jaar betalen aan een bepaald beneficie in de St. Peterskerk te Oirschot, nog 17 stuivers rente etc. aan het kapittel te Oirschot en aan de heer van Oirschot in twee verschillende teksten, te weten de ene 10 stuivers per jaar en de andere 7 stuivers per jaar. Verder moet hij de helft betalen van 7 stuivers per jaar aan de kapelaans en de helft van 7 oort aan de H. Geest te Oirschot. Verder nog de grondchijns en de dorpslasten te betalen en te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Bij deze verdeling krijgt genoemde Heijlken de schuur met de schop met een zesterzaad land van het aanliggend erf, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof ter plaatse genoemd aan de Heuvel, b.p. Lambert Janssen de Bresser, genoemde Jan dat ervan is afgedeeld, genoemde Geraert Janssen dat ervan is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat aldaar. Nog krijgt ze een stuk akkerland genoemd de Eijckakker, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Niclaes Loijen, Marten Cornelissen, genoemde Geraert, genoemde Willem beiden ervan afgedeeld zijnde. Verder krijgt ze het vierde deel van een weiland genoemd de Moost, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Joorden Janssen van Berendonck, genoemde Willem dat ervan is afgedeeld, genoemde Jan Geraerts dat ervan is afgedeeld, het gasthuis van heer Jan Daems. Verder krijgt ze een weiland genoemd de Papevoort, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. de kinderen van Willem Goort Vlemmincks, Jans van den Velde, Aert Jan Sijckens, het erf van het St. Brigida altaar in de O.L. Vrouwekerk te Oirschot, de gemeijnte aldaar. Verder krijgt ze een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Roelof Aerts, nog een rente van 3 gulden die de erfgenamen heffen op Simon Matheeus van Aelst. Dit lot krijgt 100 gulden minder uit de gezamenlijke rentes en moet verder nog 4 gulden per jaar betalen aan het kapittel van de St. Peterskerk te Oirschot. Verder nog de helft van 7 stuivers per jaar aan de kapelaans van de St. Peterskerk te Oirschot, nog de helft van 7 oort per jaar aan de tafel van de H. Geest te Oirschot, nog de grondchijns en de dorpslasten en te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Bij deze verdeling krijgt genoemde Geraert Jansen de helft van een stuk akkerland, genoemd de Groote Akker, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, ter plaatse genoemd aan de Heuvel, b.p. Jonker Franchois Prouveur schout van Kempenland, genoemde Willem dat ervan is afgedeeld, Henrik Jan Scepens, Lambert Janssen de Bresser, genoemde Heijlken, tot de palen aldaar van genoemde Lambert met de gehele weg die er tussenin loopt. Deze helft krijgt 4 voet breedte meer dan de andere helft. Verder krijgt hij het voorste driesje, ofwel de Papevoort, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Henrick Gijsbert Vlemmincks, de kinderen van Lenaert Lenart Moijses, de gemeijnte aldaar. Verder krijgt hij het vierde deel van een weiland genoemd de Moost, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. genoemde Willem dat ervan is afgedeeld, de heer markies van Deinze, Jan Gerits van Cleijnenbreugel dat ervan is afgedeeld, de kinderen van Henrik Dielissen. Verder krijgt hij een stuk land deels hooiland en deels heide, genoemd het Nij Erf, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, ter plaatse genoemd op het Sonderen, b.p. de tafel van de H. Geest te Oirschot, de weduwe van Dielis Niclaes Vlemmincks, Aert Daniels de Roij, de gemeijnte aldaar. Verder krijgt hij 200 gulden kapitaal te ontvangen van Geraert Goossens onze secretaris. Uit dit perfdeel moet jaarlijks een malder rogge worden betaald ofwel de helft van 7 Bossche zesters altijd betaald geweest zijnde in geld, verder de grondchijns. Er moet overpad worden verleend aan diegene die daar recht op hebben, voorts de dorsplasten te moeten betalen en te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen, Bij deze verdeling krijgt genoemde Willem de helft van een stuk akkerland, genoemd de Groote Akker, zijnde 4 voet overlangs smaller dan de andere helft ervan, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof ter plaatse genoemd aan de Heuvel, b.p. genoemde Geraert dat ervan is afgedeeld, de kinderen van Dirck Antonis van der Vleuten, Jan Henricks van Berse, Jan Geraerts van Cleijnenbreugel dat ervan is afgedeeld, samen met de daar gelegen weg die er tussenin ligt tot aa de palen van Jan Henricks van Berse. Verder krijgt hij een akker genoemde het Voorste zesterzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Dirck Antonis van der Vleuten, Jan Niclaes Lodewijks en meer anderen, Jan Henricks van Berse. Nog krijgt hij het vierde deel van een weiland genoemd de Moost gelegen ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. genoemde Geraert dat ervan is afgedeeld, het gasthuis van heer ( vervolg * )

Concept van een boedeldeling ( zie blz. 140-148 ), tussenliggend stuk.
-------------------------------------------------------------------------

De kinderen van Jan Gerit Alaerts ( Schepens, JT )

Het eerste lot is het grote huis met drie lopenzaad land van de aanstede, b.p. Jan Henricks van Berse. Verder de Hanendonck met een vierde deel van de Moost en een derde deel in de Moost Steegden met het andere vierde deel te delen. Dit lot zal 100 gulden missen in de rentes. Lasten zijn drie gulden aan een bepaald beneficie. Nog aan Henrick leeuwen vanwege het kapittel ca. ... 15 of 16 stuivers.

In marge :

Dit lot is toebedeeld aan Jan Gerits.

Het tweede lot betreft de schuur met een zesterzaad van de aanstede, b.p. Lambert Jans de Bresser, de Eijkakker. Verder nog het vierde deel van de gehele Moostaf te delen van het voorgaande lot. Verder de achterste Papevoort. Verder een rente van 3 gulden van Roelof Aerts, nog een rente van 2 gulden 10 stuivers per jaar te ontvangen van Simon Matheeus van Aelst. Dit deel krijgt 100 gulden minder uit de rentes. Uit dit deel moet jaarlijks 4 gulden worden betaald aan het kapittel en verder zal dit lot samen met het vorige lot bepaalde lasten moeten dragen die hiervoor zijn genoemd.

In marge :

Dit lot is toebedeeld aan dochter Heijlke.

Het derde lot betreft de halve Grote Akker gelegen naast de schout van Kempenland met het vooste driesje of Papevoort. Verder krijgt dit deel een vierde part in de Moest daarachter te delen met het volgende lot. Dit deel krijgt van de anderen 100 gulden. Dit deel is 4 voet breder over de lengte dan de andere helft van de vermelde Groot Akker, langs de schout. Uit dit erfdeel als last te betalen een malder rogge in Den Bosch te leveren en de grondchijns.

In marge :

Dit lot is toebedeeld aan Gerit Janssen.

vervolg :

Het vierde lot krijgt de andere helft van de Groote Akker af te delen met het voorgaande lot van het voorste zesterzaad land met het achterste vierde deel van de genoemde Moest, te delen met het derde lot met de Rouwe Elsinge. Hieruit een malder rogge te betalen in Den Bosch en de grondchijns.

In marge :

Dit lot is toegewezen aan Willem Jans Scepens.

Verder hebben de verdelers afgesproken dat al het opgroeiende hout en geriefhout behalve de fruitbomen die elk op zijn perceel heeft staan en de eikebomen die op hun voorerven staan voor hun huis, dat die door ieder van hen zullen worden behouden, uitgezonderd nog 14 of 15 eikebomen staande tussen de schop en de keuken, die ze wel samen zullen delen.

Datum 21 februari 1639, in aanwezigheid van Jan Stockelmans en Peter Cornelis Francken en Arien Henriks de Cort. ( vreemd is dat deze conceptakte van 21 februari 1639 pas op 24 februari 1640, een jaar later dus werd geprotocolleerd, met andere getuigen-schepenen, de definitieve protocol-versie sluit echter wel volledig aan bij het concept van een jaar eerder, JT. )
Jan Daems, Dielis Henrick Dielissen, genoemde Heijlken dat ervan is afgedeeld. Verder krijgt hij de helft van een hooibeemd genoemd de Rouw Elsdonck, gelegen in Oirschot herdgang Straten waarvan de andere helft eigendom is van Margriet en Maijken, dochters van Henrik de Leeuw. Verder krijgt hij een kapitaal van 100 gulden te vorderen van Gerart Goossens onze secretaris en nog 100 gulden kapitaal te vorderen van Aert Rutgers de Leest. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de grondchijns worden betaald, de helft van 7 Bossche zesters rogge aan de H. Geest in Den Bosch, altijd betaald geweest zijnde na de vermindering, verder de dorpslasten. Verder moet er overpad worden verleend aan diegenen die daar recht op hebben.

Genoemde verdelers beloven elkaar over en weer deze verdeling altijd gestand te zullen doen

en indien naderhand zou blijken dat iemands erfdeel minder waard blijkt te zijn of dat er meer lasten op drukken dan nu bekend is, dan zullen ze die meerdere lasten gezamenlijk voor hun rekening nemen, ieder daarin voor een vierde deel. Verder zal ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Datum 24 februari 1640, getuigen Velde en Stockelmans.

De verdelers behouden nog gezamenlijk al het hout zowel bomen als kaphout, behalve de fruitboom die ieder op zijn eigen erf heeft staan ook met het eikehout dat op het voorerf staat. De 15 of 16 eikebomen die tussen de schop en de keuken staan zullen ze gezamenlijk delen. Datum en getuigen als boven.

Verder is afspraak dat ieder het hout op de eigen grond zelf zal behouden, zowel bomen als geriefhout.

Gerart zoon wijlen Jan Geraert Alaerts Scepens verkoopt hierbij een kapitaal van 400 gulden met een rente van 20 gulden die vervalt per komende mei, die de gemeente Oirschot vanwege geleend geld aan hem is verschuldigd conform een schepenbrief van Oirschot. Hij verkoopt dit kapitaal nu aan Jan Gerarts van Cleijnenbreugel en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum en getuigen als boven.

Joorden Jan Aert Smetsers verkoopt een schuur die hij zelf in een ruil van Willem Lenaerts van de Sande heeft verkregen die op het erf van de hierna vermelde koper staat, staande in Oirschot herdgang Naastenbest. Het bezit wordt nu verkocht aan Gerard Lenaerts van de Sande en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 27 februari 1640, getuigen Velde en Verhoeven

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1640
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jan Stockelmans als man van Margriet en Gerart Goossens onze secretaris als man van Maria, beiden dochters zijnde van wijlen Henrick de Leeuw, voor een helft daarin, verder Willem zoon wijlen Jan Gerit Alaert Scepens voor de andere helft, hebben verklaard met elkaar een verdeling te hebben gemaakt van een hooibeemd genoemd de Elsdonck, gelegen in Oirschot herdgang Straten.
Bij deze verdeling krijgen Jan Stockelmans en Geraert Goossens de helft van deze beemd gelegen naast de voort daar genoemd de Helle, b.p. de gemeijnte aldaar.
De andere helft ervan is aan Willem toebedeeld.
Het opgaande hout is voor hen samen en zal worden gekapt en verdeeld. Er gelden de gebruikelijke bepalingen. Datum 21 mei 1640, getuigen Velde en Verhoeven.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1640
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Jan Gerart Schepens?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Jan Gerart Schepens

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Willem Jan Gerart Schepens


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Willem Jan Gerart Schepens



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens

    Sur le nom de famille Schepens

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Schepens.
    • Afficher des informations sur Schepens sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Schepens.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Kees van den Aker, "Arbre généalogique Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_den_aker/I5432.php : consultée 7 juin 2024), "Willem Jan Gerart Schepens (< 1628-> 1640)".