Arbre généalogique Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven » Jenneke Frans Schepens (????-± 1576)

Données personnelles Jenneke Frans Schepens 


Famille de Jenneke Frans Schepens

(1) Elle est mariée avec Gijsbert Aert Jacops.

Ils se sont mariésSource 1


Enfant(s):



(2) Elle est mariée avec Andries Jans Willems van den Ven.

Ils se sont mariésSource 1


Notes par Jenneke Frans Schepens

Gijsbert zoon wijlen Jans Hoppenbrouwers, Gijsbert zoon wijlen Aert Jacops als man van Jenneken dochter van Frans Eijmbrecht Scepens, verwekt bij wijlen Heijlwich dochter van wijlen genoemde Jan Hoppenbrouwers en verder genoemde Frans Eijmbrecht Scepens als aangestelde voogd over Henriksken en Heijlkenen minderjarige kinderen van wijlen Niclaes Embrecht Scepens, verwekt bij Annen dochter van wijlen genoemde Jan Hoppenbrouwers, hebben een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd bij de dood van Dielis zoon van genoemde Jan Hoppenbrouwers.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1560
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers voor wat betreft een derde deel, verder Gijsbrecht Aert Jacops als man van Jenneken wettige dochter van Frans Embrecht Scepens verwekt bij Heijlwig dochter van Jan Hoppenbrouwers, waarbij genoemde Frans als voogd optreedt voor Henrick en Heijlwich wettige kinderen van Nicolaes Embrecht Scepens verwekt bij wijlen Anna dochter van Jan Hoppenbrouwers, hebben een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd bij de dood van Jan Hoppenbrouwers en diens vrouw Ijken.

Bij deze verdeling krijgt Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers het midddelste deel van het huis met tuin en grond tot aan de palen aldaar toe, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Gijsbrecht Aert Jacops, waarvan het is afgedeeld, de kinderen van Claes Embrechts, Frans Goijaerts van den Doeren.

Verder krijgt hij een beemd genoemd het Maerselaer, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de erfgenamen van Henrick Hoppenbrouwers, de gemeijnte. Verder krijgt hij nog een bedrag van 8 gulden eens of hout daarvoor in de plaats te ontvangen van Gijsbrecht Aert Jacops. Verder moet hij recht van doorgaan aan het kind verlenen door de achterste deur. Er moet grondchijns en dorpslasten worden betaald. Datum 19 mei 1564, getuigen Bogaert en Metser.

Gijsbrecht Aert Jacops vanwege zijn vrouw Jenneken krijgt de kamer met de schaapskooi en de grond die er langs ligt naast de straat aldaar zover als de palen daar zijn neergezet, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de straat, Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers waarvan het is afgedeeld, Frans Goijaerts van Doeren. Verder krijgt hij een akker genoemd de Voorste Aersel Akker, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Kaerel van Os, Dielen Dirck Dielis, de erfgenamen van Gijsbrecht Gijb Hoppenbrouwers, de kinderen van Jan Aert Jacops. Verder krijgt hij een akker genoemd de Waersakker, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dielen Dirck Dielissen, de kinderen van Claes Embrechts met meer anderen, de erfgenamen van Jan Volders, Frans Goijaerts van Doeren. Hieruit moet jaarlijks 4 en een halve lopen rogge worden betaald aan Gevaerden van Ostaden. Indien Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers zou komen te .... dan moet hij in plaats van de 4 en een halve lopen rogge dan 4 lopen krijgen die daar tegenover staan en als hij het proces niet wint maar verliest dan zullen die 4 lopen rogge op hem blijven drukken. Verder moeten er nog dorpslasten worden betaald en grondchijns. Verder mag Gijsbrecht Aert Jacops het hout behouden dat op de oude hofstede staat voor 17 gulden en als hij het daarvoor niet wil hebben, dan moet hij dat hout laten staan en verder moet de voorste gebruiker van het huis aan de achterste gebruiker doorgang verlenen aan beide kanten. Datum en getuigen als boven.

Frans Embrecht Scepens als aangestelde voogd over de kinderen van Nicolaes Embrecht Scepens krijgt de schuur met het achterste deel van het huis en de schop en de grond die erbij hoort, tot aan de palen toe aldaar, gelegen ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers, de kinderen van Jan Geraerts, Frans Goijaerts van Doeren, het bochtje land dat eerder van Mariken Wenselijns was, Jan Geraerts, Gijsbrecht Goijaert Hoppenbrouwers. Verder krijgt hij een beemd genoemd de Elsdonck, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Wilbort Daniels, Dielis Dircks met meer anderen, de gemeijnte genoemd de Elsdonck, de gemeijnte genoemd de Waelsdonck. Verder krijgt hij een bedrag van 8 gulden eens te ontvangen van Gijsbrecht Aert Jacops. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 14 lopen rogge worden betaald aan bepaalde personen in Den Bosch, Bossche maat, verder nog grondchijns en de dorpslasten. Datum en getuigen als boven.

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen. Datum en getuigen als boven.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1564
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gijsbert zoon wijlen Aert Jacops als man van Jenneken dochter van Frans Eijmbrechts Scepens verwekt bij Heijlwichen dochter van wijlen Jans die Hoppenbrouwer, verkoopt het derde deel van een huis, tuin, etc. en een akker genoemd den Waersakker en nog een akker genoemd den Vorsten Aerselakker, verder nog een stuk heigrond gelegen op het Deckensrijt, zoals hem dat alles toebedeeld is geweest bij de verdeling voor schepeenen van Oirschot. Hij verkoopt dat bezit nu aan Gijsbert zoon wijlen Jans die Hoppenbrouwer en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 23 januari 1568. ( geen getuigen genoemd, JT )
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1568
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Andries zoon wijlen Jans van den Venne als man van Jenneken dochter van Frans Eijmbrechts Schepens verwekt bij Heijlken dochter van Jan de Hoppenbrouwer uit diens eerste huwelijk, verder Dirck Jan Huiskens als man van Heijlkenen, Dirck zoon Willem Beerwinkels als man van Geertruiden, Henrick zoon wijlen genoemde Frans Eimbrecht Schepens, verder nog Marieke, Jan en Heijlken, minderjarige kinderen met hun voogden Dirck Janssn. de Hoppenbrouwer en Joorden Jans Brouwers, zijnde allen wettige kinderen van genoemde Frans en diens tweede vrouw Dingen dochter van Henrick Melis, hebben een boedelverdeling gemaakt van de navolgende bezittingen afkomstig van genoemde Frans.

Bij deze verdeling krijgt Andries vanwege diens vrouw Jenneken een akker genoemd den Venakker gelegen in Oirschot, herdgang Straten, b.p. Lucas Jan Huiskens, Jan Meussoen, Peter Jan Goessens. Verder krijgt hij een beemd genoemd den Nageldonck ter zelfder plaatse gelegen aan het Snepscheut, b.p. Corstens van der Meer, Goijaert Schepens en meer anderen, Dielen zoon Dielen Dircks, de gemeijnte. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 4 stuiver en anderhalf oort grondchijns worden betaald en de dorpslasten. Verder krijgt hij nog een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Marten Thomassen van Beeck, nog 3 gulden per jaar te ontvangen uit het bezit van Rutger Goijaert Smolderssoon.

Bij deze verdeling krijgen genoemde Jan Dirck Gijssels vanwege diens vrouw en Jan Frans Eijmbrecht Schepens en diens voogd, samen een beemd genoemd den Hagenbeemd, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Jan Gijsbrechts, Jan Peterssoon van den Schoot, Antonis Dirkszoon met het recht van overpad over het erf van genoemde Jan Gijsbrechts. Verder krijgen ze een akker, deels land en deels hei, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. de weduwe en kinderen van Peter Henrick Gerarts, het Piekenveld, Dirck de Bresser, de Casteren. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de grondchijns worden betaald.

Bij deze verdeling krijgen Henrick Franssen en Dirck zoon Willem Beerwinckels in hun hoedanigheid samen het huis met tuin, schuur, schop etc. gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Cornelis van Beerze,de weduwe van Herbert Henricks van Wintelroede, Gijsbrecht Janssn. de Hoppenbrouwer, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgen ze het vierde deel van een heiveld gelegen in Oirschot nabij de gemeijnte aan de Eckensrijt. Uit dit erfdeel moet jaarlijks zeven en een halve lopen rogge worden betaald aan diverse personen, nog 3 stuivers en een penning grondchijns.

Bij deze verdeling krijgt Marieken een weiland genoemd de Moeste, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Jeronimus Wijnants, Rutger Erven, Peter Goijaert Schepens. Verder krijgt ze nog een beemdje genoemd of gelegen nabij Ameijden, b.p. de erfgenamen van Jacop Philips van de Schoot, Willem Henrickszoon, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt ze nog een akker genoemd de Kremer met de helft van een huisje dat erop staat, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Jan Lauwreijnszoon Verhoeven, Henrick Lodewijks, de kinderen van Gijsbrecht Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een half lopen rogge worden betaald aan de kapelanen van Oirschot en nog de dorpslasten.

Bij deze verdeling krijgt Heijlken de jongste, een beemd genoemd de Smeijersbeemd, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Antonis Henrick Huijskens, Gijsbrecht Jan Joerden Sbrauwers, Dirck Janssen de Hoppenbrouwer, een pad genoemd de Casterstraat. Nog krijgt ze een akker genoemd de Streepe, ook in herdgang Straten gelegen, b.p. Lucas Jan Huiskens, meester Peter van Roije, de Castaertstraat. Hieruit moet jaarlijks een Bosch zester rogge worden betaald aan de H. Geest aldaar en nog 5 Hollandse penningen aan de heer en de dorpslasten.

Genoemde erfgenamen beloven deze boedelscheiding altijd gestand te zullen doen en ieder zijn of haar lasten af te zullen handelen. Datum 10 januari 1575, getuigen Niclaes en Antonis van der Achter die het aandroegen.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1575
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Andries zoon Jan Willems van den Venne weduwnaar van Jenneken dochter van Frans Embrecht Schepens, eerder weduwe van Gijsbert Aert Jacops, partij ter ener zijde en Gijsbert Janssn. de Hoppenbrouwer en Jacop Aert Jacops als aangestelde voogden over de minderjarige kinderen van wijlen genoemde Gijsbert en Jenneken en nog Mercelis Jan Willems van den Ven als aangestelde voogd over het minderjarige kind van genoemde Andries en Jenneken, partij ter andere zijde, hebben een boedelverdeling gemaakt overeenkomstig ook de huwelijkse voorwaarden die Andries en Jenneken op 29 november 1574 samen hadden gemaakt.

Bij deze verdeling krijgt Andries voor wat betreft het recht van vruchtgebruik en genoemde kinderen voor wat betreft het erfrecht, een beemd genoemd de Nageldonck, gelegen herdgang Straten aan het Snepscheut, b.p. de erfgenamen van Christiaen van der Meer, Goijaert Schepens en meer anderen, de gemeijnte. Verder krijgt hij een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Rutger goijaert Adriens, nog een gulden per jaar te ontvangen van Jan Daniels van den Dijck, nog 25 stuivers te ontvangen van Adriaen Pennincks. Uit dit erfdeel moet een grondchijns van 4 stuivers en anderhalf oort worden betaald.

Bij deze verdeling krijgen genoemde kinderen een akker genoemd den Vennen akker gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Lucas Jan Huijskens, Jan Meussoen, Peter Jan Goessens. Verder krijgen ze een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Marten Thomassoen van Beeck, nog twee gulden per jaar te ontvangen van heer Wouter Goris van Cuijck.
Genoemde partijen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen. Datum 11 april 1577, getuigen Esch en P. Schoet.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1577
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Andries zoon wijlen Jan Willems van de Ven, weduwnaar van Jenneke dochter van Frans Embert Schepens doet afstand van zijn recht van vruchtgebruik inzake alle bezittingen die afkomstig zijn van deze Jenneken en wel ten behoeve van zijn zoon Frans verwekt bij deze Jenneken. Andries belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum en getuigen als boven.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1586
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jenneke Frans Schepens?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Jenneke Frans Schepens



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens

Sur le nom de famille Schepens

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Schepens.
  • Afficher des informations sur Schepens sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Schepens.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kees van den Aker, "Arbre généalogique Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_den_aker/I5191.php : consultée 7 juin 2024), "Jenneke Frans Schepens (????-± 1576)".