Arbre généalogique Van der Noord » Wibbe Cornellis (± 1735-1797)

Données personnelles Wibbe Cornellis 

  • Il est né environ 1735 dans Kloosterburen.
  • Il est décédé en l'an 1797 dans Wehe.
  • Un enfant de Cornellis Uges et Claaske Jacobs
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 22 mai 2010.

Famille de Wibbe Cornellis

Il est marié avec Trijntje Eckes.

Ils se sont mariés environ 1768.


Enfant(s):

  1. Ekke Wibbes Ronda  1771-1837 
  2. Jacob Wibbes Ronda  1774-1847
  3. Klaas Wibbes Ronda  ± 1777-1810


Notes par Wibbe Cornellis

Algemene opmerking:
Alle hierna volgende gegevens in de mannelijke lijn zijn in hoofdzaak ontleend aan de "genealogie van het geslacht Ronda de Ronde ... Het nageslacht van Wibbe Onnes en Geertruid" samengesteld door J.W. Ronda en R.J. Ronda. Ook in het voorgaande is voor de basis van de gegevens hiervan gebruik gemaakt tot het huwelijk van Fennechien Ekkes Ronda met Johannes (Johannes) van der Noord in 1837. Door de mogelijkheden van het opsporen van gegevens via internet (met name www.allegroningers.nl) zijn aanvullende en gekorrigeerde gegevens naar voren gekomen.

Bij de invoering van de Burgerlijke Stand in 1810 ten tijde van de franse overheersing dient men een eenduidig achternaam te voeren. Cornellis Wibbes neemt de geslachtsnaam "de Ronde" aan en zijn broers Ekke Wibbes, Jacob Wibbes en Klaas Wibbes nemen de geslachtsnaam "Ronda" aan.
Deze geslachtsnamen vinden wellicht hun oorsprong in de naam van de boerderij de "Klein Ronde", die door hun ouders Wibbe Cornellis en Trijntje Eckes werden bewoond in de periode van ca. 1768 tot 1783, want in 1783 verhuizen zij naar de boerderij de "Kleine Baat" in Kloosterburen.

Kloosterburen
Kloosterburen is een rooms-katholieke enclave in een overwegend protestants gebied. Tussen 1163 en 1595 stond hier het klooster St. Johannes-Evangelista, ook wel Oldenclooster genoemd. In 1204 werd het nonnenklooster Nijenklooster gesticht. De toren van de huidige kerk staat op de restanten van het vroegere Premonstratenzer klooster dat hier tot het einde van de 16e eeuw stond.
Het noordelijk kustgebied van Groningen werd door de eeuwen heen regelmatig geteisterd door overstromingen en rampen en dat leidde tot veel slachtoffers onder de bevolking. Berucht zijn de St. Maartensvloed van 1686 dat in de provincie 1558 mensenlevens kostte en de kerstvloed van 1717 waarin het aantal slachtoffers nog aanzienlijk hoger was. Lange stukken dijk werden volledig weggeslagen en op de plaatsen waar dijken doorgebroken waren onstonden diepe kolken. Het water stond toen tot bij de stad Groningen. Onder leiding van Thomas van Seeratt werden daarna weer nieuwe dijken aangelegd. Vanuit gemeenschappelijk belang in de strijd tegen het water waren inmiddels "zijlvesten", de huidige waterschappen onstaan.
Alle katholieken uit Kloosterburen (in totaal in die tijd circa 300 personen) gingen tot 1843 in Den Hoorn ter kerke. Daar werd gehuwd, gedoopt en begraven.
Sedert de Reformatie in het einde van de zestiende eeuw, was de parochie Den Hoorn de enige in de Marne, zodat de katholieken van Kloosterburen voor het houden van hun godsdienstoefeningen steeds de tocht naar het kerkje van Den Hoorn voor lief moesten nemen. De toestand van de weg was echter vooral `s winters uitermate slecht, de weg was namelijk gebouwd van klei. Toen het aantal katholieken in Kloosterburen in het begin van de negentiende eeuw ging groeien, begon men plannen te maken voor de stichting van een eigen kerk en een eigen statie ( parochie).
In 1843 kreeg Kloosterburen een eigen katholieke kerk. De eerste Sint Willibrorduskerk van Kloosterburen was een hoogst eenvoudig uitgevoerd zaalkerkje. De krappe financiën dwongen die eenvoud af. De pastorie was tegen het koor aangebouwd, waarschijnlijk om materiaal en stookkosten te besparen.
Het eerste in 1842/1843 gebouwd kerkje is een representant van een groot aantal kerkjes die in die tijd onder auspiciën van de Waterstaat gebouwd werden; deze type kerken werden dan ook een waterstaatskerk genoemd. De latere tweede Sint Willibrorduskerk werd reeds in 1868/1869 gebouwd, omdat het aantal katholieken in Kloosterburen gestaag groeide.
De bouwstijl van deze kerk was in die tijd een goed voorbeeld van neo-gotiek door de architect Pierre J.H. Cuypers uit Roermond (1827-1921) die ook o.a. de Sint Martinuskerk in Groningen en het Rijksmuseum in Amsterdam heeft ontworpen. Het is Cuypers gelukt het fraaie kerkje aan zijn omgeving aan te passen. Het is in zijn eenvoud een typische dorpskerk. Typisch, omdat Cuypers zich kennelijik heeft laten inspireren door de contouren en de vorm van de Groningse en Friese middeleeuwse dorpskerkjes.
In de zomer van 1869 was de nieuwe Sint Willibrorduskerk voltooid. Katholieken en niet-katholieken zullen in die dagen, toen de geloofstegenstellingen hard en scherper waren, er hebben aan moeten wennen dat de oude toren van de hervormde kerk het dorpssilhouet niet langer domineerde. De nieuwe kerk was na het onaanzienlijke schuurachtige gebouwtje een manifestatie van een parochie die niet meer arm was, een groter besef van eigenwaarde had gekregen en die haar godsdienstzin accentueerde.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Wibbe Cornellis?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Wibbe Cornellis

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Wibbe Cornellis

Uge Wibbes
± 1660-± 1730
Jacob Wibbes
± 1650-± 1735
Geertien Crijns
± 1650-± 1735
Cornellis Uges
± 1695-< 1783
Claaske Jacobs
± 1700-± 1760

Wibbe Cornellis
± 1735-1797

± 1768

Trijntje Eckes
± 1740-1797

Klaas Wibbes Ronda
± 1777-1810

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Sur le nom de famille Cornellis


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Gerrit van der Noord, "Arbre généalogique Van der Noord", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-noord/I113.php : consultée 21 juin 2024), "Wibbe Cornellis (± 1735-1797)".