Arbre généalogique Coster » Louis "Wietje" de Wijze (1922-2009)

Données personnelles Louis "Wietje" de Wijze 

  • Le surnom est Wietje.
  • Il est né le 30 mai 1922 dans Boxmeer.
  • Professions:
    • .
      Carrière in vleesindustrie. Initiatiefnemer 102.000 stenen op terrein Westerbork. Zat in Westerbork in cabaretclub 'Gruppe Bühne Lager Westerbork' (muziek Max Ehrlich; teksten Willy Rosen, Erich Ziegler). Bracht in 2001 CD uit van hun revue 'Humor und Melodie'. Spreker op scholen. Levensverhaal in: "Ontsnapping uit de dodenmars" (1995). In 1998 voorzitter stichting synagoge Nijmegen.
    • Oprichter van vleesbedrijf Homburg in Cuijk.
  • Il est décédé le 20 juillet 2009 dans Berg en Dal, il avait 87 ans.Source 1
  • Il est enterré le 23 juillet 2009 dans Vierlingsbeek.
  • Les parents biologiques sont Jacob de Wijze et Saartje Katan
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 5 octobre 2020.

Famille de Louis "Wietje" de Wijze

Il est marié avec (Ne pas publique).

Ils se sont mariés en l'an 1949, il avait 26 ans.Source 2


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)
  2. (Ne pas publique)
  3. (Ne pas publique)
  4. (Ne pas publique)
  5. (Ne pas publique)
  6. (Ne pas publique)


Notes par Louis "Wietje" de Wijze

https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_de_Wijze

Louis de Wijze (Boxmeer, 30 mei 1922 – Berg en Dal, 20 juli 2009) was een Nederlands ondernemer en Holocaustoverlevende.

De Wijze groeide op in Boxmeer en verhuisde in 1932 naar Nijmegen. Hij doorliep de HBS aan de Kronenburgersingel. In de nacht van 17 op 18 november 1942 werd het Joodse gezin, behalve zus Elly, die het geluk had te kunnen onderduiken, opgepakt door de Duitse bezetter en overgebracht naar Kamp Westerbork. Eind maart 1944 werd hij op transport gezet naar concentratiekamp Auschwitz. Daar bleef hij tot het kamp op 27 januari 1945 bevrijd werd. Een week eerder ontsnapte hij aan de dodenmars. Louis de Wijze keerde, samen met zus Kitty, die in ander kampen had gezeten, terug uit de oorlog. Meer dan 20 familieleden overleefden niet.

Hij werd directeur van vleesbedrijf Homburg in Cuijk. Net als zijn vader, die ook voor de oorlog een vleesbedrijf bezat. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een grote internationale speler in de vleesverwerking. Zijn verhalen uit de Tweede Wereldoorlog werden opgetekend door Kees van Cadsand en in 1995 uitgegeven in het boek Ontsnapping uit de dodenmars, herinneringen van Louis de Wijze aan de concentratiekampen en transporten. Ook gaf hij vele lezingen waarbij hij zich actief inzette tegen antisemitisme en racisme. Hij was een van de bedenkers van het monument van de 102.000 stenen in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij was onderscheiden als officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2002 ontving hij de Burgemeester Dales Prijs, genoemd naar Ien Dales.

Naar zijn nichtje Kitty (Kaatje) de Wijze is in Nijmegen het pleintje genoemd waar de 400 omgekomen Nijmeegse Joden jaarlijks herdacht worden.

=============
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-telefoonnummer-van-louis-de-wijze-1922-2009

“Dat? Oh, dat is een telefoonnummer.” Zo verklaart Louis de Wijze aan zijn kinderen het nummer 175564 uit Auschwitz dat op zijn arm getatoeëerd staat. Louis de Wijze, zoon van een slager uit Cuijk, wordt nu vooral herinnerd als bestrijder van het antisemitisme.

Maar voor mensen uit Cuijk en omgeving blijft De Wijze toch in de eerste plaats de directeur van Homburg, tijdens carnaval beter bekend als Frits Frikandel.

Er valt in feite niet één leven van Louis de Wijze te beschrijven; het zijn er meerdere en allemaal even verschillend. De jonge Louis valt als 14-jarige op bij voetbalclub Quick’88. Zijn techniek mag dan wat te wensen overlaten, maar zijn wedstrijdmentaliteit maakt hem tot een talentvol spelertje. Desondanks moet hij – als jood – in 1941 van de een op de andere dag de club verlaten. “Ik moest naar een joodse club, maar die was er niet in Nijmegen.”

Toch gaat voetbal weer een belangrijke rol spelen in zijn leven. Als hij in oktober 1942 in kamp Westerbork komt, valt hij op door zijn goede spel. Dat komt hem vooral van pas als hij in maart 1944 op transport wordt gesteld naar concentratiekamp Auschwitz. Door zijn sportieve talent krijgt hij een relatief makkelijk baantje, veger in de fabriek. Later zegt hij: “Nee, uitwedstrijden speelden we niet en de Duitsers deden ook niet mee. Helaas niet, nee.”

Tijdens een zogeheten dodenmars weet De Wijze te ontkomen en hij loopt naar Berlijn. Hij verliest –naast zijn ouders en zijn stiefzus – veel familie; alleen zijn oudste zus Ellie weet op tijd onder te duiken en te overleven.

Na de oorlog pakt hij het werk op van zijn vader. Voor de oorlog was er een slachterij De Wijze, na de oorlog wordt dat Janssen-De Wijze en weer later wordt dat Homburg in Cuijk. De Wijze maakt de gigantische bloeitijd van het bedrijf mee. Van 60 werknemers in 1949 groeit het bedrijf naar 1.000 werknemers in 1970 tot bijna het dubbele, nog geen jaar later.

Aan die glorietijd komt abrupt een einde als Amerika wegvalt als land voor de ingeblikte ham. Er volgt een reeks van reorganisaties en ontslagen. De Wijze is dan directeur export. Ook aan die functie weet hij een eigen invulling te geven. Bij een congres in Italië is hij de zoveelste in een lange rij sprekers. Hij vraagt daarom in het Italiaans of hij moet praten of zingen. Cantare! roept het publiek. Wellicht opmerkelijk voor de congresgangers, maar inwoners van Cuijk kennen zijn zangtalent. Als Frits Frikandel zingt hij tijdens het carnaval onder meer Oh Cuijk aan de Maas (op de melodie van Au Champs Elysees).

Pas na zijn pensionering vertelt hij over zijn kampervaringen. In 2005 gaat hij samen met koningin Beatrix naar de herdenking van de 60-jarige bevrijding van Auschwitz. Daar ontmoet hij president Poetin en Chirac. Zonder aarzelen stapt hij op ze af en bedankt ze voor de bevrijding.

De Wijze overlijdt op 20 juli 2009. Zijn begrafenis op de joodse begraafplaats in Vierlingsbeek is de eerste sinds 1941.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Louis "Wietje" de Wijze?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Louis "Wietje" de Wijze

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Louis "Wietje" de Wijze


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. https://www.gelderlander.nl/nijmegen/louis-de-wijze-87-overleden~a3c62cef/
  2. http://shum.huji.ac.il/~dutchjew/genealog/katan/194.htm

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 30 mai 1922 était entre 7,6 et 24,9 °C et était d'une moyenne de 16,1 °C. Il y avait 9,5 heures de soleil (58%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-nordest. Source: KNMI
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Du 19 septembre 1922 au 4 août 1925 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck II avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1922: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 7,0 millions d'habitants.
    • 11 janvier » premier malade diabétique traité à l'insuline.
    • 16 mars » la Grande-Bretagne reconnaît le royaume d'Égypte et un condominium anglo-égyptien sur le Soudan.
    • 18 mars » en Inde, Gandhi est condamné à six ans de prison pour désobéissance civile par l'autorité britannique. Il sera libéré le 4 février 1924.
    • 3 avril » Joseph Staline devient secrétaire général du Parti communiste de l'Union soviétique.
    • 13 septembre » début de l'incendie de Smyrne.
    • 15 novembre » l'armée réprime la grève générale de 1922 à Guayaquil et fait plusieurs centaines de morts.
  • La température au 20 juillet 2009 était entre 13,1 et 20,9 °C et était d'une moyenne de 17,4 °C. Il y avait une précipitation de 1,5 mm pendant 0.9 heure(s). Il y avait 8,4 heures de soleil (52%). Il faisait partiellement nuageux ou couvert. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du jeudi, février 22, 2007 au jeudi, octobre 14, 2010 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Balkenende IV avec comme premier ministre Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • En l'an 2009: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 16,5 millions d'habitants.
    • 3 avril » fusillade de Binghamton.
    • 9 avril » le président algérien sortant Abdelaziz Bouteflika est réélu pour un troisième mandat.
    • 30 avril » attaque contre la famille royale des Pays-Bas à Apeldoorn (8 morts, dont le chauffeur de la voiture folle).
    • 28 septembre » un massacre a lieu au stade du 28 septembre à Conakry, faisant plus de 157 morts et 1200 blessés.
    • 29 novembre » le Rwanda devient le 54membre du Commonwealth.
    • 29 décembre » enlèvement d'Hervé Ghesquière et Stéphane Taponier en Afghanistan.
  • La température au 23 juillet 2009 était entre 15,0 et 21,0 °C et était d'une moyenne de 17,1 °C. Il y avait une précipitation de 4,3 mm pendant 2,5 heure(s). Il y avait 3,1 heures de soleil (19%). Il faisait très nuageux. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
  • Du jeudi, février 22, 2007 au jeudi, octobre 14, 2010 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Balkenende IV avec comme premier ministre Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • En l'an 2009: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 16,5 millions d'habitants.
    • 6 janvier » au Danemark, création du Borgerligt Centrum (Centre civil), un parti politique de centre-droit fondé sur des valeurs libérales et humanistes, par le député Simon Emil Ammitzbøll, ancien membre de la Gauche radicale.
    • 3 avril » fusillade de Binghamton.
    • 12 avril » le dollar du Zimbabwe est abandonné, après une période d'hyperinflation.
    • 4 mai » les maoïstes du Parti communiste unifié du Népal quittent le gouvernement.
    • 21 juin » le Groenland accède à une autonomie renforcée.
    • 29 décembre » enlèvement d'Hervé Ghesquière et Stéphane Taponier en Afghanistan.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille De Wijze

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Wijze.
  • Afficher des informations sur De Wijze sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Wijze.

La publication Arbre généalogique Coster a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Frank Coster, "Arbre généalogique Coster", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_coster/I6806.php : consultée 19 juin 2024), "Louis "Wietje" de Wijze (1922-2009)".