Arbre généalogique Van der Werff » Pier Jacobs Pander (1864-1919)

Données personnelles Pier Jacobs Pander 


Famille de Pier Jacobs Pander


Notes par Pier Jacobs Pander

zie genealogysk jierboek 1958 blz. 70/71
Pander was de zoon van een arme binnenschipper. Toen hij nog een jongen was werd zijn kunstig houtsnijwerk opgemerkt. Door enkele welgestelde personen, onder andere de journalist Johannes de Koo en de doopsgezinde dominee van Drachten, werd hij in staat gesteld een kunstopleiding te volgen aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam, en daarna aan de Académie des Beaux-Arts in Parijs. In 1885 won hij de Prix de Rome voor beeldhouwen, maar in dezelfde tijd maakte een ernstige ziekte hem invalide. Pander verhuisde in 1893 naar Rome, waar hij een atelier opzette. Hij reisde regelmatig naar Nederland waar hij vooral bekend werd nadat hij in 1898 de munt met de beeltenis van koningin Wilhelmina had ontworpen. Na verloop van tijd kocht hij een huis in De Knipe voor zijn ouders, die tot dan toe in hun boot waren blijven wonen. Tijdens een van deze reizen naar Nederland maakte hij ook kennis met de jonge Jan Mankes, die diep onder de indruk was van de beroemde Pander.
Penning ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina, ontworpen door Pier Pander
Pander was onder meer bevriend met Louis Couperus, die tussen 1900 en 1915 in Nice en Rome woonde. Couperus gaf Pander opdracht een medaillon van zijn vrouw Elisabeth Couperus-Baud te maken. Couperus had ook een aantal sonnetten gewijd aan de beeldengroep van Alba, Gedachte, Aandoening, Moed en Kracht.[1] Pander stierf uiteindelijk in Rome aan de gevolgen van tuberculose.
Werk[bewerken]
Buste van Pieter Klazes Pel door Pier Pander
Pander portretteerde vele bekende personen van zijn tijd. Zo maakte hij onder meer de beeldenaar van Koningin Wilhelmina op de Nederlandse munten die geslagen zijn tussen 1898 en 1910. Dit ter gelegenheid van Wilhelmina's inhuldiging in 1898.
In 1910 ontwierp hij het gedenkteken van de verongelukte luchtvaartpionier Clément van Maasdijk in Heerenveen. Later legde hij zich toe op het weergeven van kinderen. Hij was tijdens zijn leven zeer bekend en populair bij het grote publiek; hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Pander liet zijn werk na aan de gemeente Leeuwarden, die nog steeds eigenaar is van de omvangrijke collectie.
Naast de reeds genoemde beeldenaar op de Nederlandse munten, is Panders beroemdste werk zijn tempel. Het ontwerp hiervan had hij tijdens zijn leven al ontwikkeld; het gebouwtje zou pas in 1924, na zijn dood, in een Leeuwarder park worden gerealiseerd. Het laatste verklaart waarom de beelden in de tempel wel door Pander zijn ontworpen maar niet door hem zijn vervaardigd.
Wat deze tempel beroemd maakt is zijn concept, dat geheel in de sterk symbolische stijl van rond 1900 is uitgevoerd. De vijf beelden vertegenwoordigen de geestesgesteldheid van de scheppende kunstenaar: moed, gevoel, kracht, gedachte en inspiratie. Zij staan in het ronde gebouw cirkelvormig opgesteld. Boven de ingangsdeur, aan de buitenkant, is een reliëf ingemetseld dat 'de Dageraad' voorstelt.
In 1954 werd op een steenworp afstand van de tempel het Pier Pander Museum gebouwd.
Critici vonden Pander niet vernieuwend. Ook was zijn stijl zeer tijdgebonden, waardoor hij na zijn dood vrij snel werd vergeten. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd zijn zuivere, intieme werk herontdekt. Internationaal is hij alleen enigszins bekend dankzij het unieke concept van zijn tempel.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pier Jacobs Pander?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pier Jacobs Pander

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Pier Jacobs Pander

Ancêtres (et descendants) de Pier Pander

Pier Wouda
1807-1842
Jacob Pander
1835-1910

Pier Pander
1864-1919

Pier Pander


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Pier Jacobs Pander



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 20 juin 1864 était d'environ 17,7 °C. La pression du vent était de 1.5 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-ouest. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 75%. Source: KNMI
    • Du 1 février 1862 au 10 février 1866 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke II avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • En l'an 1864: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
      • 21 mai » rattachement de la République des îles Ioniennes à la Grèce.
      • 5 août » bataille de la baie de Mobile, durant la guerre de Sécession.
      • 5 septembre » bombardement de Shimonoseki (Japon) par les forces navales britanniques, hollandaises, françaises et américaines.
      • 19 septembre » victoire de Philip Sheridan à la bataille d'Opequon pendant la guerre de Sécession.
      • 23 octobre » victoire de l'Union qui contrôle l'ouest du fleuve Mississippi à la bataille de Westport pendant la guerre de Sécession.
      • 30 novembre » victoire unioniste à la bataille de Franklin pendant la guerre de Sécession.
    • La température au 6 septembre 1919 était entre 13,2 et 28,6 °C et était d'une moyenne de 18,8 °C. Il y avait 8,0 heures de soleil (60%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-sud-est. Source: KNMI
    • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • En l'an 1919: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,7 millions d'habitants.
      • 16 janvier » fin de la semaine tragique en Argentine.
      • 29 janvier » |victoire des Tchécoslovaques sur les Polonais en Galicie.
      • 20 février » la Diète polonaise confirme Pilsudski dans ses pouvoirs.
      • 21 mars » en Hongrie, après la fusion des partis communiste et social-démocrate, Béla Kun prend le pouvoir et proclame la République des conseils de Hongrie sur le modèle des Soviets russes. Cet intermède communiste durera jusqu'au 1août.
      • 23 avril » vote de la loi instituant la journée de travail de 8 heures en France.
      • 19 août » indépendance de l’Afghanistan.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Pander

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Pander.
    • Afficher des informations sur Pander sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Pander.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Hans van der Werff, "Arbre généalogique Van der Werff", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-werff/I2907.php : consultée 4 mai 2024), "Pier Jacobs Pander (1864-1919)".