Arbre généalogique Stuijts / Schalk en verbonden familieleden » Cornelius Petrus Brouwers (1698-1746)

Données personnelles Cornelius Petrus Brouwers 

  • Il a été baptisé le 13 novembre 1698 dans Ulicoten.
    Doop op 13 november 1698 te Ulicoten
    =
    Vader
    Petrus Antonius Brouwers
    Moeder
    Cornelia Cornelius van Reut

    Kind
    Cornelius Brouwers

    Bronvermelding
    Regionaal Archief Tilburg
    Regionaal Archief Tilburg te Tilburg, DTB Dopen
    Doop-, trouw- en begraafboeken van Baarle-Nassau, 1616-1810, Bron: boek, Deel: 23, P..., Baarle-Nassau, archief 2202, inventaris­num­mer 23, 13 november 1698, Inv.nr. 23 - Ulecoten - akten van doop en ondertrouw 1666-1744 (rooms-katholieke parochie), folio 32v

    Deze gegevens zijn voor het eerst gepubliceerd op Open Archieven op 9 januari 2021 en voor het laatst bijgewerkt op 2 april 2020.

    ======

    Ulicoten is een dorp in de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau in de provincie Noord-Brabant. Ten zuidoosten van het dorp ligt de 22e enclave van Baarle-Hertog (België), het voormalige Niemandsland.
    Ulicoten behoorde vanouds tot de baronie van Breda. In een akte van 12 mei 1444 werd Ulicoten reeds vermeld. De bisschop van Luik gaf de bewoners toen toestemming om een kapel op te richten, gewijd aan Onze Lieve Vrouw en de Heilige Antonius. De bewuste kapel, feitelijk een kerkje, was ondergeschikt aan de parochie van Baarle. Er was dus al sprake van een nederzetting met een zekere omvang. Hoewel genoemde datum aanleiding was voor het vieren van een jubileum, bleek de heemkundekring van Poppel een vermelding van Ulencote te hebben ontdekt die teruggaat tot 1340.
    De kapel in Ulicoten werd op 2 juli 1648 in beslag genomen door de Hervormden en gesloten. De uitoefening van de katholieke eredienst werd verboden. Het beeld ter nagedachtenis van Sint-Bernardus werd op het nippertje gered en ondergebracht in de Sint-Remigiuskerk in Baarle-Hertog. Lange tijd werden kerkdiensten gehouden in particuliere huizen of schuren. Andere opties waren er niet of nauwelijks. Men kon uitwijken naar Baarle om er te kerken in de Sint-Remigiuskerk. Men kon ook naar Meerle gaan, maar zowel Meerle als Baarle waren in die tijd moeilijk bereikbaar door de slecht begaanbare wegen. In 1649 werd het Bernardusbeeld uit de Sint-Remigiuskerk ontvreemd, waarop de Baarlese pastoor in Antwerpen een kopie liet maken om de Bernardusverering -en de daarmee gepaard gaande inkomsten- voor zijn kerk te behouden.
    In 1654 werd een kleine grenskerk gebouwd ten westen van Ulicoten, waar op slechts 800 meter afstand van het dorp een uitstulping van de grens tussen het Staats en het Spaans gebied bestond, de Bollekens genaamd. Aldus kon men zijn religieuze plichten vervullen zonder daarvoor grote afstanden te moeten lopen. Hier werd het originele beeld geplaatst, en in 1662 werd van officiële kerkelijke zijde de Bernardusverering aan Ulicoten toegewezen. Toen omstreeks 1798 de kerk in Ulicoten weer aan de katholieken werd teruggegeven, werd het grenskerkje afgebroken. Dit lag namelijk in de Zuidelijke Nederlanden, waar de Fransen een antiklerikaal bewind uitoefenden.
  • Il est enterré le 2 septembre 1746 dans Ulicoten.
    Begrafenis (Rooms-Katholiek) op 2 september 1746 te Baarle

    Overledene (mannelijk)
    Cornelis Brouwers

    Bronvermelding
    Brabants Historisch Informatie Centrum
    Brabants Historisch Informatie Centrum te Brabant, DTB Begraven
    Regionaal Archief Tilburg, Bron: boek, Deel: 3, Periode: 1737-1766, Baarle-Nassau, archieftoegang 8008, inventaris­num­mer 3, 2 september 1746, Rooms-Katholiek begraafboek 1737-1766

    Deze gegevens zijn voor het eerst gepubliceerd op Open Archieven op 27 maart 2016 en voor het laatst bijgewerkt op 23 oktober 2017.
  • Un enfant de Petrus Antonius Brouwers et Cornelia Cornelius Henricus van Reuth
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 12 octobre 2023.

Famille de Cornelius Petrus Brouwers

Il est marié avec Cornelia Adrianus Smolders.

Ils se sont mariés le 7 novembre 1735 à Baarle-Nassau.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Cornelius Petrus Brouwers?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Cornelius Petrus Brouwers

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Cornelius Petrus Brouwers


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 2 septembre 1746 était d'environ 17,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1746: Source: Wikipedia
    • 16 avril » bataille de Culloden marquant la victoire de la Maison de Hanovre sur les Highlanders écossais jacobites.
    • 6 juillet » première bataille de Négapatam.
    • 11 octobre » bataille de Rocourt (guerre de Succession d'Autriche). Victoire des Français sur les Coalisés.

Sur le nom de famille Brouwers

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Brouwers.
  • Afficher des informations sur Brouwers sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Brouwers.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Frans Stuijts, "Arbre généalogique Stuijts / Schalk en verbonden familieleden", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stuijts-schalk/I68297.php : consultée 25 juin 2024), "Cornelius Petrus Brouwers (1698-1746)".