Arbre généalogique Van Son-Herkhoff-Drooger » Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje Nassau (1909-2004)

Données personnelles Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje Nassau 


Famille de Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje Nassau

Elle est mariée avec Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter van Lippe Biesterfeld.

Ils se sont mariés le 7 janvier 1937 à 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland, elle avait 27 ans.Source 4


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)
  2. (Ne pas publique)
  3. (Ne pas publique)


Notes par Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje Nassau

Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, Hertogin van Mecklenburg, Prinses van Lippe-Biesterfeld, regeerde van 4 september 1948 tot 30 april 1980.

Juliana der Nederlanden werd geboren op Paleis Noordeinde. Na een aantal miskramen van Wilhelmina bestond de vrees dat er geen troonopvolger zou zijn. In dat geval zou de Nederlandse troon na het overlijden van Wilhelmina overgaan naar de nakomelingen van de zuster van Wilhelmina's vader Willem III, prinses Sophie. De meest genoemde namen waren Willem Ernst van Saksen-Weimar-Eisenach (een zoon van een neef van Wilhelmina), en Marie van Saksen-Weimar-Eisenach (een nicht van Wilhelmina). De geboorte van Juliana was dan ook een grote opluchting voor velen en er werd groot feest gevierd.

Haar moeder trachtte Juliana een iets minder afgeschermde opvoeding te geven dan zij zelf had gehad. Zij doorliep de lagere en middelbare school op het paleis, in een klasje van enkele dochters uit zorgvuldig uitgezochte families. Deze meisjes warende freules Miek de Jonge, Elise Bentinck en Elisabeth van Hardenbroek. Na het beëindigen van haar middelbare school verhuisde Juliana naar Katwijk om een verkorte studie te volgen aan de Rijksuniversiteit Leiden, die geheel was toegespitst op de taak die haar wachtte. De studie werd afgesloten met een eredoctoraat. Koningin Wilhelmina vond het van groot belang dat Juliana op haar 18e jaar voldoende zou zijn toegerust om het koningschap zo nodig te kunnen overnemen.

Op 7 januari 1937 trouwde Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Het paar vestigde zich op Paleis Soestdijk. De komst van Bernhard in Juliana's leven betekende in allerlei opzicht een keerpunt voor Juliana. In de eerste jaren van hun huwelijk zorgde Bernhard ervoor dat Juliana radicaal brak met de kleinburgerlijke levensstijl waarin zij was opgevoed. Beginnend met hun huwelijksreis nam Bernhard Juliana voor het eerst mee naar de grote steden van Europa, liet haar kennismaken met de moderne mode en stijl van opmaken, het leven in de wereld buiten het minder mondaine Nederland. Juliana begon zich in deze periode voor het eerst te kleden als een mondaine vrouw en niet langer als een sprookjesprinses voor de camera of een halve Hollandse boerin als zij niet voor het publiek verscheen.

Juliana en Bernhard kregen in de loop der jaren vier dochters:
Beatrix Wilhelmina Armgard (31 januari 1938)
Irene Emma Elisabeth (5 augustus 1939)
Margriet Francisca (19 januari 1943)
Maria Christina (18 februari 1947)

Tijdens de oorlogsjaren verbleef Juliana met haar dochters Beatrix en Irene in Canada. Prinses Margriet werd geboren in een ziekenhuis in Ottawa. Bernhard stond koningin Wilhelmina in Londen terzijde en kwam slechts sporadisch over. Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog keerde het gezin via Engeland terug naar Nederland. Op persoonlijk vlak zorgden de jaren van zelfstandigheid tijdens de oorlog toen haar moeder en man in Engeland waren ervoor dat Juliana opbloeide. Voor 1940 was ze altijd als een klein meisje geweest dat heel erg aan haar moeder en man hing. Bernhard zou in later jaren geregeld opmerken dat Juliana toen ze uit Canada terugkeerde veel meer een zelfstandige vrouw was geworden: een ervaren moeder, een vrouw die stevig in haar schoenen stond en op eigen benen durfde te staan en vooral onder de schaduw van haar moeder vandaan was gekomen.

Juliana werd in deze tijd Britse onderdaan, en zij heeft nooit afstand gedaan van de Britse nationaliteit.

Juliana oefende haar eerste politieke daden uit als prinses-regentes voor haar moeder, omdat deze tijdelijk het Koninklijk Gezag had neergelegd (van 14 oktober 1947 tot 1 december 1947 en van 12 mei 1948 tot 30 augustus 1948). Ze was toen betrokken bij haar eerste kabinetsformatie. Nadat ze de troon van haar moeder had overgenomen bleek ze een geheel andere stijl dan haar moeder te hebben.

Tijdens haar regering kreeg de monarchie de bijnaam "fietsende monarchie". Onder Beatrix werd de stijl weer wat formeler ("monarchaler"). Juliana's losse stijl verkleinde de afstand tussen koningshuis en volk. Op het jaarlijkse defilé op haar verjaardag (30 april) bij Paleis Soestdijk was de bevolking even ten paleize. Mede hierdoor bleef zij tot haar dood zeer populair.

In februari 1953 vond de grote watersnood in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden plaats. Juliana was snel ter plaatse, geschoeid met kaplaarzen, om de getroffen bevolking te troosten en moed in te spreken. Later zou deze alom zeer gewaardeerde actie als kenmerkend voor haar persoon en de invulling van haar koningschap worden betiteld.

Juliana had in de 32 jaar van haar koningschap te maken met in totaal 10 verschillende premiers. Onder Piet de Jong werd het wekelijkse spreekuur tussen staatshoofd en regeringsleider ingesteld. Zij bleek daarbij zeer geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken, meer dan in financieel-economische en defensiekwesties. In een televisie-interview dat zij zes jaar na haar aftreden gaf, bekende Juliana dat zij, was zij in een burgergezin geboren, waarschijnlijk maatschappelijk werk was gaan doen.

Tijdens haar koningschap deden zich echter ook crises voor, zoals de affaire (1956) rond de gebedsgenezeres Greet Hofmans, die te veel invloed zou uitoefenen op Juliana. Juliana en Bernhard hadden haar hulp gevraagd in een uiterste poging uitkomst te vinden voor Marijke, hun jongste dochter, die nagenoeg blind was geboren. Hofmans nam na enige tijd zelfs haar intrek op Paleis Soestdijk. Juliana begon openlijk te spreken over haar pacifistische idealen. Zij deed dit onder meer in een zelfgeschreven toespraak in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Haar woorden wekten bevreemding bij de NAVO-bondgenoten. Ook prins Bernhard verschilde hierover sterk van mening met zijn vrouw. Het Westen was immers onder aanvoering van de Verenigde Staten verwikkeld in de Koude Oorlog met het Oostblok. De crisis zette het huwelijk van Juliana en Bernhard zwaar onder druk; zelfs het paleispersoneel was in twee kampen verdeeld. Een commissie van wijze mannen bracht in opdracht van premier Drees deze verwikkeling tot een goed einde. Greet Hofmans verdween voorgoed uit het paleis, het huwelijk hield stand en Juliana bleef koningin. In de 21e eeuw bevestigde Bernhard de geruchten omtrent zijn buitenechtelijke dochter Alicia de Bielefeld, die in 1952 was geboren uit een verhouding tussen hem en een Duitse pilote. Het is denkbaar dat deze buitenechtelijke relatie heeft bijgedragen aan de verslechtering van het huwelijk tussen Juliana en Bernhard. Vaststaat dat Bernhard de Hofmans-affaire erg goed uitkwam en dat hij een aanzienlijk aandeel had in de regie.

Ook rond prinses Irene brak een crisis uit, nadat ze katholiek geworden was en zich plotseling verloofd had met de omstreden Karel Hugo van Bourbon-Parma (1964), die aanspraken maakte op de Spaanse troon. Het huwelijk ging door, zonder parlementairegoedkeuring; daarmee verloor Irene haar plaats in de lijn van Nederlandse troonopvolgers.

In het voorjaar van 1975 was er een plan van Zuid-Molukkers om Juliana te gijzelen. Door een tip kon dit verijdeld worden, waarna een deel van de beramers veroordeeld werd tot een celstraf van vijf jaar.

Prins Bernhard raakte in datzelfde jaar betrokken in een smeergeldaffaire (de Lockheed-affaire). Een onderzoekscommissie beoordeelde een aantal handelingen van de prins als laakbaar. Dit had belangrijke politieke consequenties en zowel Juliana als de toenmalige minister-president Joop den Uyl hebben indertijd overwogen om af te treden. De schade aan de monarchie werd afgewend door Bernhard zijn functie van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht te ontnemen.

Mogelijk mede aangeslagen door deze laatste crisis besloot Juliana op 30 april 1980, haar 71ste verjaardag, afstand te doen van de troon ten gunste van haar dochter Beatrix. Na haar troonsafstand is (vanaf dat ogenblik weer prinses) Juliana steeds actief gebleven in het sociale circuit en verscheen ze nog regelmatig in het openbaar. Juliana hield van goed eten. Een liefhebberij was het dineren in voortreffelijke restaurants - een favoriet was de Auberge de l‘Ill, in Illhaeusern, in de Elzas. Na 1995 echter, toen haar algemene gezondheid begon af te nemen en ze ook last kreeg van geheugenverlies, zijn de verschijningen naar buiten steeds minder geworden. Juliana's laatste openbare optreden was bij het huwelijk van haar kleinzoon Maurits met Marilène van den Broek in 1998. Vooraf was door de Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt dat de prinses na een heupoperatie soms last had van acute verwardheid. Er ontstond enige opschudding over het feit dat zij tijdens het kerkelijk huwelijk van prins Maurits als protestant ter communie ging. Na het huwelijk verscheen Juliana niet meer in het openbaar. Ze verliet het terrein van paleis Soestdijk soms in een busje om een rondrit te maken door de omgeving van Soestdijk. Daarbij werd ze enige jaren voor haar dood gefotografeerd door een fotograaf van het roddelblad Weekend. Het bleek de laatste foto van de prinses.

Nadat zij door een verslechterende gezondheidstoestand al enige weken het bed had moeten houden is Juliana op zaterdagochtend 20 maart 2004 kort voor 6 uur in de ochtend op 94-jarige leeftijd in het bijzijn van haar man Bernhard en drie van haar kinderen ten gevolge van een longontsteking in haar slaap overleden. Alleen haar dochter Christina was niet tijdig aanwezig; zij was wel al onderweg naar paleis Soestdijk. Opmerkelijk genoeg overleed Juliana op de dag af zeventig jaar na haar grootmoeder, koningin-regentes Emma.

Op 30 maart vond de uitvaart plaats (op eigen verzoek met witte accenten) en werd zij plechtig bijgezet in de Koninklijke Grafkelder in de Nieuwe Kerk te Delft.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje Nassau?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje Nassau

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Haags Gemeentearchief, BS Geboorte, archief 0335-01, registratienummer 496, aktenummer 2382, akteplaats 's-Gravenhage
  2. internet / het koninklijk huis
  3. Koninklijke Grafkelder Huis Oranje-Nassau
  4. Haags Gemeentearchief, BS Huwelijk, archief 0335-01, registratienummer 1129, aktenummer D1, akteplaats 's-Gravenhage

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 30 avril 1909 était entre 2,1 et 10,2 °C et était d'une moyenne de 5,9 °C. Il y avait 19,1 mm de précipitation. Il y avait 6,0 heures de soleil (41%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • En l'an 1909: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,8 millions d'habitants.
    • 26 février » l'Empire ottoman reconnaît l'annexion de la Bosnie par l'Autriche-Hongrie, mettant fin à la crise bosniaque.
    • 10 mars » signature du traité anglo-siamois.
    • 16 mars » |l'équipe de football d'Angleterre écrase celle d'Allemagne 9 à 0.
    • 17 mars » en France, la grève des postiers, qui dure jusqu'au 22 mai, donnera l'occasion de vérifier l'acharnement de Georges Clemenceau, surnommé le «fusilleur de la classe ouvrière» depuis la répression de Villeneuve-Saint-Georges (30 juillet 1908).
    • 28 août » coup de Goudi (Grèce). Coup d’État des forces armées.
    • 26 octobre » assassinat d'Ito Hirobumi par le nationaliste coréen An Jung-geun, ce qui conduira à l'annexion totale de l'Empire coréen par le Japon en 1910.
  • La température au 5 juin 1909 était entre 7,4 et 17,0 °C et était d'une moyenne de 11,3 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. Il y avait 0.7 heures de soleil (4%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • En l'an 1909: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,8 millions d'habitants.
    • 24 février » |la Serbie, soutenue par la Russie, se mobilise et menace l'empereur François-Joseph d'annexer la Dalmatie, la Croatie et la Bosnie-Herzégovine.
    • 26 février » l'Empire ottoman reconnaît l'annexion de la Bosnie par l'Autriche-Hongrie, mettant fin à la crise bosniaque.
    • 13 avril » incident du 31 mars, pendant la contre-révolution ottomane de 1909.
    • 27 avril » destitution du sultan ottoman Abdülhamid II.
    • 28 août » coup de Goudi (Grèce). Coup d’État des forces armées.
    • 26 octobre » assassinat d'Ito Hirobumi par le nationaliste coréen An Jung-geun, ce qui conduira à l'annexion totale de l'Empire coréen par le Japon en 1910.
  • La température au 7 janvier 1937 était entre 5,6 et 8,0 °C et était d'une moyenne de 7,0 °C. Il y avait une précipitation de 0.7 mm pendant 0.2 heure(s). Il y avait 2,8 heures de soleil (35%). La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du ouest. Source: KNMI
  • Du 31 juillet 1935 au 24 juin 1937 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn III avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
  • Du 24 juin 1937 au 25 juillet 1939 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn IV avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
  • En l'an 1937: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 8,6 millions d'habitants.
    • 19 février » début du massacre de Graziani par Rodolfo Graziani.
    • 1 avril » bombardement de Jaén par la légion Condor pendant la guerre d'Espagne.
    • 19 juin » la ville de Bilbao (Pays basque, Espagne) tombe aux mains des franquistes, durant la bataille de Bilbao.
    • 2 août » adoption de la loi Marihuana Tax Act, aux États-Unis, taxant tous les acteurs de la filière chanvre.
    • 10 novembre » institution de l'Estado Novo au Brésil.
    • 12 décembre » en URSS, premières "élections" générales depuis la Révolution. Triomphe du Parti communiste, du fait du système du candidat unique.
  • La température au 20 mars 2004 était entre 6,8 et 12,6 °C et était d'une moyenne de 10,2 °C. Il y avait une précipitation de 7,0 mm pendant 6,2 heure(s). Il y avait 0.1 heures de soleil (1%). Il faisait très nuageux. La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du mardi, mai 27, 2003 au vendredi, juillet 7, 2006 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Balkenende II avec comme premier ministre Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • En l'an 2004: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 16,3 millions d'habitants.
    • 13 février » funérailles nationales de Claude Ryan, chef du Parti libéral du Québec de 1978 à 1982, en la basilique Notre-Dame de Montréal présidées par le cardinal Jean-Claude Turcotte, archevêque de Montréal.
    • 29 mars » la Bulgarie, l'Estonie, la Lettonie, la Lituanie, la Roumanie, la Slovaquie et la Slovénie rejoignent l'OTAN.
    • 1 mai » l'Union européenne accueille dix nouveaux membres (Chypre, l'Estonie, la Hongrie, la Lettonie, la Lituanie, Malte, la Pologne, la République tchèque, la Slovaquie et la Slovénie). Elle compte désormais vingt-cinq États membres (deux autres suivront, le 1er janvier 2007, la Bulgarie et la Roumanie), cent quatre-vingt-huit régions, quatre cent cinquante millions de citoyens, et vingt langues officielles (sans compter les langues et dialectes régionaux, non reconnus à égalité dans chaque Etat membre).
    • 14 octobre » Norodom Sihamoni est le nouveau roi du Cambodge.
    • 21 novembre » second tour de l'élection présidentielle ukrainienne de 2004, cause de la révolution orange.
    • 30 décembre » nouvel accord entre le président sénégalais Abdoulaye Wade et l'abbé Augustin Diamacoune Senghor, chef de la rébellion du Mouvement des forces démocratiques de Casamance (MFDC).
  • La température au 30 mars 2004 était entre 3,2 et 16,7 °C et était d'une moyenne de 10,5 °C. Il y avait 11,3 heures de soleil (88%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du est nordest. Source: KNMI
  • Du mardi, mai 27, 2003 au vendredi, juillet 7, 2006 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Balkenende II avec comme premier ministre Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • En l'an 2004: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 16,3 millions d'habitants.
    • 14 février » la Tunisie remporte pour la première fois la Coupe d'Afrique des nations de football en battant en finale le Maroc 2-1 à Radès.
    • 17 février » au Portugal, 17 personnes sont acquittées des charges d'avortement au terme d'un procès très médiatique qui relance le débat sur un assouplissement de la loi sur l'interruption volontaire de grossesse.
    • 3 mars » le Parlement français adopte la loi sur les signes religieux dans les écoles publiques françaises.
    • 6 mars » |Gaspare Pipitone, capitaine du vraquier Panarea Primo est surpris en flagrant délit de rejets de substance en mer Méditerranée.
    • 7 mars » |une opération anti-terrorisme menée par l'armée israélienne se solde par la mort de 14 palestiniens dans deux camps de réfugiés de Gaza.
    • 12 mars » le parlement coréen vote la destitution du Président Roh Moo-hyun pour infraction au code électoral.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Oranje Nassau


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Nicole Weijers, "Arbre généalogique Van Son-Herkhoff-Drooger", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-weijers/I4476.php : consultée 28 avril 2024), "Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje Nassau (1909-2004)".