Arbre généalogique Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven » Henrick Jan Schepens (< 1628-> 1640)

Données personnelles Henrick Jan Schepens 


Famille de Henrick Jan Schepens

Il est marié avec Ida Antonius Dircks van den Dijck.

Ils se sont mariés


Enfant(s):



Notes par Henrick Jan Schepens

Peter zoon Antonis Dircks van den Dijck en Henrick zoon Jan Henrick Scepens als man van Iken zijnde de dochter van wijlen Antonis Dircks van den Dijck, voor henzelf handelend en ook
mede voor hun broer Gerit die nog minderjarig is, verkopen hierbij een dries of weiland genoemd de Penninck ofwel ook het Loo, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, ter plaatse genoemd het Melcroth, b.p. Dirck zoon Jacop Jan Dircks, de erfgenamen van Michiel Verhaegen, Dirck Wouter Gruijters met meer anderen, Jan Arien Dirck Jacop, waar tussenin een straat loopt. Ze verkopen het perceel nu aan Peter zoon Dirck Willems van Doormalen en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve de dorpslasten. De koper moet zorgen voor onderhoud van wegene en waterlopen. Datum 9 juni 1628, getuigen Arien en Francken.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1628
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Peter zoon Antonis Dircks van den Dijck die verklaart nu 24 jaar oud te zijn, derhalve voor zichzelf handelend en mede ook optredend voor zijn broer Gerard en verder vanwege Henrick Jan Scepens als man van Ijken, zijnde de zus van Peter, draagt hierbij het vierde deel van een hooibeemd over, genoemd de Voort, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Silvester Lintermans en anderen, de gemeijnte aldaar, Arien Jan Aerts. Hij draagt dat perceelsdeel nu in de vorm van een ruil over aan zijn oom Jan zoon Dirck Henricks van den Dijk en wel tegen de akker zoals vermeld in de volgende akte. Peter belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de grondchijns en behalve de dorpslasten. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen. Genoemde Gerit en genoemde Henrick zullen per eerstvolgende gelegenheid worden gevraagd deze overdracht alsnog te bevestigen. Datum 19 maart 1629, getuigen Scheijntgens, Nistelroij en Oudenhoven.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1629
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Peter en Gerardt, gebroeders en zonen van wijlen Antonis Dirck Henricks ( van den Dijck, JT ), verwekt bij genoemde Antonis en bij wijlen Jenneken dochter van wijlen Gerits Gerits de Roij, diens vrouw, verder Henrick Jan Scepens als man van Ida dochter van wijlen genoemde Antonis en Jenneken, hebben hierbij verklaard met elkaar een boedelverdeling te hebben gemaakt inzake het bezit dat ze bij de dood van hun ouders hebben geerfd zoals ze verklaarden.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Gerart een huis, hofstede, tuin en grond, gelegen in Oirschot, herdgang Aerle, b.p. het erf van genoemde Henrick waarvan het is afgedeeld, de erfgenamen van Arien Cornelis de Crom, de gemeenschappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een stuk akkerland genoemd de Engels akker, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de erfgenamen van hiervoor, Goort Willems, Bernaert Jan Joosten, Wouter willems, Goijaert Martens. Verder krijgt hij een stuk akkerland, genoemd het Schootjes, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Wouter willems, de weduwe van Jan Dirck Willems, Arien Jan Joris, de erfgenamen van Arien Cornelis ( de Crom ) van hiervoor. Hieruit moet de grondchijns worden betaald, verder nog 6 gulden per jaar aan de kinderen van Jacob Henrick Gerits en aan Gerit Henriks van Berendonck, verder de dorpslasten. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Bij deze verdeling krijgt
genoemde Henrick namens zijn vrouw Ida de schuur met de grond die erbij hoort en het daarbij gelegen erf, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. genoemde Gerit waarvan het is afgedeeld, de erfgenamen van Arien Cornelissen, Wouter Willem Goorts, de gemeenschappelijke straat aldaar. Hieruit moet jaarlijks twee gulden worden betaald aan de weduwe van Mathijs de Becker in Den Bosch, verder de dorpslasten. Er moet worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Bij deze verdeling krijgt genoemde Peter een stuk akkerland, genoemd de Braecken, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Daniel Gerits de Roij, de weduwe van Laurens van den Dijck, Jan meester Aerts en diens broer Denis, Wouter Antonis Verrooten. Verder krijgt hij een hooibeemd genoemd de Kouterman, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dielis Dielis Dircks, Goijaert Willem Goorts, Jan Wouter Stockelmans, de gemeijnte aldaar. Hieruit moet grondchijns worden betaald, verder nog een jaarlijkse rente van twee gulden aan Maijken Jan Niclaes Schepens en de dorpslasten. Er moet verder gezorgd worden voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde erfgenamen doen over en weer ten behoeve van elkaar afstand van aanspraken op elkaars erfdelen en als in de toekomst mocht blijken dat iemands erfdeel minder waard wordt dan nu bekend is of dat er meer lasten op blijken te drukken, dan zullen ze die gezamenlijk voor hun rekening nemen. Verder zal ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig betalen, dat het erfdeel van de ander daarvoor gevrijwaard blijft. Verder zal men elkaar overpad verlenen met de minste overlast. Datum 15 januari 1635, getuigen Keijmps en Schepens.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1635
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jan Henrik Scepens, voor zijn recht van vruchtgebruik, Henrick zijn zoon, en Anthonis Ariens van Overbeek als man van Catharina dochter Jan Henrik Scepens, voor wat betreft hun recht van vererving, hebben op grond hiervan aan Jan zoon wijlen Jan Arien Leijten voor hemzelf en ook ten behoeve van zijn moeder en zusters het gebruiksrecht van een weg verkocht, om daarover met hoogkarren, aardkarren te mogen rijden maar niet met vee. Deze weg loopt van de akker van de kopers verkregen van de kinderen Henriks van Herssel, over de kant en hoek van de akker van de verkopers aan het einde daarvan gelegen, tot aan het Molenstraatje toe, e.e.a. in Oirschot herdgang Kerkhof. De kopers mogen met karren etc. over deze weg gaan om te gebruiken de volgende akkers van de kopers, d'Anckerspoelken, de Hemsken Bollen akker en hun akker achter de Hazenbos. De kopers moeten wel het hek aan het Molenstraatje hangen. Datum 1 april 1636.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1636
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Henrick zoon Jan Scepens als man van Ida dochter van wijlen Antonis Dircks van den Dijck verkoopt hierbij een stuk land, deels groes en deels akker, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Wouter Willem Goorts, Henrick Arien Cornelissen van dan Molengracht, Gerit Antonis van den Dijck, Wouter en
Gerit van hiervoor, de gemeijnte aldaar, zoals hij verklaarde. Hij verkoopt het perceel nu aan Wouter Willem Goorts en de verkoper belooft alle lasten daarin van zijn kant af te handelen, behalve de dorpslasten. De koper moet zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen. Datum 21 ( of 22?, JT ) mei 1637, getuigen Keijmps en Heuvel.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1637
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Indertijd was Jan Henrick Schepens gehuwd met Anneken dochter van wijlen Henrik Claessen en deze Anneken is komen te overlijden en heeft twee wettige kinderen nagelaten en Jan is bij deze kinderen blijven wonen en is tot nu toe al het nagelaten bezit blijven gebruiken zonder dat er een wettelijke afdeling aan het bezit is gevraagd van weerskanten der familie. Maar deze kinderen zijn nu al geruime jaren gelegen getrouwd en hebben nooit een huwelijksuitzet gehad en daarover is nu tussen deze Jan en zijn kinderen een kwestie gerezen omdat Jan wat van dat erfelijk bezit had verkocht en daarmee ook diverse schulden betaald, maar desondanks zijn er nog diverse schulden overgebleven waarvan de kinderen wensen dat er daarvan een afrekening wordt overlegd en bewijs geleverd en ook dat er afdeling zou plaatsvinden van hun erfdeel, maar Jan beweert dat hij daarin niet verplicht kan wordem omdat hij de schulden met dat bezit had vereffend. De kinderen eisen echter genoegdoening voor hetgene hij als vruchtgebruik uit het bezit heeft genoten, sinds zij uit het huis van hun vader zijn vertrokken. Om alle verdere geschillen nu ter neder te leggen hebben partijen de bemiddeling gevraagd van goede mannen en daarom zijn nu voor schepenen verschenen deze Jan Henrik Schepens ter ener zijde en verder Henrick Jan Schepens en Antonis Ariens van Overbeeck als man van Catharina dochter van genoemde Jan Henrik Schepens ter andere zijde en hebben verklaard met elkaar de volgende afspraak te hebben gemaakt in plaats van tot afdeling van het bezit te komen.
Genoemde Jan Schepens zal zolang hij blijft leven van het erfelijk bezit en ook inzake het in zijn huwelijk verworven bezit alleen de kamer van het huis behouden tot aan de koets toe ( beddekoets neem ik aan, JT ) en vandaaruit tot de waskuil en de zolder erboven tot aan de schouw. Verder krijgt een half lopenzaad als tuin in de bocht bij het huis. Verder krijgt hij de akker genoemd de Hovelsche Akker gelegen in de Moelsbroecken afkomstig van Griet Meijen. Nog krijgt het midelste of Klein Kempken aan de hei, nog de beste koe met een van de 4 vaarskoeien al naar zijn keuze, nog een varken, een koets die Antonis Ariens hem zal leveren en verder de huisraad die hij nodig zal hebben om zijn huishouden te doen. Alle overig erfelijk bezit en huisraad etc. gereedschap, ook vee etc. en de oogst op het land zullen de kinderen nu in bezit nemen en daarvan het genot hebben, behalve de oogst van Tullemans die op de Standert staat, die van de Ans Slooten akker en die vande Grietjes Ecker, daarvan zal Jan Schepens de oogst behouden. Daarvoor zal Jan alle lasten en huursommem moeten voldoen zonder last daarvan voor de kinderen. En alle overige schulden, zowel op papier als niet op papier, zullen door de kinderen zodanig worden betaald dat Jan daar niet op aangesproken kan worden. Verder zullen deze kinderen aan hun vader die jaarlijks een bedrag van 100 gulden moeten betalen op St. Jansdag en voor de eerste keer per a.s St. Jansdag anno 1638, waarvan de kinderen direkt een bedrag van 50 gulden zullen moeten voldoen zodra het vee en huisraad wordt verkocht. Verder is afspraak dat genoemde Jan Schepens de jaarlijkse dorpsbijdrages moet betalen die worden geheven op de percelen die Jan Schepens zal behouden en de kinderen zullen hetzelfde doen wat betreft hun percelen. Verder is afspraak dat Jan Schepens het huis behoorlijk moet onderhouden zodat de kinderen geen schade ondervinden en als de kinderen hun verplichtingen niet nakomen, van deze schulden en de 100 gulden per jaar, en verder deze overeenkomst niet volledig zouden nakomen, dat daarmee deze overeenkomst komt te vervallen en dan mag Jan al zijn bezit weer aanvaarden en Jan zal dan niet meer land mogen bewerken dat hiervoor staat vermeld. Partijen beloven elkaar over en weer deze overeenkomst na te zullen komen. Datum 3 maart 1638, getuigen Schepens en Francken.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1638
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Henrick zoon wijlen Jan Henrick Scepens en Antonis Ariens van Overbeeck als man van Catharina dochter van wijlen Jan Henrick Schepens, beiden verwekt door deze Jan bij wijlen diens vrouw Anneken dochter van Henrik Niclaes Schepens, hebben verklaard met elkaar een boedelverdeling te hebben gemaakt van het bezit dat ze van hun ouders hebben geerfd zoals ze zeiden. Bij deze verdeling krijgt Henrick Jan Schepens het oude huis met het kleine huisje van Cornelis Lamberts en andere huizen en grond, boomgaard etc. gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. de weduwe en kinderen van Bartel Ariens van der Achter, Antonis Adriaens van Overbeeck dat ervan is afgedeeld de weduwe en kinderen van Jan Arien Leijten, de gemeen-schappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een stuk akkerland ter zelfder plaatse als hiervoor in de Moldersbocht, b.p. de kinderen van Peter Adriaens van Essche, de gemeenschappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een nieuw stuk land, onlangs van de gemeente in gebruik genomen, deel akker en deels groes, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Antonis Adriaens dat ervan is afgedeeld, de wal die tussen beide erven ligt, die aan Henrick is toebedeeld samen met 3 voet sloot, de gemeijnte aldaar, Aert Willem Schepens. Verder krijgt hij een nieuw stuk land onlangs van de gemeente ingenomen, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. Antonis van Overbeek dat ervan is afgedeeld, de gemeijnte aldaar, de weduwe en kinderen van Bartel Ariens van der Achter. Nog is hem toebedeeld een weiland, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, aldaar genoemd de Moelsbroecken, b.p. genoemde Antonis Ariens, Joost Henrik Bruijstens, Henrick Bartels van Gestel, het erf dat behoort tot het St. Antoniusaltaar in de St. Peterskerk te Oirschot, Antonis Everts van de Velde, Henrick de Crom. Er is recht van overpad over het erf van genoemde Antonis Everts. Verder krijgt hij een hooibeemd genoemd het Lemmens Beemdje, gelegen in Oirschot herdgang Hedel, ter plaatse genoemd Oudenhoven, b.p. de erfgenamen van Jan Meulenpas, waarover ook recht van overpad is. Nog krijgt hij de helft van een hooibeemd genoemd het Loossche Broek, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, waarvan de andere helft eigendom is van Arien Jan Thomas Vermeiden. Uit dit erfdeel moet hij aan Jan Henrick de Cort jaarlijks 6 gulden betalen, nog 2 gulden 10 stuivers per jaar aan Arien Jan Thomas Vermeijen, nog 12 gulden per jaar aan de schoonmoeder van Jan Gerits van Bilsen, nog 6 gulden per jaar aan Evert van Ammelroij, 3 en een halve lopen rogge per jaar aan de O.L. Vrouwekerk te Oirschot en 7 stuivers per jaar aan de oude kapelaans van de St. Peterskerk alhier, nog de grondchijns en de dorpslasten. Bij deze verdeling krijgt genoemde Antonis Adriaens van Overbeeck het huis met hofstad, tuin etc. gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof b.p. Odulphus Gerits van Cleijnebruegel, Henrik Jan Schepens, dat ervan is afgedeeld, het Meulenstraatje aldaar. Verder krijgt hij een stuk akkerland deels akker en deels groes, genoemd de Heuvelse ekker, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen aldaar genoemd aan de Heuvel, b.p. Jonker Franchois Prouveur, schout van Kempenland, de tuin van Henrick de Crom, Jan Niclaes Loijen, Jan Henricks van Berse, de gemeenschap-pelijke straat aldaar. Verder krijgt hij een weiland en akkerland ter zelfder plaatse gelegen aan de molen, b.p. genoemde Henrick dat ervan is afgedeeld, Dielis Peter Francken, Aert Willem Schepens (of Schepers? ), de gemeenschappelijke straat aldaar. Verder krijgt hij de helft van een stuk land dat onlangs van de gemeente in gebruik is genomen, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Henrik Jan Schepens dat ervan is afgedeeld, de gemeijnte aldaar, de weduwe en kinderen van Bartelmeus Ariens van der Achter. Verder krijgt hij een weiland genoemd de Moelsbroecken, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Andries Gerit Goossens, Joost Henrick Bruijstgens, Henrik de Crom, Henrick Jan Schepens, het erf van het St. Wilbertsaltaar in de St. Peterskerk. Verder krijgt hij een hooibeemd genoemd de Schomdonck, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Peter Niclaes Vlemmincks, de weduwe van Arien Goorts, Dielis Arien Suetericks, Jan Aelberts Verhoeven, de gemeijnte aldaar. Hieruit moet jaarlijks 6 gulden worden betaald aan Silvester Lintermans, nog 10 gulden per jaar aan Catharina in de Punte in Den Bosch, nog 2 lopen aflosbare rogge per jaar aan de H. Geest in Oirschot, nog 3 lopen aflosbare rogge aan de kapelaans van de St. Peterskerk, nog de grondchijns en de dorpslasten. Verder overpad te moeten verlenen aan diegenen die daar recht op hebben. Genoemde erfgenamen doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en ze beloven deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen. Indien het later mocht blijken dat iemands erfdeel minder waard wordt of dat er meer lasten op drukken, dan zullen ze die meerdere lasten voor gezamenlijke rekening nemen, ieder voor de helft. Verder zullen ze de ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig betalen dat het erfdeel van de ander daarvoor gevrijwaard blijft. Datum 5 april 1640, getuigen Velde en Verhoeven schepenen.

Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1640
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Henrick Jan Schepens?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Henrick Jan Schepens

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Henrick Jan Schepens



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens

Sur le nom de famille Schepens

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Schepens.
  • Afficher des informations sur Schepens sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Schepens.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kees van den Aker, "Arbre généalogique Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_den_aker/I5142.php : consultée 6 juin 2024), "Henrick Jan Schepens (< 1628-> 1640)".