Arbre généalogique Van Hilten en Otto » Hendricus Wilhelmus Bennink (1892-1945)

Données personnelles Hendricus Wilhelmus Bennink 

  • Il est né le 22 novembre 1892 dans Den Haag.Source 1
  • Profession: Timmerman.Source 2
  • (Huwelijk) .Source 2
    Huwelijksgetuigen:
    Jacobus Petrus Wilhelmus Bennink, 29 jaar oud, koetsier van beroep
    Franciscus Antonius Jacobus Bennink, 32 jaar oud, koetsier van beroep
  • (Kinderen) .Source 3
    Hendricus Wilhelmus Bennink, geboren op 22 november 1892 te 's-Gravenhage
    Maria Jacoba van den Berg, geboren op 30 juli 1899 te Hof van Delft
    Hendricus Lieuwe Bennink, geboren op 30 mei 1922 te 's-Gravenhage
    Geertruida Apolonia Bennink, geboren op 27 november 1926 te 's-Gravenhage
    Petronella Maria Helena Bennink, geboren op 23 juli 1930 te 's-Gravenhage
  • (Overlijden) .Source 4
    Het ‘Monument voor het Bezuidenhoutkwartier’ herinnert de inwoners van Den Haag aan de meer dan 500 stadsgenoten die zijn omgekomen toen de Britse luchtmacht op 3 maart 1945 door een noodlottige vergissing het Bezuidenhout heeft gebombardeerd.

    Tussen 8 september 1944 en 27 maart 1945 werd Engeland vanuit Nederland bestookt met Duitse raketten. Hierbij maakte de bezetter gebruik van een nieuw wapen: de V2. Zo’n 300 raketten werden vanuit Hoek van Holland gelanceerd en ruim duizend vanuit de omgeving van Den Haag. Omdat de V2’s op mobiele lanceerinstallaties waren geplaatst, waren ze moeilijk te traceren voor de Britse luchtmacht. In Londen veroorzaakten de raketten aanzienlijke schade. Ruim 2.500 Britten kwamen om het leven. Ook Antwerpen kwam onder vuur te liggen. Op de stad werden meer dan 1.600 V2’s afgeschoten. Elf projectielen zijn kort na de lancering in Den Haag neergestort. Meer dan zestig personen kwamen hierbij om het leven. Ook mislukte een aantal raketlanceringen bij de start, waarbij veel Duitse manschappen werden gedood.

    De geallieerden probeerden op alle mogelijke manieren de lanceringen te verhinderen. Met grote regelmaat werden aanvoerroutes, opslagplaatsen en lanceerinstallaties gebombardeerd. In Den Haag kregen de Britten bij het lokaliseren van de lanceerinstallaties hulp van de verzetsgroep G. De spil van deze ploeg was Vera van der Kooi, wier verhaal door onderzoekers op schrift is gesteld. Samen met haar zusje Janke vroeg ze kennis Wim Berssenbrugge zich aan te sluiten bij het verzet. Niet alleen had hij de juiste apparatuur om spionagemateriaal op microfilm te zetten, hij woonde ook ideaal. Zijn huis grensde aan de achterkant van het Vredespaleis. Slechts een schutting scheidde bezet gebied van neutraal gebied. Berssenbrugge heeft vanuit zijn huis een foto gemaakt van een opstijgende V2 aan de andere kant van het paleis en die met bijbehorende technische gegevens opgestuurd naar de Britten.

    Nadat Janke van der Kooi en verzetsman Ab Jansen op 1 maart 1945 als gevolg van verraad werden opgepakt, kreeg Vera de opdracht van verzetsleider Freek Vlag om rapporten op te halen en naar een kamer aan de Laan Copes van Cattenburgh te brengen. Vera: ‘Daar reed ik dan met een tas aan mijn stuur met daarin de rapporten over de V2’s en daar bovenop wat groente.’ Janke en Jansen waren naar het Huis van Bewaring in Scheveningen gebracht. Zes weken later werd Janke weer vrijgelaten. Jansen pas na de bevrijding. Vera en Vlag waren eveneens verraden, maar konden tijdig onderduiken. Vera: ‘De SD zoekt je,’ zei Freek op 4 maart. ‘Toen moest ik van de Laan Copes op blote voeten vluchten naar een onderduikadres in Voorschoten. Als ze me hadden gepakt, was ik stante pede doodgeschoten. Ik mocht de straat niet meer op, ook ‘s avonds niet. Dat duurde twee maanden, tot de bevrijding. Het laatste wat ik had doorgegeven, was de standplaats van de V2’s in het Haagse Bos. Ik tikte het in het Nederlands dat vervolgens in Engeland werd vertaald, mogelijk verkeerd.’

    De coördinaten die Vera had doorgegeven klopten wel. In het Haagse Bos werden vele V2’s afgevuurd, tussen de woonwijken Benoorden- en Bezuidenhout enerzijds en paleis Huis ten Bosch en het Binnenhof anderzijds. Maar de x- en y-coördinaten werden op het vliegveld per ongeluk verwisseld, waarbij de te bombarderen plek midden in het Bezuidenhout kwam te liggen. Enkele Nederlandse piloten wezen hun Britse collega’s daarop, maar dit werd afgewimpeld met de opmerking dat de huizen ontruimd waren. De wijk werd immers al geregeld gebombardeerd. De gevolgen van deze vergissing waren catastrofaal. Met 55 bommenwerpers trachtte de RAF in de vroege ochtend van 3 maart 1945 korte metten te makken met de raketten in het bos. Door de foutieve instructie aan de piloten vielen de bommen echter op het Bezuidenhout aan de andere kant van het bos. De Haagse wijk werd verwoest en meer dan 500 burgers kwamen om het leven. Van hen liggen 188 begraven in een gemeenschappelijk graf op de Algemene begraafplaats.

    Oprichting
    De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het gemeentebestuur.

    Onthulling
    Het monument is onthuld op 3 maart 1951 door de burgemeester van Den Haag.
  • Il est décédé le 3 mars 1945 dans Den Haag, il avait 52 ans.Source 5
    Ter nagedachtenis van Hendricus Wilhelmus Bennink. Slachtoffer van het 3 maart 1945 bombardement Bezuidenhout Den Haag.

    Hendricus was getrouwd op 27 juli 1921 met Maria Jacoba Bennink van den Berg. Ze kregen een zoon en twee dochters. De zoon Hendrik Lieuwe Bennink woonde bij zijn ouders op zit adres. Hendrik verliet in de ochtend om 08:55 uur de woning. Na ongeveer 5 minuten, hij was nog in de Schenkstraat, zag hij dat de woning werd getroffen door een z.g. kettingbom en geheel instorten. Zijn vader Hendricus zat bij het verlaten van de woning in de woonkamer. Hij is direct terug gegaan om te helpen maar de woning was volledig ingestort. Wel hoorde hij in de puinhopen zijn zusje Petronella kreunen. Een half uur later of iets langer ging de puinhoop branden. Op 9 oktober 1945 zijn de beenderresten door den Officier van Justitie niet vrijgegeven, vervolgens is hij op 25 mei 1946 op Algemene begraafplaats Den Haag verzamelgraf, Bezuidenhout monument B/R6/30 graf 1 laag 3, onder No.38 vanuit verzamelkist 821 begraven. Ook zijn vrouw en twee dochters kwamen om het leven zijn zijn begraven in hetzelfde graf. De achterkant van het bevolkingsregister is niet gescand.
    Oorzaak: Bombardement Bezuidenhout
    Tijdstip: 08:30
  • Enregistrement de décès le 15 octobre 1945.Source 6
  • Un enfant de Lieuwe Bennink et Petronella Maria van der Heijden
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 23 novembre 2023.

Famille de Hendricus Wilhelmus Bennink

Il est marié avec Maria Jacoba van den Berg.

Ils se sont mariés le 27 juillet 1921 à Den Haag, il avait 28 ans.Source 7


Enfant(s):

  1. (Ne pas publique)


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendricus Wilhelmus Bennink?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendricus Wilhelmus Bennink

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Hendricus Wilhelmus Bennink

Ancêtres (et descendants) de Hendricus Wilhelmus Bennink


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Bevolkingsregister gemeente Den Haag, archief 354-01, inventaris­num­mer 111, 1913
  2. Huwelijksakte
  3. Gezinskaart
  4. Oorlogs Gravenstichting
  5. Oorlogsgraven Stichting
  6. BS akte B 4256
  7. BS akte A 1082

Événements historiques

  • La température le 22 novembre 1892 était d'environ 1,1 °C. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 100%. Source: KNMI
  • Du 21 août 1891 au 9 mai 1894 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Tienhoven avec comme premier ministre Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • En l'an 1892: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
    • 1 janvier » Ellis Island devient le centre d'accueil des nouveaux immigrants en terre d'Amérique.
    • 8 février » congrès fondateur de la Fédération des Bourses du Travail de France.
    • 27 mars » approbation des Bases de Manresa, fréquemment considérées comme fondatrices du catalanisme.
    • 28 mai » fondation du Sierra Club par John Muir.
    • 7 juin » Homer Plessy monte dans une voiture réservée aux Blancs. Cela conduira à la décision Plessy v. Ferguson.
    • 18 décembre » présentation du ballet Casse-noisette au théâtre Mariinsky de Saint-Pétersbourg.
  • La température au 27 juillet 1921 était entre 12,7 et 27,1 °C et était d'une moyenne de 19,1 °C. Il y avait 4,1 mm de précipitation. Il y avait 7,3 heures de soleil (46%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du au nord. Source: KNMI
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1921: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,9 millions d'habitants.
    • 28 février » les marins de Kronstadt se soulèvent contre le régime bolchevik. Leur révolte sera violemment réprimée.
    • 4 mars » Warren Gamaliel Harding devient le 29 président des États-Unis.
    • 6 mars » fondation du Parti communiste portugais.
    • 8 mars » |Vladimir Ilitch Lénine décrète le 8 mars journée des femmes et des ouvrières.
    • 9 mars » traité de paix de Cilicie visant à mettre fin à la campagne de Cilicie.
    • 14 juillet » condamnation à mort prononcée, à l'encontre de Sacco et Vanzetti.
  • La température au 3 mars 1945 était entre 0.8 et 6,8 °C et était d'une moyenne de 3,0 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. Il y avait 4,8 heures de soleil (44%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 23 février 1945 au 24 juin 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy III avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Du 24 juin 1945 au 3 juillet 1946 il y avait en Hollande le gouvernement Schermerhorn - Drees avec comme premiers ministres Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) et W. Drees (PvdA).
  • En l'an 1945: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,2 millions d'habitants.
    • 3 mars » la bataille de Manille s'achève par une victoire alliée.
    • 5 avril » insurrection géorgienne de Texel (jusqu'au 20 mai).
    • 29 mai » bombardement de Damas par les troupes françaises.
    • 26 juin » adoption de la Charte des Nations unies.
    • 30 juillet » le sous-marin japonais I-58 torpille le croiseur lourd Indianapolis, qui venait de livrer à Tinian les derniers éléments de la bombe atomique.
    • 30 octobre » admission de l'Inde au sein de l'ONU.

Sur le nom de famille Bennink

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Bennink.
  • Afficher des informations sur Bennink sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Bennink.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Marjolijn van Hilten-Otto, "Arbre généalogique Van Hilten en Otto", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-hilten/I11430.php : consultée 29 mai 2024), "Hendricus Wilhelmus Bennink (1892-1945)".