Arbre généalogique Severijn » Johannes (Jo) Severijn (1883-1966)

Données personnelles Johannes (Jo) Severijn 


Famille de Johannes (Jo) Severijn

Il est marié avec Cornelia Geertruida (Cor) Smit.

Ils se sont mariés le 18 décembre 1934 à Geldermalsen, il avait 51 ans.


Enfant(s):



Notes par Johannes (Jo) Severijn

Hoogleraar Wijsgerige Ethiek, Wijsgerige Inleiding tot de Godsdienstwetenschap en Encyclopeadia der Godgeleerdheid (1931-1957) en Gereformeerde Dogmatiek (1951-1953) aan de Rijksuniversiteit Utrecht, rector magnificus in het studiejaar 1951/1952

In het voorwoord van de bundel WAARHEID, WIJSHEID EN LEVEN opgedragen aan Prof. Dr. J. Severijn t.g.v. zijn zilveren ambtsjubileum schrijft zijn zwager Prof. C.M. van Wijngaarden o.a. het volgende:

Hij volgde in Utrecht aan de Rijks-normaalschool de lessen en slaagde in 1902 voor het onderwijzersexamen.
Door eigen studie vulde hij tekort aan kennis der moderne talen en de wiskunde aan om het toelatings-examen voor het reservekader van de landmacht te kunnen doen.
Wegens zijn liefde voor paarden en paardrijden, hoopte hij bij de bereden artillerie te kunnen dienen. Echter door zijn iets te geringe lengte moest hij genoegen nemen met een plaats bij het tweede regiment infanterie in 's-Hertogenbosch.
In de zomervakantie van 1901 maakte hij als adspirant-vaandrig kennis met het militaire leven. Van korporaal naar sergeant werd hij in 1903 vaandrig en maakte zijn diensttijd af en werd in november 1904 benoemd tot tweede-luitenant.
Hij begon zijn loopbaan als waarnemend hoofd aan de school in Vreeland en nadien als onderwijzer op de openbare school te Maartensdijk, afstanden die hij per fiets aflegde.

Op advies van een militair collega ging hij werken voor het Staatsexamen en studeerde in zijn vrije tijd o.a. klassieke talen met het oogmerk daarna te gaan studeren aan de juridische faculteit. Tevens studeerde hij ook vakken die zijn voorliefde hadden, n.l. geschiedenis en filosofie.Hij slaagde voor het staats-examen in 1910.
De grote levensvragen hielden hem ernstig bezig en zijn belangstelling ging zich richtten op de wijsbegeerte.

SEVERIJN heeft toen zeer moeilijke jaren doorgemaakt van hard werken en worstelen - veelal tot diep in de nacht - die echter voor zijn geestelijke ontwikkeling van grote betekenis zijn geworden en tot een crisis hebben geleid. Deze crisis bereikte haar hoogte- maar tevens keerpunt in de eenzaamheid van een kamerleven in Rotterdam, waar hij als privé-leraar van de zoon van een aanzienlijke Rotterdamse familie, twee jaar werkzaam was. Dit is beslissend geweest voor zijn geloofsleven , maar heeft ook zijn wetenschappelijke richting bepaald.

Het geloof, waarin hij was onderwezen kreeg de leiding boven wijsgerige redeneringen en beschouwingen, zodat de theologische studie binnen het gezichtsveld verscheen. Hij kwam tot het overtuigde standpunt dat t heologie en wijsbegeerte, ondanks raakpunten, wat uitgangspunt, inhoud en methode betreft volkomen verschillend zijn.

In oktober 1910 schreef SEVERIJN zich in bij de theologische faculteit in Utrecht en slaagde reeds in december 1913 cum-laude voor het doctoraal examen. Zijn hard en efficiënt werken werd geaccentueerd door het feit dat hij in die jaren ook alle colleges in de filosofie en psychologie van Prof. Ritter volgde en verder de colleges in het Arabisch van Prof. Houtsma en die van privaat-docent, de latere Prof. Wensinck , in het Syrisch.
Het uitbreken van W.O.-1 verhinderde hem het candidaads-examen in de Semietische Letteren te doen en door het overlijden van Prof. Ritter kon hij niet het candidaads-examen in de filosofie afleggen.


In 1919 bekroonde hij zijn studie aan de universiteit van Voetius met een promotie cum laude bij prof.Dr.Hugo Visscher tot Doctor in de Godgeleerdheid. Zijn proefschrift handelde over Spinoza en de gereformeerde theologie zijner dagen, Dr. Severijn stond toen al in zijn 2e gemeente Leerdam in 1918 gekomen vanuit Wilnis, waar hij 3 jaar (mei 1915- sep 1918) als predikant heeft vertoefd. In Wilnis is een plantsoen naar hem vernoemd: het Dr.J.Severijn-plantsoen.

In 1929 nam hij het beroep in Dordrecht aan. In dit jaar werd hij 2e k amerlid voor de Anti Revolutionaire Partij (ARP), wat hij 2 jaar is geweest.

Op 19 oktober 1931 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar aan de universiteit van Utrecht tot zijn emeritaat in 1953 en volgde hij prof. Visscher op als hoogleraar in Utrecht om Wijsbegeerte en Encyclopedie van de godsdienst en wijsgerige Ethiek te gaan doceren. Zijn inaugurele rede ging over het onderwerp: " Over de methode der godsdienstwetenschap". De studenten die hij inleidde in de gedachtenwereld van Spinoza en Heidegger hebben het moeilijk gehad.
In het studiejaar 1951/52 was hij Rector Magnificus van deze universiteit. Hij bleef lid van het Centraal Comité van de ARP, redactielid A R Staatskunde, bestuurslid van de dr. A. Kuyperstichting en in 1963 erelid van de partij.

Op 70-jarige leeftijd kreeg hij eervol ontslag, maar was reeds benoemd door de Gereformeerde Bond als bijzonder hoogleraar in de gereformeerde dogmatiek. hij bekleedde ook nog vele andere functies, zoals lid van het hoofdbestuur van het doofstommeninstituut Effatha, voorzitter van de Gereformeerde Bond en Hoofdredacteur van De Waarheidsvriend.
Hij was benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw in 1953 en ereprofessor van de universiteit van Boedapest in 1939 en eredoctor van de universiteit van Debreczen in Hongarije in 1938.
Heel zijn leven ging het om het werkelijk gereformeerde karakter van de Hervormde Kerk.
Hij zag slechts één weg: De volledige aanvaarding van het goddelijk gezag van de Heilige Schrift en terugkeer tot de gereformeerde belijdenis. Meer vroeg hij niet en met minder was hij niet tevreden, aldus citaten van de redactie van de Nieuwe Haagse Courant van maandag 4 juli 19 66 t.g.v. het overlijden van professor SEVERIJN.

Hij was ook reserve Eerste Luitenant der Infanterie in Den Bosch, mobilisatie 1914-18 en met buitengewoon verlof in 1915, een periode waar hij trots op was en hij praatte met genoegen over deze tijd. Zo ook zijn studenten, die om de tijd van vragen stellen over de theologie tijdens examens zo veel mogelijk te bekorten soms met enig sukses vragen over die diensttijd uitlokten.

hoofdfuncties en beroepen

-
onderwijzer te Vreeland en Maartensdijk (Utr.)
-
predikant Nederlandse Hervormde Kerk te Wilnis (Utr.), van 23 mei 1915 tot 1 september 1918
-
predikant Nederlandse Hervormde Kerk te Leerdam, van 1 september 1918 tot 21 februari 1921
-
predikant Nederlandse Hervormde Kerk te Dordrecht, van 21 februari 1921 tot 17 september 1929
-
lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 september 1929 tot 20 oktober 1931
-
hoogleraar wijsgerige ethiek en godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Utrecht, van 16 oktober 1931 tot 1 september 1951 (benoemd bij K.B. van 8 augustus 1931)
-
rector magnificus Rijksuniversiteit Utrecht, van september 1951 tot september 1952
-
bijzonder hoogleraar wijsgerige ethiek en godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Utrecht, van 1 september 1951 tot 1 juni 1953 (vanwege de Gereformeerde Bond ter verbreiding en verdediging van de waarheid in de Hervormde (Gereformeerde) Kerk)

Tot slot mag niet onvermeld blijven zijn aanleg en belangstelling voor technische zaken. Enkele voorbeelden:
In verband met petroleumschaarste maakte hij In Wilnis een noodverlichting door op het dak van de pastorie een zelfgemaakte windmolen te zetten, die een dynamo kon aandrijven.
In Dordrecht begon hijzelf een ontvangst-toestel in elkaar te zetten , dat na veel volhardend experimenteren het heel goed deed.
Het hele mechanisme van zijn eerste auto had hij al spoedig bestudeerd , gedemonteerd en weer gemonteerd, zodat hij elk ongewoon geluid tijdens het rijden opmerkte. Thuis gekomen ging de motorkap open en zocht en vond hij de storing en elimineerde deze.
Vele dissertaties die onder de leiding van Prof. SEVERIJN zijn verschenen getuigen van zowel verscheidenheid van onderwerp als van de richting der promovendi en duiden op de veelzijdigheid van de professor.

Enige belangrijke werken van Prof. Dr. J. Severijn zijn:

"Inleiding in het Theologisch denken", uitgave firma Bohn, Haarlem.
"Encyclopaedie der Godgeleerdheid", uitgave firma Bohn, Haarlem.
"Het Profetisme", Dordrecht, mei 1926
"De methode der godsdienstwetenschap", uitgave J. van Druten, Utrecht , 1931.
Academische publicaties: "Principia, wijsgerige inleiding in de godsdienstwetenschap" en "Geschiedenis der Ethiek".
"Vragen van Tijd en Eeuwigheid", Maassluis, 1947
"Imago Deï", rede ter herdenking van Dies Natalis, 21 maart 1952 in de Domkerk te Utrecht.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes (Jo) Severijn?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johannes (Jo) Severijn

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Johannes (Jo) Severijn

Ancêtres (et descendants) de Johannes (Jo) Severijn


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 8 mai 1883 était d'environ 11,9 °C. Il y avait 12 mm de précipitation. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du nord-est. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 93%. Source: KNMI
    • Du 20 août 1879 au 23 avril 1883 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Lijnden van Sandenburg avec comme premier ministre Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
    • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • En l'an 1883: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
      • 29 janvier » |Charles Duclerc achèvee un mandat de président du Conseil et de ministre des Affaires étrangères, sous la présidence de Jules Grévy.
      • 17 mars » à Londres, obsèques de Karl Marx.
      • 27 août » éruption du Krakatoa.
      • 22 novembre » couronnement de Ranavalona III, reine de Madagascar.
      • 24 novembre » Eugène Poubelle, préfet de la Seine, signe un arrêté préfectoral relatif à l'enlèvement des ordures ménagères.
      • 16 décembre » Amédée Courbet prend Sontay pendant la guerre franco-chinoise.
    • La température au 18 décembre 1934 était entre 2,8 et 7,9 °C et était d'une moyenne de 5,4 °C. Il y avait une précipitation de 12,5 mm pendant 4,2 heure(s). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-sud-est. Source: KNMI
    • Du 26 mai 1933 au 31 juillet 1935 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn II avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
    • En l'an 1934: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 8,3 millions d'habitants.
      • 6 février » |en France, émeutes anti-républicaines. De violents incidents opposent, sur la place de la Concorde et alentour, à Paris, des ligues d’extrême droite et d'anciens combattants, aux forces de l’ordre (dont la Garde républicaine à cheval), avec un bilan humain de 16 morts, dont un policier, 2300blessés, dont 664 policiers et soldats, des chevaux de la Garde blessés aux jarrets.
      • 12 février » grève générale en France après les manifestations du 6 février.
      • 21 février » |refus par l'Assemblée législative du Québec de reconnaître le suffrage féminin.
      • 30 juin » lors de la «nuit des Longs Couteaux», Adolf Hitler lance les SS de Himmler contre les SA de Röhm.
      • 3 août » Adolf Hitler devient président du Troisième Reich.
      • 18 septembre » admission de l'URSS à la Société des Nations.
    • La température au 2 juillet 1966 était entre 7,9 et 24,4 °C et était d'une moyenne de 17,6 °C. Il y avait 11,6 heures de soleil (70%). Il faisait nuageux. La force moyenne du vent était de 1 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 14 avril 1965 au 22 novembre 1966 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cals avec comme premier ministre Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP).
    • Du 22 novembre 1966 au 5 avril 1967 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Zijlstra avec comme premier ministre Prof. dr. J. Zijlstra (ARP).
    • En l'an 1966: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 12,4 millions d'habitants.
      • 12 mars » Soeharto devient président de la République d'Indonésie.
      • 17 mars » retour de Gemini 8 partie le 16 mars 1966 avec à son bord Neil Armstrong et David Scott pour une mission marquée par le premier amarrage réussi dans l'espace (entre Gemini 8 et une fusée Agena).
      • 25 mars » cinq alpinistes atteignent pour la première fois le sommet de l'Eiger dans les Alpes suisses.
      • 16 mai » début de la révolution culturelle en Chine.
      • 13 juin » la Cour Suprême des États-Unis rend l'arrêt Miranda v. Arizona, et demande la lecture des droits lors de l'arrestation d'un suspect.
      • 15 octobre » fondation du Black Panther Party.
    • La température au 6 juillet 1966 était entre 12,1 et 17,0 °C et était d'une moyenne de 14,4 °C. Il y avait une précipitation de 6,6 mm pendant 4,3 heure(s). Il y avait 0.4 heures de soleil (2%). Il faisait très nuageux. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du au nord. Source: KNMI
    • Du 14 avril 1965 au 22 novembre 1966 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cals avec comme premier ministre Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP).
    • Du 22 novembre 1966 au 5 avril 1967 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Zijlstra avec comme premier ministre Prof. dr. J. Zijlstra (ARP).
    • En l'an 1966: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 12,4 millions d'habitants.
      • 24 février » le président ghanéen Kwame N'Krumah est renversé par un coup d'État militaire, alors qu'il séjourne en Chine.
      • 1 mars » au terme d'un voyage de trois mois, la sonde soviétique Venera 3 se pose sur Vénus, mais ne parvient à envoyer aucun renseignement vers la Terre.
      • 16 mai » début de la révolution culturelle en Chine.
      • 13 juin » la Cour Suprême des États-Unis rend l'arrêt Miranda v. Arizona, et demande la lecture des droits lors de l'arrestation d'un suspect.
      • 28 novembre » proclamation de la république au Burundi.
      • 30 novembre » indépendance de la Barbade.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Severijn

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Severijn.
    • Afficher des informations sur Severijn sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Severijn.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Gijsbertus Cornelis (Bert) Severijn, "Arbre généalogique Severijn", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-severijn/I108.php : consultée 11 mai 2024), "Johannes (Jo) Severijn (1883-1966)".