Arbre généalogique Potten » Johannes Hubertus (Sjang) "Broeder Sebastianus" Potten (1885-1931)

Données personnelles Johannes Hubertus (Sjang) "Broeder Sebastianus" Potten 


Famille de Johannes Hubertus (Sjang) "Broeder Sebastianus" Potten


Notes par Johannes Hubertus (Sjang) "Broeder Sebastianus" Potten

Over Broeder Sebastianus (Johannes Hubertus Potten) kreeg ik de hieronder genoemde informatie.
"Zijn kloosternaam was Sebastianus.
"Ingetreden Wijchen
"Gekleed als Tertiaris Wijchen 10-10-1907
"Geprf. Als Tertiaris Wijchen 15-11-1908
"Gekl. i.d. 1e Orde Wijchen 23 -9-1914
"Kleine Professie Wijchen 26-9-1915
"Groote Professie Sittard H.A. 27-12-1918.
In het boek der Sint Franciscanen staat over Broeder Sebastianus Potten vermeld:
Overledenen
Et orent pro defunctis
Reg. S. Franc.
Over overlijden en begrafenis van Br. Sebastianus Potten werd de volgende necrologie uit Soâo d' El Rey ontvangen.
Op 5 April 1929 kwam Br. Sebastianus te Rio de Janeiro aan en na verblijf van eenige dagen te Cascadura vertrok hij met bestemming voor Soâo d' El Rey om daar de leiding op zich te nemen van het timmerwerk voor de nieuwbouw van het gymnasium.
Om zijn plezierige karakter was hij aanstonds geliefd niet alleen bij zijn confraters maar vooral bij de werklui die onder zijn leiding te arbeiden hadden. Het timmerwerk viel hem in het begin nog een beetje vreemd, daar hij de laatste tijd in Nederland niet meer zijn vak was werkzaam geweest. Maar ook dit werd hem weldra weer gewoon zoodat niet alleen zijn vriendelijke karakter maar ook zijn bekwaamheid hem een groot overwicht gaf bij de werklui. Wat hij in de korte tijd dat hij hier is werkzaam geweest bij de nieuwbouw aan hem te danken hebben, is niet in woorden uit te drukken. Van alle tegenslagen, die wij in de laatste tijd gehad hebben is de dood van Br. Sebastianus niet de minste. Met zeer veel ijver legde hij zich toe op de taal, daar hij aanstonds begreep dat in de dagelijksche omgang met de werklui een minstens elementaire kennis van het Portugeesch hem noodzakelijk was. Hij liet dan geen gelegenheid voorbijgaan om Portugeesch te spreken en wanneer men hem in tegenwoordigheid van een der werklieden soms in 't Hollandsch aansprak, kon men er zeker van zijn in 't Portogeesch antwoord te krijgen.
We hadden de gewoonte in de warme tijd eenige uren na tafel een bad te gaan nemen in het riviertje dat langs het huis stroomt. Ook de laatste dagen was Br. Sebastianus van de partij, maar daar hij niet zwemmen kon, bleef hij altijd in het ondiepe.'sAvonds 9 Januari gingen PP. Chrijsogonus van Veen, Canisius Zoetmulder en Godebertus Crijns daarheen en uit de verte zagen ze al een hoopje kleren liggen hetwelk aanduidde dat een van de confraters er reeds was. Daar aangekomen zagen we echter niemand. Het kon niemand anders zijn dan Br. Sebastianus, daar de anderen allen uit waren. We riepen aanstonds zijn naam doch kregen geen antwoord. De kleeren lagen bij de diepe plek. Geen van de aanwezigen was goed met de situatie op de hoogte en niemand onzer kon duiken. PP. Chrysogonus en Canisius gingen zoover mogelijk te water, terwijl P. Godebertus een stok halen ging. We zochten zooveel mogelijk de diepe plaatsen af, maar vonden niets. Daar het reeds donker begon te worden ging Pater Chrysogonus de straat op om hulp te halen. P. Canisius ging de huisgen waarschuwen en licht halen, terwijl P. Godebertus op de plaats des onheils bleef. Na een ruim kwartier waren beide terug, P.Chrysogonus met 5 mannen, P.Canisius met de aanwezige huisgenooten en het noodige licht. P. Directeur P. Stephanus Lucassen was juist naar een begrafenis, P. Paulus Stein, Commissaris die op bezoek was, bevond zich te Mattozinhos en zou per trein over 7 terugkomen.
Na een kwartier zoeken, was de plaats gevonden waar de broeder lag en het duurde nog een kwartier voor we hem uit het water hadden. Hij lag 3 meter diep; er was geen teeken van levensgeest meer te bespeuren, het lichaam was geheel koud. Reeds ongeveer een uur moet hij in het water gelegen hebben. Pater Commissaris en P. Directeur kwamen juist ter plaatse aan toen we het lijk naar huis droegen. De ontsteltenis was groot: de geroepen doktoren constateerde hartverlamming. O.L. H. heeft het zoo toegelaten. Nog nimmer was hij alleen wezen baden en ook niet op die diepe plek.
Het lijk werd opgebaard in de spreekkamer van het oude huis, en vele bekenden stroomden toe om een bezoek van rouwbeklag af te leggen en volgens Braziliaansche zede eenige tijd bij het lijk te waken. De werklui bleven als blijk van hun sympathie de geheele nacht, terwijl Paters, Broeders elkaar aflosten. Toen het lijk gekist was werd door vriendenhanden met bloemen opgesierd en de geheele dag door vrienden en kennissen bewaakt. 's Avonds te half zes had de begrafenis plaats welke gedaan werd door P.Commissaris met assistentie van P.Directeur en P. Canisius, alsmede de broeders, De Pastoor met beide kapelaans en een groote menigte volks was tegenwoordig. De Paters met eenige seminaristen en voornoemde geestelijkheid voerde liturgische gezangen uit. Op vrijdag 16 januari werd de H. Mis van de Zevende dag gezongen door Pater Directeur met assistentie van {P. Canisius en P. Sabinus Staphorst, terwijl de overige Paters met eenige seminaristen het koor vormde. Deze gezongen lijkmis hier totaal onbekend liet niet na een diepe indruk te maken. Moge Br. Sebastianus die in korte tijd hier verblijf alhier zooveel voor ons gymnasium gedaan heeft van uit de hemel onze voorspreker zijn.
-------------------------------------------
VERPLAATSINGEN EN BENOEMINGEN VAN Br. SEBASTIANUS POTTEN.
"28 Nov.1908 tot 4 juni 1911 van Wijchen naar Nieuwe-Niedorp (timmerman).
" 4 juni 1911 tot 30 juni 1914 van Nieuwe-Niedorp naar Heerlen S. Mart Gorc.
"30 juni 1914 tot 30 Nov. 1916 van Heerlen S.Mart Gorc naar Wijchen.
"30 Nov.1916 tot 6 Aug.1917 van Wijchen naar Heerlen S. Mart Gorc.
" 6 Aug 1917 tot 10 Okt.1918 van Heerlen S. Mart Gorc naar Woerden.
"10 Okt.1918 tot 18 Apr.1919 van Woerden naar Sittard.
"18 Apr.1919 tot 20 Mrt.1929 van Sittard naar Woerden (Administratie)
"20 Mrt.1929 tot 9 Jan.1931 van Woerden naar Brazilië. (* timmerman) ald. verdronken.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes Hubertus (Sjang) "Broeder Sebastianus" Potten?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johannes Hubertus (Sjang) "Broeder Sebastianus" Potten

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Johannes Hubertus (Sjang) "Broeder Sebastianus" Potten

Ancêtres (et descendants) de Johannes Hubertus (Sjang) Potten

Gerard Potten
1812-1859
Peter Potten
1847-1894
Peter Potten

Johannes Hubertus (Sjang) Potten
1885-1931

Johannes Hubertus (Sjang) Potten


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 12 décembre 1885 était d'environ 1,2 °C. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 86%. Source: KNMI
    • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • En l'an 1885: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
      • 3 janvier » début de la bataille de Nui Bop pendant la guerre franco-chinoise.
      • 17 janvier » victoire britannique à la bataille d'Abu Klea pendant la guerre des mahdistes.
      • 26 février » fin de la conférence de Berlin qui aboutit au partage et à la division de l’Afrique en faveur de l'Europe.
      • 1 juin » dépôt du corps de feu Victor Hugo, directement au Panthéon de Paris, via son avenue de dernier domicile et mort, baptisée dès son vivant en son nom.
      • 9 juin » la guerre franco-chinoise prend fin, lors de la signature d'un traité de paix, d'amitié et de commerce, reconnaissant la France comme victorieuse, et la Chine abandonnant sa souveraineté sur l'Annam et le Tonkin, territoires ensuite inclus dans l'Indochine française.
      • 19 novembre » victoire bulgare à la bataille de Slivnitsa pendant la guerre serbo-bulgare.
    • La température au 9 janvier 1931 était entre -6.2 et -1 °C et était d'une moyenne de -3.1 °C. Il y avait -0.1 heures de soleil (0%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud. Source: KNMI
    • Du 10 août 1929 au 26 mai 1933 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck III avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • En l'an 1931: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 7,9 millions d'habitants.
      • 17 février » premier entretien entre Mahatma Gandhi et le Vice-roi des Indes orientales, Lord E.W. Irving.
      • 5 mars » signature du pacte Gandhi-Irwin.
      • 4 avril » lancement officiel de la croisière jaune, reliant Beyrouth à Pékin, et qui, pendant près d'une année, ouvre la «Route de la soie» à la circulation automobile.
      • 14 avril » proclamation de la Seconde République espagnole, et fuite du roi Alphonse XIII d'Espagne.
      • 21 octobre » Incident d'octobre au Japon.
      • 9 décembre » adoption de la constitution espagnole de 1931.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Potten

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Potten.
    • Afficher des informations sur Potten sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Potten.

    La publication Arbre généalogique Potten a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Paul Potten, "Arbre généalogique Potten", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-potten/I78.php : consultée 25 mai 2024), "Johannes Hubertus (Sjang) "Broeder Sebastianus" Potten (1885-1931)".