Familienstammbaum Van der Noord » Wibbe Cornellis (± 1735-1797)

Persönliche Daten Wibbe Cornellis 


Familie von Wibbe Cornellis

Er ist verheiratet mit Trijntje Eckes.

Sie haben geheiratet rund 1768.


Kind(er):

  1. Ekke Wibbes Ronda  1771-1837 
  2. Jacob Wibbes Ronda  1774-1847
  3. Klaas Wibbes Ronda  ± 1777-1810


Notizen bei Wibbe Cornellis

Algemene opmerking:
Alle hierna volgende gegevens in de mannelijke lijn zijn in hoofdzaak ontleend aan de "genealogie van het geslacht Ronda de Ronde ... Het nageslacht van Wibbe Onnes en Geertruid" samengesteld door J.W. Ronda en R.J. Ronda. Ook in het voorgaande is voor de basis van de gegevens hiervan gebruik gemaakt tot het huwelijk van Fennechien Ekkes Ronda met Johannes (Johannes) van der Noord in 1837. Door de mogelijkheden van het opsporen van gegevens via internet (met name www.allegroningers.nl) zijn aanvullende en gekorrigeerde gegevens naar voren gekomen.

Bij de invoering van de Burgerlijke Stand in 1810 ten tijde van de franse overheersing dient men een eenduidig achternaam te voeren. Cornellis Wibbes neemt de geslachtsnaam "de Ronde" aan en zijn broers Ekke Wibbes, Jacob Wibbes en Klaas Wibbes nemen de geslachtsnaam "Ronda" aan.
Deze geslachtsnamen vinden wellicht hun oorsprong in de naam van de boerderij de "Klein Ronde", die door hun ouders Wibbe Cornellis en Trijntje Eckes werden bewoond in de periode van ca. 1768 tot 1783, want in 1783 verhuizen zij naar de boerderij de "Kleine Baat" in Kloosterburen.

Kloosterburen
Kloosterburen is een rooms-katholieke enclave in een overwegend protestants gebied. Tussen 1163 en 1595 stond hier het klooster St. Johannes-Evangelista, ook wel Oldenclooster genoemd. In 1204 werd het nonnenklooster Nijenklooster gesticht. De toren van de huidige kerk staat op de restanten van het vroegere Premonstratenzer klooster dat hier tot het einde van de 16e eeuw stond.
Het noordelijk kustgebied van Groningen werd door de eeuwen heen regelmatig geteisterd door overstromingen en rampen en dat leidde tot veel slachtoffers onder de bevolking. Berucht zijn de St. Maartensvloed van 1686 dat in de provincie 1558 mensenlevens kostte en de kerstvloed van 1717 waarin het aantal slachtoffers nog aanzienlijk hoger was. Lange stukken dijk werden volledig weggeslagen en op de plaatsen waar dijken doorgebroken waren onstonden diepe kolken. Het water stond toen tot bij de stad Groningen. Onder leiding van Thomas van Seeratt werden daarna weer nieuwe dijken aangelegd. Vanuit gemeenschappelijk belang in de strijd tegen het water waren inmiddels "zijlvesten", de huidige waterschappen onstaan.
Alle katholieken uit Kloosterburen (in totaal in die tijd circa 300 personen) gingen tot 1843 in Den Hoorn ter kerke. Daar werd gehuwd, gedoopt en begraven.
Sedert de Reformatie in het einde van de zestiende eeuw, was de parochie Den Hoorn de enige in de Marne, zodat de katholieken van Kloosterburen voor het houden van hun godsdienstoefeningen steeds de tocht naar het kerkje van Den Hoorn voor lief moesten nemen. De toestand van de weg was echter vooral `s winters uitermate slecht, de weg was namelijk gebouwd van klei. Toen het aantal katholieken in Kloosterburen in het begin van de negentiende eeuw ging groeien, begon men plannen te maken voor de stichting van een eigen kerk en een eigen statie ( parochie).
In 1843 kreeg Kloosterburen een eigen katholieke kerk. De eerste Sint Willibrorduskerk van Kloosterburen was een hoogst eenvoudig uitgevoerd zaalkerkje. De krappe financiën dwongen die eenvoud af. De pastorie was tegen het koor aangebouwd, waarschijnlijk om materiaal en stookkosten te besparen.
Het eerste in 1842/1843 gebouwd kerkje is een representant van een groot aantal kerkjes die in die tijd onder auspiciën van de Waterstaat gebouwd werden; deze type kerken werden dan ook een waterstaatskerk genoemd. De latere tweede Sint Willibrorduskerk werd reeds in 1868/1869 gebouwd, omdat het aantal katholieken in Kloosterburen gestaag groeide.
De bouwstijl van deze kerk was in die tijd een goed voorbeeld van neo-gotiek door de architect Pierre J.H. Cuypers uit Roermond (1827-1921) die ook o.a. de Sint Martinuskerk in Groningen en het Rijksmuseum in Amsterdam heeft ontworpen. Het is Cuypers gelukt het fraaie kerkje aan zijn omgeving aan te passen. Het is in zijn eenvoud een typische dorpskerk. Typisch, omdat Cuypers zich kennelijik heeft laten inspireren door de contouren en de vorm van de Groningse en Friese middeleeuwse dorpskerkjes.
In de zomer van 1869 was de nieuwe Sint Willibrorduskerk voltooid. Katholieken en niet-katholieken zullen in die dagen, toen de geloofstegenstellingen hard en scherper waren, er hebben aan moeten wennen dat de oude toren van de hervormde kerk het dorpssilhouet niet langer domineerde. De nieuwe kerk was na het onaanzienlijke schuurachtige gebouwtje een manifestatie van een parochie die niet meer arm was, een groter besef van eigenwaarde had gekregen en die haar godsdienstzin accentueerde.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Wibbe Cornellis?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Wibbe Cornellis

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Wibbe Cornellis

Uge Wibbes
± 1660-± 1730
Jacob Wibbes
± 1650-± 1735
Geertien Crijns
± 1650-± 1735
Cornellis Uges
± 1695-< 1783
Claaske Jacobs
± 1700-± 1760

Wibbe Cornellis
± 1735-1797

± 1768

Trijntje Eckes
± 1740-1797

Klaas Wibbes Ronda
± 1777-1810

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Über den Familiennamen Cornellis

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Cornellis.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Cornellis.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Cornellis (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Gerrit van der Noord, "Familienstammbaum Van der Noord", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-noord/I113.php : abgerufen 23. September 2024), "Wibbe Cornellis (± 1735-1797)".